شرکت AMD بدون هیچگونه اطلاعرسانی رسمی، پردازندهای جدید از سری Zen 5 با نام Ryzen AI 5 330 را روانه بازار کرده که در رده پایینرده قرار میگیرد و برای سیستمهای فوق کممصرف طراحی شده است. این پردازنده کمترین تعداد هسته را در میان تراشههای مبتنی بر معماری Zen 5 دارد.
پردازنده Ryzen AI 5 330 در سری Krackan Point 2 با دو هسته گرافیکی RDNA 3.5 و توان پردازش هوش مصنوعی تا 50 TOPS
AMD با توسعه سبد پردازندههای موبایلی Zen 5، محصولات جدیدی را در خانوادههای گوناگون معرفی کرده است. پس از عرضه سری Krackan Point با تراشههایی مانند Ryzen AI 7 350 و Ryzen AI 5 340، اکنون خانواده جدید Krackan Point 2 معرفی شده که برخلاف نسل قبلی، کاملاً بر بخش پایینرده بازار موبایل متمرکز شده است.
جدیدترین عضو این سری، Ryzen AI 5 330 است که بدون تبلیغات رسمی معرفی شده و از سوکت FP8 بهره میبرد؛ سوکتی که در لپتاپها و سایر دستگاههای موبایل استفاده میشود اما در مینیکامپیوترهای دسکتاپ سفارشی نیز قابل استفاده است. این پردازنده از پیکربندی 4 هستهای و 8 رشتهای بهره میبرد که بر پایه معماری Zen 5 ساخته شده و ساختار ترکیبی غیرمعمولی دارد؛ یک هسته Zen 5 و سه هسته Zen 5c که باعث بهینهسازی مصرف انرژی شده است.

فرکانس و مصرف انرژی پردازنده Ryzen AI 5 330
فرکانس پایه برای تمام هستههای Zen 5 و Zen 5c برابر با 2 گیگاهرتز در نظر گرفته شده اما تنها هسته Zen 5 توانایی افزایش فرکانس تا 4.5 گیگاهرتز را دارد؛ در حالی که هستههای Zen 5c به سقف 3.4 گیگاهرتز میرسند. مجموع حافظه کش L2 و L3 این پردازنده برابر با 12 مگابایت بوده و محدوده توان حرارتی (TDP) آن بین 15 تا 28 وات قابل تنظیم است. این مقدار TDP نسبت به سری Krackan Point که توان افزایش تا 54 وات را دارند، بسیار پایینتر است؛ اما با توجه به تعداد هسته بیشتر در سری Krackan Point، مصرف انرژی بالاتر نیز قابل انتظار خواهد بود.

عملکرد گرافیکی و توانایی هوش مصنوعی
از نظر گرافیکی، Ryzen AI 5 330 ضعیفترین مدل در بین پردازندههای این خانواده به شمار میرود. این مدل به گرافیک داخلی Radeon 820M مجهز شده که تنها دارای دو هسته پردازش گرافیکی با فرکانس 2.8 گیگاهرتز است. در نتیجه برای انجام بازی مناسب نیست؛ اما برای امور روزمره کفایت خواهد داشت. خوشبختانه این گرافیک همچنان از معماری RDNA 3.5 بهره میبرد و از این جهت نسبت به گرافیک داخلی موجود در پردازندههای دسکتاپ سری Ryzen 9000 سریعتر عمل خواهد کرد.
قابلیتهای هوش مصنوعی و پشتیبانی از Copilot+
این پردازنده از واحد پردازش عصبی اختصاصی (NPU) برای اجرای وظایف هوش مصنوعی بهره میبرد که قدرت آن در حد مدلهای ردهبالا است. این واحد توان پردازشی تا 50 TOPS را ارائه میدهد؛ رقمی که برای دریافت گواهی Copilot+ «کوپایلت پلاس» کافی است. با این حال، بخشهای پردازشی و iGPU این پردازنده عملکرد اضافهای در زمینه هوش مصنوعی ارائه نمیدهند. از نظر عملکرد کلی، این مدل حدود دو هفته پیش در پلتفرم Geekbench مورد بررسی قرار گرفته و همانطور که انتظار میرفت، برای وظایف سبک گزینهای ایدهآل به شمار میرود.
دیدگاهتان را بنویسید