در این مقاله ما به مادربرد MPG X570 GAMING EDGE WIFI AM4 و پردازندهی مرکزی 3700X از سری AMD Ryzen 3000 میپردازیم و روی آنها تستهای ویرایش تصویر و ویدیو و تستهای اجرای بازیهای ویدیویی انجام میدهیم. همچنین چندین تست اورکلاک نیز برای سنجش عملکرد آن و بررسی دمای پردازندهی مرکزی و ترانزیستور MOSFET گرفته خواهد شد. سعی خواهیم کرد با اعمال تغییرات، عملکرد کلی سیستم را بهبود ببخشیم.
ابزار تست
در این تستها از Cinebench R20 و Blender (بنچمارک Gooseberry) و همچنین ابزار Puget benchmark استفاده خواهد شد که ابزار اشاره شدهی آخر توسط یک شرکت آمریکایی متخصص در کامپیوترهای حرفهای Workstation طراحی شده است. شما نیز میتوانید از این ابزارهای بنچمارکگیری روی کامپیتورهای شخصی خود استفاده کنید.
روش کار
ابتدا حداکثر فرکانسی که پردازندهی مرکزی 3700X قادر به رسیدن به آن است را پیدا میکنیم. مرحلهی دوم مربوط میشود به دستیابی به اورکلاک پایدار برای مدت زمان بلند در یک فرکانس خاص. از آنجایی که نیاز به اورکلاک کردن بود ما از خنک کنندهی مایع Cooler Master ML360R RGB استفاده خواهیم کرد. کار را با پیدا کردن نهایت ولتاژ پردازندهی مرکزی که این خنککننده قادر به تحمل آن است، شروع میکنیم. هدف نهایی این است که نهایت دمای پردازندهی مرکزی را بین ۸۰ تا ۹۰ درجهی سانتیگراد نگه داریم و نگذاریم از ۹۰ درجه بالاتر برود. تست ولتاژ روی 1.40V یک نقطهی شروع عالی است. در صورت استفاده از Cinebench R20 دمای پردازندهی مرکزی حدود ۸۰ درجهی سانتیگراد میشود. ابتدا ولتاژ را روی 1.40V میگذاریم و سپس نگاه میکنیم که پردازندهی مرکزی اورکلاک شدهی 3700X تا چه دمایی بالا میرود. برای نظارت روی دما از نرمافزار HWInfo استفاده میکنیم. لازم به ذکر است که تا جایی که امکان داشت از انواع بنچمارکهای دنیای واقعی برای فشار آوردن روی پردازندهی مرکزی و VRM استفاده کردیم. در نهایت از تصویرگر حرارت FLIR ONE PRO برای اثبات یافتههای خود و نیز جهت مقایسهی رکوردهای دمایی که ۳۰ دقیقه طول کشیدهاند، استفاده میکنیم که این یافتهها به عنوان دادههای مکمل ضبط شده توسط نرمافزار HWInfo استفاده خواهند شد.
مشخصات سیستم تست شده
پردازندهی مرکزی: RYZEN 7 3700X
مادربرد: MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI (BIOS v1.3)
رم: G.SKILL Flare X F4-3200C14D-16GFX 8GB x2
کارت گرافیک: MSI RTX 2080 Ti Duke
اس اس دی: WD Black NVMe SSD 500GB (M.2)
خنککنندهی پردازندهی مرکزی: Cooler Master LiquidMaster ML360RRGB
کیس: MSI MPG GUNGNIR 100 با ۳ فن در جلو و یک فن در عقب
سیستم عامل: Windows 10 Pro x64 version 1903
Cinebench R20 Benchmark – 4.25GHZ @ 1.40V
اولین بنچمارک Cinebench R20 است که در آن AMD Ryzen 7 3700X امتیاز بنچمارک 4948cb را کسب کرد. طبق چیزی که نرمافزار HWiNFO ثبت کرده دمای پردازندهی مرکزی ۸۲ درجهی سانتیگراد بوده است که حتی برای مصارف طولانی مدت هم مطلوب محسوب میشود. این در حالی است که حداکثر دمای VR MOS برابر با ۵۹ درجه و دمایی که تصویرگر حرارت FLIR نمایش میدهد حداکثر ۶۷.۹ درجهی سانتیگراد است. در ابتدا تصور میشد که نبود گردش هوای فعال در خنککنندهی مایع باعث گرمای بیش از حد MOS خواهد شد ولی وجود سه فن در جلو و یک فن در انتهای کیس به نظر مانع از این کار شدهاند که نتایج حاصل از خواندن دمای MOS این مسئله را تایید میکنند.
Blender Gooseberry Benchmark – 4.275GHZ @ 1.40V
اکنون نوبت به Blender میرسد. نرخ زمانی پردازندهی مرکزی را ۲۵ مگاهرتز افزایش میدهیم تا به 4.275GHz برسد و کاری هم با مقدار ولتاژ که قبلا انتخاب کردیم، نداریم. از نظر نتایج به دست آمده همه چیز پایدار به نظر میرسد. بعد از اجرای آن برای چندین مرتبه خبری از صفحهی آبی مرگ ویندوز نبود. دمای پردازندهی مرکزی حدود ۷۸ درجه باقی ماند و دمای VR MOS نیز بین ۶۰ و ۶۱ متغیر بود. در کل به نظر سیستم پایدار و دارای عملکرد خوب بود. با این حال تلاش ما برای رسیدن به اورکلاک 4.30GHz باعث ناپایداری نسبی سیستم شد و به همین دلیل انجام این کار را پیشنهاد نمیکنیم. بنابراین با داشتن سرعت پردازندهی مرکزی 4.275GHz و ولتاژ 1.40V این سیستم از پس تست ما بر آمد.
تست در بازی F1 2018 – عملکرد بسیار پایدار
انجام تست در بازی ماشین سواری فرمول یک F1 2018 به خاطر وجود بخش بنچمارک در داخل خود بازی، کار راحتی بود. وقتی صحبت از عملکرد کارتهای گرافیک میشود، بازیهاي ویدیویی معمولا از منابع بیشتری استفاده میکنند و چندان روی پردازندهی مرکزی حساس نیستند. بعد از اجرای بنچمارک برای نیم ساعت، دمای پردازندهی مرکزی به ۷۳ درجه سانتیگراد رسید در حالی که دمای VRM تنها ۵۳ درجه بود.
Puget Systems Adobe Premiere Pro CC Benchmark – 4.275GHZ @ 1.40V
چهارمین تست روی Adobe Premiere Pro که نرمافزاری محبوب برای ویرایش ویدیو است، صورت گرفت. این تست به کمک ابزار بنچمارک Puget اجرا شد. نموداری که در پایین مشاهده میکنید، تایید میکند که پردازنده آندرکلاک نشده و هنوز سرعت اورکلاک شدهی 4.275GHz خود را حفظ میکند. این تست بنچمارک دمای حداکثر ۷۹.۸ درجهای را برای پردازندهی مرکزی و ۵۵ درجهای را برای VRM نشان داد. این نتایج به خوبی با دیگر یافتههای ما هماهنگ هستند.
نتیجهگیری
بعد از اجرای تستهای بالا بهترین تنظیمات برای اورکلاک این سیستم ترکیب ولتاژ پردازندهی مرکزی 1.40V و فرکانس 4.25GHz بود. استفاده عادی باعث رسیدن دمای پردازندهی مرکزی به حداکثر ۸۰ درجه سانتیگراد میشود و دمای VRM نیز چندان بالا نمیرود. دمای نمایش داده شدهی VRM توسط تصویرگر حرارت حداکثر ۶۰ تا ۷۰ درجه بود که برای استفاده طولانی مدت عالی است.
ممنون بابت بررسی کاملتون :-bd:-bd:-bd