به تازگی گیمرز نکسوس (Gamers Nexus) ویدیویی منتشر کرده است که وضعیت فعلی بازار کارت گرافیکها در ایالات متحده را پوشش میدهد. به نظر میرسد بیشتر کارت گرافیک های موجود در فروشگاههای ایالات متحده، به جز مدلهای 8 گیگابایتی که محبوبیت چندانی ندارند، بسیار بالاتر از قیمت پیشنهادی تولیدکننده (MSRP) به فروش میرسند.
به نظر میرسد محتوای این ویدیو، گزارشهای منتشر شده مبنی بر عدم علاقه کاربران به خرید کارت گرافیکهای 8 گیگابایتی را تایید میکند. البته، ممکن است این نتیجهگیری اغراق آمیز باشد، زیرا خردهفروشیها معمولاً از به اشتراک گذاشتن دادههای فروش خود خودداری میکنند. با این تفاصیل، میتوان گفت که این نتیجهگیری تنها بر اساس افزایش شدید قیمت برای مدلهای دیگر و عدم وجود چنین قیمتگذاری بالایی برای مدلهای 8 گیگابایتی انجام شده است. با این حال، بازارهای دیگر نشان دادهاند که در میان کارت گرافیکهای Radeon و GeForce که با ظرفیت حافظه 16 گیگابایت و 8 گیگابایت به بازار عرضه میشوند، تقاضا برای نسخههای 16 گیگابایتی به طور چشمگیری بیشتر است.
فروش کارت گرافیک ها با قیمتی بالاتر از MSRP تعیین شده
تحلیل گیمرز نکسوس که فهرست کارت گرافیکهای خردهفروشیهای بزرگ ایالات متحده را پوشش میدهد، روند ناامیدکنندهای را برای خریداران کارت گرافیک، به ویژه آنهایی که به دنبال نسخه RX 9070 XT شرکت AMD هستند را، به نمایش میگذارد. در این گزارش آمده است به جای اینکه بها تمام شده این کارت گرافیکها با گذشت زمان به قیمت پیشنهادی 600 دلاری خود نزدیکتر شود، متوسط قیمت آن به 875 دلار افزایش یافته است. این یک افزایش 275 دلاری نسبت به قیمت اولیه در زمان عرضه به بازار محسوب میشود. در حال حاضر از میان 26 فهرست موجود، حتی در یک مورد این کارت گرافیک با قیمت پیشنهادی خود لیست نشده است. پیش از این گفته میشد که 600 دلار فقط یک قیمت موقت در زمان عرضه است، اما کمپانی AMD این موضوع را انکار کرده بود. با این وجود اکنون دادههای فعلی به دست آمده از خردهفروشیها خلاف این ادعا را نشان میدهد. در واقع، شرکت AMD حتی سعی کرد رسانههایی مانند گیمرز نکسوس را تصحیح کند و بگوید درست نیست که MSRP را تنها به عنوان قیمت اولیه در زمان عرضه در نظر بگیریم. با این حال، پیدا کردن کارت گرافیکهای RX 9070 در بازار ایالات متحده با قیمت پیشنهادی، به جز زمانی که برای اولین بار به بازار عرضه شدند (بیش از سه ماه پیش)، کار بسیار دشواری است.
این مشکل تنها به کمپانی AMD محدود نمیشود. کارت گرافیک رده بالای RTX 5090 شرکت انویدیا (NVIDIA) همچنان در صدر جدول قیمتگذاری نجومی قرار دارد. همانطور که ممکن است بدانید، قیمت پیشنهادی این دستگاه برابر با 2000 دلار بود که به خودی خود گران به نظر میرسد، با این حال بها تمام شده این کارت گرافیک در فهرستهای موجود به طور متوسط 900 دلار بالاتر از MSRP آن است. حتی قیمت کارت گرافیک نسبتا پایین رده شرکت اینتل، یعنی نسخه B580 نیز به طور متوسط به 380 دلار افزایش یافته، که به اندازه 130 دلار بالاتر از قیمت پیشنهادی 250 دلاری آن است. باید اشاره کرد که به نظر میرسد افزایش قیمت کارت گرافیک B580 بیشتر از سوی یک فروشنده واحد اتفاق افتاده است، با این حال این موضوع نشان میدهد که در عمل تا چه حد کنترل کمی بر فروش کارت گرافیکها با قیمت پیشنهادی، وجود دارد.

وضعیت فروش کارت گرافیکهای 8 گیگابایتی
لازم به ذکر است که این تحلیل تنها بر روی فهرستهای موجود در وبسایتهای آمازون (Amazon)، بست بای (Best Buy) و Newegg تمرکز کرده است. بر اساس این مجموعه داده، بیش از نیمی از تمام کارت گرافیکهای نسل فعلی با قیمت پیشنهادی سازنده در دسترس نیستند. در میان کارت گرافیکهایی که همچنان با قیمت پیشنهادی به فروش میرسد، شایعترین نمونهها مدلهای 8 گیگابایتی مانند RTX 5060 Ti و RX 960 XT هستند. این کارت گرافیکها به طور گسترده ارزش خرید پایینی دارند. همانطور که گفته شد، بها تمام شده این محصولات به MSRP نزدیکتر است، با این حال به نظر میرسد دسترسی به آنها بیشتر ناشی از تقاضای کم بازار است نه عرضه کافی.
در مناطق دیگر، به ویژه در آسیا و بخشهایی از اروپا، گزارشهایی مبنی بر فروش کارت گرافیکهای ردهبالا مانند RTX 5090 زیر قیمت پیشنهادی وجود دارد. با این حال، در ایالات متحده، نه تنها قیمتها بالا هستند، بلکه به نظر میرسد که برخی از شرکای تولیدکننده عرضه مدلهایی که با قیمت MSRP به فروش میرسند را کاهش دادهاند تا حاشیه سود بالاتری را حفظ کرده و تولیدکنندگان کارت گرافیک، به ویژه انویدیا را راضی نگه دارند.
راه مقابله با این وضعیت بازار کارت گرافیک چیست؟
نتیجه این تحلیل، یک چشمانداز گیجکننده را به نمایش میگذارد که در آن قیمت پیشنهادی کارت گرافیکها به جای یک راهنمای کاربردی برای قیمتگذاری، بیشتر یک توهم مربوط به روز عرضه محصول خواهد بود. نکته بدتر این است که بررسیهای مبتنی بر MSRP دیگر شرایط خرید واقعی را منعکس نمیکنند، به ویژه زمانی که اکثریت قریب به اتفاق کارت گرافیکها تنها با قیمتهای نجومی در دسترس هستند. باید شرکتهای AMD و اینتل جایگزینهای ردهبالایی که بتوانند با این محصولات رقابت کنند را ارائه دهند و فروشندگان به تولید موجودی واقعی با قیمت MSRP در حجم قابل توجه متعهد شوند، در غیر این صورت خریداران آمریکایی باید انتظار داشته باشند که این شکاف قیمتی ادامه یابد.
دیدگاهتان را بنویسید