قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل شاید قابلیت جدیدی نباشد؛ اما بسیاری از افراد از آن خبر ندارند و نمی دانند این قابلیت دقیقاً چه زمانی کاربردی است. Enhanced Data GSM Environment یا به اختصار EDGE سرویسی روی گوشی های موبایل و برخی از لوازم دیگر است که امکان ارتباط پر سرعت را فراهم می کند. این فناوری هزینه کمی داشته و در هر موقعیت جغرافیایی قابل استفاده است. در این بخش همراه ما باشید تا کامل تر توضیح دهیم Edge چیست؟
منظور از قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل چیست؟
فناوری Edge در واقع یک فناوری بهینه شده از شبکه GSM است که حتما نام آن را در گوشی موبایل خود دیده اید. این قابلیت امکان دریافت بسته های اطلاعاتی را با سرعت بالا در شبکه مخابراتی فراهم می کند. برای اینکه دقیقاً متوجه شوید منظور از قابلیت Edge چیست باید با چند اصطلاح در دنیای شبکه های مخابراتی آشنا باشید.
شبکه های سلولی
در سطح شهر و حاشیه های آن دکل ها و آنتن های مخابراتی بسیاری نصب شده اند که یک شبکه سلولی را به وجود می آورند. در واقع شبکه سلولی، از سامانه هایی به نام سلول تشکیل می شود که آنتن ها و دکل های مخابراتی بخشی از آن هستند.
شبکه های سلولی امواج رادیویی را منتشر می کنند و فاصله آنها باید به گونه ای باشد که امواج یکدیگر را پوشش دهند. زمانی که دکل ها در فاصله مناسبی از یکدیگر نصب شده باشند با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و منطقه را تحت پوشش خود در می آورند. منطقه ای که با امواج رادیویی پوشانده شده باشد امکان برقراری ارتباط بین انواع دستگاه های گیرنده و فرستنده را مهیا می کند.
GSM در فناوری edge
بالاتر اشاره کردیم که قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل، نسخه بهینه شده شبکه GSM است. اما خود این کلمه که مخفف عبارت Global System for Mobile communication محسوب می شود، بیانگر نسل دوم شبکه های سلولی است.
نسل اول شبکه های سلولی از نوع آنالوگ بود و شبکه GSM جایگزین آن نسل شد. این شبکه به گوشی های موبایلی که نزدیکش باشند اجازه می دهد به آن متصل شده و از مزایای بین شبکه ای بهره مند شود. از این مزایا می توان به سرعت بالای اطلاعات و ظرفیت بیشتر انتقال اطلاعات اشاره کرد. علاوه بر این محدودیت تعداد دستگاه های فعال در منطقه پوشش نیز در GSM افزایش پیدا کرد.
Edge چیست؟
فناوری EDGE را به زبان ساده می توان نسل پرسرعت شبکه GSM معرفی کرد. در گوشی های موبایل که از این قابلیت پشتیبانی می کنند می توان با سرعت بالاتری از آنتن ها و منطقه تحت پوشش شبکه برای ارسال بسته های اطلاعاتی بهره برد. با وجود شبکه Edge می توان به اینترنت متصل شد و فایل های مختلف را به سایر دستگاه های شبکه فرستاد یا از آنها اطلاعاتی را دریافت کرد.
فناوری Edge قابلیتی است که بین نسل دوم و سوم شبکه قرار می گیرد. این شبکه نسبت به شبکه GSM تنها در سرعت نقل و انتقال اطلاعات تغییر داشته و با سرعت بیشتری امکان ارسال یا دریافت بسته های اطلاعاتی را فراهم می کند. استاندارد EDGE به عنوان یک پروتکل تکامل یافته در مسیر خدمات جهانی مخابرات سیار در نظر گرفته شد و در سال 2003 به صورت تجاری در دسترس قرار گرفت.
توجه داشته باشید که فناوری Edge قبل از شبکه 3G عرضه شده است. در واقع سرعت قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل کمتر از شبکه 3G است و آن را به عنوان شبکه 2.75G هم معرفی می کنند.
زمانی که گوشی موبایل شما از طریق این شبکه به شبکه جهانی اینترنت متصل شده باشد در کنار آیکن آنتن موبایل خود حرف E را خواهید دید.
پروتکل شبکه فناوری Edge چگونه کار می کند؟
فناوری Edge به امکانات گوشی موبایل مربوط نیست و قابل انتقال از طریق شبکه های ارتباطی است. این فناوری از طریق رابط سیگنال دهی که برای ارتباط با امواج رادیویی استفاده می شود کار می کند. هر شبکه ای که GPRS داشته باشد می تواند از قابلیت Edge هم پشتیبانی کند.
حدود یک دهه پیش که پای این فناوری به ایران باز شد، بسیاری از افراد برای اتصال سیستم های کامپیوتری خود به اینترنت از دانگل هایی استفاده می کردند که سیم کارت را تبدیل به مودم می کرد. در واقع قرار دادن سیم کارت در یک مبدل USB آن را تبدیل به یک دستگاه موبایل می کرد که با اتصال به سیستم های کامپیوتری امکان اتصال پرسرعت به اینترنت را فراهم می کرد.
حداکثر سرعتی که این شبکه فراهم می کرد 217 کیلوبیت در ثانیه بود که با سرعت های مگابایت و گیگابایت در ثانیه امروزی بیشتر شبیه به یک شوخی است!
تاریخچه شبکه های اینترنت موبایل
حال که با قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل آشنا شدید و فهمیدید Edge چیست بد نیست نگاهی کوتاه به تاریخچه تکامل و توسعه شبکه های موبایلی داشته باشیم تا جایگاه فناوری Edge را بهتر متوجه شوید.
1. شبکه 2G
اولین بار در سال 1991 راه اندازی شد تا امکان ارسال SMS و MMS روی گوشی های موبایل فراهم شود. این شبکه تا اواخر دهه مذکور روی گوشی های موبایل وجود داشت و سرعت آن به 50 کیلوبیت در ثانیه می رسید.
2. شبکه G یا GPRS
G مخفف عبارت General Packet Radio Service (یا GPRS) است. این شبکه در سال 2000 به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت و نام مستعار غیر رسمی 2.5G را به خود اختصاص داد. این شبکه اولین پله مهم در راه توسعه شبکه های 3G کنونی بود.
شبکه G اولین شبکه اینترنت تلفن همراه «همیشه روشن» بود. با این حال حداکثر سرعت انتقال داده ها در آن به 114 کیلوبیت در ثانیه می رسید. جالب است بدانید که این سرعت می تواند از خدمات پیام رسان های فوری مانند واتس اپ پشتیبانی کند؛ اما صفحات وب برای بارگیری نیاز به زمان بیشتری دارند.
3. شبکه EDGE
حرف E در این کلمه نشان دهنده GSM Evolution یا شبکه GSM توسعه داده شده است. این شبکه در سال 2003 معرفی شد و سرعتی تقریبا 3 برابر سرعت نسل های قبلی خود داشت. با این شبکه گشت و گذار در وب سایت ها و حتی تماشای ویدیوهای یوتویب با کمترین میزان وضوح بدون مشکل انجام شدنی است.
قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل در حال حاضر در 213 کشور وجود دارد و پیش از معرفی 3G به عنوان محبوب ترین و پرکاربردترین شبکه اتصالی شناخته می شد.
4. شبکه 3G
فناوری 3G در واقع بسیار قدیمی تر از آن چیزی است که مردم تصور می کنند. اولین شبکه تجاری 3G در اکتبر 2001 در ژاپن راه اندازی شد؛ کشور نروژ در دسامبر سال 2001 از این شبکه پیروی کرد و بیشتر اروپا و آسیای جنوب شرقی نیز تا اوایل سال 2002 از طریق شبکه 3G آنلاین شدند. اولین شبکه 3G ایالات متحده نیز در جولای سال 2002 راه اندازی شد.
شبکه 3G بر اساس استانداردهای خدمات جهانی مخابرات سیار (UMTS) به جای هر 3 شبکه قبلی (GSM، GPRS و EDGE) طراحی شده است. این شبکه به عنوان اولین شبکه پرسرعت، مرور دنیای اینترنت را به آن چیزی که امروزه می بینیم نزدیک کرده است. حداکثر سرعت انتقال در این شبکه 384 کیلوبیت در ثانیه است که برای تماشای ویدیوهای مختلف به صورت آنلاین نیز کافی به نظر می رسد.
3G شناخته شده ترین شبکه اینترنت موبایل هم محسوب می شود که به شکل گسترده ای در بسیاری از دستگاه ها استفاده می شود. امروزه این فناوری را به جز گوشی های موبایل در تلفن های صوتی بی سیم گرفته تا تلویزیون های سیار هم می بینیم.
5. شبکه H
شاید توقع داشتید بعد از 3G شبکه 4G را ببینید، اما پیش از راه اندازی 4G دو شبکه دیگر یعنی H و H+ معرفی شدند. نماد H به معنای دسترسی به بسته های پرسرعت (HSPA) است و اولین شبکه ای است که سرعت انتقال را از کیلوبیت به مگابیت تغییر می دهد. حداکثر سرعت در این شبکه 7.2 مگابیت در ثانیه است؛ یعنی امکان پخش آنلاین ویدیوها و گوش دادن به موسیقی در سرویس های استریم فراهم شده است!
شبکه H در سال 2010 در بیشتر کشورهای توسعه یافته در دسترس بود.
6. شبکه H+
قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل بعد از معرفی شبکه H+ دیگر حرفی برای گفتن نداشت! از این شبکه 5 نسخه وجود دارد که هر کدام در سرعت انتقال، تغییر محسوس نسبت به نسخه قبلی خود داشتند.
نسخه 6 حداکثر سرعت 14.4 مگابیت بر ثانیه را به ارمغان آورد؛ نسخه 7 آن را به 21.1 مگابیت در ثانیه افزایش داد. نسخه 8 آن را به 42.2 مگابیت در ثانیه و نسخه 9 آن را به 84.4 مگابیت در ثانیه رساند. در نهایت نسخه 10 با بالاترین سرعت انتقال یعنی حداکثر سرعت 168.8 مگابیت بر ثانیه رسید!
7. شبکه 4G
نام این شبکه اینترنت موبایل برای بسیاری از افراد آشناست. امروزه این شبکه حتی در شهرها و روستاهای دور افتاده کشور پشتیبانی می شود. 4G برای اولین بار در سال 2014 و در بریتانیا راه اندازی شد و از استاندارد LTE استفاده کرد که حداکثر سرعت بالا در کنار مصرف کمتر باتری گوشی موبایل را پشتیبانی می کند. سرعت شبکه 4G می تواند به 1 گیگابایت در ثانیه هم برسد!
8. شبکه 5G
5G شبکه نوظهوری است که هنوز همه گوشی های موبایل به آن مجهز نشدند، چرا که این شبکه در سال 2019 راه اندازی شده است و انتظار می رود تا پایان سال 2025 به بیش از 1.7 میلیارد نفر خدمات رسانی کند. بزرگترین مزیت 5G نسبت به 4G افزایش پهنای باند است. 5G با حداکثر سرعت بالقوه 10 گیگابیت در ثانیه، 100 برابر سریع تر از شبکه 4G محسوب می شود!
البته نقطه ضعف 5G محدوده سیگنال آن است. از آنجایی که 5G از امواج رادیویی با فرکانس بالا استفاده می کند، سلول های جغرافیایی که تلفن ها به آن ها تکیه می کنند کوچک تر خواهند بود. بنابراین به برج های بیشتری نیاز دارند و هزینه راه اندازی آنها در کشور کم نیست.
جمع بندی
در این بخش با قابلیت فناوری Edge در گوشی موبایل آشنا شدیم و فهمیدیم منظور از Edge چیست؟ با این که این شبکه اینترنت موبایل قدیمی است، هنوز برخی از کشورها از جمله ایران از آن پشتیبانی می کنند. اتصال به این شبکه به امکانات گوشی موبایل مربوط نیست و می توان از طریق شبکه های ارتباطی انواع بسته های اطلاعاتی را با آن منتقل کرد. هر چند که سرعت انتقال در این شبکه موبایل از فناوری های جدید بسیار کمتر است و فقط برای ارسال اطلاعات متنی کاربرد دارد.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
edge is very
please no sencor ?!