همان طور که رقابت بین سازندگان پردازنده های دسکتاپ این روزها دیدنی تر از هر زمان دیگری شده، بازار موبایل نیز در حال تجربه وضعیت مشابهی است. با ورود به نسل جدید شبکه تلفن همراه و توسعه دستگاههای سازگار با شبکه 5G، زمینه رقابتی جدیدی بین تراشه سازان موبایل فراهم شد. جایی که مطابق انتظار کوالکام قدم اول را با قدرت برداشت و در حال قبضه کردن بازار گوشیهای 5G است. در عین حال کوالکام در حال از دست بازار تراشههای LTE میباشد و پس از آنکه هواوی توانایی ساخت تراشههای خود را تا حدودی از دست داد، مدیاتک سریع وارد صحنه شد تا از آب گل آلود شده ماهی بگیرد. استراتژی ریسکی که جواب داده و با روندی هر چند بسیار کند، مدیاتک در حال تصاحب بازار موبایل است و تلاش میکند تا مقداری از سهم کوالکام را از آن خود کند.
مدیاتک به آرامی در حال تصاحب بازار تراشه موبایل است
روند فعلی کمبود تراشه مشخص نیست که دقیقا تا چه زمانی ادامه داشته باشد اما چیزی که از تغییر آن اطمینان داریم، کاربرد پردازنده، چیپستها و مودمهای مخابراتی هستند که تغییر آنها قطعی به نظر میرسد. دسامبر 2020، برای اولین بار مدیاتک موفق شد از لحاظ سهم بازار از کوالکام، رقیب قدرتمند خود سبقت بگیرد. در سه ماهه سوم 2020 بیش از 100 میلیون گوشی هوشمند مجهز به چیپستهای Dimensity و Helio به بازار عرضه شدند. کوالکام هنوز با در اختیار داشتن 55 درصد از سهم بازار، به لطف فروش بسیار خوب تراشههای 5G در بازار موبایل وضعیت بهتری دارد اما چیزی که مسلم است، عدم برخورداری کوالکام از آن اقتدار همیشگی در بازار است. اقتداری که توسط مدیاتک زیر سوال رفته است.
بر اساس جدیدترین اطلاعات منتشر شده از سوی Counterpoint Research، سهم مدیاتک از بازار جهانی چیپست و مودم گوشیهای هوشمند در سه ماهه دوم سال جاری به 43 درصد افزایش پیدا کرده، در حالی که سهم کمپانی در سه ماهه قبل از آن معادل 35 درصد بود. در مقابل سهم کوالکام از بازار در سه ماهه نخست سال 29 درصد بوده و در سه ماهه دوم به 24 درصد تنزل پیدا کرده است. مهم ترین عاملی که باعث رشد قابل توجه مدیاتک در سه ماهه منتهی به ماه ژوئن شده، تمرکز بر روی بازار دستگاههای 5G پائین رده و میان رده و همچنین قیمت گذاری رقابتی تراشههای LTE بوده است.
سلطه کوالکام در بازار دستگاه های 5G
همین باعث شده تا تراشه ساز تایوانی موفق به تصاحب 30 درصد از سهم بازار دستگاههای 5G شود. جایی که کوالکام با سهم 55 درصدی به بازار 5G تسلط دارد. سامسونگ، هواوی و دیگر سازندگان اصلی موبایل اصلیترین مشتریان کوالکام و مدیاتک بودهاند. سهم کوالکام 90 درصد رشد یافته در حالی که رشد سهم مدیاتک در بازه زمانی یکسان تقریبا سه برابر بیشتر بوده است. بحران کمبود تراشه کوالکام را با چالشهای مختلفی خصوصا در بخش دستگاههای رده بالا مواجه کرده و با گلوگاههایی در زنجیره تامین روبرو شده است. در این میان اپل کمترین تاثیر را از بحران پیش آمده دریافت کرده است اما وضعیت حتی برای کوپرتینوییها نیز میتواند تا چند ماه آینده تغییر کند. آیفون 12 از مهمترین دلایل موفقیت کوالکام در بازار 5G محسوب میشود اما اپل در نظر دارد تا سال 2023 تراشههای 5G اختصاصی خود را تولید کند و این یعنی یک فقدان بزرگ برای کوالکام.
تمرکز مدیاتک بر روی بازار میان رده با نگاهی به بازار پرچمداران
امسال وضعیت سامسونگ در بازار چیپستهای موبایل متزلزل بوده و سهم غول کرهای از این بازار فقط 7 درصد بوده اما سامسونگ اخیرا فروش تراشههای اگزینوس را به تولیدکنندگان چینی و همچنین گوگل آغاز کرده، پس میتوانیم انتظار رشد قابل توجهی از سهم این کمپانی را در بازار داشته باشیم. همچنین سامسونگ در همکاری با AMD، چیپست اگزینوس را در گرافیکهای Radeon Voyager قرار داده که این مسئله فشار بر روی کوالکام را نیز بیشتر میکند.
مدیاتک همواره برگ برنده را در بازار دستگاههای ارزان قیمت و میان رده در اختیار داشته، اما برنامههایی برای رشد در بازار دستگاههای رده بالا نیز دارد و قصد دارد کم کم راه خود را به بازار امریکا نیز باز کند. شایعاتی در مورد اینکه چیپست Dimensity 2000 با فرآیند 4 نالنومتری توسط TSMC تولید خواهد شد وجود دارد که در این صورت مدیاتک میتواند چیپستهای پرچمدار کوالکام و سامسونگ را از لحاظ کارایی و راندمان به چالش بکشد.
دیدگاهتان را بنویسید