شرکت کوالکام از سال گذشته اخبار هیجانانگیزی درباره اسنپدراگون 8 نسل 4 منتشر کرده و تأیید کرد که این تراشه اولین چیپست گوشی هوشمند با پردازنده سفارشی Oryon خواهد بود. اکنون، این شرکت تراشه جدید را معرفی کرده و نام آن اسنپدراگون 8 الیت (Snapdragon 8 Elite) است.
پیشبینی میشود که تراشه اسنپدراگون 8 الیت بسیاری از گوشیهای پرچمدار اندرویدی را تا پایان سال و در سال 2025 تغذیه کند. حال، بهبودهای مهم این تراشه چیست؟ در ادامه نکاتی که باید در مورد تراشه اسنپدراگون 8 الیت بدانید را با شما به اشتراک میگذاریم.
پردازنده (CPU): جهشی بزرگ برای گوشیهای هوشمند
اسنپدراگون 8 الیت واقعاً اولین پردازنده گوشی هوشمند با هستههای پردازنده سفارشی Oryon شرکت است. این اولین بار از سال 2016 است که کوالکام از طراحیهای CPU آرم (Arm) استفاده نمیکند. این پردازنده هشت هستهای شامل دو هسته اصلی و شش هسته عملکرد است. کوالکام مانند رقیب خود مدیاتک، از هستههای کوچک یا کممصرف صرفنظر کرده است. همچنین جالب است بدانید که برای هستههای اصلی و عملکرد از یک معماری میکرو مشترک استفاده میشود. با این حال، کوالکام میگوید که هستههای اصلی برای کارهای تکرشتهای و هستههای عملکرد برای کارهای چندرشتهای بهینه شدهاند.
کوالکام میگوید هستههای اصلی اسنپدراگون 8 الیت با سرعت 4.32 گیگاهرتز کار میکنند که ممکن است یک رکورد جدید برای تراشههای گوشیهای هوشمند تجاری باشد. در همین حال، هستههای عملکرد با سرعت 3.53 گیگاهرتز کار میکنند که همچنان بسیار چشمگیر است. این تراشه همچنین دارای 12 مگابایت حافظه کش L2 برای هر خوشه هسته است. افزایش سرعت پردازش، تغییر به پردازنده سفارشی، حافظه کش بیشتر و استفاده از فرآیند 3 نانومتری TSMC منجر به افزایش 44 درصدی بهرهوری CPU نسبت به اسنپدراگون 8 نسل 3 میشود. همچنین کوالکام ادعای افزایش 45 درصدی در عملکرد تکهستهای و چندهستهای را مطرح کرده است.
همه اینها نشاندهنده ارتقای چشمگیر CPU است، اما باید منتظر بمانیم تا تستهای نهایی و دستگاههای تجاری عرضه شوند تا ببینیم آیا واقعاً با پادشاه جدید عملکرد گوشیهای هوشمند روبرو هستیم یا نه.
تقویت چشمگیر پردازنده گرافیکی (GPU)
پردازنده اسنپدراگون 8 الیت توجه زیادی به خود جلب کرده، اما GPU این تراشه نیز ارتقاءهای قابلتوجهی دریافت کرده است. برای شروع، این شرکت به معماری تقسیمشدهای روی آورده است که در آن هستههای سایهزن و بلوکهای عملکرد ثابت به بخشهای جداگانه تقسیم شدهاند تا تخصیص منابع انعطافپذیرتری داشته باشند. این بخشها همچنین دارای سرعت ساعتهای اختصاصی خود هستند.
این بهبودها به افزایش 40 درصدی عملکرد، صرفهجویی 40 درصدی در مصرف انرژی و افزایش 35 درصدی در عملکرد ردیابی پرتو منجر میشود. کوالکام ادعا میکند که این بهبود در بهرهوری باعث میشود که جلسات بازی تا 2.5 ساعت طولانیتر شود. اما باز هم، باید این موارد را با دستگاههای واقعی امتحان کنیم.
این تنها خبر مربوط به بازی نیست. کوالکام همچنین تأیید کرده است که اسنپدراگون 8 الیت از موتور فیزیک Chaos و راهحل توسعهدهنده Nanite در Unreal Engine 5 برای ایجاد بازیهایی با جزئیات هندسی بسیار پشتیبانی میکند. مشخص نیست که آیا بازیهای اندرویدی به زودی از این فناوری استفاده خواهند کرد یا نه، اما این ویژگیها برای پورتهای کنسول یا کامپیوتر همچنان مفید خواهند بود.
اوایل این ماه، شرکت Feral Interactive اعلام کرد که بازی کنسولی و کامپیوتری GRID Legends به اندروید میآید، اما تنها از دستگاههای اسنپدراگون 8 نسل 2 و 8 نسل 3 پشتیبانی خواهد کرد. اکنون کوالکام تأیید کرده است که این بازی همچنین از ویژگی Adaptive Performance Engine 4.0 در اسنپدراگون 8 الیت برای بهبود عملکرد پایدار پشتیبانی خواهد کرد.
سختافزار هوش مصنوعی (AI) مخصوص چندرسانهای
هوش مصنوعی تولیدی همچنان یک موضوع اصلی برای تراشههای گوشیهای هوشمند است و اسنپدراگون 8 الیت بهطور موثری راه 8 نسل 3 را ادامه میدهد. کوالکام میگوید که شتابدهندههای برداری و مقیاسی NPU هگزگون دو هسته اضافی دریافت کردهاند و به ترتیب به هشت و شش هسته رسیدهاند. کوالکام همچنین از CPU Oryon برای بارهای کاری سنگینتر و بحرانی از نظر تأخیر استفاده میکند و بقیه موتور هوش مصنوعی را آزاد میکند. این به معنی افزایش 45 درصدی سرعت و عملکرد هوش مصنوعی است.اسنپدراگون 8 الیت هوش مصنوعی چندرسانهای را ارائه میدهد.
کوالکام به مزایای مختلفی مانند نرخ تولید توکن بالاتر و پشتیبانی از هوش مصنوعی چندرسانهای اشاره کرده است. شرکت میگوید که یک دستیار هوش مصنوعی شخصیشده در دستگاه در Maui نمایش داده خواهد شد.
این شرکت به Android Authority گفت که اسنپدراگون 8 الیت از 70 توکن در ثانیه در برخی مدلهای هوش مصنوعی پشتیبانی میکند، اما اندازه این مدلها را فاش نکرد. این موضوع مهم است، زیرا مدلهای کوچکتر چندان پیشرفته نبستنپف اما نرخ تولید توکن بالاتری دارند. برای مقایسه، اسنپدراگون 8 نسل 3 میتوانست از مدلهای بزرگ زبان با 10 میلیارد پارامتر با حدود 15 توکن در ثانیه یا مدل Llama 2 با 7 میلیارد پارامتر با 20 توکن در ثانیه پشتیبانی کند.
دوربین: تراشه اسنپدراگون 8 الیت امکانات بیشتری ارائه میدهد
سختافزار هوش مصنوعی کوالکام در سالهای اخیر بیشتر با سختافزار تصویربرداری یکپارچه شده است. اکنون، اسنپدراگون 8 الیت پردازنده Spectra ISP را کنار گذاشته و از اصطلاح AI ISP برای انعکاس تجربه دوربین مبتنیبر هوش مصنوعی استفاده کرده است. یکی از مزایای این یکپارچگی بیشتر این است که NPU اکنون میتواند به دادههای خام دوربین برای بهبودهای بلادرنگ هوش مصنوعی با کیفیت 4K و 60 فریمدرثانیه دسترسی داشته باشد.
ISP جدید همچنین توان پردازشی 4.3 گیگاپیکسلدرثانیه را ارائه میدهد که نسبت به 3.2 گیگاپیکسلدرثانیه در تراشه قبلی بهبود یافته است. این افزایش سرعت و یکپارچگی بهتر هوش مصنوعی تعدادی از بهبودهای دیگر را نیز ممکن کرده است؛ از جمله ضبط همزمان با سه دوربین 48 مگاپیکسلی، تقسیمبندی نامحدود برای عکسها و ویدئوها (تا 250 لایه، نسبت به 12 لایه قبلی)، بهبودهای بلادرنگ در پوست و آسمان در عکسها و ویدئوها، بهبود تکنولوژی پاککن اشیا در ویدئوها و تغییرات نوری بلادرنگ در ویدئوها.
دیگر ویژگیهای قابلتوجه در زمینه عکاسی شامل پشتیبانی از دوربینهای 48+48+48 مگاپیکسلی، پشتیبانی از دوربین 108 مگاپیکسلی با نرخ 30 فریمدرثانیه و پشتیبانی از عکسهای 320 مگاپیکسلی است. عدد آخر جهش بزرگی نسبت به پشتیبانی 200 مگاپیکسلی در نسلهای قبلی تراشههای اسنپدراگون را نشان میدهد. حتی رئیس بخش دوربین کوالکام، جاد هیپ، در سال 2022 اشاره کرده بود که 320 مگاپیکسل مقصد بعدی برای پردازندههای پرچمدار اسنپدراگون خواهد بود. اما اینکه آیا واقعاً در سال 2025 گوشیهایی با دوربینهای 320 مگاپیکسلی خواهیم دید یا نه، هنوز مشخص نیست.
اسنپدراگون 8 الیت همچنین قابلیت ضبط ویدئو در نور کم را با کیفیت 4K/60fps بهبود داده است، اما کسانی که انتظار ضبط ویدئو با کیفیت 8K/60fps مانند تراشه دایمنسیتی 9400 را دارند ممکن است ناامید شوند. البته، مشخص نیست که آیا تا سال 2025 گوشیهایی با این ویژگی خواهیم دید یا نه.
UWB برای گوشیهای مجهز به اسنپدراگون 8 الیت؟
کوالکام به دلیل ویژگیهای پیشرو در اتصال، در دنیای موبایل شهرت پیدا کرده است و تراشه اسنپدراگون 8 الیت نیز این سنت را ادامه میدهد. اول از همه، این پردازنده مودم اسنپدراگون X80 از قبل معرفیشده را ارائه میدهد که سرعت دانلود تا 10 گیگابیتبرثانیه و سرعت آپلود تا 3.5 گیگابیتبرثانیه را پشتیبانی میکند. این مودم از استاندارد Release 17 پشتیبانی میکند و برای Release 18 آماده است. پیشتر، طراح تراشه گفته بود که این مودم از ترکیب 6 برابری حاملها، پشتیبانی از شش آنتن، مدیریت آنتن مبتنی بر هوش مصنوعی و پشتیبانی ماهوارهای یکپارچه (بدون نیاز به تراشه جداگانه) برخوردار است.
اسنپدراگون 8 الیت همچنین مجموعه اتصالات FastConnect 7900 را ارائه میدهد و کوالکام میگوید که برای اولینبار در صنعت توانسته است بلوتوث، وایفای و UWB (باند فوقالعاده پهن) را در یک تراشه ترکیب کند. آیا این به این معناست که هر گوشی مجهز به اسنپدراگون 8 الیت دارای UWB خواهد بود؟ کوالکام پیشتر به Android Authority گفته بود که UWB به عنوان یک راهحل یکپارچه در تراشه FastConnect 7900 کاملاً پیادهسازی شده است.
این هفته، این شرکت به ما توضیح داد که تولیدکنندگان نیازی به اضافهکردن سختافزار اضافی برای UWB ندارند. این موضوع بسیار مهم است، زیرا نشان میدهد که UWB به طور مؤثر در گوشیهای دارای اسنپدراگون 8 الیت حضور خواهد داشت. با این حال، باید منتظر اولین دستگاهها باشیم تا ببینیم آیا این موضوع واقعاً صحت دارد یا ممکن است موانع دیگری مانند مشکلات قانونی، هزینههای صدور مجوز، یا تاکتیکهای متمایزسازی بازار وجود داشته باشد.
در غیر این صورت، کوالکام میگوید که پردازنده جدید قابلیتهایی مانند وایفای 7 بهبودیافته با هوش مصنوعی، بلوتوث 6.0، Quick Charge 5 و فناوری صوتی XPAN را ارائه میدهد.
خبر خوب این است که زمان زیادی منتظر نخواهیم بود، زیرا شرکت وان پلاس اعلام کرده است که گوشی وان پلاس 13 در تاریخ 10 آبان (31 اکتبر) رونمایی میشود، در حالی که آنر نیز تأیید کرده است که سری مجیک 7 خود را در تاریخ 9 آبان (30 اکتبر) عرضه خواهد کرد. با این حال، انتظار میرود که گوشیهای اولیه دارای اسنپدراگون 8 الیت ابتدا محدود به چین باشند.
دیدگاهتان را بنویسید