در حالی که اینتل از نسل دهم پردازندههای دسکتاپ خود طی رویداد CES 2020 رونمایی نکرد، شرکای آنها از برخی جزئیات جالب توجه پلتفرم آینده تیم آبی سخن گفتند. در گفت و گو با Computerbase بسیاری از شرکای تولید کننده بُرد از تصمیم اینتل مبنی بر معرفی نکردن چیپهای Comet Lake S ناراحت هستند زیرا آنها همین حالا نیز محصولات آمادهای برای لاین آپ در اختیار دارند. البته تولید کنندگان درباره این که چگونه قدرت مادربردهای خود را برای Core i9 10900K افزایش دادهاند، صحبتهایی را مطرح کردند زیرا گزارشات از مصرف شدید این پردازنده خبر میدهند.
این حقیقت که تولید کنندگان مادربرد مجبور هستند کنار بنشیند در حالی که محصولات کاملی برای نسل بعدی پردازندههای اینتل در اختیار دارند بسیار ناراحت کننده است. اینتل مراسم خود در CES 2020 را با تمرکز بر محصولات موبایل دنبال کرد در حالی که رقیب (AMD) تقریبا برای تمام دسته بندیها محصولاتی را معرفی کرد. البته اینتل با معرفی چیپ گرافیکی DG1 کمی ما را غافلگیر کرد اما آنها به اندازه AMD قدرتمند ظاهر نشدند.
ما باید اشاره کنیم که چیپستهای سری 400 اینتل دیگر یک راز نیستند. ما شاهد مادربردهای آماده مختلفی بودهایم که بنچمارکهای آنها لو رفته و البته تمام لاین آپ نسل دهم نیز توسط همین تولید کنندگان لیک شده است. یک تولید کننده اعلام کرده که باید انتظار عرضه در فوریه 2020 را داشته باشیم (همانطور که مدتها پیش به آن اشاره کرده بودیم)، یعنی تقریبا یک ماه دیگر و اینتل حداقل میتوانست مشخصات پردازندههای خود را به شکل رسمی منتشر کند، با توجه به این که مدتهاست مشخصات شایعه شده را در اختیار داریم. Asus و MSI حتی آماده برگزاری نشست خبری با اشاره به پردازندههای نسل دهم و اطلاعات کلیدی میشدند که در آخرین لحظات مجبور شدند برنامه خود را تغییر دهند.
اما نکته اصلی این داستان از دست دادن مراسم CES 2020 برای معرفی چیپهای نسل دهم دسکتاپ توسط اینتل نیست، بلکه پرچمدار Intel Core i9 10900K ظاهرا پُرمصرفترین چیپ 14 نانومتر رده مصرف کنندهای خواهد بود که تا به حال تولید شده. توسط منابعی (تولید کنندگان مادربرد) گزارش شده که مدل 10 هستهای Core i9 10900K در نهایت مصرفی بیش از 300 وات خواهد داشت.
تولید کنندگان مادربرد اشاره کردهاند که آنها کار خود را برای به روز رسانی سیستم تامین توان مادربردهای جدید به خوبی انجام دادهاند اما این موضوع نشان میدهد که چرا اینتل باید از فناوری 14 نانومتری فاصله گرفته و به سراغ لیتوگرافی 10 یا 7 نانومتر برای پردازندههای دسکتاپ برود، البته اگر قصد دارند با AMD رقابت کنند. مصرف انرژی بیش از 300 وات برای تمام هستهها (10 هسته) و حداکثر فرکانس بوست 4.90 گیگاهرتز خواهد بود.
Core i9 10900K از 10 هسته 20 رشته پردازشی، 20 مگابایت حافظه کشو توان حرارتی 125 وات بهره میبرد. این چیپ فرکانس پایه 3.7 گیگاهرتز و بوست 5.1 گیگاهرتز خواهد داشت با این حال با استفاده از تکنولوژی Turbo Boost Max 3.0 چیپ میتواند تا 5.2 گیگاهرتز روی تک هسته و حتی بهتر از آن 4.9 گیگاهرتز روی تمام هستههای بوست کند. برخی از قابلیتهای این چیپ به شرح زیر خواهد بود:
- تا 4.8 گیگاهرتز روی تمام هستهها
- تا 5.3 / 4.0 گیگاهرتز Thermal Velocity Boost / توربو روی تمام هستهها
- تا 5.2 گیگاهرتز با Intel Turbo Boost Max 3.0
- تا 10 هسته 20 رشته
- پشتیبانی از حافظههای DDR4 2933MHz به شکل دو کاناله
- بهبود اورکلاک هسته و حافظه
- Active Core Group Tuning
بخش جالب ماجرا اینجاست که پردازنده 32 هستهای AMD Ryzen Threadripper 3970X با هستههای 7 نانومتری Zen 2 حداکثر توان مصرفی زیر 300 وات را در زمان حداکثر بار کاری روی تمام هستههای دارد. این امر توسط Anandtech در بررسی آنها از 3970X تایید شده. ما میتوانیم در بررسی آنها مشاهده کنیم که چطور 3970X تمام لاین آپ HEDT اینتل را از میان برداشته و البته که چطور عملکرد گیمینگی نزدیک به Core i9 9900KS دارد.
3970X از فرکانس بوست پایینتری روی هر هسته نسبت به 9900KS / 9900K برخوردار است و همین یکی از دلایلیست که بهره وری انرژی در این چیپ بالاست اما AMD نشان داده که برای شکست دادن اینتل نیازی به فرکانس بالا نیست و IPC که آنها به چیپهای خود اضافه کردهاند، پردازندههای فعلی اینتل را به اندازه کافی به چالش میکشد.حتی اسلایدهای خود اینتل محدودیت PL2 برای 10900K را در 250 وات قرار داده که احتمالا بخاطر آزمایش با فرکانس بوست منطقیتر 4.8 گیگاهرتز روی تمام هستهها باشد و نه الگوریتم Thermal Velocity Boost. البته که این سناریو به شکل طولانی مدت استفاده نمیشود اما همچنان میتواند این نگرانی را ایجاد کند که چیپ مذکور تحت خنک کنندههای کمتر قدرتمند دچار مشکلات گرمایی شود. افرادی که Core i9 10900K را خریداری میکنند البته چندان نگران توان حرارتی آن نخواهند بود اما همچنان این اعداد را با چیپ AMD مقایسه خواهند کرد که بهره وری بسیار بالاتری از نود قدیمی 14 نانومتری اینتل دارد.
اگر این اعداد نیز کافی نیست، حالت ECO در چیپهای AMD نشان دادهاند که چقدر کاربردی هستند، پردازندههای 16 و 32 هستهای کارایی بسیار عالی حتی در زمان پایین آمدن فرکانس دارند. این نشان میدهد که چقدر هستههای 7 نانومتری Zen 2 بهینه هستند و تیم سرخ از همین موضوع برای ارائه کارایی دسکتاپ در پلتفرم موبایل با پردازندههای Ryzen 4000 Renoir سود برده. احتمال دارد که اینتل عرضه خاموش (بدون سروصدا) را برای مدلهای نسل دهم دسکتاپی خود انتخاب کند زیرا آنها اطلاع دارند که نمیتوانند با محصولات فعلی یا آینده تیم سرخ رقابت کنند.
ممکن است AMD حتی نیازی به کاهش قیمت نداشته باشد زیرا پردازندههای Ryzen 3000 به اندازه کافی قدرتمند هستند تا در مقابل مدلهای نسل دهم اینتل رقابت کنند، مگر آن که اینتل تصمیم بگیرد Core i9 را با قیمت 350 تا 400 دلار عرضه کند که البته بعید خواهد بود اما به یاد داشته باشید که آنها قدرت مالی لازم را در اختیار دارند تا همچنان در بخش دسکتاپ رقابتی باقی بمانند. لاین آپ نسل دهم اینتل شاید کارایی چند هستهای بهتری را ارائه دهد که در کنار فرکانس بالاتر قرار میگیرد اما آنها توان حرارتی بالاتری داشته و به خنک کنندههای قدرتمندتری نیاز دارند. با توجه به این که Zen 3 در سال آینده عرضه و AMD در تمام دستهها مشغول بلعیدن سهم بازار میباشد، اینتل واقعا نیاز دارد تا استراتژی خود در بحث پردازنده را تغییر دهد و ما امیدوار هستیم آنها بتوانند به اهداف ذکر شده در نقشه خود دست یابند تا رقابت بیشتری را در بازار شاهد باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید