آب هرگز به عنوان یک دوست برای تجهیزات الکترونیکی به حساب نیامده است، اما در این میان گوشیهایی بودهاند که به واسطه این موضوع جذابیتهایی را برای خریداران ایجاد کردهاند. Benefon Esc در سال 1999 به این دلیل به شهرت رسید که اولین گوشی با GPS داخلی و مقاومت در برابر آب بود. اما این قبل از آن زمانی بود که گوشیهای هوشمند با گواهینامه IP عرضه شوند. این موضوع به سال 2008 برمیگردد.
اما قبل از آن بد نیست به با هم مروری داشته باشیم بر اینکه اعداد پس از کلمه IP به چه معنا میباشند. اولین رقم میزان مقاومت در برابر ذرات جامد را اندازهگیری میکند، در حالیکه رقم دوم میزان مقاومت در برابر مایعات است. این یعنی تمرکز اصلی بر روی رقم دوم است:
- IPX3 – مقاومت در برابر اسپری کردن آب
- IPX4 – مقاومت در برابر پاشش آب
- IPX5 – مقاومت در برابر پاشش همه طرفه آب (360 درجه)
- IPX7 – مقاومت تا عمق 1 متری آب، غوطهور شدن
- IPX8 – مقاومت تا عمق 1 متر آب و بیشتر، غوطهور شدن
در اولین روزهایی که این قابلیت پای خود را به گوشیهای هوشمند باز کرد، Sonim XP3 Enduro از اولین محصولاتی بود که با مقاومت در برابر آب (IP67) عرضه شد. این گوشی جان سخت تنها یکی از معدود دستگاههایی بود که با این مقاومت عرضه شد. اما آرام آرام همه چیز تغییر کرد. در سال 2013 سونی پرچمدار خود، Xperia Z را با مقاومت در برابر آب ارائه کرد. سال بعد از آن سامسونگ Galaxy S را با گواهینامه IPX7 معرفی کرد. هر چند که سال بعد از آن S6 با این گواهینامه عرضه نشد و دلیل روند نزولی در سال 2015 همین موضوع است. پس از آن در سال 2016 اپل هم با گوشی آیفون 7 به جمع تولیدکنندگان گوشیهای مقاوم در برابر گرد و غبار و آب پیوست.
سامسونگ و بهخصوص اپل بیشترین تأثیر را در جلب توجه مخاطبان به این قابلیت داشتند و البته سونی نیز بهنوعی بدعت گذار آن در تولید انبوه شد. اولین نسل از پیکسلهای گوگل با مقاومت در برابر پاشش آب معرفی شدند، اما در نسلهای بعدی به مقاومت در درجات بالاتر ارتقاء یافتند. برخی از گوشیهای موتورولا نیز با گواهینامه IP معرفی میشوند. باوجود آنکه بیشتر آنها دارای پوشش داخلی مخصوص برای محافظت در برابر قطرات آب هستند؛ اما از ورود آب به طور کامل جلوگیری نمیکنند.
با تمام این اوصاف هیچ سازنده گوشیای واقعاً توصیه نمیکند که هنگام شنا، گوشی خود را همراهتان ببرید. گواهینامههای مقاومت تنها برای محافظت از گوشی در برابر حوادث و اتفاقات در نظر گرفته شدهاند. مقاومت در برابر آب، نیازمند لاستیکهای مهر و موم شده در تمام نقاط قابل نفوذ گوشی است که این پیچیدگی خاص خود را دارد و هزینه ساخت گوشی را بالاتر میبرد. هر چند که انگشت شمار محصولاتی معرفی شدند که هیچ حفره و راه نفوذی نداشتند، اما روند طبیعی تولید و طراحی گوشیهای هوشمند اینگونه نیست. به عنوان مثال پرچمداران الجی و هوآوی بلندگوهای خود را با نمایشگرهای آکوستیک جایگزین کردهاند و اگر این روند در آینده دنبالهدار باشد، شاید در آیند گوشیها بدون هیچ کلید، پورت و… بهطور پیشفرض در برابر آب مقاوم طراحی شوند.
پیشبینی شما از آینده گوشیهای هوشمند چیست؟ آیا در سالهای پیشرو داشتن گواهینامه IP68 هنوز به عنوان یک معیار مهم در نظر گرفته خواهد شد؟
دیدگاهتان را بنویسید