این روزها همزمان با معرفی پردازندههای نسل Alder Lake اینتل و پشتیبانی نسل جدید از رمهای DDR5، اخبار زیادی از قیمتهای فضایی رمهای DDR5 به گوش میرسد. اما اگر بخواهیم به مقایسه رمهای DDR5 و DDR4 بپردازیم، آیا DDR5 برتری محسوسی نسبت به DDR4 خوهد داشت؟
پشتیبانی مادربردها و آینده DDR5
پردازندههای Alder Lake میتوانند از رم DDR5 و DDR4 پشتیبانی کنند. اما سازندگان مادربرد، در محصولات رده بالای خود تنها امکان پشتیبانی از DDR5 را در نظر گرفتهاند و برای مادربردهای میان رده خودشان، پشتیبانی از هر دو نوع رم DDR4 و DDR5 را تدارک دیدهاند. از طرفی دیگر به دلایل زیادی مانند مشکلات کمبود تراشه و تازهوارد بودن پردازندههای Alder Lake، رمهای DDR5 بسیار کمیاب شدهاند و با قیمتهایی غیرمنطقی خرید و فروش میشوند.
با توجه به شرایط موجود، تهیه یک سیستم کامپیوتر مبتنی بر رم DDR5 علاوه بر سخت بودن، هزینه بسیار زیادی خواهد داشت. از طرفی حتماً به یاد دارید که رمهای DDR4 در ابتدای ورود با فرکانسهایی مانند 2133 مگاهرتز به بازار آمدند و به مرور با قیمتهایی مقرون به صرفه در فرکانس 3600 و 3800 عرضه شدند. بنابراین میتوان انتظار داشت که DDR5 نیز در آینده نزدیک با قیمتهای منطقیتر و فرکانس و تایمینگ بهتری در دسترس قرار گیرند.
در ادامه برای درک بهتر کارایی و مقایسه رمهای DDR5 و DDR4، وبسایت معتبر guru3D این دو نوع حافظه را در کنار یکدیگر قرار داده تا از نزدیک شاهد کارایی آنها در مقایسه با یکدیگر باشیم.
شرایط و مشخصات سیستم تست:
برای دستیابی به شرایط برابر و عادلانهترین حالت ممکن، از مادربرد Asus Z690 Hero به همراه دو ماژول رم 8 گیگابایتیDDR5 مدلKingstone Fury 5200MHz CL40 در برابر مادربرد Asus TUF Z690-Plus به همراه دو ماژول رم 8گیگابایتی DDR4 مدل G.Skill TridentZ 3600MHz CL16 استفاده شده است. همچنین cpuی تست در هر دو باندل، Core i9 12900K میباشد.
این دو مدل مادربرد دارای بایوس و ساختار کلی کاملاً مشابهی هستند بنابراین میتوانیم مطمئن شویم این تستها تا حد خیلی زیادی در شرایط برابر گرفته شدهاند. کارت گرافیک تست، Geforce RTX 3090 است و ویندوز این تستها، ویندوز 11 نسخه 64 بیتی است که با آخرین Patch و آپدیتها به روز رسانی شده است.
بنچمارکها:
نتایج تست نرمافزارهای معتبری را در جدول تصاویر زیر مشاهده مینمایید.
و اما نتایج تست خواندن و نوشتن رمها توسط نرم افزار AIDA64:
در ادامه نتایج تست نرم افزارهای سه بعدی و مقایسه رمهای DDR5 و DDR4 در بازیها و تأثیر آن بر نرخ فریم را مشاهده میکنیم:
با توجه به نتایج بنچمارکها میبینیم که به شکل تعجب آوری کارایی رمهای DDR5 و DDR4 به یکدیگر نزدیک هستند. شاید اگر به گذشته برگردیم و به روزهای ابتدایی عرضه رمهای DDR4 نگاهی بیندازیم، حتماً به یاد میآورید که در ابتدا تایمینگ و CL این رمها بسیار بازتر و با تأخیر بیشتری بود اما اکنون به نقطهی خیلی خوبی از تعادل فرکانس و تایمینگ در رمهای DDR4 رسیدهایم.
میتوان نتیجه گرفت رمهای DDR5 نیز در ابتدای راه هستند و مقایسه رمهای DDR5 و DDR4 شاید هنوز زود باشد. رمهای DDR5 در ابتدای راه هر چند فرکانسهای جذابی دارند اما هنوز به تایمینگهای مناسبی نرسیدهاند به همین دلیل در مورد رم DDR5 مورد تست در این آزمون، ممکن است میزان تأخیر CL40 عددی آزار دهنده و عجیب به نظر برسد.
نتیجه گیری:
در واقعیت و تستهای عملی مقایسه رمهای DDR5 و DDR4 دیدیم که رمهای DDR5 به جز عملکرد بهتر در تستهای فشرده سازی که نیازمند پهنای باند بیشتری هستند، در سایر کاربردها مخصوصاً بازیها و کاربردهای پردازشی و گرافیکی هیچ برتری نسبت به DDR4 ندارند. تستها نشان میدهند اختلاف کارایی بین DDR5 و DDR4 در اغلب کاربردها چیزی بین 2 تا 4 درصد است. البته نباید فراموش کنیم که رمهای DDR5 ویژگیهای برتری مانند میزان مصرف انرژی پایینتر، پهنای باند بسیار بالاتر، پروفایل XMP پیشرفتهتر و همچنین پشتیبانی از ECC را دارا هستند.
با این وجود چیزی که برای کاربران مهم است، کارایی و عملکرد خروجی کامپیوتر است. از طرفی وضعیت کمبود رمهای DDR5 و قیمت فضایی آنها در بازار و از طرفی دیگر، وضعیت مطلوب کارایی رمهای DDR4 باعث میشود، برای کاربرانی که قصد ارتقا به نسل جدید اینتل را دارند، تهیه یک مادربرد سوکت LGA1700 با پشتیبانی از رمهای DDR4 و استفاده از کیت DDR4 ایده بدی برای ارتقا به Alder Lake نباشد.
مطالب مرتبط:
5950x چه میکنه تو بنچمارک ها