یکی از برتریهای فناوری چیپسازی شرکت اینتل همواره در این بود که پردازنده را یک تکه بر روی اسلایس سیلیکن میساخت. زمانی که شرکت AMD در معماری Zen برای اولین بار از ساختار چند تکه “چیپلت” استفاده کرد که در آن بخشهای مختلف پردازنده در چند چیپ مجزا از هم ساخته میشد و سپس بر روی مدار چاپی پردازنده به یکدیگر لینک میشدند، اینتل شرکت AMD را مسخره میکرد که از طراحی پردازنده یک تکه ناتوان است.
اینتل درست میگفت، ساخت یک پارچه پردازنده که تمام اجزای آن با ریختهگری ثابت ساخته شود، یک برتری فن آوری است، اما بسیار گران است و AMD در عمل ثابت کرد روش اینتل به هیچ وجه اقتصادی نیست. یکی از دلایل افول اقتصادی اینتل هم همین موضوع بود. اینتل سالهاست با حداقل سود پردازندههای خود را میسازد و میفروشد.
وجه اقتصادی ساخت پردازنده به صورت چند تکه، بسیار پر رنگ است. شرکت سازنده میتواند در هر نسل از پردازندهها، فقط یک یا چند بخش را ارتقا دهد. همچنین ساختار چند تکه، امکان ساخت پردازنده را با چند ریختهگری یا نانومترهای مختلف میدهد. بدین ترتیب فشار زیادی به خط تولید نخواهد آمد.
کاشی کاری سه بعدی
مزایای ساخت چند تکه پردازنده شرکت اینتل را در نهایت وادار کرد همان راهی را که AMD در معماری Zen رفت، در پیش بگیرد. از این رو، نسل 15 پردازندههای Arrow Lake S اینتل برای اولین بار، از ساختاری چند تکه بهره میبرد.
البته اینتل برای آنکه حفظ آبرو کند و نگوید من هم مثل AMD پردازنده چند چیپلتی دارم، از واژه کاشی Tile به جای چیپلت در پرزنت کردن محصول خود، بهره گرفته است.
همچنین برای آنکه ظاهر Die مانند پردازندههای AMD به صورت فیزیکی چند تکه نباشد، اینتل تمام چیپها را بر روی یک سینی به نام Base Tile چیده، سپس روی آنها را لاک نقرهای گرفته است تا سطح Die مشابه پردازندههای نسل گذشته یک تکه باشد.
ساختار چیپلتی به اینتل کمک کرد تا بتواند ساخت برخی از این چیپها را برون سپاری کند و مثلا آن را به شرکت TSMC بسپارد تا با ریختهگری 3 نانومتری و 5 نانومتری بسازد. فن آوری 3 نانومتری TSMC موضوعی است که کارخانهجات اینتل هنوز برای رسیدن به آن تلاش میکند. باید توجه داشت که تا پیش از این امکان برون سپاری ساخت بخشهایی از پردازنده برای اینتل اصلا وجود نداشت.
هستههای هوش مصنوعی NPU
نسل 15 پردازندههای اینتل با یک تغییر دیگر نیز همراه شد و آنهم اضافه شدن هستههای پردازش عصبی یا به اصطلاح Neural Processing Unites است که به اختصار آن را NPU مینامند. هستههای NPU شتاب دهنده هوش مصنوعی هستند که برای اولین بار در ساختار پردازنده به صورت فیزیکی وظیفه پردازشهای هوش مصنوعی را برعهده میگیرند.
تا پیش از نسل 15 اینتل، هیچ واحد مستقلی در پردازنده برای هوش مصنوعی وجود نداشت و حالا NPU در کنار iGPU گرافیک مجتمع، دومین گروه از هستههای متفاوت پردازشی است که در کنار هستههای CPU در یک پکیج قرار میگیرند و برای اولین بار در کلاس کاربری دسکتاپ ما سه واحد CPU+GPU+NPU را در کنار هم داریم.
توانایی هوش مصنوعی را با واحد TOPs میسنجند که مخفف یک تریلیون عملیات در ثانیه است (Trillion Operations Per Seconds). این واحد توافقی است که شرکتهای تولید کننده تجهیزات هوش مصنوعی آن را به کار میبرند. همین 2 ماه پیش شرکت انویدیا به تمام شرکای AIB خود دستور داد، توانایی TOPs کارت گرافیکهای خود را در صفحه محصول خود بگنجانند، و هم اکنون اگر به سایت سازندگان کارت گرافیک مراجعه کنید، واحد TOPs را برای آنها در Specification خواهید یافت.
اینتل توانایی هوش مصنوعی NPU پردازندههای نسل 15 را برابر 13TOPs اعلام کرده است و این میزان در تمام مدلها از ULTRA 9 گرفته تا ULTRA 5 یکسان است.
توانایی هوش مصنوعی پردازندههای نسل 15 به NPU محدود نمیشود، و گرافیک مجتمع آنها نیز با وجود 4 هسته Xe دارای 8TOPs توانایی هوش مصنوعی است. خود پردازنده نیز دارای 15TOPs توانایی هوش مصنوعی است که در مجموع در کنار NPU توانایی هوش مصنوعی پردازندههای نسل 15 را که به گرافیک مجتمع مجهز هستند به 36TOPs میرساند.
Rentable Units به جای Hyper-Threading
شرکت اینتل پس از بیش از یک دهه استفاده از فن آوری Hyper Threading، آن را در خانواده Arrow Lake به طور کامل حذف کرد. فن آوری Hyper Threading به هر هسته پردازنده اجازه میداد به صورت موازی همزمان 2 رشته پردازشی را هندل کند. این کار در پردازشهای چند رشته پردازشی باعث افزایش سرعت عمل پردازنده میشد.
در خانواده Arrow Lake S، اینتل با حذف HT، از فن آوری Rentable Units بهره گرفته است. این فن آوری با هدایت بار پردازشی به سمت هستههای E در ابتدا تلاش میکند تا کار پردازش را با هستههای E به پایان رساند.
در صورتی که بار پردازشی، سنگین تر از توانایی هستههای E باشد، ادامه پردازش به هستههای P محول میشود و هستههای E برای تسک بعدی آماده میشوند.
حذف HT یک شمشیر دولبه است، از طرفی ممکن است توانایی پردازش تسکهای چند رشته پردازشی را در نرمافزارهایی که از جداول قدیمی پردازش استفاده میکنند، کاهش دهد، اما از طرف دیگر اینتل، امیدوار است، کاربر از نرمافزارهای جدید استفاده کند چرا که آنها از جداول پردازشی جدید بهره میبرند و به صورت بهینهتری کار میکنند. از این رو اینتل تمام تخم مرغهای خود را در سبد نرمافزارهای جدید که مجهز به جداول پردازشی جدید هستند، چیده است.
افزایش حجم کش Level 2
در نبود فن آوری HT، پردازنده نیاز به حجم کش بیشتری دارد. از این رو اینتل حجم کش Level 2 پردازندههای Arrow Lake را افزایش داده است تا بتواند نیاز پردازنده را تا حد ممکن برآورده سازد.
در حالی که پردازنده پرچمدار نسل قبل 14900K مجهز به 32 مگابایت حجم کش حافظه Level 2 بود، پرچمدار نسل جدید، پردازنده Ultra 9 285K مجهز به 40 مگابایت حجم کش حافظه Level 2 است.
این افزایش، مجموع حجم کش پردازنده 285K را به 76 مگابایت میرساند.
نامگذاری جدید برای دریاچه پیکان
اینتل در نسل 15 پردازندههای خود معروف به Arrow Lake، علاوه بر حذف واژه i و جایگزینی کلمه Ultra، نامگذاری پردازندهها را نیز تغییر داده است.
پردازنده پرچمدار Core Ultra 9 285K بالارده ترین پردازنده این خانواده است که جایگزین 14900K میشود. این پردازنده واریانت F ندارد. اما مابقی پردازندهها نمونه F دارند که فاقد گرافیک مجتمع است.
در پردازندههای رده پایین Ultra 3، به دلیل تعداد کم هستهها و فقدان فن آوری HT، اینتل احتمالا از همان معماری نسل قبل Raptor Lake در پکیج نسل جدید استفاده خواهد کرد.
معماری Lion Cove و Skymont
اینتل ابتدا قرار بود بخشی از تولید پردازندههای Arrow Lake را از طریق برون سپاری به TSMC بسپارد و خود با استفاده از فن آوری Intel 20A هستهها را بسازد. اما در نهایت فن آوری 20A کنسل شد و تولید تمام بخشهای آن را به TSMC سپرده شد، و چیپهای ساخته شده با نود 3 نانومتری و 5 نانومتری و نودهای بالاتر توسط TSMC ساخته سپس اینتل صرفا مرحله جایگذاری Tileها و پکیجینگ را بر عهده گرفت و به آن فن آوری Foveros 3D stacking packaging اطلاق کرد.
هستههای قدرت P از معماری Lion Cove بهره میبرند و نسبت به نسل قبل، دارای افزایش 9% راندمان کاری هستند. این در حالی است که از نظر مصرف برق، به انرژی کمتری نیاز دارند. هستههای کم مصرف E از معماری Skymont استفاده میکنند و نسبت به نسل قبل، دارای افزایش 32% راندمان پردازشی هستند. این هستهها برگ برنده اینتل در این نسل هستند و بخش اعظم پیشرفت و توانایی پردازندههای دریاچه پیکان مرهون توانایی بیشتر هستههای E است.
توانایی رندرینگ، تنها برگ برنده اینتل
در نرم افزارهای تولید محتوی، قدرت و توانایی پردازندههای Core Ultra 200S فوق العاده است. در اغلب تستها، Ultra 9 285K میتواند رقیب فعلی خود 9950X را با فاصله زیاد کنار بزند و پیروز میدان باشد.
بنابراین علاوه بر اضافه شدن هوش مصنوعی، مهمترین وجهه پردازشی که در پردازندههای Arrow Lake S بهبود محسوس پیدا کرده است، عملکرد رندرینگ در نرم افزارهای طراحی 3 بعدی و 2 بعدی و همچنین رندر ویدیویی است.
کاهش مصرف برق و کاهش حرارت کاری
عملکرد گیمینگ پردازندههای Arrow Lake S بنابر گفته اینتل به طور متوسط 5% ضعیفتر از نسل 14 است، در عوض، این پردازندهها 15 درجه خنک تر و تا 188 وات میزان مصرف برق کمتری دارند.
واقعیت موضوع به نظر میرسد، اینتل از بحث خرابی پردازندههای نسل 13 و 14 درس گرفته است. به احتمال زیاد اگر از طریق اورکلاک توانایی این پردازندهها را افزایش دهیم، هم میزان مصرف و هم پرفورمنس آنها نسبت به نسل 14 بهتر خواهد شد، اما به خاطر ترس از آسیب احتمالی و تنزل کیفیت سیلیکن – اتفاقی که برای نسل 14 افتاد – اینتل با کاهش مصرف این پردازندهها، توانایی آنها را به حدی کاهش داده تا آسیب نبینند.
با کاهش مصرف پردازنده، و به دنبال آن کاهش فرکانس کاری آنها، پرفورمنس گیمینگ آنها کاهش یافته است. بنابراین دیگر چیزی در سفره عرضه باقی نماند، جز:
- هوش مصنوعی
- کاهش مصرف برق
- کاهش دمای کاری
- مصرف بهینه.
بر همگان واضح و مبرهن است که مصرف بهینه پردازنده، برای کاربران دسکتاپ کوچکترین اهمیتی ندارد. اما دمای کاری مطلوب باعث کاهش هزینه خرید کولر میشود و از این نظر، این خصوصیت نسل جدید به نفع کاربر است، چرا که هزینه تمام شده خرید یک سیستم کامل، کمتر میشود.
در بخش گرافیک مجتمع، شرکت اینتل نوید افزایش 2 برابری توانایی گرافیکی این پردازندهها را داده است. همچنین گرافیک مجتمع این پردازندهها نقش مهمی در زمینه پردازش هوش مصنوعی ایفا میکنند. نکته جالب دیگر این بخش، وجود واحدهای پردازشگر رهگیری پرتو نور، یا همان Ray Tracing است.
قدرت گیمینگ تقریبا همتراز با نسل 14 اینتل
طبق چارتی که اینتل از توانمندی گیمینگ پردازنده پرچمدار خود Ultra 9 285K منتشر کرده است، فارق از بالا و پایین در سمت چپ و راست جدول، میتوان در مجموع این پردازنده را در توانایی گیمینگ، هم سنگ 14900K به حساب آورد.
اینکه پرچمدار این نسل در پردازش گیمینگ، با احتساب متوسط افت و خیزها، تقریبا با پرچمدار نسل قبل برابر است، نشان دهنده این است که احتمالا پردازندههای رده پایینتر Ultra 7 265K و Ultra 5 245K به احتمال زیاد در گیمینگ ضعیفتر از i7 14700K و i5 14600K خواهند بود.
به جهت پاشیدن نمک بر زخم، باید اعتراف کرد در این جداول تست، فن آوری بوستر APO اینتل روشن بوده است، و بدون آن، قطعا توانایی گیمینگ نسل 15 ضعیفتر از نسل 14 خواهد بود. بنابراین تعارف را کنار بگذاریم، اگر نوع کاربری شما از کامپیوتر، فقط و فقط گیمینگ است، و فریم به فریم بازی برای شما مهم است، به جای نسل 15 اینتل، بهتر است سراغ پردازندههای X3D رایزن 7000 و 9000 بروید.
اما اگر استریمر-گیمر هستید، و یا به هر نحوی تولید کننده محتوی، طراح، انیماتور، و یا آرشیتکت، پردازندههای خانواده Arrow Lake S بهترین گزینه برای شما هستند.
مادربردهای چیپست Z890 اینتل
اینتل اگرچه در توانمندی گیمینگ پردازندههای دریاچه پیکان کم گذاشته است، اما به حق در توسعه چیپست مادربرد عملکرد مطلوبی از خود نشان داده است. ما تغییرات ریز و درشت زیادی را در مادربردهای سری 800 شاهد خواهیم بود که به برخی از آنها اشاره میکنیم.
تغییر در پلههای اورکلاک
تا پیش از نسل 15، در پلتفرمهای اینتل افزایش ضریب فرکانس کاری پردازنده فقط با پلههای 100 مگاهرتزی امکان پذیر بود، اما در Arrow Lake پلههای افزایش فرکانس به 16.67 مگاهرتز تقلیل یافته تا کاربر بتواند از حداکثر اورکلاک ممکن روی پردازنده استفاده کند.
فرکانس پایه دوگانه Dual BCLK
اورکلالکرها همیشه بر سر دو راهی افزایش فرکانس رم و افزایش فرکانس هستههای پردازنده بودند. چراکه از یک سطحی به بعد، افزایش فرکانس رم میتوانست اثر منفی در سطح اورکلاک هستهها بگذارد و گاهی هم به العکس. اینتل برای اولین بار از ساختار دوگانه فرکانس پایه، یکی برای بخش SoC که وظیفه تنظیم فرکانس رم را برعهده دارد، و دیگری فرکانس پایه دوم برای تنظیم فرکانس کاری هستههای پردازنده بهره گرفته است.
بدین ترتیب، اثر بی ثباتی افزایش فرکانس رم و پردازنده بر روی یکدیگر خونثی میشود و اورکلاکر میتواند این دو بخش را مستقل از هم اورکلاک کند.
گذر از DLVR مخصوص Extreme اورکلاکرها
شرکت اینتل پس از مشکلاتی که پیرامون پردازندههای نسل 13 و 14 پیش آمد، برای نسل 15 تمام تنظیمات دیفالت خود را به صورت پیش فرض بر روی کلیه مادربردهای تمام برندها اعمال کرده است. بنابراین در نسل جدید دست و پای سازندگان مادربرد برای اعمال دلبخواهی تنظیمات بسته شده و سیستم Digital Voltage Linear Regulator اینتل در تمام مدت وظیفه برق رسانی به پردازنده را بر عهده دارد.
این سیستم برای اورکلاک عادی تا مرز 400 مگاهرتز را پاسخگوست. اما اکستریم اورکلاکرها فرکانس پردازنده را بیش از اینها افزایش میدهند. برای آنها شرکت اینتل از مکانیسم Bypass DLVR بهره گرفته است، بدین صورت که فقط در صورتی که دمای Package پردازنده زیر 10 درجه سانتیگراد باشد، پردازنده به مادربرد اجازه خواهد داد تا محدودیتهای DLVR را اعمال نکند و بدین ترتیب پردازنده زیر LN2 بتواند ولتاژ بیشتری دریافت کند تا اکستریم اورکلاکر، رکورد ثبت کند.
پشتیبانی از رمهای CUDIMM
شرکت اینتل در نسل 14 از فرکانس کاری 8000MTs پشتیبانی میکرد، اما به دلایل مختلف این فرکانس و بالاتر از آن، ناپایدار بود. یکی از دلایل ناپایداری رمها در فرکانس بالای 8000MTs فاصله زیاد بین پردازنده و اسلاتهای رم است که باعث بی ثباتی و عدم حفظ فرکانس در این فاصله میشد.
رمهای CUDIMM یک راهکار جدید برای رفع مشکل ناپایداری رم در فرکانسهای بالای 8000MTs است. در این نوع از رمها، یک چیپ Clock Generator کمکی بر روی ماژول رم نصب میشود تا به پایداری فرکانس کمک کند. بدین ترتیب، با گرفتن کمک از این چیپ، فرکانس کاری رمها حتی تا 10000MTs هم خواهد رسید.
رمهای CUDIMM از دو ماه آینده وارد بازار خواهند شد، و فقط بر روی مادربردهای Z890 کار خواهند کرد.
پشتیبانی از رمهای ECC
یک نگرانی عمده، بین کاربرانی که از نرم افزارهایی استفاده میکنند که نیاز به حجم بالای رم دارند، بحث بروز خطا است. رمهای کلاس کاربری Unbuffered و Register نشده هستند و در این نوع از رمها، وقتی حجم رم از 32 گیگابایت بیشتر میشود، شانس بروز خطا در اطلاعات داخل رم افزایش پیدا میکند.
شرکت اینتل در نسل 15 بر روی مادربرد تا 192 گیگابایت حجم رم پشتیبانی میکند. اینتل برای رفع نگرانی این دسته از کاربران، امکان پشتیبانی از رمهای ECC را برای Arrow Lake تدارک دیده است.
اما توجه داشته باشید، پشتیبانی از رمهای ECC وابسته به تایید سازنده مادربرد است، بنابراین پشتیبانی اینتل از رمهای سروی مجهز به تصحیح خطا ECC مشروط به پشتیبانی از طرف سازنده مادربرد است.
افزایش فرکانس پایه به 6400MTs
شرکت اینتل، پشتیبانی از فرکانس پایه رم DDR5 را در خانواده دریاچه پیکان به 6400MTs رسانده است. این فرکانس پایه است و کاربران میتوانند تا فرکانس 8000MTs با رمهای عادی و تا فرکانس 10000MTs با رمهای CUDIMM از سیستم خود استفاده کنند، (مشروط به پشتیبانی مادربرد).
پشتیبانی از تاندربولت 4 و 5
یکی خصوصیات جذاب پلتفرم جدید اینتل، پشتیبانی پیش فرض از ارتباط Thunderbolt 4 بر روی چیپست Z890 است اغلب مادربردهای Z890 دارای دو درگاه Type C در پنل پشتی هستند که خروجی تاندربولت 4 است. همچنین شرکت اینتل پشتیبانی از اتصال جدید و گران قیمت Thunderbolt 5 را نیز به صورت مستقل فراهم کرده است که صرفا مادربردهای پرچمدار از آن بهرهمند خواهند شد.
اتصال LAN 2.5G و Wi-Fi 7 و BT 5.4
مادربردهای سری 800 اینتل به صورت پیش فرض از اتصال LAN با سرعت 2.5 گیگابیت و همچنین Wi-Fi 6E و BT 5.3 پشتیبانی میکنند. اما سازندگان مادربرد دستشان برای استفاده از LAN سرعت 5 و 10 گیگابیت، و همچنین Wi-Fi 7 و BT 5.4 باز است.
پشتیبانی از حداقل یک درگاه SSD M.2 Gen.5
استفاده از اساسدیهای Gen.5 بر روی مادربردهای Z790 به صورت آپشنال با نصف شدن پهنای باند اسلات اول کارت گرافیک ممکن بود. اما برای چیپست Z890 شرکت اینتل یک درگاه اختصاصی Gen.5 را برای بهره برداری از اساسدیهای Gen.5، بدون نیاز به استفاده از خطوط اسلات کارت گرافیک در نظر گرفته است.
بنابراین برای اولین بار، اینتل به صورت رسمی از حداقل نصب یک حافظه SSD نسل 5 پشتیبانی میکند. پشتیبانی از اساسدیهای Gen.5 بیشتر از یک درگاه بر روی مادربرد منوط به استفاده از خطوط PCIe اسلات اول گرافیک خواهد بود.
نتیجه گیری
نسل 15 اینتل ملقب به Arrow Lake S یک گام بزرگ در توسعه پلتفرم (مادربرد) و نقطه عطف در کلاس کامپیوترهای کاربری (خانگی/گیمینگ/طراحی) خواهد بود.
در بخش طراحی و رندرینگ، پردازندههای نسل 15 بی شک عملکرد فوق العاده مناسبی خواهند داشت. تولیدکنندگان محتوی از این نسل به خوبی استقبال خواهند کرد. اتصالات سریع و پیشرفته، Wi-Fi 7، و تاندربولت 4 در کنار هوش مصنوعی، بی شک یاری دهنده کاربران تولید محتوی خواهد بود.
اورکلاکرها نیز مطمئنا از این نسل استقبال خواهند کرد، تغییرات جدید در بخش اورکلاک، و توانایی بیشتر پردازندهها از فرکانس بالای رمهای DDR5، نوید بخش رکوردهای جدید در زمینه اورکلاک است.
در زمینه گیمینگ شرکت اینتل تمام تلاش خود را کرده است تا با کاهش میزان مصرف، توانایی پردازنده را در سطح معقول معادل توانایی گیمینگ نسل 14 نگه دارد.
در عوض، با کاهش مصرف، دمای کاری پردازنده حسابی کاهش پیدا کرده و امکان خنک کردن پردازنده را با سیستمهای کولینگ متداولتر و ارزانتر برای کاربر فراهم میآورد.
از نظر توانایی گیمینگ، شرکت اینتل با نسل 15 خود هنوز به قدرت پردازندههای X3D رایزن AMD نمیرسد، اما، وجود هستههای هوش مصنوعی NPU، اتصال تاندربولت 4، پشتیبانی از رمهای پر سرعت 10000MTs، و افزایش بهرهوری پردازنده، از جمله مواردی است که بسیاری از گیمرهای تولید کننده محتوی، گیمرهای استریمر و گیمرهای اورکلاکر، از آن استقبال خواهند کرد.
با اینکه اینتل کمی از نظر گیمینگ عقب گرد داشته ولی همچنان به نظرم این نسل ارزش خرید داره.
حداقل در مورد دو پردازنده 285K و 265K، از هر نظر میتونن عملکرد مطلوبی در انواع پردازشها، بخصوص تولید محتوی و رندر داشته باشن. گیمینگ رو هم میشه با استفاده از اورکلاک و رمهای CUDIMM تا حدود زیادی جبران کرد.
من سیستمم نسل 11 است موندم به رایزن 9000 ارتقا بدم یا همین Core Ultra؟
به هر کدوم از این پلتفرمها ارتقا بدین از نظر من اوکیه، فقط از نظر قیمتی ببنید کدومش به نفع شماست.
خیلی کامل توضیح دادید عالی بود
مثل همیشه عالی. آرمین جان اگر پلتفورم دستت رسید بی صبرانه منتظر نتایج هستیم. بخصوص تو بخش گیم سایتهای بررسی بعضا زد و نقیض نوشتن. مثلا تو چارتی که خود اینتل منتشر کرده بود برای بازی سایبرپانک عملکرد رو برابر با 14900K دونسته ولی داخل تکپاورآپ کاهش پرفرورمنس بیشتر از 10 درصد منعکس شده.
مهندس ممنونم ازت افتخار دادی، چشم حتما
آقا آرمین امروز تستهای رسمی Core Ultra بیرون اومد و تمامش تایید کننده نظرات شما بود در این مقاله
با تشکر ویژه از آقای آرمین و سایت مجله سخت افزار برای نوشتن این مقاله
نظر لطف شماست، البته صحبت های من در این مقاله سمت و سوی اصلی اینتل رو در نسل جدید نشون میداد و خب نتایج نهایی هم که منتشر شد، تایید کننده همین موضوع بود.
اونچه که اینجا اهمیت داره، نقش پر رنگ نرم افزارهای تولید محتوی و رندرینگه که هرچقدر جدیدتر باشند، بهتر میتونن از معماری جدید اینتل بهره بگیرند.
برای کاربرانی که صرفا هدف اصلیشون از تهیه سیستم گیمینگه، قطعا با تهیه X3D رایزن بیشتر به هدفشون میرسند تا نسل 15.
مهندس جان عالی بود ،دمت گرم و خسته نباشی ، متاسفانه فن های amd بیشترشون یه مشت بچه مدرسه ای هستن و جز گیم زدن چیز دیگری از پردازنده انتظار ندارن ، بحث در رابطه پردازنده من بهتره یا تو ، فقط از این این قشر با تفکرات تک بعدی مورد انتظاره وگرنه هر کاربری با توجه به زمینه کاریش بهتر میدونه چه پردازنده ای لازمیه نیازش هست.
ممنون آقا بهنام عزیز
درود و عرض ادب من هم اینتل داشتم و هم AMDسری رایزن از منظر کارایی و گرما و بازی amd بهتره اما فقط یک سال اول ولی اینتل قشنگ ده پانزده سال همون کارایی رو واست داره کار من بیشتر علوم شیمی و مهندسی هست به شکل کلی اینتل خیلی بهتر از AMD هست
عالی نظر دادی حسین جان
من الان حدود 6 سال هست که رایزن 2700x دارم و این اولین باری هست که AMD خریدم و مثل روز اول هم داره کار می کنه تا حالا.
جالبه که خنک کننده ی دیفالت خود Cpu رو هم از همون اول روش گذاشتم.
البته قبل این که 2700x بخرم ، همیشه اینتل داشتم. هیچ تعصبی هم روی هیچ کدوم ندارم چون مال بابام نیست که !
قبل از سری رایزن واقعا اینتل بهتر بود ولی الان که دارم این کامنت رو می نویسم ، AMD خیلی سر تر و بهتز از اینتل هست از همه نظر مثل بازی ، پردازش چند رشته ای ، پرفورمنس ، دما ، مصرف برق ، طول عمر ، ثبات و … ، در ضمن این نسل 13 و 14 اینتل ثابت کرد که “فعلا” نمی شه روی عمر و کارایی طولانی مدت اینتل حساب کرد بر خلاف نظر دوست عزیزم حسین.
چیزی که برای من مهمه پولیه که هزینه می کنم نه تعصب داشتن روی یک برند خاص !
چی میشه مثلا؟ بعد صد کیلومتر اول شروع میکنن به استهلاک؟ در مورد لاستیک صحبت میکنی مگه؟
فقط لطف کن بیا بگو این موضوع به این پیچیدگی که چند ده تا فاکتور توی اون دخیل هستن رو چطور اندازه گیری کردی که amd به مرور افت پرفورمنس پیدا میکنه اما intel خیر. اگه تحقیقاتی شده، با ما به اشتراک بزار از گمراهی و ظلمات در بیایم که بله در یک استفاده ی نرمال (اورکلاک و خنک کننده و …) بعد یکسال، amd شروع به افت میکنه.
بعد، شما 15 سال از یه cpu کار کشیدی؟ چیزی که بعد 7-8 سال شماره ناچار به تعویض cpu میکنه، این افسانه ی کاهش پرفورمنس نیست. نکشیدن خود سی پی یو هست با توجه به پیشرفت و بروزشدن نرم افزار و سیستم عامل. شما بخوای هم نمیتونی بیشتر از 7-8 سال ازش استفاده کنی، چون بقیه موارد اینقدر اذیتت میکنه که ناچار ب تعویض ش میشی.
ی چیزی بگید که قابل اندازه گیری باشه و حسی نباشه. مثلا بنده 10 سال پیش i5-4460 داشتم. صبح روز اسمبل کردنش برام پرسرعت ترین سی پی یوی دنیا بود. اما همین 4460 پارسال باعث میشد که هر دقیقه سرمو بزنم به مانیتور. دوره با دوره فرق داره. سطح و میزان محاسبات زمین تا آسمون هست تو یه دوره 10 ساله. حالا با توجه به این حس اگه یکی بیاد بپرسه که آیا مثل روز اول برات کار میکنه، میگم ببخشید از توانایی ذهن بشری من خارجه محاسبه کردنش. با اینکه هر روز 12 ساعت باهاش کار میکردم.
و نهایتاً همین چرت و پرت ها رو اینقدر گفتن که سهم 80-20 اینتل توی دسکتاپ از 2016 اومده داره میشه 50-50. لپ تاپ از 90-10 اومده به 70-25. و تازه نتیجه ی شاهکار نسل 13 و 14 ش رو یکسال دیگه میبینیم تو بازار. بعد این همه کمپانی و آدم متوجه نیستن، فقط چند تا مغازه دار تو ایران متوجه شدن که amd اخه و اوخه.
لازم ب ذکر هست که بنده از کودکی اینتل داشتم و دارم و احتمالا خواهم داشت. ولی خب توجیهات و کلا سبک بحث کردنتون واقعا خنده داره. تو بیزینس آدم یا مثل آدم با واقعیت کنار میاد، و نمیاد +++++++ بزاره جلوی نانومتر محصولاتش، یا واقعیت چپ و راست کوبیده میشه تو صورتش. چیزی که الان داره سر اینتل میاد و امیدوارم از هارت و پورت ها دست برداره، عین آدم کار کنه.
پاسختون عالی و دقیق بود
مثلا 14nm+++ حدودا 0.11% از 14nm++ بهتر عمل میکنه انقلابی در پردازش بشمار میاد
عبارت نسل ۱۵ اشتباهه سی پی های سری core i تا نسل ۱۴ بود و تموم شد الان سی پی یو های سری core با پسوند ultra و بدون پسوند نسل اولش تازه اومده
اگه کل نسل ها رو حساب کنیم خیلی بیشتر از 15 تا میشه
البته مطمنا خودتون هم میدونید
اگر تصور کنید این نسل اوله، اونوقت چرا اینتل نسل دوم صداش میکنه؟ نسل اولش کو؟
متاسفانه خود اینتل مقصره. شماره گذاری بی مبنا. خواندن نسل دوم، در صورتی که برای دسکتاپ اصلا نسل اولی وجود نداشت، عدد گذاری بی معنا.
ما هم میگیم نسل 15 چون در گوگل یک ساله اینطوری سرچ میشه. به خاطر سرچ گوگل این کارو کردیم.
احتمالا نسل اولش فقط برای لپتاپ بوده مثل AMD که رایزن سری 6000 فقط برای لپتاپ بود
دوستان طرفدار AMD که کامنت دادن، میتونن برن AMD بخرن. اونی که میدونه اینتل چیه، هیچ وقت سراغ AMD نمیره. اونی هم که نمیدونه باید یه مدت AMD رو تجربه کنه و بعدا خودش میاد سراغ اینتل 😀
میبینم که بهونه هات ته کشیدن
به ته دیگ خوردن
نه اتفاقا بهانه که زیاد دارم 😀 وقت کل کل ندارم چون دارم مادربرد Z890 بررسی میکنم.
اعع منو باش تا الان فکر میکردم این نسل رو با فناوری 20A خودش زده ، تازه فهمیدم چ خبر شده، پس مستقیم میخواد بره برای 18A ، خیلی بهتر شد اینطوری
حالا ک تولید تمام بخشها رو به TSMC سپرده ، مطمئنا نتیجه درخور توجه میشه نسبت به نسل چهارده و تمامی رکوردهای اورکلاک هم جابجا میشه در آینده نزدیک.
کلا عموم کسایی که با ای ام دی حال میکنن معمولا زیر 19 سالن و میخوان بشینن بازی و شادی کنن . بزرگ تر که میشن خودشون میان اینتل میخرن.
دقیقا قدر زر زرگر شناسد.
مطلب مفیدی بود، ممنون از آقای آرمین که همیشه اطلاعات فنی خودشون رو در سایت قرار میدن
خوشحالم مقاله مورد توجه شما دوستان عزیز قرار گرفته
تا دیروز میگفتی هر وقت amd پردازنده یکپارچه ساخت بیاد مقایسه کنیم الان اینتل داره مث amd چیپلت میسازه😂
فردا میبینی اومده از رو x3d اسکی میره همونجور ک اول میگف پردازنده ۶۴ بیتی الکیه و لازم نیس
خدایی اگ amd نبود اینتل هنوز پردازنده ۴ هسته ای ۳ گیگاهرتز ۳۲ بیتی با نود ۲۸ نامومتر میفروخت دست از ترول بازی و تعصب بردار ارمین جان
منم اعتقاد دارم که وجود AMD لازمه اما فقط واسه ایجاد رقابت تا قیمت اینتل متعادل بمونه و بتونیم همچنان اینتل بخریم. برای ماها که اینتل کار هستیم، نفع AMD به بودنشه، نه به خریدنش.
نه ما نمیدونیم اینتل چیه amd میخریم و مطمعن باش هرگز هم نمیریم سراغ اینتل
شما هم فعلا با میکرو کد اینتلت خوش باش ولتاژ پردازنده رو یادت نره زیر نظر داشته باشی یهو نره بالای 1.4 ولت
اگه هم فریمور مادربردت پرید نگران نباش بیار فریمور دیجیتال دنای میزنم برات همه شبکه هارو قول نمیدم ولی از شبکه قران میتونی لذت ببری
خلایق هرچه لایق
تنها مجموعه سخت افزاری فارسی زبان که پردازنده های جدید اینتل رو اینطوری قابل فهم تشریح کرده، سایت سخت افزار مگه، دست مریزاد
لطف دارین آقا مسعود عزیز، خوشحالم مطلب برای شما مفید بوده.
چقدر زیبا برای همدیگه نوشابه باز میکنین
برخی از آدما ابزاری هستند دست آدمای دیگه
زمانی ک کارایی آنها ب هر علتی کم میشه براحتی کنار گذاشته میشه
ی زمانی ….. هم داشت راه شما را میرفت ولی ی روز در افق محو شد تا امروز خبری ازش نیست ( تصمیم درست مدیریت سایت)
حالا که داری صحبت از تصمیم درست مدیریت سایت میکنی، تا حالا فکر کردی چرا تم سایت مجله سخت افزار آبیه؟ 😀
تشکر از مجموعه سخت افزار برای این مقاله کامل
ممنون یاسین جان
ب هر علتی هم باشه در اصل موضوع تفاوتی ایجاد نمیکنه
خودتو با رنگها فریب نده و واقع بین باش
زباله های جدید اینتل از راه رسیدن!
اگر دقت کنید برای AI کسی سمت اینتل نمیاد!
CUDA فقط با انویدیا با دستکاری هایی با AMD هم قابل اجراست و اینتل این وسط باید سجده کنه و اون تراشه NPU بدرد لا جرز دیوارم نمیخوره
برای همین تو تمام بنچمارک های رندرینگ AMD در صدر خواهد بود به چند دلیل که یکیش هسته های یک پارچه هست
با توجه به حذف هایپرتریدینگ پردازش ها با تاخیر محسوس وارد هسته P میشن و این فاجعست
شاید AMD درصد اندکی از رقیبش ضعیف تر باشه ولی پایدار تر و دمای مناسب تر و مصرف کاملا ایده عالی داره
کسی که رندرینگ کار میکنه میتونه با سفارش مستقیم از خارج همین الان 23 تومن بده و 7950 بخره که غول بی شاخ و دمی هست
اشتباه محضه سمت اینتل رفتن
به خصوص که همیشه کاربر موش آزمایشگاهیشه
عجب
بله دقیقا درست میگید مزخرف ترین پردازنده دنیا
حتی تو AI هم نتونست حرفی برا گفتن داشته باشه
اصولا کسی که AI کار کنه GPU میخره اینکه هیچ
اونیم که کار رندر داره میره 9950x میخره یا حداقل 7950x و مین برد هم نیازی به استریکس و آروس و گرون قیمتا نیست با 10 تومن راحت یه مین برد خوب گیر میاد
شاید چند درصد ضعیف باشه که البته با انتخاب رم با تاخیر مناسب این موضوع حل میشه اما عوضش نه نیاز به خنک کننده چند ده ملیونی داری نه نیاز به مادربرد مسخره نسل جدید
ما بقی پولشو صرف رم با حافظه بیشتر میکنی
الان خفن ترین پردازنده AMD با یه کولر بادی 3-4 تومنی هندل میشه
تا 2027 هم حداقل پشتیبانی دقیق داری
تنها عیبش اینه هم گارانتی داری هم نمیسوزه 🙂
اگر گیمینگ اندازه نسل ۱۴
۷۸۰۰xtپس
۱۲ فریم بیشتر میره یا ۱۵ فریمچ
“در صورتی که بار پردازشی، سنگین تر از توانایی هستههای E باشد، ادامه پردازش به هستههای P محول میشود و هستههای E برای تسک بعدی آماده میشوند.”
مرسی تاخیر!!!!!!!!
مرسی دیلی!!!!!!!
مرسی تکنولوژی 2024
بازم ارمین ابیشی و مطالب غیرواقعی!
من موندم واقعا این چه مطالبی هست که صرفا بیان میشه و در عمل شاهدش نیستیم!
برای نسل 12 تا 14 هم ازین مطالب زیاد دیدیم و آخرش پردازنده سوخت…
بابا یبارم شده برید سمت AMD و بندازید کنار این شرکت کوچولویی که حتی تو خط تولید خودشم گیر کرده
شما مطالب غیر واقعی مارو به واقعی بودن نام کاربریتون ببخشین
دست شما درد نکنه بابت مقاله بله اینتل سالهاست داره amd مسخره میکنه زمانی که amd پردازنده های 64 بیتی تولید کرد اینتل مدعی بود که دنیا هیچ نیازی به پردازنده های 64بیتی نداره و آدرس دهی بیشتر رم با تکنولوژی 64 بیتی به کار نمیاد یا بحث حذف FSB که اینتل باز هم مسخره کرد amd رو جالبه هردوکار خودش بعدا انجام داد این هم سومین کاری که اینتل اولش اومد مسخره کرد گفت با چسب اینها رو میخواد بچسبونه به تمسخر باز خودش رفت اینکار رو کرد
…..
بزرگترین اشتباه اینتل سرمایه گذاری عظیم روی AI و همچنین رفتن به سراغ ساخت و ساز کارخانه جدید در کشورهای دیگه بود، که یه دفعه تمام پولهاشو رو از بین برد.
خب از قدیم گفتن باد آورده رو باد میبره
نتیجه گرانفروشی و قالب کردن جنس ایراددار ب خریدار و در نبود رقیب در ی بازه زمانی خاص و ساخت سوکت جدید برا هر نسل ب ضرر مصرف کننده
از این بهتر نتیجه نمیده
عالی بود 🙏🏻🌹❤️
لطف دارین آقا پوریا
عالی آقا آرمین 🌹🙏🏻