در حالی که ارزش بازار شرکت سازنده تراشههای هوش مصنوعی، یعنی انویدیا، از 4 تریلیون دلار عبور کرده، جنسن هوانگ، مدیرعامل آن، چشماندازی خیرهکننده از آیندهای با دستیاران رباتیک و کارخانههای بازگشته به آمریکا ارائه میدهد. او در عین حال اذعان میکند که این گذار بدون درد نخواهد بود.
این هفته، انویدیا به اولین شرکت تاریخ تبدیل شد که به ارزش 4 تریلیون دلار رسید؛ عددی آنقدر بزرگ که تقریباً بیمعناست و بیش از کل اقتصاد کشورهایی چون آلمان یا بریتانیا. در حالی که والاستریت این موفقیت را جشن میگیرد، سوالی ساده در ذهن دیگران شکل میگیرد: «خب که چی؟»
پاسخ، از نگاه مدیرعامل انویدیا، جنسن هوانگ، فراتر از قیمت سهام است. به گفته او، این اتفاق نشانهای از بازسازی اساسی در دنیای ماست.

چرا انویدیا تا این اندازه مهم است؟
به سادهترین بیان، انویدیا مغز هوش مصنوعی را میسازد. تراشههای پیشرفته آن، موسوم به GPU، موتورهایی هستند که همهچیز را، از چتبات ChatGPT گرفته تا مدلهای پیچیدهی ساختهشده توسط گوگل و مایکروسافت قدرت میدهند. در تب جهانی برای دستیابی به طلا در عرصه هوش مصنوعی، انویدیا در حال فروش ابزارهای حفاری بوده و همین امر آن را به قدرتمندترین شرکت جهان تبدیل کرده است.
در مصاحبهای مفصل با فرید زکریا از شبکه CNN، جنسن هوانگ، بنیانگذار شرکت با کت چرمی مشهورش توضیح داد عصر جدید هوش مصنوعی که با تراشههای ساخت او تغذیه میشود، چه معنایی برای مردم عادی دارد.
هوش مصنوعی همهی مشاغل را تغییر خواهد داد
هوانگ واقعیت را پنهان نکرد. او گفت: همه مشاغل تحتتأثیر قرار میگیرند. بعضی از مشاغل از بین میروند، بعضی کاملاً ناپدید خواهند شد و برخی دیگر از نو متولد میشوند. امید او این است که هوش مصنوعی بهرهوری را آنقدر بالا ببرد که در مجموع جامعه ثروتمندتر شود؛ حتی اگر در این مسیر، بینظمی و درد وجود داشته باشد.
او اذعان کرد که این موضوع، مسئلهای حیاتی است. طبق نظرسنجی اخیر مجمع جهانی اقتصاد، 41٪ کارفرمایان قصد دارند تا سال 2030 به دلیل هوش مصنوعی، نیروی کار خود را کاهش دهند. به گفته جنسن هوانگ، حتی درون خود انویدیا هم استفاده از هوش مصنوعی نهتنها تشویق میشود، بلکه الزامی است.
یکی از جسورانهترین ادعاهای جنسن هوانگ این بود که آینده هوش مصنوعی به بازگشت صنعتسازی در آمریکا وابسته است. او بهطور شگفتانگیزی از سیاست صنعتیسازی مجدد دولت ترامپ حمایت کرد و آن را نهفقط حرکتی هوشمندانه در سیاست، بلکه ضرورتی اقتصادی دانست.
او گفت: آن اشتیاق، آن مهارت، آن هنر ساختن، توانایی تولید چیزها برای رشد اقتصادی ارزشمند است. برای داشتن جامعهای باثبات که مردمش بتوانند بدون نیاز به دکترای فیزیک، زندگی و شغلی فوقالعاده داشته باشند، این مهارت حیاتی است.
به باور هوانگ، داخلیسازی تولید، امنیت ملی را تقویت کرده، وابستگی به تولیدکنندگان خارجی مانند TSMC تایوان را کاهش میدهد و فرصتهای شغلی پردرآمدی برای افرادی بدون تحصیلات عالی فراهم میکند. این دیدگاه، با سیاستهای تعرفهای ترامپ و شعار «ساخت آمریکا» همراستاست؛ نقطهای نادر از توافق میان غولهای فناوری و جنبش MAGA.
هوش مصنوعی به درمان بیماریها کمک خواهد کرد
در خوشبینانهترین پیشبینی خود، هوانگ به توانایی هوش مصنوعی در متحولکردن پزشکی اشاره کرد. او باور دارد ابزارهای هوش مصنوعی روند کشف دارو را سرعت میبخشند، رمز زیستشناسی انسان را میگشایند و حتی در درمان همهی بیماریها به محققان کمک خواهند کرد.
او گفت: در طول زمان، ما دستیاران پژوهشی و علمی مجازی خواهیم داشت که به ما کمک میکنند تا اساساً همهی بیماریها را درمان کنیم.
مدلهای هوش مصنوعی در حال حاضر در حال یادگیری زبان پروتئینها، مواد شیمیایی و ژنتیک هستند. به گفته هوانگ، بهزودی شاهد حضور گستردهی این مدلها در آزمایشگاههای سراسر جهان خواهیم بود.
رباتها همین حالا اینجا هستند
شاید هنوز آنها را نبینید، اما هوانگ میگوید فناوری ساخت رباتهای فیزیکی و هوشمند همین حالا هم کار میکند و ما ظرف سه تا پنج سال آینده آنها را خواهیم دید. او این رباتها را «مدلهای VLA» مینامد؛ مخفف بینایی، زبان و اقدام. این رباتها قادر خواهند بود ببینند، دستورالعمل را درک کنند و در دنیای واقعی عمل کنند.
هوش مصنوعی آسیبزا هم خواهد بود، اما ارزشش را دارد
هوانگ از بیان جنبههای تاریک این موج جدید طفره نرفت. وقتی درباره جنجالهایی مثل پخش محتوای یهودیستیز توسط چتبات «گروک» ساخته ایلان ماسک پرسیده شد، اعتراف کرد که «برخی آسیبها وارد خواهند شد.»
با این حال، او از مردم خواست تا صبور باشند، زیرا ابزارهای ایمنی در حال پیشرفت هستند. او گفت بیشتر مدلهای هوش مصنوعی هماکنون از دیگر مدلهای AI برای بررسی صحت خروجیهایشان استفاده میکنند و این فناوری هر روز بهتر میشود.
هوش مصنوعی در مجموع اثری مثبت خواهد داشت، حتی اگر مسیرش پر از هرجومرج باشد. هوانگ از درمان بیماریها و تغییر در ساختار مشاغل توسط هوش مصنوعی میگوید. اما چیزی که ناگفته میماند این است: هر تحولی که او توصیف میکند، از انویدیا عبور میکند. این شرکت تراشهها را میسازد، سرعت رشد را تعیین میکند و حالا که ارزش آن به 4 تریلیون دلار رسیده، توان آن را دارد که عصر هوش مصنوعی را مطابق خواستهاش شکل دهد.
ما قبلاً هم چنین الگوهایی دیدهایم: غولهای فناوری وعدههای آرمانشهری میدهند، زیرساختها را تصاحب میکنند و سپس تصمیم میگیرند که چه کسی و به چه قیمتی به این منابع دسترسی داشته باشد. از انبارهای آمازون گرفته تا فید خبری فیسبوک، الگو همواره یکسان بوده: تمرکز قدرت، برهمریختن نظم موجود و اعمال کنترل.
تبلیغات هوش مصنوعی همچنان «ناگزیربودن» را میفروشد. اما در پشت صحنه، این داستان درباره قدرت خام است. انویدیا به دروازهبان علم، کار و امنیت تبدیل شده و اغلب ما هیچ رأیی در این میان نداشتیم.
هوانگ میگوید آسیبهایی رخ خواهد داد. اما تاریخ نشان داده که وقتی شرکتها وعده میدهند با فناوری دنیا را نجات میدهند، همیشه این آسیبها روی دوش گروههای خاصی از مردم میافتد.
دیدگاهتان را بنویسید