اینکه هزینه خرید یک گوشی هوشمند معادل با خرید یک خودرو باشد به خودی خود شبیه به جوک می ماند، اما موضوع زمانی تأسف بار می شود که ارزش واقعی هیچکدام از دو کالا معادل هزینه ای که شما پرداخت می کنید نیست.
اپل 10 روز پیش از آیفون های جدید خود رونمایی کرد. آیفون Xs و Xs Max دو گوشی پرچمداری بودند که از امروز فروش آن ها در سراسر جهان آغاز شده است. نمی توان از کلمه خوشبختانه برای پیش فروش همزمان این دو گوشی در بازار ایران استفاده کرد. چرا که همانطور که پیش بینی میشد این دو گوشی با قیمت های نجومی پای به بازار کم فروغ ایران گذاشته اند.
در بازار جهانی نسخه 64، 256 و 512 گیگابایتی آیفون Xs به ترتیب 999، 1149 و 1349 دلار قیمت دارند. قیمت نسخه بزرگتر، یعنی آیفون Xs مکس هم با همین میزان حافظه به ترتیب 1099، 1249 و 1449 دلار می باشد. این درحالیست که قیمت گوشی iPhone Xs Max در بازار ایران از 27 میلیون آغاز شده و حتی به 43 میلیون تومان هم میرسد.
نسخه 512 گیگابایتی آیفون Xs مکس 1449 دلار است و با قیمت دلار آزاد در بازار (14,470 تومان) ارزش این گوشی 20,967,030 تومان خواهد شد. با این حال به نظر میرسد تنها فروشنده فعلی آیفون های جدید در بازار ایران، این گوشی را 23 میلیون گرانتر از قیمت واقعی دستگاه به فروش میرساند. طبق ادعای فروشنده این گوشی ها قانونی و رجیستر شده اند. با این وجود، هر هزینه ای که برای قانونی کردن این گوشی ها پرداخت شده، نمی تواند توجیه سود 23 میلیون تومانی فروشنده باشد. واضح است نظارت ضعیف بر بازار دلیل بوجود آمدن چنین قیمت های عجیبی است که دیگر شباهتی به حباب ندارند و دیگر به سختی می توان از واژه “حباب” برای توصیف آنها استفاده کرد.
به نظر شما چه کسی مسئول این قیمت های نجومی در بازار ایران است؟ متقاضیانی که صرف نظر از قیمت فقط در فکر خرید آخرین مدل گوشی های هوشمند هستند؟ مسئولین که نظارت درستی بر بازار موبایل ندارند و یا فروشندگانی که از نابسامانی بازار ارز نهایت سوءاستفاده را می کنند؟ در شرایط فعلی شما ترجیح میدهید که پول خود را صرف خرید چه کالایی کنید؟
ترجیح من اینه که هر کی پول داره فقط جونش رو بر داره و فرار کنه که با این تصمیمات سیاسی فاجعه باری که توی مملکت ما توسط عده ای داره گرفته میشه تا آخر سال 97 چیزی از ما باقی نمیمونه که بخوایم از لگن آدم کش پراید یا اسباب بازی به نام اپل استفاده کنیم .
به هرحال اگه درصدهای عطریانفر رو هم در نظر نگیریم همه میدونن که اقتصاد ایران بخش اعظمش دولتی و خصولتی هست.
اقتصاد آزاد با بازار ازاد متفاوته کاملا درسته. ولی وقتی وارد کنندگان از فیلتر های دولتی رد میشن (یعنی ارز رو دولت میده، ثبت سفارش دولتی هست) یعنی عملا قیمتها تو بازار دیگه ازاد نیست و از قبل به صورت دولتی تعیین شده و اگه به عقب برگردیم که ارز دولتی داره از منابع ملی که توسط دولت داره اداره میشه تامین میشه، نتیجه میگیریم که اقتصاد و بازار تو ایران یه جورایی به هم مرتبط هستند و اگه اقتصاد آزاد بشه عملا بازار هم آزاد میشه. تو این بازار دیگه رقابت بر مبنای عرضه و تقاضا جایگاه مهمی به اون صورت نداره. تو حالت عادی که تامین ارز توسط دولت و ثبت سفارش بدون مشکل انجام میشه خودش رو نشون نمیده. ولی وقتی هر کدوم از این شرایط عوض بشه به شکل بحران خودش رو نشون میده که الان داریم میبینیم.
شما گفتی دولت اعتقاد به بازار ازاد داره و من میگم نه دولت اعتقاد به بازار ازاد داره نه در عمل بازار آزاد رو پیاده میکنه. وقتی قیمتها مستقیم یا غیرمستقیم (چه برای تولید داخل چه برای واردات) به صورت دستوری تعیین میشه که دیگه اینو نمیگن اعتقاد به بازار آزاد. من اقتصاد رو مطرح کردم به این دلیل که اقتصاد دولتی باعث ایجاد بازار دولتی میشه نه آزاد. حداقل در مورد ایران اینجوریه.
هدف این نبود که وارد مباحث افتصادی بشیم که البته از یه جایی به بعد میشه بحث تخصصی که تو تخصص بنده نیست.
سایتهای تکنولوژی محترم لطفا یکم دقت کنید:
قیمت محصولات تو بازارهای مختلف فرق میکنه. بنابراین شما باید بدونید که آیفونی که وارد ایران میشه از کدوم کشور وارد میشه
مثلا اگه از امارات وارد بشه آیفون10مکس 512 گیگ چیزی نزدیک 24 میلیون تومن میشه
اگه از چین وارد بشه بالای 27 میلیون تومن میشه
البته وارد کننده های عمده به قیمت خرده فروشی اون کشورها نمیخرن. ولی از طرف دیگه هزینه حمل و نقل و گمرک و انبارداری و رجیستری و گارانتی (در صورت گارانتی بودن) هم میاد رو قیمت گوشی. باید اول به صورت شفاف مشخص بشه که یه گوشی که وارد ایران میشه به چه قیمتی وارد ایران شده بعد سود واردگننده و سود فروشنده هم بیاد رو این قیمت. با یه برآورد میشه حدس زد اگه آیفون از چین با قیمت 27 میلیون تومن وارد بشه حدود 3 تا 5 میلیون تومن احتمالا هزینه های سربار داره اگه همه مراحل قانونی رو طی کنه. الان همین آیفون 43 میلیون تومن قیمت خورده. یعنی بیش از 10 میلیون تومن سود. قسمت بد ماجرا اونجا هست که هرجوری آدم سود فروشنده ها رو کم در نظر بگیره این آیفون 10اس مکس 512گیگی به زیر 30 میلیون تومن نمیرسه. و کسی که 30 میلیون تومن حاضر به گوشی بده یعنی حاضر 43 میلیون تومن هم بده. بنابراین به حال مردم عادی خیلی فرق نداره آیفون 30 تومن باشه یا 40 تومن.
بارها گفتم هیچ وقت قیمت آمریکا رو ملاک قرار ندید
الان آیفون 10اس مکس 512 گیگی تو آمریکا 1450 دلار هست ولی تو آلمان 1650 یورو. قیمت آلمان حدود 35% گرونتر از قیمت آمریکا هست.
اولا که این نظر عطریان فر هست و ارزش کارشناسی نداره
دوما اعتقاد به بازار آزاد با اقتصاد خصوصی فرق میکنه ،اگرچه میتونه تو جاهایی با هم در یک راستا باشن
سوما در بازار آزاد تنها عامل تعیین کننده عرضه و تقاضاست ولی اینجا در وهله اول دولت به عنوان عامل حمایت کننده از عرضه کننده وارد شده ، انحصار درست میکنه و نسبت عرضه و تقاضا رو به نفع عرضه کننده تغییر میده و وقتی که بحث حمایت از تقاضا و مردم عادی در مقابل اون امتیازاتی که به سمت عرضه کننده داده پیش میاد دم از بازار آزاد میزنه و بازار میشه جولانگاه یه عده زالو صفت
این مشکل بازار ماست
بحث اقتصاد کلان و مدل اقتصاد دولتی و خصوصی شما بماند ، فعلا بحث ما اون نیست
پراید امار کشت و کشتارش تو ایران از اسلحه تو امریکا بیشتره
باز ایفون بخریم خوبیش اینه نمیمیریم ..
جدا از شوخی…
من ایفون رو ترجیح میدم
اعتقاد به بازار آزاد به معنی عدم نظارت نیست.
ضمنا طبق آخرین اظهارنظرها 42% اقتصاد دولتی 48% نهادهای غیردولتی و 10% بخش خصوصی هست
[…]
90 درصد اقتصاد ایران در دستان نهادهای حکومتی هست. این دیگه اقتصاد آزاد نمیشه. هیچ اقتصاد دولتی نبوده که به ساحل سلامت برسه. این درسیه که تاریخ و رویدادهایی که در داخل و خارج اتفاق اقتاده به ما داده.
نقش دولت هم به عنوان بزرگترین شرکتی که کلی کارمند داره اینکه یه بودجه بنویسه و پول رو بین کارمنداش تقسیم کنه. کم آورد هم به بانک مرکزی بگه پول چاپ کنه. 1700هزار میلیارد تومن نقدینگی رقمیه که مثل یه سیاهچاله میتونه همه کالاها رو ببلعه و نتیجه اون میشه تورم و بی ارزش شدن روزبروز ریال.
بعضیا میگن که اقتصاد ایران نیاز به خانه تکانی داره. ولی این وضعیت اقتصادی رو باید از نو بنا کرد.
————-
برخلاف خیلیها من نه از قیمت پراید تعجب میکنم نه قیمت آیفون. این روش اقتصادی نتیجه ای جز فقر روزافزون و پر شدن جیب عده ای که به رانتهای مالی و اطلاعاتی دست دارند منجر نمیشه.
من نه آیفون میخرم نه پراید
پرایدو انتخاب میکنم چون دورتو میزنی هر روز ارزشش بیشتر میشه
اما آیفون بعد از چند سال ارزششو از دست میده
دیدم طرف 10 سال پیش پراید خریده 7 تومن الان 27 تومن مشتری داره
دورش رو زده 20 تومن هم سود کرده :smiley1
ایفون رو انتخاب میکنم
هیچکدام از این خرابه فقط باید فرار کرد فرارررررررررررررررررررررررررررررررررررر
از یه طرف حالم از پراید بهم میخوره و آشغاله از یه طرفم انقدر نمیارزه آیفون، پس هیچکدوم ولی اگه مجبور بودم یکیشو انتخاب کنم آیفون رو انتخاب میکردم.
باید یه قبری بخریم بریم توش
یه مشت … اقتصاد مملکت رو دست گرفتن ، دولت هم معلوم نیست چکارست ، از یه طرف میاد با رجیستری انحصار در بازار درست میکنه و از طرف دیگه با اعتقاد به بازار آزاد هیچ نظارتی نمیکنه