مادربردهای عرضه شده با چیپست X570 عموما گران هستند. بسیاری از کاربران پردازندههای جدید رایزن را تهیه میکنند اما همچنان به استفاده از پلتفرم قدیمی خود ادامه میدهند. چنین کاری اما آنها را از بهره بردن از تمام مزایای نمونههای جدید مانند استاندارد PCI Express 4.0 باز میدارد. همین جاست که بُردهای جذاب و ارزان قیمتی از راه میرسند تا به فکر کاربرانی با بودجههای پایینتر باشند، نگاهی به مادربرد Gigabyte X570 UD دقیقا چنین موضوعی را نشان میدهد.
Gigabyte X570 UD یکی از ارزانترین مادربردهای چیپست X570 محسوب میشود. این مدل برای کسانی که به نکات اضافی مانند نورپردازی RGB یا پورتهای اضافی M.2 نیاز ندارند، جذاب خواهد بود. این بُرد تمام تلاش خود را کرده تا با حذف قسمتهای غیر ضروری و پرداختن به بخشهای مهمتر در عین ارزان بودن، عملکرد خوبی را ارائه دهد.
نگاهی به مادربرد Gigabyte X570 UD
سوکت | AM4 |
چیپست | X570 |
فرم فاکتور | ATX |
مدار تغذیه | 12 فاز (10 + 2) |
پورت نمایشگر | HDMI 2.0 |
پورتهای USB | USB 3.2 Gen 1 چهار عدد Type A USB 2.0 دو عدد Type A |
اسلات حافظه | چهار عدد DDR4 |
اسلات PCIe | دو عدد PCIe 4.0 x16 دو عدد PCIe 4.0 x1 |
اسلات M.2 | یک اسلات PCIe 4.0 x4 |
پورت SATA | شش عدد 6 گیگابیت بر ثانیه |
وای فای / بلوتوث | ندارد |
صدا | Realtek ALC887 |
بسته بندی دقیقا طبق استانداردهای گیگابایت است و قابلیتهای مهم مانند PCI Express 4.0 و Smart Fan 5 و Fan Stop و مدار تغذیه 10 + 2 فاز به همراه تکنولوژی Q Flash Plus را به نمایش میگذارد. حقیقتا امکانات اشاره شده برای چنین قیمتی بسیار عالی هستند.
این مادربرد در یک کیسه آنتی استاتیک ارائه میشود. همچنین لوازم جانبی داخل باکس به دیسک نرم افزاری، راهنمای کاربری، راهنمای نصب، دو کابل SATA و یک پنل پشتی ختم میشود.
علی رغم قیمت پایین، بُرد از رنگ قهوهای با خطهای خاکستری استفاده میکند و اصلا حس نمیکنیم که با قطعات بی کیفیتی طرف هستیم. در واقع طراحی کلی زیبا بوده و حتی نکاتی را در آن مشاهده میکنیم که ارزش بُرد را بیش از قیمت در نظر گرفته شده نشان میدهند. مدار تغذیه عالی، هیت سینک مناسب برای بخش VRM، سه اسلات PCI Epxress که یکی از آنها از محافظ فلزی بهره میبرد از جمله قسمتهای مهم هستند.
در بخش بالا به غیر از مدار تغذیه ما شاهد کانکتور برق 8 پین نیز هستیم که وظیفه تامین توان پردازنده مرکزی را بر عهده دارد. هیت سینک دو گانه VRM به اندازه کافی برای مدار 10 + 2 فاز کافیست تا عملکرد خنکی را شاهد باشیم.
در سمت راست چهار اسلات حافظه DDR4 را مشاهده میکنیم که خبری از محافظ فلزی در آنها نیست، امری که البته در این قیمت مورد انتظار نیست. بر خلاف بُردهای گران قیمتتر که در این بخش هِدِرهای مختلفی را قرار میدهند اما به غیر از کانکتور برق 24 پین نکته خاصی در این قسمت مشاهده نمیشود.
برای Gigabyte X570 UD سه اسلات PCI Express x16 در نظر گرفته شده که البته تنها اسلات اول به شکل x16 قادر به فعالیت است در حالی که دو اسلات دیگر تنها به x4 محدود هستند. همچنین دو اسلات PCI Express x1 نیز روی این بُرد وجود دارد. در بالای اسلات اصلی ما شاهد تنها اسلات M.2 نیز هستیم که خوش بختانه (و مشخصا) از استاندارد PCI Express Gen 4.0 بهره میبرد.
چیپست X570 در زیر یک هیت سینک با فن کوچکی قرار گرفته که مشخصه اصلی بُردهای X570 است. خوش بختانه سعی شده طراحی هیت سینک با طراحی کلی بُرد یکسان باشد تا ما شاهد نمای زیباتری باشیم. فن استفاده شده از سه حالت مختلف بهره میبرد و نویز تولید شده توسط آن قابل تشخیص نیست. در همین بخش ما شش پورت SATA III را نیز مشاهده میکنیم که هنوز هم بسیار کارآمد هستند.
در سمت چپ شاهد بخش صدا و خازنهای آن هستیم که به اندازه مادربردهای گران قیمتتر گیگابایت جذاب نیستند اما در این بازه قیمتی مناسب خواهند بود. در پایین بالاخره به هِدِرهای مختلفی میرسیم که یکی از آنها برای پشتیبانی از نوارهای RGB تعبیه شده و یک عدد دیگر نیز USB 3.2 Gen 1 را ارائه میدهد.
نگاهی به مادربرد Gigabyte X570 UD نشان میدهد یکی از قسمتهایی که کاربران با مشاهده آن به قیمت پایین بُرد پی میبرند بدون شک پورتهای در نظر گرفته شده است. عدم حضور پنل از پیش تعبیه شده و حضور تعداد نه چندان زیاد پورتها کاملا نشان میدهد که گیگابایت تلاش خود برای پایین نگه داشتن قیمت را در این بخش نیز به کار گرفته. در این جا ما چند پورت USB (از جمله چهار USB 3.2 Gen 1)، یک پورت PS/2، پورت LAN برای شبکه، کلید Q Flash Plus و سه جک صدا را مشاهده میکنیم. البته که یک درگاه HDMI برای هنگامی که کاربران از یک APU استفاده میکنند نیز در نظر گرفته شده است.
قابلیتهای انحصاری گیگابایت
استایل
با مادربردهای AORUS فناوری RGB Fusion 2.0 حالا با نورپردازی قابل آدرس دهی حتی بهتر نیز به نظر میرسد. RGB Fusion 2.0 به کاربران اجازه میدهد تا به کنترل نورپردازی آنبُرد، اکسترنال و قابل آدرس دهی بپردازند. این برنامه همین حالا نیز با الگوها و رنگهای مختلفی همراه است و پشتیبانی از Addressable LED فراهم شده. مادربردهای AORUS از نوارهای نورپردازی قابل آدرس دهی 5v و تا 300 قطعه LED را پشتیبانی میکنند.
خنک کنندگی
با Smart Fan 5 کاربران میتوانند مطمئن باشند که سیستم گیمینگ آنها همیشه عملکرد خود را حفظ کرده و خنک بماند. با Smart Fan 5 شما میتوانید هدرهای فن خود را وادار کنید تا با چند سنسور مختلف روی مادربرد ارتباط داشته باشند. حالا نه تنها هِدِرها از فنهایی با هر دو حالت ولتاژ و PWM فعالیت میکنند، بلکه مادربرد با خنک کنندههای مایع نیز سازگاری بالاتری خواهد داشت.
Fan Stop
دست یابی به سوکت کامل با Fan Stop. این فناوری هر فن روی سیستم را وادار میکند که در زمان کاهش دما از کار بایستد. فنها با استفاده از دادههایی که سنسورهای دمای مادربرد فراهم میکنند، در یک دمای خاص متوقف خواهند شد. تمام این امور میتواند توسط شما شخصی سازی شود.
Hybrid Fan Pin Headers
تصور کنید روی خنک کننده مایع خود کنترل کاملی داشته باشید. Smart Fan 5 میتواند اطلاعات ثانویهای مانند نرخ جریان و دمای مایع کولانت را از طریق هدرهای هایبرید فن بدست آورد که به شما کنترل بی نظیری روی خنک کننده خود خواهد داد. تمام این هدرها میتوانند به شکل اتوماتیک نوع دستگاه خنک کنندهای که به آن متصل است چه فن و چه پمپ را تشخیص دهد.
فن هوشمند با دوام بالا
با فراهم کردن سه حالت کاری برای به حداقل رساندن نویز و افزایش طول عمر فن، گیگابایت کار خود را به خوبی انجام داده. حالتهای Silent و Balanced و Performance به شما اجازه میدهد بهترین حالتی که میخواهید را انتخاب کنید. این فن از یاتاقان توپی بهره میبرد که تا 60000 ساعت کارکرد را تضمین میکند.
طراحی کامل PCIe 4.0
Gigabyte X570 UD از طراحی کامل PCIe 4.0 استفاده میکند که شامل اسلاتهای PCIe 4.0 و PCIe 4.0 M.2 میشود که بهینهترین کارایی را به همراه انعطاف پذیری مورد نیاز کاربران حرفهای و گیمرها فراهم خواهد کرد.
Ultra Durable
Q-Flash Plus
بایوس خود را بدون نصب پردازنده، حافظه و کارت گرافیک به سادگی آپدیت کنید. با Gigabyte Q-Flash Plus شما نیازی به نصب پردازنده، حافظه و کارت گرافیک یا حتی وارد شدن به منوی بایوس ندارید تا بایوس را به روز کنید. تنها نسخه بایوس را دانلود کرده آن را روی یک درایو USB ذخیره کنید، درایور را به پورت Q-Flash Plus USB متصل کنید و کلید Q-Flash Plus را فشار دهید تا نصب صورت گیرد.
محافظ اسلات PCIe
طراحی نوآورانه محافظ استیل یک تکه از سوی گیگابایت باعث میشود اسلاتهای PCIe قدرت اضافهای که برای پشتیبانی از کارت گرافیکهای سنگین نیاز است را پیدا کنند. همین طراحی برای اسلاتهای حافظه از اعوجاج و همچنین خم شدگی مادربرد جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: کارت گرافیک Gigabyte RTX 3060 Ti Eagle OC – عقاب دوست داشتنی
مادربرد عالییه
کاش یکم پنل i/o طرح میزد
و بخش صدا رو ضعیف کار کرده