چند روزی است که جو جدیدی در اینترنت و شبکههای اجتماعی به راه افتاده است و کاربران با هشتگهای #AgeChallenge و #FaceAppChallenge تصاویری از خود در سنین پیری را به اشتراک میگذارند. این تصاویر به لطف برنامهی FaceApp که یک اپلیکیشن روسی است که سال 2017 عرضه شده، ساخته و به اشتراک گذاشته میشود. اما همزمان با گل کردن این برنامه در شبکههای اجتماعی، موجی از نگرانی در میان کاربران حساس به حریم شخصی به راه افتاده است.
FaceApp تا چه اندازه خطرناک است؟
آنچه که باعث نگرانی کاربران در استفاده از برنامه فیساپ شده است، دسترسیهای عجیب آن است. به عنوان مثال در بخشی از شرایط استفاده از این برنامه عنوان شده است که شرکت سازنده آن میتواند برای استفاده تبلیغاتی از عکسها، صدا و شخصیت شما استفاده کند. علاوهبراین گفته شده است که این برنامه میتواند اطلاعات مربوط به دستگاه شما مانند صفحات وبی که بازدید میکنید و کوکیها را جمعآوری کند و به سرورهای خود ارسال کند.
نکته دیگر درخصوص FaceApp ایسنت که این برنامه تصاویر دریافتی کاربران را در دستگاه خودشان تغییر نمیدهد و برای اینکار آنها را بدون اطلاع کاربر به سرور خود ارسال میکند. نکته عجیبتر اینست که حتی در گوشیهای آیفون که کاربران در آنها امکان دسترسی برنامه به گالری را در حالت Never تنظیم کردهاند، FaceApp امکان دسترسی به حداقل یک عکس از گوشی کاربران را دارد. که این موضوع برای کاربرانی که تا آن اندازه به حریم شخصی خود اهمیت میدهند که تنظیمات دسترسی به گالری را بر روی همه برنامهها بستهاند، میتواند بسیار نگران کننده باشد.
نگرانی از FaceApp تا چه اندازه به جا است؟
در دنیای اخبار تکنولوژی تقریباً هر روز با خبرهایی مبنی بر عدم امنیت برنامهها، وجود نرمافزارهای مخرب در فروشگاهها، سوءاستفاده از اطلاعات کاربران توسط برنامه و… روبهرو میشویم. خبرهایی که معمولاً به خواندن تیتر آنها اکتفا کرده و در نهایت بی تفاوت از کنار آنها میگذریم. باوجود تمامی این اخبار هشداردهنده درخصوص مسائل امنیتی نرمافزارهای مختلف، آیا فقط باید نگران برنامههایی اینچنینی مانند FaceApp باشیم؟
شبکه اجتماعی فیسبوک تقریباً در تمامی گوشیهای هوشمند امروزی بهصورت پیشفرض نصب است و حتی امکان حذف آن در بسیاری از گوشیها وجود ندارد. این برنامه حتی برای دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران نیاز به یک حساب رسمی از شما در شبکه اجتماعی خود ندارد و حتی اگر این برنامه را در دستگاه خود نصب نداشته باشید هم میتواند اطلاعات شما را راههای دیگر بدست آورد. بارها و بارها اخباری پیرامون رسوایی این شرکت، فروش اطلاعات کاربران آن به شرکتهای دیگر منتشر شده است، اما Facebook کماکان با قدرت به جمعآوری اطلاعات ما از روی گوشیهای هوشمندمان ادامه میدهد.
همه ما در اطرافیان خود، افرادی را میشناسیم که در برخورد با این اخبار به گفتن “حالا میخوان چیکار بکنن با اطلاعات گوشی من” و “من مگه چی تو گوشیم دارم” خودشان را قانع میکنند. این افراد شاید در نگاه ما اشخاصی بیمسوولیت جلوه کنند که نه اهمیتی به حریم شخصی خود میدهند و نه مخاطبان خود. اما شاید در واقعیت این صحیحترین شیوه برخورد با مسائل اینچنینی باشد. چرا که زمانیکه ما روزانه حداقل یک چهارم از وقت خود را با گوشی هوشمندی متصل به اینترنت، دارای دوربین سلفی و میکروفون میگذرانیم، شاید اهمیت دادن به حریم شخصی یکی از بیفایدهترین کارهای ممکن باشد.
دیدگاهتان را بنویسید