اخیرا یکی از نمایندگان مجلس در رابطه با ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون واکنش نشان داده است. جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس در گفتگو با خبرنگاران از ممنوعیت واردات و رجیستری گوشیهای همراه آیفون 14 و 15 انتقاد کرد.
وی با بیان اینکه تصمیمگیری در مورد ممنوعیت واردات این گوشیها توسط دولت انجام شده و دبیر انجمن واردکنندگان گوشی در این زمینه نقشی نداشته است، اینگونه ادامه داد: به عبارتی دبیر انجمن نمیتواند در رابطه با واردات گوشی تصمیم سازی داشته باشد و صرفا دستورات مبنیبر وارد کردن یا نکردن گوشیها را اجرا میکند. علاوهبر این، عقیده ما بر این مسئله استوار است که نمیتوان دربرابر فناوری و تکنولوژی مقاومت کرد.
عضو کمیسیون امور داخلی و شوراها در ادامه افزود: آن دسته از افرادی که با واردات گوشیهای آیفون مخالف هستند، عقیده دارند که این عمل ارزبری دارد و موجب خروج ارز از کشور میشود. نظر ما در این رابطه این است که مسئله ارزبری برای گوشیهای سامسونگ نیز صدق میکند. به علاوه به گوشیهای سامسونگ ارز دولتی تعلق میگیرد اما گوشیهای آیفون این امتیاز را دریافت نمیکنند.
نماینده مجلس با مثال زدن بازار خودرو به ممنوعیت آیفون واکنش نشان داد
جلال رشیدی کوچی افزود: «این افراد میگویند گوشیهایی با هزینه بالاتر از 600 دلار ممنوعیت واردات دارد و ما در رابطه با آن احساس خطر میکنیم. این دقیقا مشابه همان اتفاقی است که در مورد خودروهای وارداتی افتاد. این ماجرا با بهانه کردن ارزبری زیاد و کمبود بودجه آغاز شد. آنها گفتند نمیخواهند کالایی که در داخل کشور تولید میشود را وارد کنند و به دنبال آن واردات خودرو را حذف کردند. حال میبینم که وضعیت خودرو در کشور به چه وضعیتی دچار شده است. همین روند در رابطه با گوشیهای همراه نیز در حال اتفاق افتادن است. در حال حاضر نیز یک شرکت داخلی به تولید گوشی همراه روی آورده است. با ادامه این روند در خصوص واردات گوشیهای همراه، انتظار میرود دست کم تا دو سال آینده برای خرید این کالای الکترونیک در صف بایستیم و در نهایت گوشی بیکیفیت ایرانی دریافت کنیم.»
نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: «درحالحاضر، قدم به قدم اتفاقی که برای خودرو افتاد برای گوشی همراه نیز در شرف وقوع است. عدهای عقیده دارند چون آیفون به اینترنت ماهوارهای متصل میشود، باید از واردات آن جلوگیری کرد. در مقابل، استدلال من در این رابطه این است که، شرکت سامسونگ یا دیگر تولید کنندگان گوشی همراه چه مدت اجازه میدهند تا آیفون تنها برند دارای اینترنت ماهوارهای و یکهتاز بازار باشد. اینترنت ماهوارهای یک تکنولوژی است که دیر یا زود بر روی همه گوشیها نصب میشود.»
رشیدی کوچی با تاکید بر این موضوع که تصمیمگیری در رابطه با ممنوعیت گوشی آیفون در وزارت صمت صورت گرفته و مسئولیت اجرای آن نیز با این وزارتخانه است، عنوان کرد: «به بنده اتهام میزنند که من طرفدار لاکچریها هستم. این مسئله حقیقت ندارد هدف صحبتهای من چیزی فراتر از این مسائل است که عدهای به اشتباه مطرح میکنند. زمانی که رقابت از میان برداشته شود، انحصار بهوجود میآید. این انحصار به مرور زمان به توان اقتصادی مردم آسیب جبران ناپذیری وارد میکند.»
او اضافه کرد: «واردات محصولات آیفون در کنار سایر برندهای گوشی همراه باعث حفظ رقابت در بازار میشود. تا پیشاز اعمال ممنوعیت واردات آیفون به کشور قیمت گوشی آیفون پنجاه میلیون و قیمت سامسونگ چهل میلیون تومان بود. حال با اعمال این ممنوعیت قیمت آیفونهای ریپک و رفرش شده صد و پنجاه تا صد و شصت میلیون تومان تمام میشود. در کنار این، قیمت گوشیهای سامسونگ هم افزایش یافته و به هفتاد تا هشتاد میلیون تومان رسیده است. این نتیجه حذف رقابت از بازار و ایجاد انحصار است.»
او در ادامه عنوان کرد که این یک بازی است و اگر واردات آیفون با موفقیت حذف شود نوبت به سامسونگ میرسد. در سالهای آینده که چیپست اینترنت ماهوارهای بر روی گوشیهای سامسونگ نصب شود، این موضوع همراه با مسئله ارزبری بهانه خوبی خواهد بود تا واردات این گوشیها نیز ممنوع اعلام شود. در چنین وضعیتی بیشتر مردم که قدرت خرید سامسونگ سری اس یا آیفون را ندارند مجبور به خرید گوشیهای معمولی میشوند که آنها را نیز خودمان تولید میکنیم.
این نماینده مجلس در پایان سخنان خود گفت: «مجلس باید به مسئله ممنوعیت واردات گوشی آیفون وارد شود. این اقدام میتواند تحت عنوان طرح لغو ممنوعیت واردات گوشی باشد که دیگر در این مجلس زمان تدوین و تصویب چنین طرحی نیست. پس در مقابل بر روی این پرسش متمرکز میشویم که دلایل وزیر صمت در خصوص این ممنوعیت چیست؟ هرچند ما با پرسش خود دلایل احتمالی آنها را رد میکنیم.»
بنظرم تصمیم درستی هست و باید هر نوع کالایی که لوکس هست وارداتش ممنوع بشه هیچ توجیه … ندارد که در کشوری که دچار انواع و اقسام گونه های تحریم هست ان هم با فروش ثروت ملی نفت انهم خیلی ارزانتر به دلیل تحریم ها بیاییم و این دلار و یوروهای گران بهای با ارزش که باید صرف واردات داروها و اقلام کارخانجات و کالاهای راهبردی بشه بیاییم و صرف کالاهای مصرفی کم ارزش و اسباب بازی هایی کنم که بهترین کاربردشون پز دادن عده ای بی درد بی خیالی هست که نه میدانند گرانی چیست نه تحریمی حس کرده اند انها هم باید حس کنند تحریم چیست استدلال این …. است و باید خط تولید وارد کنیم حتی از هند و یا چین مهندسان کشور مسافر کشی میکنند و ورق فولاد مفت و ناچیز صادر میشود این هم حماقتی است بیاد ماندنی هنوز عده ای تحریم را درک نکرده باور ندارند این خنده دارد یا گریه؟
این که میگه جلوی سامسونگ هم یک روز میگیرن درسته. کسی فکر میکنه بدتر از این هم ممکنه بشه به نظر من بدتر شدن شروع شده. چون این جریان فکری که حاکم هست اصلا به اصلاح و تغییر اعتقاد نداره. فقر براش به معنی ساده زیستی هست. به معنی مقاومت هست. و به نظر من تصمیم این هست که تن به خواسته مردم ندن, خودشون می دونن که نمی تونن در این مسیر مردم راضی کنن پس اصلا اولویت نیست که مردم راضی کنن. اگه قرار باشه به سنگ قبر مردم ایران هم حکومت کنن ولی حکومت خودشونو بکنن, میکنن.