AMD در CES 2022 از پلتفرم AM5 رونمایی کرد و اکنون دکتر لیزا سو، مدیرعامل تیم قرمز اعلام کرده که کمپانی به اندازه پلتفرم AM4، از سوکت AM5 نیز پشتیبانی خواهد کرد. خانم سو با اشاره به اینکه AMD از بابت تکامل سوکت AM4 خشنود است، اعلام کرد که پلتفرم جدید باید مسیر پلتفرم نسل قبل این کمپانی را ادامه دهد.
AM4 پلتفرمی فوق العاده موفق برای AMD بود که در سال 2017 برای پردازندههای رایزن عرضه شد. بر خلاف اینتل که در هر نسل تغییر سوکت میدهد و طبیعتا کاربران چارهای جز خرید مادربرد جدید در زمان ارتقا پلتفرم ندارند، AMD سوکت AM4 را تا چندین نسل حفظ کرد و حتی انتظار میرود این سوکت از پردازندههای رایزن 5000X3D نیز بر روی مادربردهای سری 300 پشتیبانی کنند.
AMD اعلام کرده اکنون زمان مهاجرت از یک سوکت به سوکتی جدیدتر فرا رسیده و معتقدیم که باید استراتژی گذشته را با پلتفرم جدید خود ادامه دهیم. خانم لیزا سو معتقد است که AM5 هم مانند AM4 سوکت پایایی خواهد بود و ایشان معتقد است AM4 تا چند سال دیگر در بازار حضور خواهد داشت.
سوکت جدید AMD در مقایسه با نسل قبل پیشرفتهای متعددی داشته است. پلتفرم AM5 قادر به پشتیبانی از رمهای DDR5 و همچنین رابط پرسرعت و نسل جدید PCIe Gen 5 میباشد. سوکت جدید قابل مقایسه با سوکت پردازندههای سری Core کمپانی اینتل میباشد. AM5 از 1718 پین برخوردار است و احتمالا با خنک کننده های نسل قبل AMD سازگاری خواهد داشت.
سلام به استاید محترم ازنظر من فعلا amd پرچم دار است تاحالا هرچه کار گرافیکی است سنگین است amd ازپسش برمیاد نه اینتل
مورچه چیه که کله پاپش چی باشه.اخه اشغالی مثل ای ام دی چیه که بخواد سوکتش باشه نباشه.ساپورت کنه نکنه.بابا شما فعلا برید یه فکری برای مقابله با corei3 12100 کنید بعد تصمیمات دیگه بگیرید.5950x تون تو تک هسته حریف 12100 نمی شه حالا برید دنبال تعویض سوکت/ برای چند هسته خوب تو پردازش چند هسته هم که اینتل له کرده رایزنهای اشغالو دیگه چی تو مادر بردم که اینتل بزرگ پیشتازه امکانات جدیده.حالا برید حضرات به پشتیبانی چند ساله سو کتتون حال کنید.این تازه شروع طوفان اینتل کبیره
لازم نیست تفکرات کورکورانه ات رو به رخ بقیه بکشی… همون سری 5000 رایزن نسل 11 اینتل رو له کرده بود
به جون خودم این طرفدار AMD ه داره تخریب معکوس میکنه 🤣
دم AMD گرم که مثل اینتل جیب مشتری نمیزنیه و هر نسل سوکت جدید و چیب جدید معرفی نمیکنه اینتل حتی سوکت عوض نمیکنه میاد با یک چیپ جدید کلا پشتبانی از محصول قدیمی ترش بر میداره
یادی کنیم از گذشته و نسل 9 اینتل
نه تنها مادربردهای سری ۱۰۰، بلکه سری ۲۰۰ و برخی از مدل های سری ۳۰۰ شرکت Intel نیز قادر به پشتیبانی از پردازنده های نسل ۹ این شرکت با کد رمز WhiskyLake نخواهند بود!
اما در ادامه شاهد چی بودیم این بودیم
“این اورکلاکر نه تنها موفق به اورکلاک Core i9-9900K بر روی چیپست Z170 شده است، بلکه موفق به ثبات سیستم و پاس کردن تست های CineBench و Prime95 شده است. ASRock Z170M OC Formula یک مادربرد micro-ATX است که در زمان خود نیز اورکلاک های تخصصی و سنگینی را به نام خود ثبت کرده بود. این اورکلاکر با تغییرات بایوس، موفق به چنین عملیاتی شده و نشان می دهد که Intel در زمینه عدم پشتیبانی نسل های پیشین از سری ۹، کاملا دروغ گفته است!”
این بزارید کنار دروغگوهای طرفدارند اینتل خیلی جالب توی روز روشن که دسترستی اینترنت برای همه هست بازم سعی میکنن تحریف دروغ در مورد محصولات اینتل بگن 🙂 همه میدونن سیاست اینتل این بوده که هر نسل به یک طریق ناکارمد کنه تا خریدار مجبور به تعویض مادربردش بشه و هزینه سنگین روی دستش بزاره در عوض AMD نه تنها سکوت تغییر نداد بلکه تمام تلاش کرد تا پشتبانی کاملی از نسل های گذشتش داشته باشم فقط فکر حافظه مادبرد نکرده بود که توی مین بردهای جدید این مشکل حل کردند چون مشکلی که بود حافظه که برای ابدیت بایوس در نظر گرفته شده کم بود وامکان اضافه کردن این همه مدل پردازنده به یک مادربرد نبود
سوکتش چرا شبیه جعبه ابزاره؟
تا جایی که من یادم میاد اینتل هر دو نسل یکبار تغییر سوکت میده. بعضی وقتا هم سوکت تغییر نمیکنه اما پشتیبانی برای پردازنده جدید توسط چیپ صورت نمیگیره.
نسل ۶ و ۷
نسل ۸ و ۹
نسل ۱۰ و ۱۱
و الان هم نسل ۱۲ و ۱۳
همشون قابل استفاده تو یک نسل مادربرد بودند.
اگه amd تازه از رایزن ۵۰۰۰ توی چیپهای سری ۳۰۰ پشتیبانی کنه اونوقت یک نسل بیشتر از اینتل ساپورت کرده. البته این نکته رو کنار بزاریم که تقریبا ۱.۵ سال از عرضه رایزن ۵۰۰۰ داره میگذره.
دوست عزیز
سوکت AM4 از رایزن 1000، 2000، 3000 و 5000 ساپورت میکنه یعنی چهار نسل
کاری به محصولات Athlon و APU ها هم نداریم
همین میشه 4 نسل
این سوکت سال 2016 اومد و الان ششمین ساله که داره کار میکنه
اینتل نهایت دو نسل ساپورت میکنه …
فن بوی بودن مهم نیست ولی اطلاعات شما هم ناقصه
من بازم تاکید میکنم، مهم سوکت نیست، مهم پشتیبانی چیپ از پردازنده هست. شما فکر کن یه مادربرد اکس370 گیگابایت داشتی با پردازنده 1600اکس. یک سال پیش قصد ارتقا به 5800اکس رو کردی. رفتی پردازنده رو گرفتی و انداختی رو مادربرد و دیدی بوت نمیشه چون amd گفته بود 5 سال این سوکت عوض نمیشه. رفتی نگاه کردی تو نت دیدی که علیرغم اینکه سوکت عوض نشده اما بایوس مادربرد از این پردازنده پشتیبانی نمیکنه.
دو راهکار داری: یا اینکه پردازنده رو با ضرر بفروشی بره و از سیستم قدیمی استفاده کنی یا اینکه بری یه مادربرد جدید بخری.
اخبار رو که دنبال میکنم به این نتایج میرسم:
1. پس از ارایه نسل 5000، AMD اعلام کرد که این نسل روی مادربردهای سری 400 پشتیبانی نخواهد شد. این اعلام با واکنش بسیار منفی کاربران مواجه شد که باعث شد AMD از مواضعش عقب نشینی کنه و پشتیبانی انجام بده.
2. سری 300 که سال 2017 معرفی شده بودند هم نهایتا اواخر سال 2021 توسط برخی مادربردسازها پشتیبانی شدند و الان تازه AMD به صورت رسمی اینکار رو انجام میده.
من کاملا موافقم که ساپورت amd در مجموع بهتر از اینتل بوده اما به اون شکلی که بسیاری از کاربران فکر میکردن اتفاق نیفتاد. یعنی همزمان با معرفی نسل 5000، انتظار میرفت ساپورت بایوس چیپ سری 400 به صورت رسمی منتشر بشه که اشتباه نکنم 4 ماه بعد تازه به صورت بتا منتشر شد.
سری 300 هم 1.5 سال طول کشیده و هنوز پشتیبانیش به صورت رسمی منتشر نشده.
سوکت مهم نیست و پشتیبانی مهمه رو ما عینا در سوی اینتل هم داشتیم. برای نسل 6، 7 و 8 سوکت ثابت بود اما عملا نسل 8 پردازنده ها تو مادربردهای سری 100 و 200 پشتیبانی رسمی نشدن.
بنابراین من کاربر انتظار دارم وقتی AMD سوکت رو تغییر نمیده و روی این مساله مانور داده میشه که ببینید amd چقدر بهتر از اینتل هست، پشتیبانی از مادربردهای نسل قدیم بسیار بهتر از چیزی باشه که تا کنون دیدیم چون واقعا قابل قبول نبوده. امیدوارم این مشکل که حافظه بایوس اعلام شده تو AM5 برطرف شه و شاهد ساپورت بلند مدت باشیم. من با سیاست دو نسل یکبار اینتل شخصا مشکل دارم. چون احتمال اینکه کاربری با معرفی هر نسل دست به تعویض سی پی یو بزنه کمه. اما تعویض سی پی یو هر سه نسل یکبار میتونه باعث بهبود زیادی در پردازش بشه. بنابراین آپدیت بلند مدت اینجا بیشتر خودشو نشون میده و کاربران خرج اضافی برای خرید مادربرد جدید نمیکنند، و در ابعاد بزرگتر تولید زباله الکترونیکی برای ارتقا مادربرد کاهش پیدا میکنه.
من البته هیچی از AMD نمیدونم ولی برام سواله که مثلا ورژن جدید وای فای میاد، یا PCIe یا USB یا تاندربولت یا هر feature دیگه ای که چیپست جدید (تو اکوسیستم اینتل) ساپورت میکنه، بعد اینا چجوری ساپورت میشه رو اکوسیستم AMD بدون تعویض مادربرد؟
از این نظر فرق زیادی بینشون نیست. حتی در صورتی که چیپ از پردازنده پشتیبانی کنه، برخی ویژگی های جدید که به همراه چیپ ارایه میشه چیپ های نسل گذشته ازش بی بهره خواهند بود. راهی که AMD طی میکنه هم مثل اینتل هست و به جز نسل دوم رایزن، تو بقیه نسل ها به همراه سری جدید پردازنده ها چیپ جدید هم معرفی میکنه (البته به استثنا میان نسل ها مثل 3000xt و احتمالا 50003D). هم ویژگی های جدیدی با عرضه چیپ جدید معرفی میشه و خب هم به نفعشون هست. البته از حق نباید گذشت تو این زمینه هنوز AMD به پلیدی اینتل نیست که البته با روندی که پیموده من احتمال میدم دیر یا زود راه اینتل یعنی پشتیبانی کوتاه مدت از مادربردها رو پی میگیره.
در نهایت اینها شرکت های تجاری هستند و براشون نتایج فروش محصولاتشون مهمه. حالا یه عده اینجا و آنجا شکوه میکنند براشون مهم نیست. AMD هم ثابت کرده که اگه ضعیف نباشه ابایی از قدم گذاشتن جای پای اینتل و انویدیا نداره.
مرسی از توضیحت، صدالبته این کلمات عجیب دزد و دروغگو که به این شرکت ها میگن پرت و پلایی بیش نیست! فرق نداره اینتل باشه یا AMD، اگه در تبلیغات دروغ بگن راه برای سو کردن قانونی بازه، کسی رو هم مجبور به خرید نمیکنن!
خب مهم پشتیبانی چندین ساله پردازنده از مادربورد هستش نمیشه که هم خدا و هم خرما رو بخای در ضمن هر سال که عوض میشه مادربوردا چیزای خاصی اضافه نمیشه تغییرات ریزی اتفاق میوفته ولی با اومدن رم های جدید تغییرات مادربود ها زیاد شد مثلا pcI 5 و رم ddr5 و سوکت پردازنده ها مخصوصا AMD ،
نیاز به تغییر پردازنده و مادربورد هس
اینم بگم گه اگه سی پی یو AMD بخری میتونی اخرین مدل پردازنده ی که معرفی کرده برای اون سوکت رو بگیری دیگه نیاز نیست مادربورد عوض کنی حساب کن AM4 از سال 2017 اومده الانم میشه 2023 بیش از ۵ ساله پشتیبانی کرده در کل کم مصرف و بهینه بودن AMD میارزه بگیریش با این که خودم cpu اینتل دارم ولی خیلی پرمصرفه
با توجه به هزینه های تو ایران اینتل بخری باید هی سوکت عوض کنی مادربورد بگیری نمیصرفه ۲ تومن بیشتر پول بده AMD بگیر والسلام
آخه بدبختی اینه که گاها هم ۱نسل فقط ساپور میکنن
مثلا h410 ها از نسل۱۱ ساپورت نمیکنن
نصف b460 ها هم همینطور !!!
بله درسته. پشتیبانی نسل 11 بسیار بد بوده. حتی برخی مادربردهای زد490 هم پشتیبانی نشدن. نسل 11 کلا نسل بدی بود و اصلا من نمیدونم چرا اینتل اون رو ارایه کرد.