بدون شک مادربرد مهمترین سخت افزار در هر کامپیوتری به حساب میآید، درواقع میتوان آن را به عنوان شالوده یک PC در نظر گرفت زیرا هر کنش و واکنشی که در سیستم شما رخ میدهد به مادربرد وابسته است. از همین رو انتخاب یک مادربرد جدید در هنگام ساخت یک رایانه شخصی، تصمیمی بسیار مهم است. مادربرد میتواند هم بر عملکرد فعلی و هم بر آینده سیستم شما تأثیر بگذارد. بنابراین اگر متوجه شدید که سیستم شما دیگر به خوبی گذشته کار نمیکند، ممکن است به ارتقا مادربرد خود نیاز پیدا کنید. این امر مخصوصاً در صورتی ضروری است که به دنبال ارتقا پردازنده مرکزی خود به نسل جدید یا تغییر پلتفرم خود از اینتل به AMD باشید.
6 اشتباه اساسی که هنگام نصب مادربرد باید از آنها اجتناب کنید
مادربردها آخرین چیزی هستند که دوست داریم ارتقا دهیم، اما تا چه زمانی؟
جدیدترین چیپستهای اینتل یا AMD به سوکتهای خاصی نیاز دارند که معمولاً با نسلهای قدیمی پردازندههای مرکزی یا همان CPU ناسازگار هستند. علاوه بر آن ارتقا به نسل جدید حافظههای رم DDR5، که پهنای باند بالاتر و بهرهوری انرژی بهبود یافتهتری را ارائه میدهند هم، به یک مادربرد با اسلات رم مربوطه و امکان پشتیبانی مناسب CPU از آنها نیاز دارد.
سازگاری حافظه رم همیشه نکته مهمی است که باید در نظر گرفت. مادربردها اغلب به نوع و سرعت خاصی برای حافظههای رم محدود میشوند. به عنوان مثال، اگر سیستم شما برای رم DDR4 طراحی شده است، دیگر نمیتوانید به سادگی و بدون تعویض مادربرد به سمت حافظههای DDR5 بروید. زیرا علاوه بر موضوع پشتیبانی از سرعت و یکپارچگی سیگنال حافظه، حتی شکل فیزیکی حافظههای رم نیز کاملا متفاوت است.
حتی ارتقا کارتهای گرافیک نیز چالشهای خاص خود را به همراه دارد. یک کارت گرافیک جدید ممکن است به منبع تغذیه قدرتمندی فراتر از آنچه مدل فعلی مادربرد شما میتواند از آن پشتیبانی کند نیاز داشته باشد. علاوه بر این، کارتهای گرافیک مدرن اغلب برای درگاههای PCIe 4.0 یا حتی 5.0 طراحی میشوند تا از حداکثر پهنای باند برای بازیها و برنامهها استفاده کنند. در واقع اگر مادربرد شما فقط از PCIe 3.0 پشتیبانی کند، هرچند که شما در ظاهر میتوانید یک کارت گرافیک نسل جدید را بر روی آن نصب کنید، اما هیچگاه نمیتوانید از تمام ظرفیت آن استفاده کنید. حتی ناهمگون بودن قطعات دیگر با کارت گرافیک ممکن است منجر به گلوگاه در سیستم شما شود.
همچنین باید هنگام ارتقا حافظه، مطمئن شوید که مادربرد شما دارای پورتهای M.2 کافی است و از جدیدترین SSDهای NVMe پشتیبانی میکند که به طور قابل توجهی سریعتر از همتایان مبتنی بر SATA خود هستند. تعداد و نوع پورتهای موجود نیز به همان اندازه مهم است. یک مادربرد باید دارای پورتهای USB کافی برای تجهیزات جانبی باشد. اگر به پورتهای پیشرفتهای مانند USB-C یا Thunderbolt نیاز دارید، عملا چارهای به جز ارتقا مادربرد خود نخواهید داشت.
سازگاری منبع تغذیه معمولاً کمترین مشکل را ایجاد میکند، زیرا اکثر منبع تغذیهها از کانکتورهای استاندارد ATX استفاده میکنند. با این حال، اگر به یک منبع تغذیه با اتصالات برق اضافی برای یک کارت گرافیک قدرتمند و جدید یا حتی برای اسلاتهای PCIe اضافی نیاز دارید، هنگام بررسی تغییر مادربرد باید این را نیز در نظر بگیرید.
باید به این نکته توجه داشته باشید که ارتقا دادن مادربرد، همیشه منجر به واکنش زنجیرهای برای ارتقا بیشتر سخت افزارهای موجود میشود که نیاز به برنامهریزی دقیق دارد. حتی گاهی اوقات زمانی که به دلیل آسیب و خرابی مجبور به تعویض مادربرد خود میشوید، باز هم ممکن است برخی از سختافزارهای دیگر را ارتقا بدهید. بنابراین یک مادربرد جدید ممکن است به ماژولهای رم جدید یا یک منبع تغذیه قدرتمندتر نیز نیاز داشته باشد. هنگام برنامهریزی برای ارتقا سیستم، حتما باید بودجه در دسترس و پیکربندی مورد نظر خود را در نظر بگیرید. این تنها راه برای اطمینان از استفاده بهینه از هر جزء و عدم ایجاد گلوگاه است.
مطالب مرتبط:
چه زمانی باید مادربرد PC خود را ارتقا دهیم؟ زمانی که پول داشته باشیم!
Nice 😀
فقط میخوام یک گرافیک نام ببرید که از نسل ۵ PCI استفاده کرده حتی ۴۰۹۰ هم از نسل ۵ پشتیبانی نمیکنه چی میزنید شما