باید اعتراف کنیم که ما هم مانند بسیاری از کاربران ایرانی دلمان برای کارت های گرافیک حرفه ای XFX تنگ شده بود. برندی که روزگاری محصولاتش بسیاری از ویترین های مغازه های کامپیوتری را از آن خود کرده بود و خریداران زیادی هم داشت. حالا پس از چند سال بی خبری و سکوت، کارت گرافیک XFX R9 290 Black Edition Dual Dissipation بدستمان رسیده است تا کارایی آن را بررسی کنیم. ما هم فرصت را غنیمت شمرده و پیش از هر چیز تصمیم گرفتیم آن را باز کنیم و ببینیم XFX در طراحی این محصول چگونه عمل کرده است.
عنوان Black Edition به ما می گوید که این کارت گرافیک نسبت به نمونه مرجع اورکلاک شده است (حداکثر فرکانس هسته به 980 مگاهرتز میرسد). طراحی این کارت گرافیک شکلی خاص و ویژه داشته و لوگوی بزرگ XFX نیز در زمان روشن شدن سیستم به کمک LED هایی که در زیر آن نصب شده روشن می شود. دو فن بزرگ وظیفه خنک کردن کارت گرافیک را بر عهده دارند که البته بسیار هم کم صدا هستند.
خروجی های تصویر این کارت گرافیک از حداکثر شش صفحه نمایش پشتیبانی می کنند
دکمه سویچ بین دو بایوس کارت گرافیک
اتصالات برق شش پین و هشت پین وظیفه تامین برق این کارت گرافیک را بر عهده دارند. XFX یک منبع تغذیه 750 واتی را برای این کارت گرافیک توصیه کرده است.
دو فن 8.5 میلیمتری وظیفه دمیدن هوا به درون کارت گرافیک را بر عهده دارند. لوله های انتقال حرارت از میان پره های فن مشخص هستند.
با جدا کردن هیت سینک و فن ها مشاهده می شود که یک صفحه آلومینیومی دیگر با چیپ ست های حافظه و MOSFET ها در ارتباط است تا گرمای آن ها را بهتر دفع کند.
هفت لوله انتقال حرارت وظیفه انتقال گرما را به میان هیت سینک ها بر عهده دارند.
نمای کلی کارت گرافیک. چهار گیگابایت حافظه GDDR5 در اطراف پردازنده گرافیکی قرار گرفته اند.
مدار رگولاتور شش فاز کارت گرافیک
حافظه گرافیکی محصول کمپانی Elpida
کنترلر مدیریت و انتقال توان به مدار رگولاتور
و این هم پردازنده گرافیکی R9 290 ساخت تایوان که وظیفه خطیر پردازش های گرافیکی را بر عهده دارد. این پردازنده گرافیکی دارای 2560 هسته گرافیکی جریانی بوده و قدرت پردازش آن به 4.9 ترافلاپ می رسد.
عـــــــشقســــت X…F…X !!!
مطلب عالی بود بنده شخصا از دو مدل xfx استفاده کردم که هنوز 1.5 گیگ gso رو روی یکی از سیستم هام دارم و هنوز کشش بازی هارو روی نرمال و های داره … امیدوارم این یکی مشکل صدای فن و دمای بالای 70 نداشته باشه چون طبق تجربه بنده با xfx هیچ تهویه ای اندازه فاریک خودش خنک نمیکنه البته امان صدای 50 دسیبل مدل قدیمیش !!!
مقاله جالب و دلنشینی بود.
با سلام
انگاری XFX یه محصول تازه خوب تولید کرده.
هر چه قدر کارایی و توانایی کارت ها بالاتر می رود مدیریت گرمای آنها سخت تر.
واقعا مقاله جالب و دلنشین و زیبایی بود / دست گلتون درد نکنه
انصافا وقتی گرافیکی کالبد شکافی میشه تازه زیباییش و زحمتی که روش کشیده شده نمایان میشه
______
با تشکر از مجموعه سخت افزاری
XFX هم نتونسته دمای این هیولا رو مهار کنه دمای لودش 90 هست.
ولی Trixx Sapphire به خوبی تونسته دمای این کارتو رو 74 کنترل کنه.