اگر شما هم از آن دست افرادی هستید که برنامه Clean Master را بر روی گوشی خود نصب دارید، احتمالاً از خواندن این خبر شوکه خواهید شد. Cheetah Mobile یکی از بزرگترین توسعه دهندگان اپلیکیشن چینی که سازنده برنامه کلین مستر نیز میباشد، متهم به انجام یک کلاهبرداری تبلیغاتی بزرگ شده است.
یک شرکت تحلیلکننده برنامهها، Kochava کشف کرده است که 8 برنامه در پلی استور گوگل که 7تای آنها توسط Cheetah Mobile ساخته شده است، نصب برنامههای جدید در دستگاههای کاربران را ردیابی میکنند. این منبع گفته است که برنامههای مورد نظر با ادعای نصب برنامه جدید از طریق تبلیغات آنها پاداش یا همان پورسانت خود را دریافت میکنند. این پاداش معمولاً از 50 سنت تا 3 دلار است و به سازنده برنامهای تعلق خواهد گرفت که، برنامه جدید از تبلیغات در آن نصب شده باشد.
هفت برنامهای که توسط چیتا موبایل ساخته شدهاند؛ Clean Master، CM File Manager، CM Launcher 3D، Security Master، Battery Doctor، CM Locker و Cheetah Keyboard میباشند. برنامه هشتم هم که Kika Keyboard نام دارد، چیتا در سال 2016 در آن سرمایهگذاری کرده بود.
اگر این موضوع صحت داشته باشد، حرکت چیتا موبایل بسیار غیراخلاقی خواهد بود، چرا که برنامههای این کمپانی به وضوح هیچ ارتباطی با نصب برنامههای جدید نداشتهاند و او پاداش مورد نظر را به ناحق دریافت کرده است. البته این موضوع از جهت دیگری نیز مشکوک است، چرا که کاربران را با دسترسیهای اولیه خود در ابتدای نصب گمراه میکند و این سوال را مطرح میکند که این کمپانی با دسترسیهایی که به گوشی کاربران دارد، دیگر چه اطلاعاتی را بدون اطلاع آنها رصد کرده و از آنها سوءاستفاده میکند.
واکنش کیکا و چیتا موبایل به خبر کلاهبرداری
کیکا به این اتهامات پاسخ داد و ادعا کرد که این اعمال بدون اطلاع آنها صورت گرفته است. با این حال، تجزیه و تحلیل بیشتر نشان میدهد که نرمافزار اختصاصی این شرکت در کنار عملکرد عادی خود دست به چنین اقدامی میزد و این بسیار بعید به نظر میرسد که شخص دیگری با استفاده از این نرمافزار به طور ناخودآگاه چنین اقدامی کند.
جالب است که چیتا موبایل در ابتدا SDKهای شخص ثالث (SDK: کیت توسعه نرمافزار) را متهم کرد و مورد سرزنش قرار داد، اما بعد از آنکه مشخص شد SDKهای مورد بحث متعلق به خودشان است و توسط کمپانی خودشان توسعه داده شده، چیتا موبایل احتمال دخالت آنها در این کلاهبرداری را رد کرد.
نکته مشترک در همه این 8 برنامه که زمینهساز کلاهبرداری شده است، “دسترسی بیش از حد مجاز” است. به عنوان مثال برنامه Clean Master از کاربران اجازه ضبط صدا، عکس گرفتن، ضبط ویدئو، خواندن و تغییر تقویم (از جمله رویدادها محرمانه)، مشاهده برنامههای نصب شده و تاریخچه مرورگر وب و حتی دسترسی به مخاطبین را در هنگام نصب میگیرد (اگر این برنامه را در گوشی خود نصب دارید، یک نفس عمیق بکشید). این دسترسیها برای هیچ برنامهای با هیچ کاربردی طبیعی و توجیهپذیر نیست. البته گوگل بسیاری از دسترسیهای غیرعادی را از برنامهها در پلی استور گرفته است و این یک قدم در راه درست به نظر میآید، اما با این حال باز هم شاهد سوءاستفاده برنامهها از دسترسیهایی که کاربران به آنها میدهند، هستیم. بنابراین توصیه میکنیم که قبل از نصب هر برنامهای به Permissionهای آنها دقت کنید و اگر موردی از آنها غیرعادی و بیربط به نوع کاربری برنامه بود، آن را نصب نکنید.
تصویری از دسترسیهای Clean Master در زمان نصب
برنامه بسیار عالی و خوبیه. من هنوزم از سایت اصلیش آپدیتهاشو دانلود و نصب میکنم. برنامه های شرکت چیت مبایل بهترین هستن. از نظر شرکت آوی تست موبایل سیکوریتی شرکت چیت مبایل بهترین آنتی ویروسه اندرویده. حالا قصد تبلیغ داشته به ما چه؟
من کار کردم و چیز خاصی ندیدم، برعکس حالم ازش بهم میخوره… شما احتمالا گوشی هوآوی Y320 دارید بعد رفتی با آیفون کار کردی خب معلومه اینطوری میشی، منم باشم شاید همین حس بهم دست بده
اینو بگم که من خودم گوشی اندرویدی دارم و پولم به ایفون نمیرسه . اما با گوشی داداشم که کار میکنم . تازه می فهمم که دنیای اندروید حدود یک قرن از ای او اس ایفون عقب تره .
کسانی که میگن ایفون بده به والله به والله کار نکردن . یکبار هم شده خودتون رو گول نزنید و یک ایفون دست و دوم بخرید .
انوقت قول میدهم به هیچ عنوان دیگه نمیتونید با اندروید کار کنید . و گوشی های اندرویدی حتی پرچمدارانشون مثل جوک براتون میشه
اکوسیسم خیلی عالی داره برنامه ها منظم ایکن ها یکدست . به هیچ عنوان هنگ در کار نیست .
گرافیک برنامه و گیم ها به شدت بالاتر از نخسه اندروید . پیشنهاد : یکبار هم شده امتحان کنید
اپل اینقدری به امنیت توجه داره تو خیلی چیزا جا مونده انعطاف پذیری برنامه ها و کیفیت ساخت دوربین ال سی دی
یاداوری کنم پنل جلویی ایفون ها رو شرکت سامسونگ میزنه :emoji1 چیزی هست به نام اینترنت تحقیق کنیم بعد حرف بزنیم شکی نیست اندرویید تو امنیت از اپی ضعیف تره ولی کلی برنامه شرکت های معبر هست که واسه اندرویید فایروال های قدرتمند میسازن که امنیتش تعمین بشه ایفون مثل یک خونه میمونه درش قفل کنی نتونی وارد بشی بعد بگی دیدی دزد نمیتونه بیاد – دزد باید بتونه بیاد تو ولی مچش و بگیری افتخاره
بله! متوجه شدیم که شما آیفون دارید و آی او اس رو ترجیح می دهید.;)
تقریباً همهی برنامههای اندرویدی این دسترسیها را در هنگام نصب درخواست میکنند. اوپن سورس بودن پایه در اندروید یعنی همین! یعنی مانند گاراژ هر کس میتواند وارد یا از آن خارج بشود. در یک چنین محیطی، حفظ امنیت کاربران به یک جوک شبیه است.
این مساله در مورد اکثر برنامه های اندروید صدق میکنه.