قانون را به خاطر دارید؟ همان قانونی که دلالت بر تعداد ترازیستورهای روی یک تراشه با مساحت ثابت هر ۲ سال، بهطور تقریبی دو برابر میشود. این قانون چند سالی است که از معنا و مفهوم خود خارج شده و در واقع دیگر تایید نمیشد اما گروهی از دانشمندان چینی موفق به تولید کوچکترین گیت ترازیستور جهان شدند و امیدها را برای زنده نگه داشتن این قانون، زنده کردند.
- ترانزیستورهای نازک اتمی با ضخامت 100 نانومتر – تولید پوست الکترونیکی
- 140 میلیارد ترانزیستور درون چیپ Nvidia Hopper – بزرگترین و عظیمترین
جزئیات ساخت کوچکترین گیت ترازیستور جهان
برای چندین دهه، دانشمندان و مهندسان، ترانزیستورها را به حدی کوچک کردند که برخی از آنها فقط از دهها اتم تشکیل شده است. از زمان تولید اولین مدارهای مجتمع در دهه 1950، سرعت پیشرفت در کوچک سازی ترانزیستورها از قانون مور پیروی میکند که پیش بینی می کرد چگالی اجزای فعال در تراشههای مجتمع هر دو سال یکبار دو برابر میشود. همانطور که بسیاری از خوانندگان ما میدانند، در سالهای اخیر این قانون دلالت خود را از دست داده بود. دلیل اصلی آن هم این است که ما به محدودیتهای فیزیکی همچون مواد موجود در این ترانزیستورها و پیشرفتهترین فرآیندهای تولیدی که در اختیار داریم، نزدیک شدهایم.
در واقع ما نمیتوانیم گیتهای ترانزیستوری (که وظیفهی تخلیه جریان از منبع را بر عهده دارند) بسیار کوچکتر از 5 نانومتر بسازیم، زیرا چیزی به نام تونلسازی کوانتومی مانع از کارکرد آنها به صورت مورد نظر میشود. ممکن است موادی مانند گرافن و نانولولههای کربنی برای کوچکتر کردن ترانزیستورها (به دلیل خواص فیزیکیشان) حیاتی باشند، اما رسیدن از آنجا به ساخت دستگاههای کاربردی که بتوانند از این تراشهها استفاده کنند، مدتی طول میکشد.
حال محققان چینی با انتشار مقالهای توضیح دادند که موفق به تولید ترانزیستوری با کمترین ابعاد گیتی که تاکنون گزارش شده است، شدهاند. این دستاورد فوقالعاده با استفاده خلاقانه از مواد گرافن و دی سولفید مولیبدن و چیدن آنها در یک ساختار پلکانی (با دو پله) ممکن شد. در این ساختار جدید، منبع در پله بالاتر و در بالای پله پایین، گیت تخلیه قرار گرفته است. هر دوی این پلهها از یک آلیاژ پالادیوم تیتانیوم ساخته شدهاند که توسط سطح پلهها از هم جدا میشوند و خود این پلهها هم که از یک ورقه تشکیل شده از یک ماده نیمه هادی به نام دی سولفید مولیبدن ساخته شده است که خود بر روی لایهای از دی اکسید هافنیوم قرار دارد که به عنوان یک عایق الکتریکی عمل میکند.
فضای داخلی پله بالاتر همانند یک ساندویچ آلومینیومی است که با اکسید آلومینیوم (که روی یک ورقه گرافن با یک لایه منفرد از اتمهای کربن قرار دارد) پوشانده شده است. اکسید آلومینیوم به عنوان یک عایق الکتریکی عمل میکند (البته به جز یک شکاف کوچک در دیواره عمودی پله بالاتر، جایی که ورق گرافن اجازه تماس با دی سولفید مولیبدن را دارد) . کل ساختار راه پله بر روی یک لایه ضخیم از دی اکسید سیلیکون قرار دارد.
نکتهی جالب روش دانشمندان چینی این است که از لبه ورقه گرافن برای تولید گیتها استفاده شده است، به این معنی که وقتی گیت مورد نظر ما در حالت “روشن” قرار میگیرد، عرض آن تنها 0.34 نانومتر است که اساساً عرض خود لایه گرافن است. یکی دیگر از ویژگی های قابل توجه این “ترانزیستور دیوار جانبی” نشتی ناچیز جریان آن به دلیل مقاومت بالاتر در حالت خاموش است. تولیدکنندگان میتوانند از این کیفیت برای ساخت محصولات کم مصرف استفاده کنند. بهترین فایدهی این روش، ساختن نسبتاً آسان آن است (اگرچه بسیاری از نمونههای اولیه برای درایو به ولتاژ کمی نیاز داشتند). Tsinghua Tian-Ling Ren (محقق دانشگاه) یکی از نویسندگان این مقاله بود و گفت که این دستاورد ما میتواند “آخرین گره برای قانون مور” باشد.
او همچنین معتقد است که ابعاد کوچکتر از 0.34 نانومتر برای اندازه دروازه تقریبا غیرممکن است. البته باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که محققان چینی فقط ثابت کردند که میتوان یک ترانزیستور کاربردی با استفاده از مواد نازک یک اتمی بدون ابداع فرآیند جدیدی برای تعیین موقعیت دقیق لایههای مورد نیاز ساخت. بشر برای ساخت میلیاردها ترانزیستور (به روش دانشمندان چینی) راه درازی در پیش دارد اما همین مقاله نیز گامی حیاتی در آغاز این مسیر است که امید به تولید دستگاههای سریعتر و کارآمدتر در آینده را تقویت میکند. در همین حال، سامسونگ، اینتل و TSMC سخت در حال کار بر روی ساخت ترانزیستورهای گیت همه جانبه (GAA-FET) و استانداردسازی اتصالات داخلی برای طراحی چیپلت هستند.
دنیایه سیاست خیلی عمیق تر از درک شما دوستان گرام هست.احتملا شما تاریخ مطالع نکردید و استعمار گری کشور های غربیو نادیده میگیرید،اگ بدونید انگلیس برای ضعیف کردن کشورهای مستعمرش از چ کارهای فرو گزار نبود حالا انقد ژست غرب پرستی رو نمیگرفتیت،غربی ها برای گرفتن کنترل انرژی همیشه در این منطقه نا امنی ب وجود میارن ولی ایران با پیروزی در سوریه معادلاتشون بهم ریخته،حالا کنترل انرژی دست شرق افتاد،عربستانو اماراتم نمیتونن خارج از بازی شرق بازی کنن چون در غیر این صورت با موشک های سرگردان مواج میشن.بخاطر همین مسال منطقه ای ک ایران درش هست محکوم ب اقتدار گرایی وگرنه توسط همین انگلیسو امریکا ضعیفو جهان سومی میمونه.ایران با کشورهای دیگ فرق میکنه ایران قدرت جهانی بودن تو خونو ژن مردمانش هست حتی اگ مغول ها حاکم بر حکومت باشد.ایران با وجود سنگ اندازی های زیاد داره راه خودشو ادمه میده،شرایط الانم بهای رسیدن ب این نقطس ایران باید از این مرحله ضعف اقتصادی عبور کنه و ایشالا در سال های اینده حتما ب این مهم خاهیم رسید.
جناب intel insideرفتارجالبی دارد.بیشترازاینکه به متن مقاله نویسنده توجه کند;علاقه عجیبی به زوم وفوکوس روی کامنت ها وهجو ومسخره کردن کامنت گذاران دارد.البته درطول سالها اینگونه افراد اینجا زیلبدآمدند ورفتند;چون بالاخره حوصله اشان سرمی رود.نمی دانم چرافکرمی کنید شما پروفسورید ودیگران ابله؟
حداقل این کامنتو با اسم کورش داریوش میذاشتی برادر! بهرحال ما خسته میکنیم و خسته نمیشویم، ادعایی هم نداریم 🙂
ولی من ده سالی با چینی ها تو یه حوزه فنی کار کردم، نمیدونم برای ایران خنگ ترین مهندسا و تجهیزات رو میفرستادن یا کلا همین بودن و کارشون گند زدن به پروژه ها بود! به کشور ما که خسارات جبران ناپذیری زدن…
حدسی که زدی درسته این چینی ها خیلی مارموزن
من حتی چند باری گفتم اگر می خواین جنس چینی درجه یک بخرین اونیُ بخرین که پخش شده برای بازار خوده چین هست
مخشون خوب کار می کنه که همچین کارهایی می کنن
مطمئن باش مهندسایی هم که ارسال می کنن کشورهای دیگه خنگ تریناشون هستند
دوستان نمایندگی هواوی که بلافاصله از زمان معرفی محصولات آنها را در ایران عرضه میکند کجاست؟ مثلا این محصولاتی که ۸ اسفند ۱۴۰۰ رونمای کرد الان در ایران کجا دارند؟
همین امشب آمریکا و غرب تحریم شون می کنند !
تولید و طراحی ساختار پردازنده ها یک تکنولوژی کاملا استراتژیک برای کشورهای مختلف هست و اینکه چین تا این حد سرمایه گزاری کرده واقعا جای حیرت و آینده نگری این کشور رو نشون میده. کاش در ایران هم چیزی به اسم آینده نگری در مسئولین کشورمون بود.
شک نکنیدکه آینده متعلق به چین وزردپوستان است.همه نشانه ها یکی یکی دارندبروزوظهورمی کنند.حتی اندیشکده های مهمی درانگلیس(که تقریباهمیشه درست می گویند) و حتی خودآمریکاپیش بینی کردهاند که امسال(همین امسال)پایان امپراطوری آمریکا وعبورازنقطه عطف تاریخی باجایگزین شدن چین است.
اره تو که راس میگی ولی رییس تون هم همش میگه 🤣
همینطوره.
آینده نگری فقط هاشمی؛گفته بود دنیای فردا دنیای گفتمان است و نه دنیای موشک ها😂😂😂
بدبختی یکی دو تا که نیست. کشوری که قدرت نظامی نداشته باشه ، ذلیل و اسیر بیگانگان میشه. گذر زمان ، خیلی چیزا رو رو کرد. اتفاقا الآن دنیای موشک هاست.خدا رحمتش کنه ، ولی با بی عقلیش داشت همه رو به فنا می بُرد. ( البته ایشالا که خیانت نبوده! )
آینده نگری چین کمونیست رو ببین ، آینده نگری ر…فسنجانی رو ببین.
یه زمانی چین خیلی بدبخت و بیچاره بود. الآن ببین به کجا رسیده. اکثر چیزا رو خودشون درست می کنن. از هیچی به اینجا رسیدن.
والا هیچ کسی تو دنیا از هیچی به جایی نمیرسه، چین هم در نتیجه سالها همکاری اقتصادی با آمریکا به اینجا رسیده.
همکاری اقتصادی شرط لازم هست ، ولی کافی نیست.
من عین این جمله رو یه جا شنیدم فکر کنم از بلندگوهای پروپاگاندا بود 😅
آره بابا از هیچ به اینجا رسیدن.
همکاریشون با غرب نبود الان بزرگترین صنعتشون مزارع تولید سوسک بود. هرجای دنیا راه ارتباط به خصوص با غرب رو پیدا کرد از این رو به اون رو شد
ضمنا دنیای موشک به درد افکاری مثل شما میخوره. بزنید مناطق مسکونی در عراق رو و مردم رو به وحشت بندازین. که اونم به خاطر اشتباه فاحش دولت بوش در ساقط کردن صدام حسین بود که اگه نمیکرد الان منطقه آرامش داشت. یا بزنید پایگاه خالی آمریکا رو عوضش هواپیما رو دقیق با 176 نفر بیارین پایین تو پایتخت ایران.
هر حکومت و دولتی به قیمت پایمال کردن منافع ملی مردمش میتونه تبدیل به دولت شرور بشه. منتهی دنیا از این انقلابی گری ها عبور کرده و حتی قدرتهای بزرگ هم به هر قیمتی حاضر نیستند وارد درگیری با این شرورها بشند.
پوتین هم که فکر میکرد دنیا دنیای موشکهاست، الان تو گل گیر کرده و رسما داره اوکراین و مردنش رو صاف میکنه. حالیش هم ظاهرا نیست که این تحریمها دودش به چشم مردمش میرسه.
شما نگران نباش، کشور مثلا با قدرت نظامیت چنان ذلیل و اسیر ولادیمیر شده که سرلشکر شهیدتون برای گرفتن دستورات میرفت خدمتشون. دریای خزر رو هم خوردن رفت، الانم مقتداتون تو جنگ روسیه جرات نمیکنه اسم روسیه رو بیاره. قرداد 25 ساله با چین هم میبندن بعد میگن چون چینیها انتشار مفداش رو به صلاح نمیدونن ما هم نمیتونیم منتشر کنیم. جناب سفیر روسیه رو هم دیدیم اخیرا دستور فرمودن که ایرانیها به جای جنگ از عملیات ویژه استفاده کننده و خبرگزاریهای مورد علاقه شما هم این دستور رو لبیک فرموند. ذلیل بیگانه هستین شما.
یعنی شما می خوای بگی یک کشور نباید قدرت نظامی داشته باشه!!!؟
آمریکا و اروپا هم جز بیگانه حساب می شن عزیز.
مگه ترکیه و کره جنوبی و ژاپن قدرت نظامی ندارند؟
چرا فکر میکنید عادی سازی روابط با غرب و کشورهای منطقه و پرهیز از کارهای تنش زا و پیش گرفتن سیاست های متعادل منطقه ای با توسعه زیرساختهای نظامی تناسب نداره؟
شما نابودی اسراییل رو شعار نده، از هر جنبنده ای در منطقه حمایت تسلیحاتی نکن، توسعه هسته ای که هیچ تناسبی با نیاز ایران نداره انجام نده، برو توسعه نظامی متعارف بده و روابط هم خوب باشه با بقیه.
همه بیگانه هستند اما بین این بیگانه ها نزدیکی به غرب بسیار منافع بیشتری داره تا شرق. منافع برای مردم ایران البته نه کاسبان تحریم و شرایط موجود