از گواهینامههای حفاظتی و نظامی در گجت، گوشیهای موبایل، اسپیکرهای پرتابل، ساعتهای هوشمند و … چه میدانید؟ گواهینامه های IP، 5ATM یعنی چه و گواهینامه های نظامی (Military Certificates) به چه معنی هستند؟ وجود آنها در گجت دیجیتالی ما چه مفهومی دارد؟ برای پاسخ به تمام این سوالات با ما همراه باشید.
امروزه انواع گجتهای هوشمند و دیجیتالی، گوشیهای موبایل، ساعتهای هوشمند، اسپیکرهای پرتابل و شارژی، تبلتها و … دارای گواهینامههای حفاظتی هستند که مقاومت آنها را در برابر نفوذ آب، گرد و غبار و همچنین آسیبهای فیزیکی نشان میدهد. بدون شک با توجه به زندگی روزمره بسیاری از ما، مهم است که بدانیم هر گجت یا محصول دیجیتالی تا چه میزان میتواند در برابر نفوذ آب، گرد و غبار و همچنین آسیبهای فیزیکی مقاومت کند.
حتی در بسیاری از موارد، ورزشکاران به دنبال گجتهایی هستند که بتواند حد مشخصی از غوطهوری در آب و یا نفوذ عرق بدن به خود را تحمل کنند. اگر اهل طبیعت گردی هستید و یا محیط کار خشنی دارید، شاید بد نباشد که به گواهینامههای گوشی موبایل یا گجت خود دقت کرده تا بدانید که محصول خریداری شده تا چه حد میتواند چنین مواردی را تحمل کند.
آشنایی با گواهینامه های مقاومت در برابر نفوذ IP
به جرات میتوان گفت که برجستهترین گواهینامه یا Certificate گجتهای دیجیتالی و گوشیهای هوشمند، IP است. IP اختصاری از International Protection Marking بوده و امروزه برای دهها محصول گوناگون در رده بندی و کلاسهای متفاوت استفاده میشود. گواهینامههای IP طبق استاندارد IED 60529 توسط کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی تعریف و تنظیم شده است.
میتوان گفت که IP به نوعی یک گواهینامه جهانی بوده و محدود به برند خاصی نیست. گواهینامه IP تا حدی ساده برنامهریزی شده اما تعدد نسخههای آن میتواند کمی گیج کننده باشد. Certificateهای IP به این صورت است که در ابتدا IP نوشته شده و سپس 2 عدد پس از آن قرار میگیرند. مانند IP67. عدد نخست که بین 0 تا 6 است، مقاومت دستگاه در برابر نفوذ گرد و غبار را نشان میدهد.
عدد دوم که بین 0 تا 9 است نیز میزان مقاومت در برابر ورود مایعات را مشخص میکند. شایان ذکر است که اگر گجتی در هر یک از دو عدد، رقم 0 را به همراه داشته باشد به این معنی است که مقاومت آن در برابر نفوذ 0 بوده و هیچ مقاومتی در بخش مشخص شده ندارد. و اما در ادامه خواهیم دید که هر عدد به چه معنی است؟
- 0: به این معنی است که گجت یا محصول دیجیتالی شما فاقد هر گونه حفاظت در برابر ورود گرد و غبار است.
- 1: مشاهده عدد 1 در سمت چپ به این معنی است که گجت دیجیتالی یا هوشمند، میتواند در برابر گرد و غبار تا 50 میلیمتر مقاوم باشد. مانند استفادههای روزانه در دست، در محیطهای خارج از منزل.
- 2: در صورتی که رقم 2 را در بخش نخست عددی مشاهده کردید، به این معنی است که محصول مورد نظر میتواند در برابر گرد و غبار بزرگتر از 12 میلیمتر مقاوم باشد.
- 3: مشاهده عدد 3 به این معنی است که گجت دیجیتالی مورد نظر میتواند در برابر ذرات گرد و غبار در ابعاد 2.5 میلیمتر نیز مقاوم باشد.
- 4: عدد 4 به این معنی است که گجت دیجیتالی میتواند در برابر نفوذ گرد و غبارهایی با سایز بیش از 1 میلیمتر مقاوم باشد.
- 5: عدد 5 به این معنی است که دستگاه مورد نظر میتواند از نفوذ گرد و غبار جلوگیری کند؛ اما در صورت شدت زیاد گرد و غبار، امکان نفوذ به آن وجود داشته و میتواند عملکرد عادی را دچاره مخاطره کند.
- 6: در نهایت رقم 6 نیز در سمت چپ به این معنی است که دستگاه مورد نظر در برابر ورود گرد و غبار کاملا مقاوم بوده و هیچ مشکلی در این زمینه برای آن به وجود نخواهد آمد. عدد 6 در حال حاضر بالاترین درجه استاندارد IP از نظر ورود گرد و غبار است.
پس از عدد سمت چپ، عدد سمت راست را خواهیم دید. همانطور که گفته شد این عدد میتواند بین 0 تا 9 باشد. در ادامه به معنی و مفهوم عدد دوم در استاندارد IP خواهیم پرداخت.
- 0: عدد 0 به این معنی است که گجت مورد نظر هیچ مقاومتی در برابر ورود مایعات نداشته و یا دست کم هنوز مورد آزمایش قرار نگرفته است.
- 1: عدد 1 به این معنی است که دستگاه مورد نظر به مدت 10 دقیقه زیر باران خفیف با شدت 1 میلیمتر مورد تست قرار گرفته است. این آزمایش عمدتا به صورت عمودی اجرا میشود.
- 2: عدد 2 در بخش ورود مایعات هم به این معنی است که دستگاه مورد نظر به مدت 10 دقیقه زیر باران خفیف با شدت 3 میلیمتر مورد تست قرار گرفته است.
- 3: عدد 3 در بخش استاندارد IP و ورود مایعات به این معنی است که دستگاه مورد نظر در برابر بارانهای شدید محافظت شده و تست 5 دقیقهای با شدت باران 0.7 لیتر در دقیقه را پاس کرده است.
- 4: معنی و مفهوم عدد 4 آن است که دستگاه مورد نظر در بخش تست همه جهته و نوسانی آب به مدت 10 دقیقه، امتیاز کامل را کسب کرده و هیچ آسیبی نخواهد دید.
- 5: عدد 5 نیز به ما نشان میدهد که گجت مورد نظر با استفاده از جت آبهایی که در فاصله سه متری دستگاه، در هر دقیقه 12.5 لیتر آب را به دستگاه پرتاب کرده اند، مقاوم بوده است. این آزمایش به مدت 15 دقیقه انجام میشود.
- 6: در صورتی که یک دستگاه عدد 6 را به دست آورده باشد، به این معنی است که در برابر نفوذ نوسانی آب مقاوم بوده و 100 لیتر آب با فشار 1 به مدت 3 دقیقه و در فاصله 3 متری به آن پاشیده شده است.
- 7: عدد 7 به ما نشان میدهد که دستگاه مورد نظر دارای این شماره، به مدت حداکثر 30 دقیقه در عمق 1 متری آب غوطهور بوده و مقاوم در برابر نفوذ آب در این شرایط است.
- 8: عدد 8 به این معنی است که دستگاه مورد نظر در برابر غوطهوری دائمی درون آب محافظت نشده و شرایط تست در توافق با سازنده متفاوت است.
- 9: در صورتی که گجت شما دارای عدد 9 بود، به این معنی است که دستگاه مورد نظر طی یک آزمایش سخت با فشار 80 تا 100 بار مایعات، با دمای تقریبی 75 درجه سانتی گراد مقاوم بوده است.
گواهینامه ATM و مقاومت در برابر نفوذ مایعات به چه معنی است؟
استاندارد دیگری که در مشخصات بسیاری از گجت، گوشیهای هوشمند، ساعت ها و … مشاهده میشود، ATM است. ATM اختصاری از کلمه اتمسفر یا Atmosphere بوده و نشان دهنده میزان مقاومت دستگاه در برابر فشار زیر آب است. شاید ساعتهای کاسیو برای درک این گواهینامه بهترین مثال باشند. ساعتهای کاسیو همواره دارای مقاومتهای خاصی در برابر نفوذ آب در عمقهای متفاوت هستند.
استاندارد ATM دقیقا به چنین مولفهای میپردازد. پیش از واژه ATM در این استاندارد، یک عدد قرار میگیرد. به عنوان مثال 5ATM یعنی چه؟ در صورتی که گجت مورد نظر شما دارای استانداردی مانند 5ATM باشد، به این معنی است میتواند تا عمق 50 متر در برابر نفوذ مایعات جلوگیری کند.
این استاندارد دارای 5 درجه بندی به شرح زیر است:
- 1ATM: این استاندارد به این معنی است که دستگاه مورد نظر مقاومت خاصی در برابر غوطهوری در آب و ورود مایعات ندارد.
- 3ATM: به این معنی است که دستگاه مورد نظر میتواند در برابر فشار آب تا عمق 30 متر مقاوم بوده و این استاندارد آن را در برابر مواردی از جمله شستن دست ها و پاشش هر گونه مایعات مقاوم میسازد.
- 5ATM: استاندارد سوم یعنی 5ATM نیز به معنی مقاومت در برابر فشار آب تا 50 متر بوده و برای مواردی از جمله شنا نیز مناسب است.
- 10ATM: این گواهینامه به ما میگوید که گجت مورد نظر ما میتواند در عمق 100 متری فشار آمده را تحمل کرده و برای غواصی نیز مناسب است.
- 20ATM: استاندارد 20ATM به شما میگوید که گجت مورد نظر بهترین استاندارد فشار آب یعنی مقاومت تا عمق 200 متر را دارا بوده و هیچ مشکلی از نظر غواصی های طولانی مدت و ماندن در آب ندارد.
آشنایی با استانداردهای نظامی MIL-STD
اگر حداقل یکی از استانداردهای MIL-STD بر روی گجت یا محصول دیجیتالی شما باشد، باید بدانید که دستگاه مورد نظر تستهای سفت و سختی را پشت سر گذاشته است. یکی از گواهینامههای مهم در این بین، سرتیفیکیتهای MIL-STD هستند.
اگر چه شرکتهای بزرگ نمیتوانند به سادگی از نام استانداردهای MIL-STD استفاده کنند، اما در نهایت باید بدانید که برخی از شرکت ها با این نام در حال خالی کردن جیبهای شما هستند؛ پس وجود گواهینامه MIL-STD را از هر برندی نپذیرید!
استانداردهای MIL-STD پس از جنگ جهانی دوم، توسط ارتش ایالات متحده آمریکا، و با هدف یکسان سازی قواعد ساخت تجهیزات ایجاد شد. کمیسیون دفاعی آمریکا چند استاندارد و قوانین را تصویب کرد که محصولات تولید شدهای که در اختیار نیروهای نظامی این کشور قرار میگرفتند، مستلزم رعایت و استفاده از آنها بودند. هدف کلی از ایجاد استانداردهای MIL-STD ایجاد یک محصول، برای کار در شرایط سخت و جنگی بود.
استانداردهای MIL-STD دارای چندین نوع متفاوت بوده اما بر خلاف تصور عامه، بسیاری از آنها هیچ ارتباطی به مقاومتهای فیزیکی و ورود مایعات به داخل دستگاه مورد نظر ندارند. اگر چه این استاندارد در ابتدا برای ملزومات و تجهیزات نظامی ارتش آماده شد، اما امروزه حتی برای گجتهای دیجیتال نیز استفاده میشود.
به عنوان مثال، گواهینامه MIL-STD-810Gs به ما نشان میدهد که یک دستگاه مانند هارداکسترنال، در برابر تشعشات هستهای، تغییرات سریع دما، افتادن بر روی سطح سخت و سفت و یا تغییرات محیطی شدید مقاوم است. توجه داشته باشید که هیچ نهاد مستقلی برای انجام تستهای MIL-STD وجود نداشته و شرکت ها خود با انجام تستهایی، از این استاندارد برای محصول خود استفاده میکنند. پس در مارکتینگ دیجیتال، همواره حرف و حدیثهایی از صحت و واقعیت استانداردهای MIL-STD در تجهیزات دیجیتالی وجود دارد.
دیدگاهتان را بنویسید