قابلیت تشخیص محیط اطراف و اجزای قرار گرفته در آن یک ویژگی مهم برای رباتها، پهپادها، خودروهای هوشمند و ابزارهای مشابه دیگر بهشمار میآید و هرچه این سیستم هوشمندتر و قدرتمندتر باشد، به شکل بهتری میتواند نیازهای کاربران را برآورده سازد. این مساله امری بدیهی و منطقی است اما کمپانیهایی همچون اینتل و گوگل معتقدند که حتی ابزارهای شخصی همچون گوشیهای هوشمند و تبلتها نیز میتوانند از فناوریهای تشخیص محیط اطراف کمال استفاده را ببرند. اخیرا نیز اینتل به همراه گوگل و لنوو اولین گوشی هوشمند مجهز به فناوری RealSense و سنسورهای Tango (توانایی اسکن اشیای سه بعدی و حجمهای مختلف در محیط) را رونمایی کردند. البته این گوشی برای ارائه به بازار و تولید انبوه ساخته نشده و هدف از ساخت آن، فراهم کردن یک پلتفرم اختصاصی برای توسعهدهندگان مختلف است تا بتوانند به شکل بهتری فناوریهای تشخیص محیط توسط دوربینهای سه بعدی را تجربه کرده و به توسعه نرمافزارهای خود برای آن بپردازند.
چشمان تیزبین
هر دو فناوری RealSense از کمپانی اینتل و Tango از گوگل شباهتهای فراوانی با یکدیگر دارند اما در نهایت دو عملکرد مجزا و متفاوت را انجام میدهند. فناوری Realsense با هدف ارتباط بهتر کاربران با کامپیوترها و تعامل بهتر کاربران توسعه داده شده است. این فناوری با سیستمعامل ویندوز همخوانی داشته و میتواند چهره را تشخیص داده یا حرکات مختلف دست کاربر را تفسیر کند. با این حال این فناوری به سرعت راه خود را به میان دستگاههایی همچون Drone ها و رباتها نیز باز کرد. فناوری Tango محصول گوگل نیز از ابتدا به هدف ایجاد توانایی تشخیص محیط و اشیای سه بعدی قرار گرفته در آن (چیزی شبیه به رفتار انسان در مشاهده محیط و تشخیص انسان) برای مجموعهای از دستگاههای مختلف طراحی و توسعه داده شد. هر دو فناوری از سنسورهایی مشابه بهره میبرند. دوربین RGB، دوربینی برای تشخیص حرکت، سنسور IR برای تشخیص عمق محیط و مجموعه از دیگر سنسورها ساختار کلی این دو فناوری را تشکیل میدهند. پردازش اطلاعات در فناوری RealSense بر عهده پردازندههای اینتل است، در حالی که در فناوری Tango انواع ابزارهای پردازشی از هستههای CUDA محصول NVIDIA گرفته تا پردازشگر تصویر Movidius Myriad میتوانند عملیات پردازش را انجام دهند. در بخش نرمافزار هنوز محدودیتهایی وجود دارد. فناوری RealSense را شاید بتوان در برخی نمایشگاهها و تعداد اندکی از محصولات مشاهده کرد اما فناوری Tango تا کنون به صورت یک محصول نهایی وارد بازار نشده است. به همین خاطر از بابت پلتفرمهای نرمافزاری هنوز محدودیتهای زیادی دیده میشود. گوشی هوشمند ساخته شده توسط لنوو اولین ابزاری است که با فناوریهای ذکر شده مجهز شده تا در اختیار توسعهدهندگان نرمافزاری قرار گیرد و بتوانند از نزدیک با این فناوریها کار کرده و نرمافزارهای مختلفی برای آن بسازند. اگر نرمافزارهای ساخته شده نمونههای قابلتوجه باشند، ممکن است در گوشیهای هوشمند آینده شاهد استفاده از این دو فناوری برای ارائه سطح کاربری بهتر به کاربران باشیم.
دست پخت اینتل
نمونه گوشی ساخته شده مجهز به فناوری RealSense اینتل به کیت دوربین ZR300 مجهز شده که میتواند 10 میلیون نقطه در عمق را در هر ثانیه ثبت کند (تصویر ۱).
در این گوشی یک دوربین VGA با زاویه دید بالای ۱۶۰ درجه برای تشخیص حرکت، یک دوربین هشت مگاپیکسل در پشت، یک دوربین دو مگاپیکسل در جلو و سنسورهای ژیروسکوپ و شتابسنج در نظر گرفته شده است. عملتیات پردازش در این گوشی برعهده SoC اینتل اتم مدل x7-Z8700 است که دارای چهار هسته پردازشی با فرکانس متغیر 1.6 تا 2.4 گیگاهرتز بوده و با فناوری ساخت ۱۴ نانومتر تولید شده است. این پردازشگر دارای هسته گرافیکی مجتمع با ۱۶ واحد اجرایی گرافیکی بوده و توان مصرفی آن2 وات ذکر شده است. صفحهنمایش این گوشی شش اینچ و با دقت ۱۴۴۰x۲۵۶۰ پیکسل است و دو گیگابایت حافظه RAM در کنار ۶۴ گیگابایت فضای ذخیرهسازی و انواع فناوریهای ارتباطی برایش در نظر گرفته شده است. با این حال این گوشی تنها از فناوری مخابراتی 3G پشتیبانی کرده و خبری از 4G نیست (البته برای نوع وظیفه در نظر گرفته شده برای این گوشی، شاید این مساله چندان مهم نباشد). سیستمعامل این گوشی اندروید بوده و علاوه بر پلتفرم اینتل برای RealSense، از SDK اختصاصی گوگل برای فناوری Tango نیز پشتیبانی میکند. توسعهدهندگانی که میخواهند این گوشی را داشته باشند باید ۳۹۹ دلار خرج خرید آن کنند.
راهکار لنوو
هنوز اطلاعات بسیار دقیق درباره ساختار این گوشی منتشر نشده و تنها میدانیم که این گوشی دارای صفحهنمایش 6.5 اینچی بوده و از چیپست Qualcomm Snapdragon بهره میبرد (تصویر ۲).
این گوشی از سنسورهای معمول مورد استفاده در پروژه Tango (دوربین RGB، سنسور IR، دوربین تشخیص حرکت و سنسورهای ژیروسکوپ و شتاب سنج) پشتیبانی کرده و ظاهر آن به یک محصول قابل ارائه به بازار بسیار نزدیک است (بر خلاف محصول اینتل که از بابت ظاهر قطعا شانسی برای جلب نظر کاربران نخواهد داشت). در واقع لنوو اعلام کرده که این گوشی نه تنها برای توسعهدهندگان نرمافزارهای موبایل، بلکه برای مشتریان و بازار مصرف نیز در دسترس خواهد بود. پس میتوان انتظار داشت که این گوشی از فناوریهای محبوب امروزی و همچنین اتصال شبکه 4G نیز پشتیبانی کند. انتظار میرود این محصول تابستان امسال به عنوان اولین گوشی هوشمند مجهز به فناوری Tango به بازار بیاید. قیمت این گوشی هنوز مشخص نیست.
موج زود گذر؟
آیا استفاده از فناوریهای تشخیص محیط و اسکن اشیای درون آن روی گوشیهای هوشمند یک موج زودگذر از فناوری خواهد بود که تنها برای جلب موقت بازار طراحی شده باشد؟ هنوز نمیتوان به صورت قطعی گفت که این فناوریها در بازار مصرف معمول موفق خواهد بود یا با شکست مواجه خواهند شد، زیرا هنوز هیچ محصولی از این گروه به بازار نیامده و در ضمن هیچ نرمافزاری نیز برای آن وجود ندارد! به همین خاطر خرید اولین گوشی مجهز به فناوریهای تشخیص محیط برای کاربران توجیهی نخواهد داشت. در مقابل اینتل، گوگل و لنوو معتقدند که فناوریهای تشخیص محیط را میتوان در انواع دستگاهها از جمله گوشیهای هوشمند به کار برد. این سنسورها حالا به قدری کوچک هستند که بتوان آنها را در یک گوشی جای داد و به بازار عرضه کرد. توسعهدهندگان و برنامهنویسان نیز میتوانند به خوبی از این فناوریهای جدید بهره برده و پتانسیلهای آن برای استفاده در شرایط مختلف و کاربردهای گوناگون را بسنجند.
کارشون رو بلدن.
دو غول با هم دیگه چه کارهایی میتونن بکنن.
دقیق متوجه نشدم که این نو اوری چه کاربردی داره ولی تا اونجایی که فهمیدم فکر کنم این تکنولوژی کاربرد خوبی برای نابینایان داشته باشه :-bd
اینتل گوشی نسازه بهتره. گوشی ساخته شبیه کنسول دستی. من نمیدونم آخه اینجور ایده ها نهایتا بیشتر از دو سه میلیون نفر مخاطب در سطح جهان داره ؟؟؟
دورد عالیه من نسخه مشابه این دوربین ها در یک خودرو نظامی که کنترول خودکار داشت دیدم
واقعا دارم به گیم Watch Dogs ایمان می یارم:-bd
عالیه حرف نداره:-bd فقط اگه از 4G پشتیبانی میکرد بهتر بود