محققین کامپیوترهای کوانتومی گوگل، سالهاست که در حال پژوهش در این زمینه هستند و در جدیدترین خبرها در همین راستا مشخص شده که آنها توانستهاند با افزایش ظرفیت کیوبیتها، به قابلیت تصحیح خطا در محاسبات کوانتومی دست یابند. همانطور که ساندار پیچای مدیرعامل گوگل نیز تاکید کرده، کیوبیتها آنقدر حساس هستند که حتی مقدار ناچیزی نور سرگردان نیز میتواند منجر به خطای محاسباتی آنها بشود و این مشکل با بزرگتر شدن اندازه کامپیوترهای کوانتومی، بدتر نیز میشود.
با توجه به اینکه بهترین الگوریتمهای کوانتومی امروزی به نرخ خطای بسیار کمتری نسبت به کامپیوترهای رایج کنونی نیاز دارند، این در نهایت مشکلی است که باید قبل از رایج شدن کامپیوترهای کوانتومی برطرف شود. این همان راهکاری است که محققان با ویژگی تصحیح خطای کوانتومی به دنبال برطرف کردن آن هستند.
پیچای مدیرعامل گوگل خاطرنشان میکند که تصحیح خطای کوانتومی اطلاعات را در چندین کیوبیت فیزیکی رمزگذاری میکند تا یک کیوبیت منطقی ایجاد کند، و اعتقاد بر این است که این تکنیک تنها راه برای ایجاد یک کامپیوتر کوانتومی در مقیاس بزرگ با نرخ خطا پایین است که در نهایت استفاده از این کامپیوترها را ممکن سازد. گوگل در آزمایشها در همین رابطه یک کیوبیت منطقی متشکل از 49 کیوبیت فیزیکی ایجاد کرده و این طراحی توانسته از ساختاری متشکل از 17 کیوبیت بهتر عمل کند.
این آزمایش به تیم محققان ثابت کرد که قابلیت تصحیح خطای کوانتومی نه تنها بر روی کاغذ بلکه از لحاظ عملی نیز قابل انجام است. گوگل بر این باور است که کامپیوترهای کوانتومی روزی قادر به حل مشکلات بزرگی هستند که فراتر از توان کامپیوترهای رایج امروزی است و برخی از این راهکارها را میتوان در یافتن شیوههای درمانی جدید و حتی باتریهای با طراحی بهتر و ایجاد کودهای کشاورزی بهبود یافته با طراحی بهتر را نام برد.
کمک واقعی کامپیوترهای کوانتومی به بشریت زمانی اتفاق میافتد که این تکنولوژی پیشرفته بتواند در کنار کامپیوترهای رایج و کلاسیک امروزی به کار بپردازد. با این حال، استفاده از کامپیوترهای کوانتومی احتمالا قرار است در میان مدت و شاید دهههای آینده امکان پذیر شود و مدیرعامل گوگل نیز در همین راستا اذعان کرده که مشکلاتی مانند دما، طراحی و مواد استفاده شده در کیوبیتها باید بهبود یابد.
دیدگاهتان را بنویسید