در قسمت اول آشنایی با اصطلاحات صوت و تصویر،به اصطلاحات و موارد مربوط به سیستم های تصویری پرداختیم و آنها را برای شما عزیزان معرفی کردیم.اینک در قسمت دوم از این بخش،شما را با اصطلاحات صوتی آشنا خواهیم ساخت.به طور کلی اصطلاحات سیستم های صوتی،بسیار نامفهوم تر از نمونه های تصویری است.برای حرفه ایی شدن با ما همراه باشید.
در اصطلاحات صوتی بر خلاف نمونه های تصویری،بسیاری از گزینه ها برای تلویزیون و سیستم های صوتی مشترک است.در نتیجه یادگیری و استفاده از آنها آسان تر خواهد بود.
استریو و فراگیر (Stereo) & (Pervasive)
واژه استریو در تمامی سیستم های صوتی با دو خروجی مشاهده میشود.استریو به معنای دو عدد خروجی صدا است و سیستم هایی که این لقب را یدک میکشند،توانایی پخش صدای فراگیر و چند بعدی را ندارند.واژه مونو (Mono) نیز به سیستم هایی با تنها یک خروجی صدا اطلاق میگردد.واژه فراگیر به تمامی سیستم های صوتی گفته میشود که از سیستم صوتی چند کاناله پشتیبانی نمایند.در برخی از مواقع،این واژه را در سیستم های استریو و یا حتی بر روی اسپیکرهای تلویزیونی مشاهده میکنیم.در ادامه به معرفی استاندارد و واژه های فراگیر خواهیم پرداخت اما در حال حاضر بهتر است بدانید که این واژه به معنی پوشش کامل فرکانس های فراگیر نیست.یعنی اسپیکرهای استریو قادر به ایجاد صدایی شبه فراگیر هستند و به همین علت کمپانی ها لقب “فراگیر” را به آنها میدهند.
سیستم صوتی Stereophonic
این فناوری بیشتر در محصولات گذشته دیده میشود.در استریوفونیک از تعدادی کانال صوتی (معمولا 4 عدد) در لبه فیلم های فیلم استفاده میگردد.فضای اشغال شده توسط این فناوری بسیار کمتر از نمونه های دیجیتالی کنونی است اما در عوض رزولوشن صوتی آن پایین تر است.در استریوفونیک های فیلم ها،دو کانال برای باندهای جلو،یکی برای باند سنتر (Center) و آخرین کانال برای باندهای عقبی و فراگیر استفاده میشود.
دالبی (Dolby)
“ری میلتون دالبی” یک مهندس خلاق آمریکایی بود که فناوری و کمپانی دالبی را پایه گذاری کرد.ایشان در سال 2013 و در اثر سرطان درگذشت.فعالیت های ابتدایی دالبی،شامل حذف نویز و فشرده سازی صدا بود.فناوری دالبی برای اولین بار در فیلم سینمایی پرتقال کوکی مورد استفاده قرار گرفت.دالبی به دو گروه سینما و خانه تقسیم میشود.از آنجایی که استاندارد های دالبی دارای تعداد زیادی هستند،برای نمایش و معرفی اطلاعات آنها از یک جدول استفاده میکنیم.لازم به ذکر است که برخ از این نمونه ها،دقیقا توسط دالبی تولید نشده اند اما تحت لیسانس این کمپانی به مرحله تولید رسیده اند.
مدل استاندارد | امکانات |
Dolby Stereo | این فناوری شباهت بسیاری به استاندارد استریوفونیک دارد اما از فناوری نوری استفاده میکند.دالبی استریو دارای دو کانال مخفی صدا است.این تکنیک بیشتر در سینماها مورد استفاده قرار میگیرد. |
Dolby Surround | این فناوری از دو کانال جلویی و یک بلندگوی مونو در عقب تشکیل میشود.باندهای عقب ترکیبی از صدای جلو هستند. |
Dolby Surround EX | این فناوری بر پایه دیجیتال است و توان خروجی 6.1 را دارد.یک کانال صوتی به صورت ماتریسی در باندهای عقب عمل کرده و بین آنها قرار میگیرد. |
Dolby PRO-LOGIC | این نام به معنی قابلیت ارتقاء فناوری های قدیمی دالبی در حین پخش است.علاوه بر این فناوری قادر به تغییر استاندارد استریو به فراگیر است.(شبه) |
Dolby Digital AC-3 | در این فناوری 6 کانال صوتی واقعی به صورت دیجیتال عمل میکنند و یکی از آنها به منظور استفاده در ساب ووفر اکتیو است. |
THX | این فناوری برای حفظ کیفیت صدای اصلی در هنگام پخش در سینماها است.وجود این نشان در دستگاه ها به معنی حفظ کیفیت صدای اصلی است. |
DTS ES | این فناوری بسیار شبیه به دالبی ساراند EX است و یک کانال در عقب به آن اضافه شده است.خروجی این سیستم 6.1 است. |
Dolby PRO-LOGIC 2 | در این فناوری صدای استریو وارد 5 کانال مجزا میشود.به طور کلی این فناوری قادر به دیکد کردن خط های صوتی برای ایجاد یک صدای با کیفیت و فراگیر است که جدیدا بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.نوع خروجی نیز 5.1 است. |
Dolby PRO-LOGIC 2X | این فناوری بسیار مشابه نمونه بالا است و تنها اختلاف آنها دیکدینگ صدا در حالات 6.1 و 7.1 است. |
Dolby PRO-LOGIC 2Z | تنها اختلاف این فناوری با دو نمونه بالا در دو کانال صوتی بیشتر در جلو است.در این حالت دسترسی به صدای 9.1 نیز امکان پذیر است. |
سیستم صوتی ATMOS
صدای اتمسفر و یا ATMOS،یک فناوری مربوط به دالبی است.در این فناوری تعداد کانال های صدا افزایش می یابد.اتموس میتواند تا حداکثر 128 خط صوتی را در خود جای داده و پخش نماید.منظور از خط صوتی تنها صداهای ضبط شده در فیلم ها نیستند بلکه میکروفون ها نیز میتوانند این خصوصیت را انتقال دهند.این سیستم در برخی از فیلم های روز مورد استفاده قرار گرفته است و در آینده نزدیک شاهد رشد آن خواهیم بود.اتموس میتواند در سیستم های 7.1،8.1 و حتی 10.1 نیز مورد استفاده قرار گیرد.در طراحی اتموس برخی از اسپیکرها از طریق بازخورد صدا با سقف یک محیط فراگیر واقعی را تولید میکنند.دست تولید کنندگان نیز برای اضافه نمودن اسپیکر باز است و تعداد زیادی اسپیکر میتوانند در سیستم های اتموس خدمت نمایند.در نهایت اتموس میتواند یک صدای سراند واقعی را تولید نماید.
DTS
این واژه در بسیاری از تجهیزات صوتی دیده میشود.DTS یک فرمت دیجیتال است که در سال 1995 برای رقابت با دالبی 5.1 مطرح شد.تفاوت این دو فناوری در ضریب فشرده سازی صدا است.دالبی 5.1 به طور معمول از نرخ 12:1 استفاده میکند و این در حالی است که DTS در نرخ های متغییر 1:1~40:1 کار میکند.
سیستم SDDS
سیستم SDDS یا (Sony Dynamic Digital Sound) توسط کمپانی سونی ابداع و به کار گرفته شد.این فناوری در سینماهای پیشرفته نمود بیشتری دارد.در این سیستم هشت کانال صوتی 7.1 به خدمت گرفته میشوند.لازم به ذکر است که ترکیب اسپیکرها در این مدل با دالبی های مشابه متفاوت است.
HI-FI
این واژه تا چندی پیش تنها به سیستم های پخش کننده صوتی معمول لقب داده میشد.اما اکنون برخی از هدفون ها،آمپلی فایر هدفون ها،کارت صدا و حتی مادربردها نیز این واژه را به همراه دارند.HI-FI به معنی پخش صدا در دقت و اعتماد بالا است.این واژه مخفف High Fidelity است.سیستم هایی که این نشان را به همراه دارند،بدون کوچکترین تغییری سیگنال صوتی را گرفته و به خروجی میدهد.علاوه بر آن،HI-FI از دو بخش تقویت آمپ (AMP) با نام های PRE Amplifier و Power Amplifier پشتیبانی میکند.به طور کلی HI-FI سیگنال های صوتی را به آنالوگ تبدیل کرده و بدون کاهش کیفیت و با تقویت قدرت پخش مینماید.
PMPO و RMS،اسپیکرهای پسیو و اکتیو (Active & Passive)
برای اطلاع از این دو اصطلاح،میتوانید به مطلب “راهنمایی خرید یک سیستم صوتی مناسب” مراجعه نمایید.معانی دیگری مانند وات (WAT) نیز در آن توضیح داده شده است.برای اطلاع از سیستم های صوتی اکتیو و پسیو نیز به مطلب “اسپیکرهای اکتیو یا پسیو مسئله این است” مراجعه نمایید.
سلام خسته نباشید
شما HI-FI رو توضیح دادین ولی اسمی از HI-RES نبردید.
لطفا تفاوت آن ها را بیان کنید.
با تشکر
بعیده معمولا صدای آهنگ هایی که با کیفیت اصلی دانلود میشن واضح تر از صدا از اینستاگرام هستش ولوم صدای برنامه پخش آهنگ رو چک کردید؟
من با مرورگر کامپیوتر وصل میشم به اینستاگرام وقتی کسی آهنگ میذاره استوریش خیلی با کیفیت پخش میشه و جدابه همون رو با کیفیت بالا از سایتهای معروف موزیک دانلود میکنم اون جور نیست نه عمق داره نه شفافیت چرا ؟
با سلام
میشه در مورد مشکل اختلاف فاز و طریق از بین بردن این مشکل راهنمایی بفرمایید
ممنون از اطلاعات خوبی که در دسترس مردم قرار میدیدن
:smiley1:-bd:-bd AWESOME
من که چیزی حالیم نشد.:D
این نوع مقالات رو بیشتر بزارین ممنون میشم واقعاً عالی بود :-bd
دوست عزیز واژه مانیتورینگ به چند شاخه نزدیک بهم تقسیم میشود.در قسمت اصلی یک اسپیکر وظیفه دریافت و پخش فرکانس مادر در همان کیفیت دارد.استدیو ها و کنسرت های موسیقی مهم ترین مکان استفاده از این فناوری هستند.مانیتورینگ هیچ ربطی به HI-FI ندارد.ما در HI-FI عمل تقویت رو هم داریم.
در مورد اصلاح HI-Fi بنده نظر دیگه ای داشتم.
می تونید فرق بین HI-FI و Manitoring رو توضیح بدید.