اسپیکر هوشمند اپل قرار بود تقریبا همزمان با آیفون ۱۰ به بازار بیاید. اما اپل تصمیم گرفت که کمی صبر کند. از قرار این بلندگو هنوز آماده نبود و در نهایت با چند ماهی تاخیر در مقایسه با زمان مورد انتظار وارد بازار شد. ابزاری که همگان انتظار داشتن تا حسابی در باربر رقبا قد علم کند، در عمل چیز دیگری از آب در آمد. هدفون هوشمند Airpod که با استقبال بالایی روبرو شد و تا مدت ها پس از عرضه در بازار موجود نبود و باید آن را سفارش میدادید تا چند وقت بعد به دستتان برسد. اما در مورد این بلندگو استقبال زیاد نبوده و هر موقع اراده کنید میتوانید وارد یکی از فروشگاه های اپل شوید و Homepod را به خانه ببرید. ما این فرصت را داشتیم تا در ابتدای ورود به بازار یکی از این بلندگو ها را داشته باشیم و از نزدیک ببینیم سلیقه اپل در زمینه ارایه یک بلندگوی هوشمند به چه شکلی است و تا چه حدی انتظارات را براورده میکند.
خانه ای برای موسیقی
باورکردنی نیست که اسپیکری با این ابعاد بتواند این حجم صدا با دقت و تفکیک بسیار بالا را پخش کند. باید اعتراف کرد که اپل در بخش کیفیت صدا واقعا سنگ تمام گذاشته و دیگر اسپیکر های هم قد و قواره و حتی هم قیمت را به خوبی پشت سر گذاشته است (اسپیکر های هوشمند دیگر رقبا واقعا در این زمینه حرفی برای گفتن ندارند!). طراحی اجزای داخلی بسیار هوشمندانه است. برخلاف معمول ساب ووفر اغلب در نیمه پایینی اسپیکر قرار میگیرد، در نیمه بالایی محصول قرار گرفته و هفت توییتر دور تا دور اسپیکر نصب شده اند تا خروجی صدا از هر جهت به یک میزان قابل شنیدن باشد. اگر مطلب کالبدشکافی HomePod را دیده باشید، حتما میدانید که دورتادور این بلندگو بسته بوده و این حجم صدا با جزییات فراوان تنها از دریچه های بالا و پایین پخش میشود.
دستیار صوتی اپل (سیری) هم در این بلندگو وجود دارد که میتواند به درخواست های مختلف شما پاسخ دهد. میتوانید از سیری بخواهید آهنگ یا یک لیست از آهنگ ها را پخش کند، بگویید از آهنگی خوشتان آمده، حجم صدا را تغییر دهد، از آب و هوا و خبر های روز برایتان بگوید، یادتان بیاندازد زیر غذا را خاموش کنید، برای کسی پیغام متنی بفرستد و موارد دیگر (البته در ادامه خواهیم دید که این دستیار صوتی در مقایسه با رقبا بسیار ضعیف است!). میکروفن های به کار گرفته شده در این محصول به اندازه کافی حساس و دقیق هستند که بتوانند صدای شما را از گوشه و کنار اتاق یا حتی در زمان شلوغی یک مهمانی تشخیص دهند. در ضمن این میکروفن ها به صورت خودکار محل قرار گیری بلندگو در اتاق و اشیای قرار گرفته در ان را تشخیص داده و به سرعت خروجی صدا را بر اساس محل قرار گیری خود تنظیم میکند. بدین ترتیب Homepodدر هر جایی که باشد می تواند صدایی خوب و با کیفیت به گوش شما برساند.
آغاز تجربه Homepod
بسته بندی دستگاه مشابه با دیگر محصولات اپل است. کیفیت ساخت آن واقعا خوب بوده و کابل برق آن هم ضخیم و با کیفیت است (Homepod فاقد باتری داخلی است و همیشه باید به برق وصل باشد). پس از اتصال به برق دستیار Siri خوشامد گفته و روی آیفون خود تصویر بلندگو نشان داده میشود. با انتخاب گزینه Connect اتصال بین گوشی و بلندگو برقرار شده و Homepod پس از پرسیدن چند سوال از شما آماده پخش موسیقی می شود. البته اوضاع به همین سادگی ها هم نیست! برای پخش اولین موسیقی تان باید حتما از سرویس موسیقی اپل آن هم روی یکی از محصولات همراه اپل استفاده کنید (کاربران اندرویدی موسیقی اپل امکان استفاده از این محصول را ندارند).
من کاربر سرویس Spotify هستم و برای تست این محصول سرویس موسیقی اپل (Apple Music) را راه اندازی کردم که سه ماه سرویس رایگان آزمایشی در اختیارمان میگذارد. در تستی که داشتیم از سیری خواستیم آلبوم خداوندان اسرار (به انگلیسی The Lords of the secrets) از همایون شجریان را پخش کند. سیری نتوانست این آلبوم را پیدا کرده و به اشتباه آهنگ دیگری پخش کرد. جالب اینجاست که این آلبوم در لیست آهنگ های Apple Music موجود است و پس از یافتن این آلبوم در گوشی، آن را از طریق Airplay روی HomePod پخش کردم و آنقدر از صدای خوب HomePod شگفت زده شدم که دو بار این آلبوم را پشت سر هم گوش دادم! دقت خروجی صدا واقعا عالی است و در بیشترین حجم صدا نیز تجربه ای بسیار خوب از موسیقی خواهید داشت. برخلاف قد و قواره نه چندان بزرگ Homepod حجم صدای بم در سطح خوبی قرار داشته و بدون شک بسیار بهتر از دیگر رقبای بازار است.
خوشبختانه این امکان وجود دارد که از طریق Airplay و سرویس های موسیقی دیگر به پخش موسیقی روی Homepod بپردازید. دستیار صوتی اپل هنوز در اینجا هم میتواند نقش آفرینی کرده و آهنگ ها را عقب و جلو ببرد یا صدا را کم و زیاد کند. برای دسترسی به تنظیمات Homepod باید از اپ Home اپل استفاده کنید. تنظیمات Homepod چندان گسترده نبوده و شامل مواردی جزیی میشوند (خبری از اکولایزر و تغییر در خروجی صدا نیست).
Homepod کاملا با سیستم پخش موسیقی اپل گره خورده است (یکی از دلایل وجودی اش هم این است که افراد بیشتری را به سمت این سرویس پخش موسیقی جذب کند). در ابتدای راه اندازی سرویس موسیقی اپل از شما خواسته می شود خواننده های مورد علاقتان و سبک های موسیقی که دوست دارید را انتخاب کنید. همچین من لیست موسیقی خود از اسپاتیفای را هم به موسیقی اپل انتقال دادم. سیستم هوشمند اپل سعی میکند تا بر حسب سلیقه موسیقی که دارید هر روز آلبوم ها و ایستگاه های رادیویی که بر اساس سلیقه شما درست شده اند را به شما معرفی کند.
اینکه وارد خانه شوید و بگویید “هی سیری، یه چیزی پخش کن” حتما حس جالب و خوبی است! مجموعه آهنگ های اپل نیز بسیار بیشتر از اسپاتیفای و دیگر سرویس های پخش موسیقی است. اما متاسفانه ذهن هوشمند پشت ماجرا که وظیفه ساخت پلی لیست های مختلف و ارایه آهنگ بر اساس سلیقه شما است چندان عملکرد خوبی ندارد. خود اپ موسیقی اپل نیز انگار به نحوی طراحی شده تا از قصد کاربر را گیج کند. برای مثال شما زمانی که به آهنگی گوش میدهید می توانید به سیری بگویید که از آهنگی خوشتان آمده است. سیری در پاسخ به شما می گوید “باشه یادم میمونه” . اما اگر دوباره به سیری بگویید که آهنگهایی را که دوست داشتید پخش کند احتمالا جواب خاصی نخواهید گرفت. جایی هم نیست که بتوانید ببینید کدام آهنگ ها را به علاقمندی های خود اضافه کرده اید. همین مشکلات و محدودیت ها باعث شده تا سرویس موسیقی اسپاتیفای با تعداد اهنگ های کمتر کاربرانی بسیار بیشتر داشته باشد. اعتراف میکنم که در برخی مواقع از هوشمندی سیری در پخش آهنگ خسته شده ام و در نهایت باز اسپاتیفای را باز کرده و از گوشی آهنگ ها را روی Homepod پخش کرده ام!
باغچه قشنگ اپل!
تا پیش ازHomePod این فرصت را داشتیم تا با انواع بلندگو های هوشمند بازار کار کنیم (این بلندگو ها اغلب از پلتفرم گوگل یا آمازون الکسا استفاده میکنند). قابلیت این محصولات در زمینه هوشمندی در سطح خوبی هستند. انواع و اقسام سوالات را پاسخ داده و انعطاف پذیری نسبتا قابل قبولی ارایه میدهند. از بابت کیفیت صدا هم تا حدودی راضی کننده به نظر می آیند ولی نمی توان رتبه عالی برای کیفیت صدا به آنها داد.
بلندگوی HomePod از بابت کیفیت صدا به شکلی محسوس یک سر و گردن از تمامی آنها بالا تر است. اما در عین حال اپل کاری کرده که باز هم کاربر را در زمان خرید دچار شک و تردید کند. راه اندازی دستگاه و قابلیت پخش موسیقی از نرم افزار دلخواه کاربر شاید جزو پایه ای ترین مواردی باشد که هر کسی انتظار دارد به سادگی انجام شود. اپل این حق ساده را از کاربرانش گرفته محدودیت های عجیبی برای استفاده از HomePod وضع کرده است!
برای راه اندازی باید یک وسیله اپلی مجهز به iOS داشته باشید. حتی اگر مشترک سرویس پخش موسیقی Apple Music روی اندروید هم باشید، شانسی برای راه اندازی این دستگاه نخواهید داشت. در لیست مشخصات دستگاه گفتیم که این بلندگو به بلوتوث نسخه ۵ و اتصال بیسیم WiFi 802.11ac مجهز است. اما این دو مسیر ارتباطی بیسیم تنها برای اتصال AirPlay که مختص محصولات اپل است به کار گرفته شده و دیگر وسایل مجهز به بلوتوث نمیتوانند با HomePod ارتباط برقرار کنند.
دستیار صوتی سیری به کار گرفته شده در این بلندگو، در مقایسه با آنچه در سیستم عامل iOS دیده میشود محدودیت های زیادی دارد و به همین خاطر در مقایسه با دیگر بلندگوهای هوشمند بازار، موجودی کاملا خنگ به حساب می آید! همچنین این دستیار صوتی توانایی شناسایی صدای افراد مختلف را نداشته و هر کسی می تواند از سیری درخواست انجام کارهای مختلف را بدهد (تصور کنید کسی دیگر به جای شما یک پیغام متنی برای رییس تان بفرستد و بد و بیراه بگوید!)
فلسفه اپل این است که HomePod صرفا برای علاقمندان موسیقی طراحی شده و دستیار صوتی سیری هم برای مدیریت موسیقی و پاسخ به برخی سوالات دیگر که کاربر ممکن است بپرسد کافی به نظر میرسد. به نظرم این تفسیر نمیتواند محدودیت های فراوان HomePod به عنوان یک بلندگوی هوشمند را سرپوش بگذارد. علاقمندان موسیقی با بودجه ۳۵۰ دلار اگر به دنبال هوشمندی نباشند، حتما انتخاب های انعطاف پذیر تر با کیفیت صدای مشابه و شاید بهتر میتوانند در بازار پیدا کنند!
محدودیت ها به اینجا ختم نمیشود. برخلاف دیگر بلندگوهای هوشمند بازار، دستیار صوتی سیری فقط با سرویس پخش موسیقی اپل هماهنگ است. این یعنی نمیتوانید لیست موسیقی تان در Spotify را با دستیار صوتی کنترل کنید. راه پیش رو این است که موسیقی را از اپ Spotify (که کاربران آن بسیار بیشتر از سرویس پخش موسیقی اپل است) از طریق Airplay به بلندگو ارسال کرده و از HomePod در نقش یک بلندگوی بیسیم غیر هوشمند بهره ببرید. این نحوه پخش موسیقی قطعا محدودیتهایی دارد که یکی از آنها تاثیری است که روی باتری گوشی شما خواهد داشت. در تستی که انجام دادیم، دو ساعت پخش موسیقی از طریق AirPlay با گوشی آیفون ۷ پلاس، میزان باتری را از حدود ۸۵٪ به ۴۵٪ کاهش داد (در این حالت اکثر اوقات صفحه گوشی خاموش بود).
نتیجه
اینکه HomePod یکی از خوش صدا ترین بلندگو های هوشمند بازار است هیچ شکی نیست. طراحی جالب و زیبا، جزییات عالی در پخش صدا و امکان استفاده از دستیار صوتی سیری برای کنترل موسیقی و دیگر ابزار های متصل شده به سیستم کنترل خانه اپل از جمله نقاط قوت HomePod هستند.
اما در مقابل اپل محدودیت های عجیب و غریبی در این محصول قرار داده که از همان ابتدا می تواند شک و تردید زیادی در زمان خرید آن ایجاد کند. محدودیتهایی که باعث میشود حتی رقبای آن هم احتمالا یک نفس راحت کشیده و حداقل از بابت هوشمندی ابزارهای موجودشان آسوده خاطر باشند. اگر اپل بتواند با به روز رسانی این بلندگو برخی از این محدودیت ها را برداشته و انعطاف پذیری این بلندگو را افزایش دهد، حتما تاثیر بسزایی در فروش بهتر و استقبال بهتر از آن خواهد داشت.
فعلا ما تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که این بلندگو را در گوشه ای گذاشته و از کیفیت صدای آن نهایت لذت را ببریم! گاهی هم از سیری میخواهیم آهنگ را عوض کند، یا لیست آهنگ های مورد علاقه مان را پخش کند.
رقبا:
Google Home Max: اندکی پس از معرفی Homepod گوگل نیز در کنفرانس خود این بلندگو را معرفی کرد که اندازه بزرگی داشته و شنیده ها حاکی از آن است که کیفیت صدای خوبی هم دارد. البته در این محصول خبری از سیستم تطبیق صدا با محیط اطراف نیست.
Sonos One: زمانی که Homepod وارد بازار شد، سازنده این محصول اعلام کرد که کاربران میتوانند دو تا از این محصول را با قیمتی نزدیک به یک Homepod خریداری کنند. این محصول هم صدای خوبی داشته و از الکسا پشتیبانی میکند. با این حال از بابت قیافه چندان رتبه خوبی شاید نداشته باشد!
9امتیاز9راندمان
سلام.اسپیکرهای لیبراتون سری زیپ و مینی زیپ را بررسی کنید.با تشکر
:-o/-)
دیگه Apple هست و همین محدودیت هاشه که خاصش میکنه :D:D
ولی کلا” سیری خنگه نسبت به گوگل. تو این زمینه خیلی کار داره.