آیا تا به حال به دلیل بازی کردن زیاد دچار مشکلاتی شده اید؟ حداقل برای کوتاه مدت، می تواند برخی بازی ها، خصوصا بازی های ساده، اثراتی را در مغز افراد به جای گذارند. به این اثر، “سندرم تتریس یا اثر تتریس” گفته می شود. سندرم Tetris effect درست زمانی روی می دهد که یک فرد، زمان و بازدهی مغزی طولانی مدتی را به یک فعالیت خاص، مانند بازی اختصاص دهد. با اینکه این مسئله تنها به انجام بازی ها ختم نمی شود، اما به دلیل اینکه عمدتا در بازی ها شاهد چنین اتفاقاتی هستیم، نام آن را از بازی کامپیوتری “تتریس” گرفته اند.
بازی تتریس را بسیاری در ایران با نام بازی خانه سازی می شناسند؛ در این بازی که در عناوین، پلتفرم، UI و رنگ آمیزی های متفاوت سالها است که عرضه می گردد، تکه های فیزیکی بر روی صفحه نمایان می شود که بازیکنان با قرار دادن آنها به منظور ساخت یک دیوار کامل، مراحل را طی می کنند. مراحل دشواری این بازی عمدتا با افزایش سرعت قطعات فیزیکی است که بر روی صفحه نمایان شده و در بازی های طولانی، سرعت پایین یا بالا آمدن این قطعات بیشتر می گردد.
نام این عارضه از بازی ویدئویی تتریس گرفته شدهاست ولی صرفا مختص بازیهای ویدئویی نیست. داستان از آنجایی آغاز شد که کاربرانی که این بازی را به مدت طولانی انجام داده اند، دچار نوعی توهم و اثر عجیب شده اند؛ به عنوان مثال، جعبه های یک سوپرمارکت، اشکال خیابان و ساختمان ها و به طور کلی هر نمایی که توهم جفت شدن قطعات در کنار هم و فرود آمدن آنها بر روی زمینهای نامرئی بشوند.
این توهم حتی می تواند در حین خواب نیز مشاهده شود؛ بدین گونه که کاربرانی که این بازی را در درزا مدت انجام داده اند، ممکن است خواب آن را نیز دیده و یا حتی با بستن چشمان، فرود قطعات را مشاهده نمایند که باید آنها را در جای مناسب قرار دهند! به هر حال این سندرم خاص و عجیب می تواند ناشی از نوعی اعتیاد به بازی های 2 بعدی و ساده هم باشد.
دیدگاهتان را بنویسید