حتما خاطرتان هست که در مقالهی 6 ماه قبل ذکر کردیم که طبق تصمیم ادارهی ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا، ثبت اختراعات هوش مصنوعی انجام نخواهد شد! حال پس از گذشت شش ماه از این موضوع و تکرار درخواست ثبت برخی از اختراعات ایجاد شده توسط هوش مصنوعیهای مختلف، این اداره بار دیگر تایید کرد که هیچ اجازهای به ثبت این اختراعات مرتبط به کامپیوترها را نخواهد داد.
ثبت اختراعات هوش مصنوعی چه مشکلی دارد؟
دکتر استفان تالر، توسعه دهندهی هوش مصنوعی در چند ماه اخیر تمام تلاش خود را کرده تا بتواند حق ثبت اختراع کتاب “ورودی اخیر به بهشت” که توسط هوش مصنوعی توسعه داده شدهی خود به وجود آمده را به دست بیاورد اما تمام تلاشهای او در این 2 سال گذشته بینتیجه بوده است. درخواست دوم او برای بررسی مجدد حکمی که در سال 2019 در دادگاه ایالات متحده ثبت شده بود، همچنان با مشکل قانون اساسی حق ثبت کپی رایت یعنی الزام تولید یک اثر توسط انسان رو به روست.
در آخرین تلاش این شخص، دکتر تالر مدعی شده بود که این تولید اثر توسط خلاقیت بکار رفته در خود هوش مصنوعی صورت گرفته و دادگاه باید حکم خود را نفی کند. او درخواست داد تا این اثر به عنوان یک ادای احترام به صاحب این هوش مصنوعی در دادگاه حق ثبت اختراع ثبت شود با این حال، دفتر ثبت اختراعات در پاسخ به درخواست او اعلام کرد که این دفتر تنها به اثرهایی که توسط انسان خلق شده باشد مجوز اعطا خواهد کرد. بنابراین اولین دلیل ثبت یک اختراع این است که زادهی افکار یک انسان بوده باشد و آثاری که توسط هوش مصنوعی یا کامپیوترها، یک فرایند مکانیکی یا هر چیز دیگری به وجود آمده باشد، فاقد ورودی خلاقانه یک هنرمند انسانی است و شایستگی ثبت در دفتر را ندارد.
طبق بیانهای که این دفتر منتشر کرده، دکتر تالر نتوانسته تا مدرک قابل استدلالی ارائه دهد که نشان دهد کتاب نوشته شده توسط این هوش مصنوعی از خلاقیت ذهنی یک انسان استفاده میکند. قوانین کپی رایت ایالات متحده بیش از یک قرن است که ثابت ماندهاند و در همه حال تایید شده هستند. به همین دلیل ثبت درخواست دکتر تالر بدان معناست که قوانین یک قرن اخیر زیر سوال رفتهاند و این غیر ممکن است!
این موضوع کاملا نشان دهندهی اصرار دادگاههای آمریکا در سطوح مختلف برای محدود کردن حق ثبت اختراع ها توسط انسان هاست و تمام دادگاههای دیگر هم با استناد به دیوان بزرگ آمریکا، حق چنین درخواستهایی را رد میکنند. نکتهی جالب توجه این قانون آنجاست که حتی حیوانها هم حق ثبت اختراع یا هنر خود را ندارند! نمونهی آن هم یک میمون در سال 2015 بود که مسئولان باغ وحش به او دوربین دیجیتالی داده بودند و او هم با فشردن دکمهی شاتر این دوربین، یک تصویر ثبت کرده بود. مسئولین این باعغ وحش هر چه تلاش کردند نتوانستند که حق پخش این عکس را در دادگاههای آمریکا ثبت کنند.
البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که این محدودیتها در قوانین کپی رایت و حق ثبت اختراع تنها مختص به آمریکا نیست و کشورهای دیگر اروپایی و آسیایی نیز این محدودیتها را دارند. برای مثال همین دکتر تالر در کشورهای دیگری تلاش کرده تا هوش مصنوعی خود با نام Dabus را را به ثبت برساند و اختراعات آن را ثبت کند اما نتیجه برخلاف میل او بوده است. اداره مالکیت معنوی انگلستان و اداره ثبت اختراع اروپا با این درخواستها مخالفت کردهاند و دلایل آنها هم دقیقا همان چیزی است که در آمریکا اتفاق افتاد.
در این میان، برخی کشورهای دیگر هم خلاف این موضوع رفتار کردهاند. برای مثال یک قاضی در استرالیا حکم ثبت اختراع هوش مصنوعیها را امضا کرده که طبق آن اختراعات این کامپیوترها میتوانند تحت حمایت قانون حق ثبت اختراع قرار بگیرند. آفریقای جنوبی هم در سال گذشته یک حق ثبت اختراع برای دکتر تالر ثبت کرده بود و دلیل آن هم برای اعطای چنین مجوزی، تولید این اختراع به صورت کاملا مستقل توسط هوش مصنوعی بوده است.
این واقعا خیلی کار مسخره ای هست.
مثلا اگه یک شرکت از طریق توسعه یک هوش مصنوعی به کشف و فرایند تولید یک پروتین یا داروی خاص دست پیدا کنه، نیازی نیست اعلام کنه این دستاورد محصول هوش مصنوعیه و به راحتی به اسم خودش ثبت میکنه
درآینده همه انسانها در مقابل هوش مصنوعی کارایی شون رو از دست میدن و پیشرفت علم فقط از کانال هوش مصنوعی صورت خواهد گرفت.
نمون اش همین هوش مصنوعی AlphaZero هست که Stockfish (که قویترین موتور شطرنج و دستاورد علمی سالها بهینه سازی و برنامه نویسی انسان هست) رو مثل اب خوردن شکست داده.
پاسخ خیلی سادست، کپی رایت یا پتنت توسط اشخاص برای حفاظت از حقوق شون ثبت میشه، گیرم که اثری که هوش مصنوعی یا یک حیوان رسم کرده ثبت بشه، حالا از حقوق کی میخواد دفاع بشه؟ یعنی اگه نقض کپی رایت یا پتنت اتفاق افتاد، هوش مصنوعی یا حیوان مورد بحث قراره اعلام جرم کنن و در دادگاه حاضر بشن؟!!! یا نه قراره یه آدم (شارلاتان) اثری که خودش نساخته رو ثبت کنه؟ اینکه کلا از نظر قانونی عقلی منطقی رد هست!
دقیقا کاری که اداره ثبت اختراعات آمریکا میکنه درسته. یه مشت سو استفاده چی میخوان یه حق الکی برای خودشون ایجاد کنند از این بساط ماهی بگیرن.
درست است
کشورهای سطح بالا چنین چیزاییُ قبول نمی کنن بعد کشورهایی که سطحشون پایین هست و زیاد تو چشم نیستن قبول می کنن
عربستان هم یادتونه که چه احترامی به رباتِ می ذاشتن
برای حیوانات هم نباید قبول بشه چون هیچ درکی ندارن و صرفا برای بدست اوردن غذا انجام میدن
اگر بخوایم اینجوری حساب کنیم حافظه شامپانزه از من انسان قوی تره ویدیوش توی یوتیوب هست منم همراهی کردم کم اوردم هرچی فشار اوردن نتونستم مثلش انجام بدم دلیل مسخرشون اینه که شامپانزه اهمیت بیشتری به بادام زمینی زمینی واسه همین می تونه انجامش بده اما دلیل علمیش اینه که شامپانزه حافظه تصویری بهتری نسبت به انسان داره همون شامپانزه بعد از تست میره چوب می جوه
هنر نقاشی فیل از من بهتره من بعد از این همه نوشتن و نقاشی کردن در دوران بچگی تا اواسط نوجوانی حتی یکذره هم خطم و نقاشیم بهتر نشد بنا به گفته ی یکی که خوشم نمیاد اسمشُ بیارم اکثر کسایی که یادگیری زبانشون خیلی خوبه نه حالت معمولی اکثرا چپ دستن
شامپانزه ای که حافظه ی تصویریش از انسان بهتره اگر خیلی باهوش می بود و آگاهی می داشت می تونست به زبان انسان هم صحبت کنه و ابزار و وسیله بسازه و غیره
نبوغ معماری بعضی از پرندگان از بعضی از انسان ها که درسشو هم خوندن بالاتره من چنتا لونه طبیعی دیدم از نزدیک پیش خودم گفتم یک حیوون که هیچی نمی فهمه چطور همچین چیز محکم و پیچیده ایُ انقدر قشنگ میسازه از نزدیک به گره هایی که زده تیکه چوب هایی که انتخاب کرده نگاه کردم و شکه شدم
پس اگر حیوان هم باشه قابل قبول نیست چون حیوان درک و فهم و آگاهی انسانیُ نداره و زمانی قابل قبول میشه که بشه مثله لاک پشت های نینجا یا مربی موشِ یا راکون توی فیلم گواردین اوف گلکسی