حالا دیگر به زمان معرفی رسمی پردازندههای نسل بعد اینتل بسیار نزدیک شدهایم و طبق اخبار، غول تراشه سازی در ماه اکتبر پردازندههای Alder Lake را رونمایی و روانه بازار خواهد کرد. پردازندههای بسیار مورد انتظار که قرار است به رقابت با پردازندههای رایزن 5000 کمپانی AMD بپردازند. بر اساس گزارشات قبلی، همزمان با معرفی پردازندههای Alder Lake، مادربردهای چیپست Z690 نیز که چیپست پرچمدار اینتل برای نسل دوازدهم محسوب میشود وارد بازار خواهند شد. اگر چه پیش از این در گزارشات مختلف اشارههای جزئئ به مشخصات این چیپست شده اما در گزارش جدید بیشتر به جزئیات فنی چیپست Z690 اینتل و قابلیتهای آن پرداخته شده، هر چند که باز هم به چشم یک گزارش غیر رسمی و شایعه باید به آن نگاه کرد.
جزئیات فنی چیپست Z690 اینتل
با استناد به مطالب لو رفته، مادربردهای مجهز به چیپست Z690 از هر دو نسل رمهای فعلی و نسل بعد پشتیبانی خواهند کرد و این یعنی با رمهای DDR4 و DDR5 سازگاری خواهند داشت. البته این بدین معنا نیست که بر روی یک مادربرد Z690 بتوان از هر دو این رم ها استفاده کرد، بلکه سازندگان در این مورد تصمیم گیرنده هستند و مشخص میکنند که هر مادربرد Z690 خود، از رمهای DDR4 پشتیبانی یا از DDR5.
طبیعتا انتظار میرود که سازندگانی همچون ایسوس، MSI، گیگابایت و غیره مدل های ترکیبی از این نظر را معرفی کنند و احتمالا بالاترین مدلهای خود را با پشتیبانی از DDR5 همراه کنند اما برخی مادربردهای رده بالای خوش قیمتتر را برای سازگاری با DDR4 طراحی کنند. چیپست Z690 در پشتیبانی از رم های DDR5 نسل جدید دارای دو حالت Gear 2 یا Gear 5 خواهد بود. این حالات به کنترلر حافظه اجازه میدهد که به ترتیب با نصف یا یک سوم سرعت خود، نسبت به نرخ انتقال اطلاعات فعالیت کنند و راندمان نهایی را از این طریق افزایش دهند.
پشتیبانی از نسل جدید رابط PCIe دیگر قابلیت مهم در چیپست Z690 به شمار می رود. این مادربردها با همراهی پردازندههای Alder Lake، در قسمت CPU مجهز به 16 مسیر خروجی PCIe 5.0 خواهند بود. همچنین در این چیپست تعداد مسیرهای PCIe مرتبط با پردازنده برای نسل سوم حداکثر 12 و در نسل سوم حداکثر 16 مسیر خواهد بود. با چنین چینشی، کاربران قادر به استفاده از درایوهای SSD پرسرعتتری خواهند بود و همچنین از کارت گرافیکهای جدید بر روی اسلاتهای جدیدتر PCIe استفاده کنند.
قابلیت های ارتباطی مهم و متنوع در نسل بعدی مادربردهای اینتل
اینتل تصمیم به ارتقای فناوری ارتباطی Direct Media Interface نیز گرفته که در نسل جدید، از 8 مسیر PCIe نسل چهارم برای برقراری ارتباط بین پردازنده و چیپست بهره میبرد. خالی از لطف نیست که یادآور شویم چیپست Z690 از حداکثر 4 پورت USB 3.2 x2 نسل دوم با پهنای باند 20 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند که از قابلیتهای مهم این چیپست محسوب میشود. برای بخش اتصال وای فای نیز در چیپست Z690 از ماژولهای CNVio استفاده شده که باعث میشود مادربردهای مجهز به این چیپست از فناوری Wi-Fi 6E اینتل و حتی احتمالا از Wi-Fi 7 نیز پشتیبانی کند. البته احتمالا تا زمان معرفی Wi-Fi 7 و عرضه آن زمان زیادی باقی مانده باشد.
در نهایت باز هم باید یادآور شد که تمامی این اطلاعات غیر رسمی و در حد یک شایعه اعتبار دارند اما به زودی اینتل اطلاعات رسمی چیپست های نسل بعد خود را اعلام کرده خواهد کرد.
من فقط دو حالت Gear 2 یا Gear 5 رو نفهمیدم – و اینکه چرا کنترلر حافظه باید با نصف یا یک سوم و نه تمام سرعتش کار کنه
امیدوارم شرکت های مادربرد سازی حداقل 8 تا SATA برای مادربرد های Z690 در نظر بگیرند. حیفه واقعا این حجم از پهنای باند فقط واسه USB هدر بره.
چرا 8تا؟
پس چند تا؟
😀نه واقعا همون4تا کافی نیست؟
من خودم 8 تا لازم دارم. سیستمم 6 تا داره که وقتی 2 تا SSD NVMe میگذارم به 4 تا کاهش پیدا میکنه که بسیار کمه. حداقل 8 تا برای Mainstream و 10 تا برای مصارف حرفه ای لازمه و به نظرم باید باشه.
پورت ساتا 3 دیگه زیاد کاربرد نداره دستگاه های ساتایی کند هستن و سرعتشون محدود
والا خیلی ها و خیلی از کاربران همچنان از ساتا به عنوان پر کاربرد ترین پورت کامپیوتر استفاده میکنند. دنیا فقط واسه گیمرا نیست که، خیلی از تولید کنندگان محتوی و رندر کاران پروژه هاشون رو روی هارد دیسک و اس اس دی ساتا ذخیره میکنند و تعداد پورت های ساتا بیشتر همیشه کمک کننده است.
طرفداران تکنولوژهای قدیمی همیشه هستند.
شاید اونا باید خودشون رو با تکنولوژی جدید تطبیق بدن نه برعکس! 😉
حداقلش اینه که یکم دست به جیب بشن و از مبدل sata to usb استفاده کنند
حتی بهترین مبدل های ساتا به یو اس بی ASMedia با بهترین برندها مثل inateck هم بپای پورت ساتا چیپست پردازنده نمیرسن! منم ۴ ساله هیچ درایو ساتایی ندارم ولی نبودنش نه تنها غیرمنطقی بلکه خطرناک و اصلا غیرممکنه، شما بخوای هارد ۴ یا ۸ یا ۱۶ ترا بگیری میتونی بری SSD بگیری؟ بیشتر مردم دنیا نمیتونن!
میشه پول بیشتری خرج کرد و کیفیت بهتری بدست اورد. این مدل PCIe to sata از چیپ میکرون و asmedia استفاده میکنه
https://b2n.ir/j34872
بعضی مدلها حتی از raid هم پشتیبانی مکنن
https://b2n.ir/b90344
اینایی که گفتید مدل های بهتر نیستن قیمت بیشترشون بخاطر پشتیبانی از RAID و تعدد پورت های ساتا هست ضمن اینکه من حداقل به برند کاملا چینی که اصلا معلوم نیست با چه استانداردی تولید شده اطمینان ندارم نهایتا اینکه حذف پشتیبانی ساتا توسط پردازنده چیزی نیست که حداقل تا ده سال دیگه اتفاق بیفته! چند ده یا چند صد میلیارد هارد و درایو نوری تو دنیا باید همه برن دنبال تبدیل؟
بالاخره پاسخگوی نیاز هست! و از نظر کارایی هم که از چیپ کنترلر میکرون استفاده شده.
برای یک ساتا که تکنولوژی خاصی هم نداره نباید انتظار داشت که اینتل بیاد چیپ تولید کنه
خیلی از کالای با کیفیت هم چینی هست
ضمنا درصد رضایت بالای خریدار و همچنین نظرات کاربران حرفه ای هم مهم هست نه اسم و برند و این و….
به هرحال ممکنه مورد پسند بعضی واقع نشه!
برای کاربر عادی که 6 تا پورت کاملا کفایت میکنه و نیاز به تبدیل نداره! مگر کسی که واقعا نیاز بیشتری داشته باشه که خوب طبیعیه که برای نیازش هزینه کنه