باتری را میتوان مهمترین بخش از یک گجت قابل حمل دانست. بدون باتری خبری از تامین انرژی و در نهایت خبری از عملکرد دستگاه نخواهد بود. با اینکه ساختار ابتدایی یک باتری شاید به نظر ساده باشد اما پیشرفت دستگاههای امروزی و تغییر و تحولات دنیای فناوری نیاز به نسل جدید باتری ها را از همیشه بیشتر کرده است. سال هاست که محققیت و دانشمندان در تلاشند که فناوری جدیدتر و بهینهتری از باتری ها را اختراع کنند تا بهتر پاسخگوی نیاز دستگاههای امروزی باشند. این اتفاق شاید بارها صورت گرفته باشد اما هر یک از روش ها دارای مشکلاتی بوده اند که باعث شده هیچگاه به استفاده انبوه نرسند.
حال بخش تحقیق و توسعه IBM، یکی از خلاقترین کمپانیهای حوزه تکنولوژی هفته گذشته اعلام کرد که موفق به دستاورد تازه ای شده و فناوری جدیدی از باتری ها را ابداع کرده است. نکته شاخص در مورد این فناوری جدید، عدم وجود عنصر کبالت و فلزات سنگین در ساختار آن است در حالی که ویژگیهای مثبت باتریهای لیتیوم یونی را نیز در خود جای داده است. به جای کبالت و فلزات سنگین، IBM در باتری جدیدی که ساخته از سه ماده جدید استفاده کرده که قابل استخراج از آب دریا میباشد و پایداری باتری را نیز بهبود میبخشد. IBM در حال همکاری با دیگر کمپانیهای سازنده است تا این فناوری را تجاری کند.
همچنین IBM Research مدعی شده که باتری جدید این کمپانی از هر لحاظ عملکرد بهتری نسبت به باتریهای لیتیوم یونی دارد. به واسطه عدم وجود کبالت، مس و دیگر فلزات سنگین در بخش کاتد این باتری هزینه پائینتری دارد. دیگر نقطه قوت این فناوری، سرعت بالای شارژ آن است به طوری که در 5 دقیقه 80 درصد از ظرفیت باتری پر میشود. ظرفیت توان بالاتر، تراکم انرژی بیشتر، راندمان عالی انرژی و ریسک آتش گرفتگی کمتر دیگر ویژگیهای مهم این فناوری باتری است. تاکید IBM بیشتر بر روی عدم استفاده از فلزات سنگین در این فناوری بوده که باعث میشود عمر و پایداری بیشتری داشته باشند و با محیط زیست نیز سازگاری بهتری داشته باشد.
IBM سه عنصر جدید در این فناوری به کار برده که تا پیش از این هیچ گاه در باتری ها استفاده نشده بود. نوع عناصر جدید توسط IBM اعلام نشده و فقط به منبع آن که آب دریاست اشاره شده در نتیجه دیگر مواد لازم از زمین تامین نمیشوند و خبری از معدن کاری که برای محیط زیست عواقب فراوانی دارد نخواهد بود. در این فناوری الکترولیت مایع جای کبالت و مس را در کاتد فعال گرفته است و به واسطه طراحی جدید، مسئله اتصال آند به کاتد در باتری که موجب اتصال کوتاه میشود منتقی شده و به این شکل خطر آتش گرفتگی باتری که در باتریهای لیتیوم یونی زیاد اتفاق میافتد کاهش پیدا کرده است.
IBM معتقد است که به واسطه همین ویژگی ها از این باتریها میتوان در خودروهای برقی، هواپیماهای برقی و شبکههای قدرت هوشمند استفاده کرد. محققین IBM موفق به ساخت نمونه ای از این باتری در آزمایشگاه شدهاند، هر چند که ساخت آن توسط سازندگان دیگر شاید مشکل باشد اما دانشمندان کمپانی امیدوارند تا این فناوری را تا یک یا دو سال آینده به یک محصول تجاری تبدیل کنند.
دیدگاهتان را بنویسید