جنسن هوانگ، مدیرعامل شرکت انویدیا چندین بار گفته است که قانون مور کم کم در حال کم رنگ شدن است و مفهوم خود را از دست میدهد و در نهایت منسوخ خواهد شد. این استدلال به ویژه پس از رویداد GTC 2023 بیشتر خود را نشان داد. قانون مور میگوید که تعداد ترانزیستورها در میکروچیپها باید هر سال دو برابر شود. اما ظاهرا امروز این قانون هوانگ است که کاتالیزور اصلی برای افزایش 1000 برابری کارآیی تراشههای انویدیا در کمتر از یک دهه است. برای انویدیا، قانون هوانگ رویکرد اساسی است که فراتر از اصول سنتی تراشههای کلاسیک عمل میکند.
رویداد هوش مصنوعی انویدیا با حضور جنسن هوانگ در 24 مهر برگزار خواهد شد
انویدیا میخواهد با اتکا به قانون هوانگ آینده را از آن خود کند
گرچه انویدیا در طول یک دهه پردازندههای گرافیکی را از گرههای نیمه هادی 28 نانومتر به 5 نانومتر منتقل کرد، اما این فناوری فقط 2.5 برابر از کل سود را به خود اختصاص داده است.
به نقل از انویدیا
بیل دالی، دانشمند ارشد انویدیا در یک پست وبلاگی، توضیح داد که رویکرد تیم سبز نسبت به فناوری نسل بعدی حول “قانون هوانگ” میچرخد. قبل از اعلام صریح این موضوع هم میشد متوجه شد که این شرکت از قانون ویژه خود پیروی میکند، اما امروز دیگر خود Nvidia ادعا میکند که این اصطلاحات از طریق گزارشی از IEEE Spectrum سرچشمه گرفته و بعداً در بین چندین رسانه منتشر شده است. مفهومی که انویدیا اخیراً با محصولات خود به نمایش گذاشته است، واقعاً جالب است و احتمالاً کلیدهای باز کردن درهای آینده صنعت را در خود جای داده است.
بیل دالی در گفتگویی در Hot Chips 2023 اظهار داشت که انویدیا شاهد افزایش عملکرد 1000 برابری حیرت انگیزی در تراشههای محاسباتی خود بوده است، آن هم تنها در عرض یک دهه. اگر قرار بود که انویدیا طبق روشهای معمول عمل کند، چنین دستاوردهایی با قانون مور امکان پذیر نبود.
انویدیا در پست وبلاگ خود میگوید که معرفی “معماری هاپر” در نشان دادن چهره واقعی عملکرد عظیم بسیار تعیین کننده بود. برای پیشبرد کارها، رونمایی از “معماری Ampere” در یادگیری آماری کمک کرد و یک عملکرد 2 برابر عملکرد را در بار کاری محاسباتی به همراه آورد، که برای زنجیرهای فن آوریهای جداگانه ، “NVLink” Nvidia کاملا مفید بود که در کل منجر به افزایش 1000 برابر عملکرد پردازندههای انویدیا در طی یک دهه شده است.
پست وبلاگ انویدیا به این موضوع اشاره کرده است که در طول یک دوره 10 ساله ، این شرکت از فرآیند 28 نانومتری به یک فرآیند 5 نانومتری رسیده است اما این موضوع تنها یک افزایش 2.5 برابری را به خود اختصاص داده است. همین موضوع خود میتواند قانون مور را نفی کند ، که ادعا دارد هر بار که یک تراشه “کوچک میشود” کارآیی آن نیز 2 برابر افزایش یابد. به همین دلیل دالی گفت که آینده شرکت انویدیا به “قانون هوانگ” بستگی دارد که چندین فرصت پیشرفت صنعت را به همراه دارد.
دالی اظهار داشت:
“این یک زمان سرگرم کننده برای مهندسهای کامپیوتر است و وضعیت صنعت واقعاً این واقعیت را تأیید میکند. میتوانیم بگوییم که صنعت محاسبات در یک لحظه تعیین کننده قرار دارد و همه اینها بستگی به نحوه نزدیک شدن شرکتها به “تراشه و توسعه محاسبات” دارد.
مطالب مرتبط:
قانون هوانگ اصلا چی هست
هیچ توضیحی نداده 😂
قانون مور (به انگلیسی: Moore’s Law ) که نخستین بار گوردون مور، از بنیانگذاران شرکت اینتل، در سال ۱۹۶۵ آن را ارائه کرد، قاعدهای سرانگشتی است که بیان میکند تعداد ترانزیستورهای روی یک تراشه با مساحت ثابت هر ۲ سال، بهطور تقریبی دو برابر میشود.
28 نیوتن متری؟!
چــــــــــی؟؟؟ نانو متر درسته.
نیوتن یکای نیرو هست و متر یکای مسافت ترکیب این دو یک جک محضه
نیوتن متر در اینجا که غلط تایپی هست
ولی نیوتن-متر اصلا جک نیست. “گشتاور” هست
گشتاور؟ چه عرض کنم، درست ترش اینه نیرویی که باعث حرکت چرخشی یک جسم حول یک محور با نقطه ثابت بشود، به آن نیرو میگیم گشتاور که بله یکای اندازه گیری آن نیوتن متر است. ولی وقتی از فاصله قرار گیری ترانزیستورها در یک ابعاد ثابت حرف میزنیم هیچ نیرویی تمایلی نداره که جسمی رو حول یک محور به دوران در بیاره از این رو گفتم شبیه جک میمونه، والا که ی چند واحد فیزیک خوندیم و میدونیم گشتاور چیه و چجوری محاسبه میشه و …. خب حالا بگو ببینم جسمی که بهش نیرو وارد شده و داره به دوره خودش میچرخه اما حین این کار طول محورش در حال بزرگتر شدنه چیه و چجوری محاسبه میشه؟؟؟آیا یازهم میشه گشتاور تعریفش کرد و یا باز هم کمیتی برداری در نظر گرفته میشه؟؟؟