تنها پس از گذشت سه ماه از انتشار نسخه نهایی فایرفاکس 4 بنیاد موزیلا نسخه نهایی فایرفاکس 5 را در تاریخ 21 ژوئن سال جاری رسما منتشر کرد و عزم جزم خود را در اجرای سیاست جدیدش به نمایش گذارد در استراتژی جدید بنیاد موزیلا نسخههای جدید فایرفاکس در فواصل زمانی کوتاهتری در قیاس با قبل منتشر خواهند شد در ماه آوریل 2011 موزیلا تصمیم گرفت تا فرآیند توسعه فایرفاکس را به چند کانال تقسیم کند به این ترتیب فرآیند توسعه هر ویرایش جدید فایرفاکس به 4 کانال Nightly، Aurora، Beta و Release تجزیه شده است:
1- Nightly: این کانال اولین گام در انتشار هر ویرایش جدید است در این مرحله که هر شب بروزرسانی میشود آخرین ویرایش از نسخه در حال توسعه در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت این ویرایش حاوی آخرین قابلیتها و بروزرسانیهایی است که هنوز مورد آزمایش و تست قرار نگرفتهاند. لوگوی این ویرایش با لوگوی اصلی فایرفاکس متفاوت است.
2- Aurora : این نسخه 6 هفته پس از انتشار نخستین ویرایش Nightly منتشر میشود و شامل تغییرات و بروزرسانیهایی است که در بررسیها و تستهای اولیه عملکرد قابل قبولی داشتهاند. لوگوی نسخه Aurora نیز چهره متفاوتی دارد.
3-Beta : این نسخه 6 هفته پس از Aurora منتشر میشود و تاییدیه بخش فنی و کنترل کیفی موزیلا را به عنوان نسخه آزمایشی در اختیار دارد در این کانال فایرفاکس با لوگوی اصلی منتشر میشود. در تصویر 1 لوگوی فایرفاکس در هر یک از ویرایشهای فوقالذکر را مشاهده میکنید.
4- Release: این نسخه همان نسخه نهایی یا Final است.
(این استراتژی جدید موزیلا دقیقاً شبیه به سیاست گوگل در توسعه و انتشار مرورگر کروم است.)
در حال حاضر فایرفاکس 6 در کانال AURORA به سر میبرد و به گفته موزیلا در تاریخ 5 جولای 2011 وارد مرحله بتا خواهد شد فایرفاکس 7 نیز که اکنون در کانال Nightly قرار دارد طبق برنامه در تاریخ 5 جولای سال جاری وارد کانال AURORA خواهد شد. برای دریافت نسخههای Nightly ویرایش 7 میتوانید به آدرس http://nightly.mozilla.org بروید.
توصیه مهم: مطمئنا بسیاری از شما عزیزان کنجکاو هستید تا فایرفاکس 7 را دانلود کرده و وبگردی با آن را تجربه کنند اما توجه داشته باشید همانطور که گفته شد نسخه Nightly ویرایشی ناپایدار با قابلیتها و بروزرسانیهای تست نشده است و مطمئنا تا رسیدن به مرحله بتا و نهایی تغییرات بسیاری را پیش رو خواهد داشت از این رو اکیدا توصیه میکنيم نسخه Nightly ویرایش 7 و حتی نسخه Aurora ویرایش 6 را به هیچ وجه جایگزین دائم نسخه 4 یا 5 نکنید و فعلاً تنها به ارتقا فایرفاکستان به نسخه نهایی ویرایش 5 قناعت کنید در صورت عطش زیاد برای تجربه ویرایشهای فعلی 6 و 7 توصیه میشود پس از تجربهای کوتاه با این نسخهها به محض فروکش کردن عطشتان! مجددا به فایرفاکس 5 سوییچ کنید.
کمي هم فايرفاکس پنج
در فایرفاکس 5 اینترفیس مرورگر تغییری نکرده است و همان شکل و شمایل نسخه 4 را دارد اما پشتیبانی مرورگر از استانداردهای CSS 3 و HTML 5 ارتقا یافته است، پشتیبانی از جاوا اسکریپت بهبود یافته است، سرعت مرورگر افزایش و میزان اشغال منابع سیستم توسط مرورگر در زمان اجرا کاهش یافته است.
بی شک امروزه Add-onها از محبوبیت بسیاری در میان کاربران برخوردارند و اینک به مدد Add-on SDK جدید در نسخه اخیر فایرفاکس فرآیند ساخت و توسعه افزونهها بسیار سادهتر از پیش شده است دیگر سازندگان افزونه برای فایرفاکس مجبور به استفاده از فناوری قدیمی XUL نیستند در این ویژگی جدید موسوم به Jetpack آشنایی با HTML ،JavaScript و CSS برای ایجاد و توسعه Add-on برای فایرفاکس کفایت میکند.
از دیگر ویژگیهای مفید FX5 میتوان به قابلیت Tell web sites I do not want to be tracked اشاره کرد تحت نظر بودن همواره و برای هر کسی و در هر محیطی آزاردهنده است موزیلا با اشراف به این مسئله این گزینه را در مرورگر جدید خود لحاظ کرده است با فعال کردن این ویژگی، فایرفاکس حریم خصوصی شما را حفظ کرده و از ردیابی وبگردیهایتان توسط سایتها جلوگیری میکند به این ترتیب دیگر سایتها قادر به رصد کردن موضوعات مورد علاقه شما نخواهند بود و از شر تبلیغات معمولاً کاذب سایتهای تبلیغاتی در امان خواهید بود. برای فعالکردن این گزینه میتوانید به سربرگ Privacy از منوی Options فایرفاکس 5 مراجعه کنيد.
دیدگاهتان را بنویسید