شایعات و گفتههای اخیر در خصوص مصرف برق زیاد کارتهای گرافیک جدید، نگرانیها در مورد افزایش هزینهها و مصرف انرژی را بیشتر کرده و نمودار جدید AMD که حاکی از مصرف 600 واتی GPU تا سال 2025 است به این نگرانی ها افزوده است.
دو کمپانی عمدهی این صنعت یعنی انویدیا و AMD به طور کامل و دقیق مشخصات کارت گرافیکهای جدید خود را به اشتراک نگذاشتهاند، اما برخی از مهندسان این شرکتها و خود کمپانیها اعداد مصرفی نگران کنندهای را در چند ماه گذشته در ارتباط با مصرف انرژی کارتهای جدید ارائه کردند.
در همین راستا این هفته وبسایت VentureBeat مصاحبهای را با معاون ارشد AMD یعنی Sam Naffziger انجام داده و او بار دیگر از پیشبینیهای اخیر شرکت خود برای آیندهی پردازندههای گرافیکی صحبت به میان آورد. در حالی که Naffziger ابراز اطمینان کرد که AMD میتواند به خواستهها و جاهطلبیهای خود در زمینه بهرهوری در مصرف انرژی در چند سال آینده دست یابد، اما آماری که او به اشتراک گذاشت نشان از افزایش تقاضای انرژی قطعات سختافزاری میدهد.
از آنجایی که مهندسان همهجا با محدودیتهای مرتبط با قانون مور دست و پنجه نرم میکنند، مصرفکنندگان نگران این هستند که TDP کارتهای گرافیک به سطوح هشدار دهندهای افزایش یابد. شایعات حاکی از این است که پرچمداران گرافیکی نسل بعد Nvidia یعنی سری RTX 4090 که احتمالا قرار است اواخر امسال عرضه شوند، به تنهایی مصرف برقی معادل 600 وات خواهد داشت.
در حال حاضر پرمصرفترین GPU انویدیا کارت گرافیک RTX 3090 Ti است. اگر کارتهایی با مصرف 600 واتی را در نسل بعدی GPU ها نبینیم، نمودار جدید AMD نشان میدهد که در آینده آنها در نهایت عرضه خواهند شد. بر اساس این نمودار، شیب افزایش تقریبا از سال 2018 تاکنون بیشتر شده و پیشبینی میشود که احتمالا تا 2025 کارتهای 600 و یا 700 واتی در نهایت عرضه شوند.
در حال حاضر محبوبترین کارتهای مصرفی در بازار خیلی کمتر از این مقدار انرژی را مصرف میکنند اما احتمالا در آینده وضعیت تغییر کند. جالب است که مصرف میانگین و مطلوب یک فریزر خانگی استاندارد و مناسب رقمی بین 300 تا 500 وات است و کارت گرافیکهای آینده احتمالا بتوانند گوی سبقت را از این محصولات پرمصرف خانگی برُبایند!
با این حال Naffziger بار دیگر نسبت به توانایی های شرکت خود در افزایش قدرت پردازشی کارتهای گرافیک و مصرف مناسبت انرژی تاکید کرد و افزود که طراحی chiplet و استفاده از Infinity Cache برای برطرف کردن این مشکل تاثیرگذار است.
آینده از آن arm ، درست زمانی که چیپی مثل M1 Ultra وجود داره ، وجود داشتن پردازنده و گرافیک هایی با مصرف 250 , 600 وات غیر قابل قبول
البته هر سه شرکت بزرگ انویدیا، اینتل و ای ام دی گفتن دارن روی این مدل پردازنده ها کار میکنن ولی باید به کار سرعت ببخشن تا بازارها رو از دست رفته نبینن
فعلا صحبت سر گرافیک هست که گرافیک سری ام اپل ربطی به آرم نداره.
بعدش همون گرافیک اپل تو برخی پردازشهای سنگین گرافیکی اصلا پرفورمنس خاصی نداره.
ام اپل مقایس پذیری کمتری برای افزایش توان خروجی با افزایش توان مصرفی داره.
اینها رو هم بزاریم کنار دو مزیت اصلی برای ام اپل وجود داره که کمتر بهش پرداخته میشه
یک، soc بودن ام که باعث کاهش قابل توجه مصرف و اتلاف توان میشه
دو، نود ساخت پایین ۵ نانومتری tsmc در مقابل ۷ نانو tsmc و ۱۰نانو اینتل که در نسل کنونی رقبا استفاده شده و باعث کاهش توان مصرفی میشه
کلا دیزاین های اپل براساس لایسنس های آرم هست، بعد میگید ربطی نداره.
ازطرفی اسکیل با میزان افزایش توان هم گاها چیزی خوبی هم نیست ، برای بوست و افزایش کارایی کوتاه مدت شاید خوب بنظر بیاد اما عملکرد بهینه ارزشمندتر.
از طرفی نمی تونید بهینه بودن این معماری رو فقط با نود بهتر توجیح کنید.
برتری های واضح معماری های اپل توی مصرف پایین و قدرت بالا رو نباید نادیده گرفت، رقابت توی دنیای امروزی که قیمت انرژی به شدت افزایش پیدا کرده و از طرفی مسایل محیط زیستی مصارف بالا رقابت رو به سمت چیپ های بهینه هل میده
گرافیک ام اپل هیچ ربطی به آرم نداره. چندبار باید تکرار کنیم عزیز!
صرفا هسته های cpu هست که بر اساس آرم هستند. گرافیک آرم، مالی هست و این چیزی نیست که اپل داره استفاده میکنه.
کسی منکر مصرف بهتر اپل نیست اما جایی که پرفورمنس بدون در نظر گرفتن مصرف انرژی مهم هست عملا مقیاس پذیری اهمیت داره مثل دیتاسنترها، مثل افراد یا شرکتهای بزرگ یا کوچکی که زمان براشون اهمیت داره به طوریکه هزینه انرژی رقم چندان بزرگ در هزینه هاشون نداره.
ماهم نگفتیم مصرف انرژی بهتر اپل فقط به خاطر نود ساخت بهتر هست، عرض این بود که حداقل چند ده درصد این مصرف بهتر به خاطر نود ساخت بهتر هست
دوست عزیز کاملا درست می فرمایید
منم همین صحبت رو با خیلی از دوستانم داشتم که اصلا مقایسه اپل و پی سی کاملا اشتباه هست
مثلا محاسبات سیمولیشن مثلا یک چیز فیزیکی که بر پایه کودا کور (صرفا مثال میزنم) انجام میشه اصلا با چیپ اپل قابل انجام نیست و اگر اپل هم میخاست همچین کاری کنه حتما همین مصرف و دما رو میداشت.
ولی بازار هدف اپل گروه دیگری هستند و نیاز های دیگری دارند شاید در برخی موارد یک سری نیازها یکی باشند و یا شبیه ولی اونها از یک روش استفاده میکنند که به کلیت مصرفکننده اپل نزدیکتر باشه و پی سی هم روشی استفاده میکنه که به کلیت مصرف کننده پی سی نزدیک تر باشه.
یک چیزی ک من همیشه میگم اینه که این دوستان فکر میکنن که همه نخبه ها اپل هستن و اینتل و ای ام دی و انویدیا یک سری کارآموز هستن.نه دوستان اونها هم نخبه هستن و میبینن همه چیز رو ولی مسیرها و اهداف و کارایی هایی ک نیازه کاملا متفاوته
شما هم موفق و پیروز باشید