پاور بانک مخلوقی است ارزشمند که نوش داروی لحظات ناخوشایندی است که دستگاه قابل حمل ما آخرین نفس های خود را می کشد. به لطف قابلیت حمل، قیمت مناسب، تنوع ظرفیت و گستره پهناور طراحی و رنگ بندی ، هر کاربری می تواند پاور بانکی را که نیاز و سلیقه اش را توامان تامین کند در اختیار داشته باشد. به هنگام خرید غالبا تصور می شود ظرفیت پاور بانک دقیقا (یا تقریبا) همانی است که برای شارژ دستگاه صرف می گردد؛ یعنی پاور بانک 6000 میلی آمپر ساعتی می تواند گوشی با باتری 2000 میلی آمپر ساعتی را از صفر تا صد سه بار شارژ نماید. واقعیت اینکه شرایط ایده آل هم همین را می گوید اما دنیای واقعی با قوانین خود بازی می کند.
برای روشن شدن مطلب کمی چاشنی مبانی ضروری است. هر پاور بانک دو بخش اصلی دارد؛ یکی سلول های لیتیوم-یون که وظیفه ذخیره سازی انرژی را بر عهده دارند و دیگری مداری الکتریکی که درگاهی است برای ارتباط سلول ها با دنیای بیرون. هر سلول ولتاژی دارد که میانگین آن تقریبا 3.7 ولت می شود. می گوییم میانگین چرا که این ولتاژ ثابت نبوده و از حوالی 4.3 ولت در حالت فول شارژ به 3.0 ولت در حالت دشارژ نزول می یابد. دستگاه های قابل حمل عمدتا با ولتاژ 5.0 ولت شارژ می شوند، چرا که این همان ولتاژ استانداردی است که مدار تغذیه درونشان انتظارش را می کشد؛ همان ولتاژی که پورت USB کامپیوتر تامین می کند.
همانطور که متوجه شده اید مدار پاور بانک جریان الکتریکی سلول ها را می گیرد و اختلاف پتانسیل آن را به 5 ولت می رساند. همینجا نخستین اتلاف رخ می دهد و بسته به بازده مدار حدود 10 درصد انرژی الکتریکی (و یا بیشتر) به هدر می رود. در آنسوی کابل برق، مدار دستگاه دریافت کننده جریان 5 ولت را می گیرد و آن را به حداکثر ولتاژ شارژ باتری (که همان 4.3 ولت باشد) تبدیل می کند. چنین تبدیلی ضروری است چرا که اگر باتری ولتاژی را بیش از آنچه که برایش تعریف شده دریافت نماید، ممکن است منفجر شود. دریافت ولتاژ کمتر هم بخشی از ظرفیت باتری را بلا استفاده می گذارد. باز هم در اینجا اتلاف دیگری رخ می دهد که اجتناب ناپذیر است.
فاکتور دیگری که در سرعت تخلیه پاور بانک نقش اساسی دارد شدت جریانی است که از سلول ها دریافت می شود. غالب پاور بانک ها دو شدت جریان مختلف را در اختیار می گذارند؛ یکی 1 و دیگری 2.1 آمپر. در حالی که آمپراژ بیشتر سرعت شارژ را افزایش می دهد، به همان نسبت هم تخلیه سلول ها را سرعت می بخشد. پس اگر عجله ای نیست بهتر خواهد بود که به همان 1 آمپر رضایت دهیم. نتیجه پایانی اینکه ظرفیت پاور بانک را همیشه 25 تا 30 درصد بیش از آنچه بگیرید که برایش برنامه ریزی کرده اید.
آقا یه مطلب هم در مورد برندهای مختلف این پاوربانک ها بذارید و این که کدوم ارزش خریدن دارن….
ممنون…
ممنون.
بله دوست من. پاور بانک هم از سلول های باتری لیتیوم-یون شکل گرفته و اینجا هم همین داستان را داریم.
جناب شکوری آیا برای پاور بانک هم نیازی هست از کل ظرفیتش 10%برای طول عمر بیشتر بگذاریم درونش باقی بماند؟
اگه تکنولوژی باتریا بهتر شه نیاز به حمل وسیله اضافی نیست.
مطلب مفیدی بود ممنون
دوست عزیز ظرفیت عنوان شده عددی واقعی و مجموع ظرفیت سلول هاست. راندمان خروجی به عوامل مختلفی وابسته بوده و امکان ارائه عددی برای آن نیست.
خواهش می کنم مهزیار عزیز
ممنون خوب بود! ولی اگر تولید کننده ها حداکثر ظرفیت قابل استفاده توسط کاربر را به عنوان مشخصه محصول ارائه میکردند بهتر و قابل قبول تر بود تا ظرفیتی که قابل برداشت نیست اعلام کنند!
خواهش میکنم ، ولی خب در کل این روزا کسی حوصله خوندن مطالب طولانی نداره
اکثرا تیتر رو میخونن یا نهایت زحمت به خودشون بدن خط اول یا اخر مطلب رو میخونن 😀
مطلب عالی بود ممنون جناب شکروی
من خوندم و سپاس از شما دوست عزیز و نگارنده مطلب
اگه کسی حوصله خوندن نداره من خلاصش رو بهتون میگم
مقداری از انرژی صرف تبدیل و تغییر ولتاژ
مقداری موقع ورود و خروج جریان تلف میشه
دما و شرایط نگهداری هم تاثیر گذار هست