آیا تاکنون کنجکاو بودهاید که ببینید سیستمعاملهای اولیه و خیلی قدیمی چه شکل و قیافهای داشتهاند؟ بسیار خب هماکنون میتوانید بهصورت آنلاین و بدون نیاز به نصب هیچ نرمافزار اضافی و بدون هزینه سفری هیجانانگیز به گذشته سیستمها داشته باشید. در این تور سیاحتی میخواهیم تنها با استفاده از یک مرورگر وب شما را به بازدید از چهار سیستمعامل قدیمی Windows 1.0 ،Mac System 7 ،Amiga OS و DOS (نسخههای اولیه) و برخی از بازیهای نوستالژیک و پرطرفدار آن دوران دعوت کنیم.به دنیای شبیهسازهای آنلاین خوشآمدید! تاریخچه تغییر و تحولات کامپیوتر داستان جذاب و هیجانانگیزی است که احتمالا تا به حال فقط در مورد آن خواندهایم و بعید به نظر میرسد از نسل ما کسی تجربه عملی کار با این نسل از کامپیوترها و سیستمعاملها را داشته باشد. برای مثال اگر دوست دارید بدانید سیستمعامل ویندوز در سال 1985 چگونه بوده و چه حالوهوایی داشته است نیاز نیست به دنبال یافتن کامپیوتری از آن نسل باشید، زیرا برخی از علاقهمندان و مشتاقان این موضوع با استفاده از شبیهسازها، برخی از سیستمعاملهای کلاسیک و قدیمی را بر بستر اینترنت مهیا و آماده کردهاند که در ادامه با برخی از آنها آشنا خواهیم شد.
Windows
پیش از آنکه مایکروسافت با ویندوز بازار سیستمعامل را قبضه کند ویندوز فقط یک استارت آپ مغرور و نوگرا بود که از یک رابط کاربری گرافیکی بهره میبرد. درهرحال Windows 1.0 در سال 1985 عرضه شد. چنانچه دوست داشته باشید نخستین ویرایش ویندوز را تجربه کنید کافی است فقط یکی از دو لینک پایین را در مرورگرتان اجرا کنید تا Windows 1.0 روی مرورگر برایتان بارگذاری و آماده کار شود (تصویر 1- منوی اصلی و صفحه استارت در واسط کاربری ویندوز یک).
از قابلیتهای برجسته این نسخه ویندوز نسخه سیاهوسفید نرمافزار Paint و البته Reversi است (تصویر 2- نرمافزار Paint در ویندوز یک).
bit.ly/1hK75hF
Windows 3.0 در میان کلاسیکهای ویندوز نسخه بیشتر دیدهشدهای است و اکثر کاربران قدیمی ویندوز آن را به یاد دارند اما برای نسل کاربران امروزی بکر و تجربه نشده است. برای اجرای شبیهساز آنلاین Windows 3.0 میتوانید یکی از لینکهای پایین را استفاده کنید. (تصاویر سه صفحه خوشامدگویی در Windows 3.0 و تصویر 4 پنجره اصلی یا همان پنجره استارت در Windows 3.0 (هنوز منوی استارت متولد نشده است).
bit.ly/1nGriqz
تذکر: شبیهساز Windows 1.0 سریع لود میشود، اما بارگذاری شبیهساز Windows 3.0 به علت حجم بالاتر به چند دقیقهای وقت نیازمند است. کافی است کمی صبور باشید!
Mac OS System 7
اپل از تولیدکنندگان و توسعهدهندگان قدیمی و خوشنام در دنیای کامپیوتر است. بدون شک برایتان جالب خواهد بود ببینید اپل چه چیزهایی از طراحی اولیه خود را در مکهای امروزی حفظ کرده است. چنانچه این مقایسه برایتان جذاب است و کنجکاو هستید یکی از نسخههای قدیمی سیستمعامل مکینتاش را مشاهده و بررسی کنید از طریق آدرسهای زیر میتوانید شبیهساز آنلاین MacOS System 7 را در مرورگرتان اجرا نمایید (تصویر 5- نمایی از سیستمعامل Mac OS System 7 شرکت اپل).
bit.ly/1kKiFNh
این شبیهساز به شما امکان میدهد منوهای مختلف سیستمعامل را مرور کنید، همچنین میتوانید نرمافزارهای رایگان موجود را اجرا و تست نمایید. از نکات برجسته این ویرایش سیستمعامل مکینتاش میتوان بازی Shufflepuck، نرمافزاری با موضوع ستارهشناسی! بانام Orion و نسخه اولیه Microsoft Word برای مک را نام برد.
Amiga 500
شاید تعجب کنید اگر بشنوید پرفروشترین کامپیوتر در اروپای اواخر دهه 80 میلادی نه Mac و نه PC، بلکه Amiga بوده است (احتمالا حتی نام آن را نشنیده بودید). طرفداران مدرن معتقد هستند که مک و ویندوز همواره درگیر رقابت با همدیگر بودهاند، اما Amiga نیز در این عرصه یک بازیگر بزرگ و مهم بهشمار میآمد. اگر کنجکاو هستید ببینید این سیستمعامل چه شکل و شمایلی داشته است از طریق لینکی که در ادامه آمده میتوانید شبیهساز آنلاین Amiga 500 را اجرا کنید. این شبیهساز شما را به دنیای این سیستمعامل در حوالی سال 1991 میلادی میبرد. (تصویر 6- نمایی از رابط کاربری Amiga 500)
bit.ly/1crwoia
تذکر 1: متاسفانه دسترسی مستقیم به آدرس فوق با IP ایران امکانپذیر نیست.
تذکر 2: این شبیهساز آنلاین از یک فناوری موسوم به Portable Native Client استفاده میکند که فعلا فقط توسط نسخه دسکتاپ مرورگر گوگل کروم ویرایش 31 یا بالاتر پشتیبانی میشود و در حال حاضر اندروید و iOS از این فناوری پشتیبانی نمیکنند.
PC DOS 5
DOSرا شاید به یاد نداشته باشید اما به طور حتم با آن کار کردهاید. دستور پرکاربرد cmd در ویندوز برای کمتر کاربر امروزی ناشناخته است. این دستور شما را به محیط خط فرمان ویندوز یا همان Command Prompt میبرد که مبتنی بر سیستمعامل داس است؛ اما اگر امکانات و چیزهای بیشتری از سیستمعامل داس مایکروسافت را بخواهید، بهجای Command Prompt باید از یک شبیهساز سیستمعامل داس استفاده کنید؛ مثلا میتوانید از این شبیهساز آنلاین برای این منظور استفاده کنید. bit.ly/1lOjMgn با این شبیهساز نسخه دمو بازیهای قدیمی Monkey Island ،Civilization و Wolfenstein 3D را در مرورگرتان اجرا کنید. کادر سیاه رنگ تعبیهشده در سمت راست پنجره مرورگر، شما را برای اجرای هر یک از بازیهای فوق راهنمایی میکند. تصویر 7- فراخوانی بازی قدیمی Wolfenstein 3D در محیط داس 5)
(تصویر 8- نمایی از بازی Wolfenstein 3D)
تورهای غیر شبیهساز (Non-emulated tours)
تا اینجا با استفاده از شبیهسازهای آنلاین توانستیم گشتوگذاری در برخی از سیستمعاملهای خیلی قدیمی داشته باشیم. حالا قصد داریم سفر به دنیای سیستمعاملها را با نسخههای قدیمی اما امروزیتر مکینتاش و ویندوز ادامه دهیم. VirtualDesktop.org مرجع مناسبی در این زمینه است. شاید تعجب کنید اما این سایت بدون استفاده از شبیهسازها امکان این بازید را برای کاربران فراهم میکند. متد مسافرتی VirtualDesktop.org استفاده از اسکرین شاتهای تعاملی است. به این معنی که منوهای مختلف سیستمعامل در محیط ارائهشده فعال هستند و میتوانید آنها را بازدید و بررسی کنید. تصویر 9- نمایی از دسکتاپ Windows 98 در سرویس آنلاین VirtualDesktop)
تصویر 10- نمایی از دسکتاپ سیستمعامل Macintosh OS X 10.2 در سرویس آنلاین VirtualDesktop)
داداش امیگا داری ؟ بابا دمت گرم ایولا داری !
یادمه واسه بازی هم استفاده میشد…
خرابه اون mac هستم : ))
واقعاً عالی بود ممنون از لطفتون
سلام علی عزیز
شاید برنامه عوض شده باشد این مورد را بررسی می کنیم مرسی که گفتید.
موفق باشید دوست خوبم.
آقا من داداشم اولین کامپیوتری که خرید سال 77 ویندوز 3.1 داشت و داس . چه ذوقی میکردیم یادمه NEED FOR SPEED 1 روی داس بازی میکردیم حجمش چندتا فلاپی بود که گرفته بودیم :)) البته nc هم دنیای آبی رنگ فوقالعاده ای بود و البته شاهکار بازی های اون زمان بازی DOOM 2 :”))
مرسی سخت افزار یاد بچهگی هامون افتادیم …..
هاهاها اینا مال قبل انقلابه
اقای پناهی شما که بعد انقلابی
ادرستونو میگما
آقای پناهی خبر به روز ها …. .
با سلام
مطلب جالب و خاطره انگیزی بود البته امگا 500 رو من قشنگ و دقیق یادمه یه سوالی که دارم کومودور64 رئ می تونیم به عنوان یه سیستم عامل بدونیم یا نه؟؟یا اینکه فقط یه کنسول بازی بود چون به نظرم از یه کنسول فراتر بود دوران راهنمایی من بودم اون موقع با کومودور 64 کلی بازی می کردیم با اون نوارهای کاستش
واقعا كسي پيدا ميشه نام آميگا بخصوص مدل 500 كه در ايران خيلي پرطرفدار بود را نشنيده باشه؟!؟ من هنوز باهاش كار ميكنم 25 ساله دارمش!
راست گفتی، منم یه Amiga 500 دارم، ولی خیلی وقته باهاش کار نکردم، می خوام دوباره برم سراغش.
اخیییییییییییییش!! چه حال و هوایی عوض کردم!دوران ارامش دوران صلح دوران لذت بردن از ساده ترین چیزها.خانوم پناهی ممنون
سلام دوست خوبم
تصحیح شد.
آقای پناهی مگه گفته نشده بود که ویندوز 10 اواخر تابستان ارائه میشه به طور رسمی ولی توی اینجا ([url]”http://lioncomputer.ir/news/719/”[/url]) میگه که رونمایی از win 10 در اوایل سال 2015 هست.
من با داس کار نکردم ولی اون موقع پدرم باهاش کار میکرد . علاقه ای ندارم به این که روی مرورگر اجراش کنم آدم افسرده میشه.
سلام
لینک ها خطای 404 میدن لطفا اصلاح کنید
Very nice