عمده مطالبی که در رسانه ها برای بهبود عمر باتری گوشی های هوشمند می یابیم، بر مواردی چون غیر فعال نمودن ویژگی های متعدد، پاک کردن اپلیکیشن ها و یا به کار نبستن امکاناتی تکیه دارند که با عملی نمودن آنها کاربر بیچاره پس از مدتی متوجه می شود دستگاهی که در دست دارد با عبارت “هوشمند” فاصله زیادی داشته و بسیاری از امتیازات آن را نادیده گرفته است. از این رو می خواهیم به مواردی بپردازیم که عمر باتری مناسب را با لذت کاربری همراه می کنند. پیش از ورود به مطلب خوب است کمی با مبانی آشنا شویم. به طور کلی هر چه ولتاژ باتری های لیتیوم-یون بالاتر باشد، چرخه عمر باتری یا Life Cycle کمتر می شود. چرخه عمر به معنای تعداد دفعات شارژ کامل-دشارژ باتری است، پیش از آنکه ظرفیت سلول ها به زیر 70 درصد (یا در برخی منابع دیگر 80 درصد) مقدار اولیه برسد. این عدد صرفا یک معیار سنجش بوده و فرضا شارژ از 30 به 80 درصد به قیمت یک چرخه تمام نخواهد شد! به دلایل ایمنی ولتاژ سلول ها از 4.30 ولت فراتر نمی رود و همانطور که در جدول می بینید، اعمال ولتاژ کمتر به شکل فزاینده ای چرخه عمر را افزایش می دهد؛ البته سلول ها در حالت شارژ کامل دیگر از تمامی ظرفیت خود بهره نخواهند برد.
مورد بعدی به شارژ باتری پس از دشارژ مقدار معینی از آن مربوط می شود. با مشاهده جدول پی می بریم که شارژ باتری پس از تخلیه 50 درصد آن باعث افزایش عمری فراتر از 3 برابر می شود و اگر هر بار با تخلیه 25 درصد آن اقدام به شارژ نماییم، چرخه عمر از مرز 2000 بار می گذرد. البته رسیدن به مرز 10 درصد اگر چه برای باتری خوب است، اما بی شک برای اعصاب اینطور نیست!
در آخر یک موردی که گاهی به آن توصیه می شود استفاده از شارژرهای با آمپراژ بالا برای افزایش سرعت شارژ است. اگر چه این اقدام کمی زمان برای کاربر می خرد، اما به طور کلی باتری ها میانه خوبی با شارژ سریع نداشته و به قیمت کاهش عمرشان تمام می شود. البته مدتی است که برخی شرکت ها روش های ویژه خود را به این منظور به کار بسته اند که راهکار آنها خارج از بحث ما قرار می گیرد.
وقت آن رسیده که آستین ها را بالا زده و دست به کار شویم. غالب توصیه ها از دانسته های بالا مشتق شده اند.
چند شارژ جزیی بهتر از یک شارژ کامل است
مشابه زندگی واقعی که انجام خرد-خرد یک کار بهتر از اتمام یکباره آن در شرایط پر فشار است، شارژ باتری های لیتیوم-یون هم شرایط مشابهی داشته و حالت ایده آل وقتی است که در بازه 40 تا 80 درصد دستگاه خود را به پریز برق متصل نماییم.
از تخلیه کامل باتری بپرهیزید
واقعیت این است که حتی زمانی که درصد باتری به صفر رسیده و گوشی خاموش می شود، باز هم مقداری شارژ درون آن باقی مانده که به دور از دسترس دستگاه قرار می گیرد. با این وجود رسیدن به این مرز عواقب بدی داشته و در مواردی سلول دیگر قادر به ذخیره انرژی نخواهد بود. در این موارد حتی شک الکتریکی هم اگر چه می تواند کمکی به احیای باتری باشد، اما ضرر و زیان خود را در پی دارد.
از حرارت دوری کنید
دمای بالا دشمن باتری است. باتری شما 80 درصد ظرفیت اولیه خود را از دست خواهد داد اگر به مدت یک سال در دمای محیطی 60 درجه سانتی گراد قرار گیرد (می دانیم، شرایط بعیدی است! اما ذهنیت خوبی از اثر مخرب حرارت می دهد). با نگهداری باتری در دمای 25 درجه این عدد به زیر 20 درصد پس از گذشت یک سال کاهش می یابد.
از دمای بسیار پایین هم دوری کنید
در معرض سرمای شدید قرار دادن باتری دقیقا اثری مشابه حرارت داشته و آن را نابود می سازد.
همیشه در باتری رها شده مقداری شارژ نگه دارید
به طور معمول باتری های لیتیوم-یون با رسیدن ولتاژ هر سلول به 3.0 ولت تخلیه می شوند. اگر به هر دلیل این ولتاژ از مرز 2.7 ولت بگذرد، مدار حفاظتی باتری سلول را در مد “خواب” یا “sleep” قرار می دهد و این، بدترین اتفاقی است که ممکن است بیافتد و سلول را غیر قابل شارژ می کند. برای همین همیشه توصیه می شود مقداری شارژ (حوالی 40-50 درصد) در باتری باقی بماند تا اگر به هر دلیل برای مدت طولانی از آن استفاده نشد، به دردسر نیافتید.
باتری های لیتیوم-یون تاریخ مصرف دارند
ذهنیت نادرستی که ضروری است تصحیح شود این است که باتری های لیتیوم یون هم تاریخ مصرفی داشته و پس از گذشت آن دیگر نبایستی استفاده شوند. پس بهتر خواهد بود که به سراغ یک باتری نو رفته و خیال خود را از بابت عمر و سلامت آن راحت کنیم.
قبلا تو آخرای اندروید ۶زمانی که ۸نکرده بودم فک کنمهر ۴الی ۴.۵دیقه یه درصد کممیکرد الان هر۲دیقه یبار یه درصد زمانی که نت روشنه منم فک کنم مصرفش عادی باشه به نظرم باتریم ظرفیت بیشترشو از دست داده چون تعداد چرخه تخلیهباتریم خیلی بیشتره هنگام عکس گرفتن و فیلمهم به سرعت کممیکنه
سلام اینکه بعد از بروزرسانی به اندروید 8 مصرف گوشی نسبت به قبل بالاتر رفته طبیعی هست ضمن اینکه باتری به مرور زمان کارایی اولشو از دست می ده شما اول باید ببینید چقدر شارژ بیشتر مصرف میکنه نسبت به حالت نرمال, اگر تفاوت خیلی زیاده میتونه مشکل از باتری هم باشه
سلام خسته نباشید من یک گوشی اس ۷دارم که دوساله استفاده میکنم قبلا اندروید۶ بود درسته که عمر باتریش نثل اول نبود ولی راضی بودم تا یک ماه پیش اندروید ۸کردم یکم مصرفش نسبت بع قبل رفت بالاتر جوری که هراز گاهی یکم اذیت میشم در ضمن چرخه تخلیه باتریم هم۹۱۳هس و سلامتش ۸۰درصد به نظرتون اگه یع باتری مثل باتری خودش که کیفیت خوبی داشته باشه پیدا کنم و بندازم مشکم حل میشه؟
دوست عزیز من اصلا در مورد نظر شما بابت آسیب رسانی سرما برای باطری تبلت موافق نیستم تبلت من Samsung Galaxy Note SM-P601 2014 Edition 3G بوده بعد از 2 سال خرید باطریش مدتی شارژ زود خالی میکرد خاموشش کردم گذاشتم تو پلاستیک زیپی که رطوبت نره داخلش تبلت رو بهمراه پلاستیک گذاشتم تو فریزر تا 48 ساعت بعد تبلت رو از فریزر درآوردم تا 24 ساعت همینتطور گذاشتم تو دمای اتاق بمونه بدون اینکه روشنش کنم بعد از 24 ساعت تبلت رو روشن کردم تبلت روشن شد و دوام باَطریش که قبلا 6 ساعت بود به 24 ساعت تمام در حالت فول کار یکسره رسید الان یکسال از ون تاریخ میگذره باطری اوف نکرده حالا نمیدونم چه اتفاقی افتاده ولی از اون تاریخ به بعد باطری موبایل خودم خانوادم دور نمی اندازیم دیگه باطری نمی خریم میزاریم فریزر باطری نو میشه حتی از روز اولش بهتر تصور من اینه فلز لیتیوم در برابر سرما خاصیت شیمیایش بهبود پیدا میکنه
باتشکر از سایت خوب شما:-bd
دوست عزیز گوشی آتش گرفته اما ممکنه ارتباط تمام و کمالی با مطلب نداشته باشه.
راستی تو عکس شماره 4 واقعا گوشی اتش گرفته بود؟
10 ساعت؟:o:o:o:o:o:o
بله کاملا
ممنون از اطلاعات کاربردی و مفیدی که د ر اختیار ما قرار دادید.;)
استفاده از شارژر استاندارد باتري هم خيلي مهمه
رطوبت هم فراموش کردید ، من سر همین رطوبت باتری گوشی باد کرد و غیر قابل استفاده شد
واقعا خوب و کاربردی بود.مرسی
احمد رضای عزیز مسلما خرید یه محصول قدرتمند بی توجه به قدرت پردازشی اون و بهره نکشیدن از دستگاه تا حدودی پول دور ریختنه. کاری که میشه کرد عدم بازی با دستگاه هنگام شارژ اون (دستگاه گرم تر میشه)، کمی استراحت دادن به گوشی زمانی که حسابی داغ می کنه و همینطور در صورت ضرورت به استفاده از قاب و کاور، به کارگیری مدل هایی هست که تهویه هوای نسبی رو فراهم می کنه (همچون برخی محصولات شرکت Spigen).
مرسی عالی بود
من پارسال فبلت زد الترای سونی رو خریدم که زد آب و پلمپه(باطریش عوض نمیشه) وقتی باهاش مشغول بازیایی مثل clash of clans بودم دماش بالا میرفت خیلی تو نت میچرخیدم به طوری که خیلی وقتا وقتی به شارژ بود باهاش کار میکردم الان عمر باطریش کم شده :)) الان میخوام z3 dual sim بگیرم
ازون جا که دو سیمکارته س و باطریشم نمیشه عوض کرد نگران وضغیت باطریشم…خب وقتی خودش داغ میشه من چجوری دماشو پایین نگه دارم؟ :؟
ممنون از همه
خیلی لطف کردید
مرسی از آموزشهای جالب و مفیدتون
گوشی فروش ها میگن ده ساعت بزار تو شارژ . چه خبره . من یه بار گوشی خریدم همین که زدم شارژ ازش استفاده کردم خراب شد شاید به همین خاطر باشه:p
بسیار عالی. مطلب مورد نیازی برای بسیاری از کاربران خواهد بود. چون بسیاری از فروشنده ها یک مشت اطلاعات تاریخ مصرف گذشترو به مشتریاشون درباره استفاده درست از باتری های لیتیومی میگن.
ممنون مطالب خیلی خوبی بود
بله حمید جان اینطور بهتره.
واقعا جای همچین مطلبی خال بود ممنون
ممنون. خیلی مطلب مفیدی بود. البته من تا حالا فکر میکردم سرما برای باتری مفیده!!! چون یه سری مطلب در مورد بازیابی باتری با سرما و … خونده بودم.
جناب آقای شکوری، پس برای شارژ اول گوشی خوبه که بذاریم اول شارژش کامل تموم شه بعدش بزنیم تو شارژ تا 100% بشه؟ برای کالیبره شدن میگم.
مجید عزیز هیچ اپلیکیشنی در اندروید به طور مستقیم نمی تواند با باتری وارد تراکنش شده و چنین اجازه ای داده نمی شود چرا که یک نقص امنیتی جدی است. فرضا شرایطی را تصور کنید که یک برنامه مخرب باعث از کار افتادن یا حتی انفجار باتری شود. در کل تمام کار آنها در حد اعمال تغییرات سیستمی در محدوده مجازی است که توسط خود کاربر هم به طور دستی ممکن می باشد.
سلام ممنون
منظور از تاثیر گذار چیه؟ واقعا کاربرد داره یعنی میتونه باطری رو ترمیم کنه و یا اینکه برای باطری مفید باشه یا فقط جهت اطلاع از زمان شارژ و یا زمان باقی مانده باطری و یا موارد مورد استفاده شده باطری در نظر گرفته میشه
نرم افزار power saver هم همین کارها رو انجام میده ولی مختصر تر
باز هم ممنون از مطالب زیبا و مفید شما
خواهش می کنم مهدی عزیز
وقت بخیر مجید عزیز
روایت های مختلفی درباره اثر گذاری این اپلیکیشن ها وجود دارد و واقعیت اینکه خود سازندگان صرفا امکانات مختلف را از کار می اندازند تا به مصرف بهینه برسند. بنابراین اپ هایی چون دکتر باتری جادو نمی کنند و جز غیر فعال نمودن (و احیانا دست بردن در نمودار مصرفی) کار بیشتری انجام نمی دهند.
دوست عزیز تخلیه کامل و شارژ مجدد در ابتدای خرید گوشی است. خود گوشی اجازه دشارژ کامل را نمی دهد و پیش از آن خاموش می شود. این اقدام برای کالیبره نمودن باتری و نمایش صحیح درصد باقی مانده مفید است.
سلام دوست عزیز
این نرم افزار ها تا حدی تاثیر گذار هستند
بهتر است از power saver خود گوشی استفاده کنید
واقعا اگه تا الان این موضوع رو دیده بودم اینقدر باتری نخریده بودم 🙂
با تشکر از اقای شکروی
خیلی مفید و کاربردی بود
مطلب خیلی خوبی بود. خیلی از مواردشو جایی ندیده بودم
ممنون
قبلا می گفتند باتری باید کامل تخلیه بشه بعد شارژ بشه که الان فهمیدیم اشتباه بوده!بیچاره باتری گوشی هام 🙁
با تشکر از زحمات شما خیلی عالی بود
ولی یه سوال آیا نرم افزاری مثل دکتر باطری برای باطری مفید هست و یا فقط جنبه نمایشی در خصوص کسر و زیاد شدن و یا نمایش مصرف باطری را دارد
ممنون اگه پاسخ بدید
آقا عالی.
خیلی مفید بود