اگر خاطرتان باشد، چند هفته پیش یک نامه از شرکت رایتل منتشر شد که طی آن، مدیرعامل شرکت رایتل خطاب به شخص وزیر ارتباطات اعلام کرده بود که به خاطر اعمال فیلترینگ شدید و محدودیتهای بیسابقه روی اینترنت، این شرکت در شرف ورشکستگی بوده و ممکن است از بازار خارج شود. حال یک گروه هکری به اسم ZZA یک سری نامه از شرکتهای شاتل، ایرانسل و مبیننت منتشر نموده و اینطور که مشخص است، اوضاع این شرکتها هم تعریفی ندارد و این شرکتها هم با کاهش شدید درآمد دستوپنجه نرم میکنند.
شاتل – کاهش 60 درصدی درآمد و خطر تعطیلی
ابتدا با نامه شرکت شاتل به عنوان یکی از اپراتورهای بزرگ اینترنت ثابت شروع میکنیم. طی این نامه «احمدرضا نخجوانی»، مدیرعامل شاتل، در تاریخ دوم آبان خطاب به رئیس وقت رگولاتوری و معاون وزیر ارتباطات اعلام میکند که فیلترینگ بیسابقه در ماههای اخیر تأثیر منفی جدی بر پهنای باند مصرفی و در نتیجه درآمد این شرکت داشته است. اینطور که در این نامه آمده، پهنای باند مصرفی کاربران شاتل بیش از 60 درصد و درآمد این شرکت بیش از 40 درصد کاهش داشتهاند. این خسارت در حالی بوده که 80 درصد هزینههای شاتل یا ثابت ماندهاند – کاهش نداشتهاند – و یا به خاطر تورم و افزایش نرخ ارز بالاتر رفتهاند.
اینطور که از محتوای این نامه برمیآید، شرایط فعلی برای شاتل «تحت هیچ شرایطی قابل تحمل نیست» و در صورتی که شرایط تغییر نکند شاتل نه تنها توسعه شبکه را متوقف میکند، بلکه فعالیتهای عادی خود و سرویسدهی به کاربران را نیز متوقف خواهد کرد و این عملاً به معنی «تعطیلی شاتل» است.
ایرانسل – خسارت 800 میلیارد تومانی در 40 روز
در میان نامهها، دو نامه از شرکت ایرانسل وجود دارند. ابتدا با نامه اول شروع میکنیم:
نامه فوق به تاریخ 29 آبان و خطاب به رئیس رگولاتوری و معاون وزیر بوده و طی آن «بیژن عباسی آرند»، مدیرعامل ایرانسل، از زیان 800 میلیارد تومانی ایرانسل از تاریخ 29 شهریور تا 7 آبان خبر میدهد.
نامه دوم که تصویر آن را در بالا مشاهده میکنید، به تاریخ 2 آذر بوده و موضوع آن مشابه نامه قبلی است. این نامه مجدداً خطاب به رئیس رگولاتوری و معاون وزیر بوده و مدیرعامل ایرانسل طی آن، از کاهش نیمی از ظرفیت شبکه خبر داده و افزوده که استمرار محدودیتها، مانعی جدی برای ادامه فعالیت ایرانسل است و این شرکت به حمایت و مساعدت نیاز دارد.
مبیننت – افت 30 درصدی ترافیک دیتا
نامه آخر نیز متعلق به شرکت مبیننت است. طی این نامه که در تاریخ 23 آبان ارسال شده «حسین طهرانی»، مدیرعامل مبیننت، باز هم خطاب به معاون وزیر و رگولاتوری مینویسد و از افت 30 درصدی ترافیک دیتا و کاهش 25 درصدی درآمد ماهیانه – 10 میلیارد تومان در ماه – خبر میدهد.
مبیننت برخلاف ایرانسل و شاتل نه درخواست «حمایت و مساعدت» دارد و نه خبر از احتمال تعطیلی میدهد؛ بلکه صرفاً از درخواست «ارائه رهنمودهای لازم» از مقامات بالادستی دارد.
از همراه اول چه خبر؟!
هنوز هیچ نامهای از شرکت همراه اول به عنوان بزرگترین اپراتور تلفن همراه کشور منتشر نشده، اما این شرکت صورتهای مالی خود را در کدال قرار میدهد. با بررسی صورتهای مالی همراه اول به این نتیجه میرسیم که درآمدهای این شرکت در آبان 1401 نسبت به شهریور 1401 حدود 936 میلیارد تومان کاهش داشته است:
در خصوص اینکه چرا خبری از همراه اول نیست، باید در نظر داشته باشیم که همراه اول به طور غیرمستقیم مالک پلتفرم روبیکاست (روبیکا متعلق به هلدینگ توسکا بوده و سهامداران اصلی توسکا همراه اول و شرکتهای اقماری آن هستند). به همین خاطر، چندان دور از انتظار نیست که این شرکت، برخلاف دیگر اپراتورها خطاب به معاون وزیر و رئیس رگولاتوری نامه اعتراضی ننویسد و درخواست مساعده بیشتر نکند.
پاسخ وزارت ارتباطات…؟
در خصوص پاسخ وزارت ارتباطات یا سازمان تنظیم مقررات به نامههای فوق و وضعیت موجود، باید بگوییم یا پاسخی در کار نبوده و یا رسانهای نشده است. اما جناب وزیر در واکنش به نامه مدیرعامل رایتل گفته بود: «نامه رایتل مبنای تخصصی ندارد […] عدهای تلاش دارند ضعفهای مدیریتی خود را گردن اتفاقات اخیر بیندازند».
به همین خاطر، آنقدر هم مهم نیست که از سوی وزارت ارتباطات یا سازمان تنظیم مقررات پاسخ خاصی رسانهای بشود یا نشود؛ همه چیز مشخص است! همه چیز مشخص است، مگر آینده رَوَند توسعه خدمات ارتباطاتی در ایران. توسعه فناوری 5G و اینترنت ثابت فیبر نوری تا پیش از این هم به کُندی پیش میرفت و امید خاصی به توسعه مطلوب آنها نبود. حال و با وضع موجود، همان امید نیمهجانی که داشتیم هم ناامید شده و ابر تیرهتری روی آینده فناوری ارتباطات در ایران سایه انداخته است.
ایرانسل روی بیشتر سایت های خارجی سرعتی برابر صد کیلو بیت داره با این وضعیت کسانی مثل من که از طریق اینترنت ( نه نت ملی ) کسب درآمد می کردند به واسط شغل برنامه نویسی و دیگر شغل ها از قبیل طراحی و بازار های مالی قطعاً به اینترنت استارلینگ روی می آورند و این هم به سیاهه تصمیم های غیر منطقی اضافه می شه و چیزی دربر نخواهد داشت جزء فشار به معیشت مردم و شرکت ها در این اوضای بد اقتصادی و قطعاً تبعات سنگینی بدنبال خواهد داشت 🙁 .
هیچ چیز تحمیلی پیروز نمیشه همانطور که بی حجابی تحمیلی رضاخان پیروز نشد اینترنت ملی تحمیلی نیز متحمل شکست سنگین خواهد شد. من به شخصه یک ریال خرج اینترنت داخلی نخواهم کرد
من فکر نکنم اینها حتی یک درصد بخواهند اینترنت را قطع بکنند اما احتمالا به فکر اینترنت طبقاتی به شکل روسیه یا کشورهای مشابه هستند اما نه به شکل آبان 98 در واقع طیفی در جمهوری اسلامی همین خواسته را دارند و خیلی اصرار میکنند و باید اول یک قدم بگذارند و پیش بروند عنوان بکنند و قدری اجرا بکنند تا نتیجه بد آن را مثل کاهش درآمد اپراتورها و افزایش استفاده از فیلترشکن ها با وجود مسدودشدن آنها را ببینند تا شاید قدری منصرف شده و نظر خود را نقلیل دهند و با دیگران در داخل حاکمیت همراه بشوند اما به هر حال اینقدر اینها در حاکمیت بر اینترنت گند زده اند که به قول خودشان ولنگاری در فضای مجازی هیچ وقت کنترل نمیشود اینترنت ماهواره ای هم در یکی دو سال آینده در گوشی بیاید همه این حرفها و حدیث ها برای همیشه تمام میشود و اقدامات شدیدتر در حوزه اینترنت نتیجه خیلی بدتری میدهد و حاکمیت در این حوزه را بیشتر از دست نظام بیرون می آورد.
شاتل که از قصد هیلتر میکنه در همون لحظه ایرانسل راحت وصل میشه به هیلترشکر !
من که شاتل تمدید نمیکنم
نامه ها فقط داره میگه خسارتمون رو بدید !
چیزی از اینکه شرایط رو خوب کنید نگفتن ! چون براشون ثناری مهم نیس !
آیندگان خواهند نوشت اینها برای کنترل چند اپلیکیشن خارجی مثل تلگرام یا ایستاگرام کل اینترنت را به کل قطع کردند و در انتها با وجود تحمل ضررهایش با آمدن اینترنت های جایگزین به کل شکست خوردند .
خیلی راحت باور نکنید! این کاری هست که تو ایران هر روز باید انجام داد.
این نامه ها فقط برای گرفتن خسارت هست.
از تجربه اندکی که دارم میگم،
(( این شرکت ها برای اینکه اینقدر بزرگ شوند باید جیب خیلی ها را پر کنند و آن ها هم همیشه در حال یاری رسانی به این شرکت های خصوصی غول هستند، مطمئن باشید قبل از ارسال نامه تلفنی مشکل حل شده و مبلغ هم مشخص شده، این نامه ها فقط ورق بازی هایی هست که باید انجام بشه)
اینا دروغ های خسارتی خودشونه
الکی میگن
ر***** خودتون نشستین توش😂😂😂
به جهنم
منظور ایمل چون فکر کنم دیگه نامه منقرض شده
وبه بینید شرکت ها مشکلشان با نامه سر کشاد ه می دهند
اما ای کاش هم جایی باشه نامه ها مردم خوانده بشود و مردم بدون انها را می خواند
و زنها مشکلش بگند …
اینها همش به شکست خوردن عادت دارن و عادت کردن. دیگه تبدیل به فرهنگ و زندگیشون شده. یکی دو سال دیگه اینترنت ماهواره ایی میاد و مردم کوچ میکنند سمتش و عرصه ارتباطات از دست این حکومت و شرکتهای داخلی به مرور خارج میشه.
ان شا… هرچه شریعتر به مددالهی
سید پای …. چه خبر از زمستان سخت اروپا و بی گازی؟ :))
تازه روز چهارم زمستان هستیم؛ کو تا روز نود!
من که دیگه حسابی دلم خنک شد اینترنت فاسد غربی را مثلا اینها قطع کردند تا اینکه اینترنت پاک و پاکیزه به مردم بدهند در عوض ورشکستگی درو کردند هاهاها فقط سه ماه بیشتر نگذشته که شد شرایط غیر قابل تحمل از قدیم گفتند اول یک سوزن به خودت بزن بعدا یک جوالدوز به دیگری حالا ضرر کسب و کارها هم رفته روش آخه مرد حسابی مگه اینترنت کالای رایگانه که براش اینقدر محدودیت غیر منطقی میزاری یاد صدا و سیمای بدون بیننده خودت نیفتاده بودی باید طرف رغبت بکنه ترافیک بخره تا درآمد تو یکی دربیاد الکی نسبت ترافیک خارج به داخل که معکوس نمیشه واقعا چه انتظاری داشتنید اینترنتی مشابه الگوی چینی در ایران درست بکنید دیدید که هر گردی گردو نیست ایران کره شمالی نمیشه ایرانی فقط اینترت آزاد میخواهد حالا به هر قیمیتی که شده گردن هم که نمیگیرند همه چی را می اندازند یا تقصیر دشمن یا مثلا فیلترشکنها نه شما پهنای باند را دست نزدید تقصیر ملته از این نشان به آن نشان امروز وزیر ارتباطات گفت ما اینترنت بین الملل را قطع نمیکنیم و شاید ایستاگرام و واتس آپ را هم دوباره رفع فیلتر کردیم نمیتونید هم قطع بکنید همان اپ های بومی وابسته هستند به پهنای باند جهانی این را خودتان هم میدانید قطع اینترنت از گلویتان پایین نمیرود و تف سربالاست .
اینترنت 6 جی تو را بوج ندران بسترش فرام کنند
چون مبایل 5 جی امد
نیاز بستر 5 جی داره بستر یعنی تجهیزات…………….
چی زدی؟
توسعه فیبر نوری؟
با این شرایط واقعا دیگه جایی برا فکر کردن به فیبر نوری باقی مونده
وقتی خود اینترنت قطعه شما میخوای با فیبر نوری چکار کنی؟
همین عکس و کلیپ ها و محتواهایی که داخل هست هم خیلی هاش خارجی و از طریق پیامرسان های خارجی ، یوتیوب و سازندگان محتوای خارج کشور تهیه شده پس در نتیجه همون ترافیک مصرفی پیامرسان ها خارجی هم به تدریج کم میشه چون چیز خاصی برای تبادل نیست
هیچی هی بری آپارات هی بری فیلمو و بلعکس!