اینتل قول داده که در سال 2020 اولین کارت گرافیکهای مجزای خود را بر پایه Xe معرفی کند. این گرافیک تحت توسعه Visual Technologies Team شرکت اینتل با مدیریت Raja Koduri، سرپرست سابق Radeon Technologies Group کمپانی AMD است. گرافیک Xe یک معماری گرافیکی جدید خواهد بود که راه حلهای گرافیکی نسل بعد مجزا و مجتمع اینتل را نیرو میبخشد، از مدلهای دسکتاپی، موبایل، ایستگاه کاری تا محصولات سرور. در حالی که اینتل به تازگی از چیپ بالا رده Xe برای هوش مصنوعی و HPC با اسم رمز Ponte Vecchio رونمایی کرده، جدیدترین شایعات حاکی از آن است که گرافیکهای Xe به اندازهای که انتظار میرود، انقلابی نیستند.
این اخبار یک بار دیگر از Chiphell و کاربری با نام wjm47196 نشأت میگیرد که به چند جزئیات کلیدی از گرافیکهای Intel Xe اشاره کرده. اولین نکته روند توسعه این گرافیک است که چندان خوب پیش نمیرود. در نظر داشته باشید که این اولین نسل از گرافیک Xe خواهد بود و نه نسخه 7 نانومتری که در چیپ گرافیکی Ponte Vecchio استفاده میشود. برای کسانی که قصد ندارند تمام این مطلب را مطالعه کنند، این شایعه به چند نکته کلیدی اشاره کرده:
- فرآیند توسعه گرافیک Xe چندان مساعد نیست
- گرافیکهای Ponte Vecchio ممکن است تا 2 سال آینده عرضه نشوند (2022)
- بهره وری گرافیکهای Xe نسبت به رقبا واقعا پایین است
- هیچ پشتیبانی از سوی تولید کنندگان گرافیک در زمان عرضه وجود نخواهد داشت، تنها مدلهای مرجع برای کارت گرافیکهای مجزا توسط اینتل فروخته خواهند شد
- درایورها به زمان بسیار طولانی برای بهبود نیاز دارند
اولین نمونههای Xe در رنج محصولات مختلفی استفاده خواهد شد. این شامل پردازندههای Tiger Lake که سال آینده در کنار گرافیکهای مجزا عرضه میشوند نیز میباشد. امری که Chris Hook مدیر بازاریابی سابق بخش گرافیکی اینتل به رخ دادن آن تا پایان سال 2020 اعتقاد داشت. Chris Hook و Raja به همراه کارمندان سابق AMD کمپین موفقیت آمیز Odyssey را برای بازریابی بخش گرافیک این کمپانی هدایت کرده بودند. بنابراین بسیار غافلگیر کننده بود که Chris Hook به همراه Heather Lenon (یکی دیگر اعضای بخش بازاریابی) هفته گذشته جدایی خود از اینتل را اعلام کردند.
حالا که اینتل زیر فشار شدیدی از سوی AMD در بازار پردازنده مرکزی قرار گرفته، این اخبار اوضاع را برای اینتل بهبود نمیبخشد. اجازه دهید به شایعه خودمان بازگردیم، همچنین اشاره شده که بهره وری انرژی در معماری گرافیکهای Intel Xe در حال حاضر در مقابل رقبای تیم سرخ و تیم سبز چندان خوب به نظر نمیرسد. گرافیکهای Xe مشخص نیست که بر پایه فناوری 14 نانومتر هستند و یا 10 نانومتر، اینتل هنوز این موضوع را تایید نکرده. تولید فناوری 14 نانومتری اینتل همین حالا نیز با مشکلات بسیاری روبروست و تیم آبی قادر نیست تقاضای مورد نیاز تولید کنندگان بزرگ را تامین کند.
اگر اینتل از فناوری 14 نانومتری برای تولید گرافیکهای Xe رده مصرف کننده بهره ببرد، احتمالا شاهد یک کمبود موجودی شدید خواهیم بود، بخصوص زمانی که پردازندههای Tiger Lake برای لپ تاپها و نوت بوکها به شکل انبوه عرضه شوند. خود پردازندههای Tiger Lake با لیتوگرافی 10 نانومتر پلاس تولید خواهند شد که احتمال استفاده از EMIB برای تلفیق دو سیستم روی چیپ متفاوت (پردازنده + گرافیک) را افزایش میدهد، متُدی که ظاهرا در پردازندههای Rocket Lake S نیز از آن سود برده میشود. همچنین کارت گرافیکهای مجزا در موجودیهای پایین ارائه میشوند زیرا اولین گرافیکهای Xe بازار میان رده و مقرون به صرفه را هدف خواهند گرفت.
بخش دیگر این شایعه اینجاست که اینتل تمام فروش کارت گرافیکهای مجزا را با طراحی مرجع انجام خواهند داد زیرا آنها همکاری درستی با تولید کنندگانی مانند Asus و MSI و Gigabyte بر قرار نکردهاند. احتمال بسیار بالایی وجود دارد که در زمان عرضه ما تنها شاهد مدلهای مرجع از سوی اینتل باشیم و نمونههای سفارشی یک یا حتی دو نسل بعد توسط تولید کنندگان برای گرافیکهای Xe منتشر شوند. در آخر معماری گرافیکی Intel Xe به درایورهای گرافیکی واقعا خوبی نیاز دارد تا پتانسیل آن را نشان دهد، امری که به وضوح زمان زیادی را میطلبد. حتی با عرضه گرافیکها، بهینه سازیهای بی شماری در سمت درایور نیاز است که همین موضوع میتواند توضیح دهد که چرا عملکرد اشاره شده در بالا بسیار پایینتر از حد انتظار بوده.
از افشاگریهای قبلی ما متوجه شدهایم که مدلهای مجزای بر پایه Xe حداقل چند نمونهای خواهد بود. تعداد EU در گرافیکهای مجزاء Xe از 128، 256 و 512 عدد تشکیل شده. از آن جاییکه اولین گرافیکهای Xe به بازار مصرف کننده و کاربران عرضه میشود، تعداد EU و چنین واحدی منطقی به نظر میرسد. نمونههایی که در درایور ذکر شدهاند:
- iDG1LPDEV = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 LP DG1” “gfx-driver-ci-master-2624”
- iDG2HP512 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
- iDG2HP256 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
- iDG2HP128 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
در ماه اکتبر بود که اینتل برای اولین بار موفق شد یک گرافیک Xe را در کارت گرافیک DG1 روشن کند که یک دستاورد بزرگ در بخش توسعه گرافیکی شرکت بود. از آنجایی که زمان بین این اتفاق و چنین شایعاتی بسیار نزدیک است، ما امیدواریم که تنها در عرض یک سال شاهد آماده شدن این گرافیکها باشیم تا آنها عملکرد بسیار بهتری از ادعای این شایعات داشته باشند. نظر شما چیست، تصور میکنید کارت گرافیکهای Intel Xe در زمان عرضه چه کارایی از خود نشان خواهند داد؟
نمیدونم چرا دلم به حالش میسوزه
اولین کارت Xe بتونه IGI 1 رو با 10 فریم بیاره یک انقلاب بزرگ در بخش کارت گرافیک مجزا از اینتل خواهد بود=))=))=))=))
یکی نیست بگه اخه تو که نمیتونی گند 14 نانو رو جمع کنی هی پلاس بهش اضاف میکنی حالا میخای گرافیک بدی بیرون اونم با چی رقابت کنی 1080 یا RX580 =))=))=))=))
حال 2080 و5700 XT که جای خود دارد مگه الکیه بیای با غول قرمز و هیولای سبز براحتی رقابت کنیB-)