آیا تاکنون عکس هایی گرفته اید که به دلیل نور زیاد یا تاریک بودن عکس مجبور شده باشید تنظیمات نور را تغییر دهید تا کیفیت آن را بهبود ببخشید؟ نگران نباشید این مشکل فقط برای شما پیش نیامده است. حتی گاهی مواردی پیش می آید که نور کافی در مکان وجود دارد ولی عکس بسیار نورانی میشود به گونه ای که اشیا یا افراد در عکس اصلا مشخص نیستند. در عین حال غیر ممکن است که همیشه در شرایطی عکس بگیریم که نور محیط بسیار مناسب باشد. این معضل فقط به کمک پردازش HDR قابل حل است. اما لازم است بگوییم که این تصاویر فقط در نمایشگر های HDR با کیفیت فوق العاده نمایش داده میشود و در نمایشگرهای معمولی کیفیت تصویر، زیاد مشخص نمیشود.
HDR چیست؟
HDR مخفف کلمه ی High Dynamic Range که به معنی محدوده ی دینامیکی بالا است. شاید گاهی در وب شاهد تصاویری باشید که کپی فوق العاده ای از چیزی است که با چشم از یک منظره دیده میشود. میتوان گفت که اکثر این تصاویر با تکنیک HDR عکس برداری شده اند و به سادگی عکس هایی رویایی از یک واقعیت را به تصویر میکشد. برای کسانی که به طور حرفه ای با عکاسی و واژه های عکاسی آشنا نیستند باید بگوییم که محدوده ی دینامیک، به زبان ساده اختلاف بین روشن ترین و تاریک ترین رنگ در عکس است. این قابلیت کمک میکند تا کیفیت رنگ ها بهتر نمایش داده شود و تصاویر واقعی تر با نور بهتر و کنتراست بالا تهیه شود. این تکنیک به صورت غیر منتظره ای کار عکاسان را بسیار راحت کرده است. در واقع هنگامی که از HDR دوربین یا گوشی استفاده میکنید، 3 عکس با درجه ی روشنایی مختلف گرفته میشود که در نهایت این عکس ها باهم ترکیب میشوند و یک عکس با کیفیت فوق العاده ایجاد میکنند. ولی لازم به ذکر است که عکاسی با HDR همیشه باعث ایجاد تصاویر با کیفیت نخواهد شد؛ در نتیجه باید تشخیص دهید که چه زمانی استفاده از این تکنیک نتیجه ی بهتری دارد.
روشی دیگری که عکاسان در تهیه ی تصاویر HDR استفاده میکنند، به این صورت است که تعداد 2 تا 9 عکس از یک صحنه میگیرند که میزان روشنایی هر کدام با هم فرق دارد؛ در نهایت به کمک نرم افزار این عکس ها را با هم ادغام میکنند و عکس جدیدی با کیفیت باور نکردی از آن صحنه میسازند. در این روش به یک دوربین، سه پایه و یک نرم افزار برای ترکیب عکس ها نیاز داریم؛ البته این روش کمی پیچیده تر است ولی به طور کلی هر دو روش خروجی خوبی از تصویر ارائه میکنند. اما چند نکته ی ساده وجود دارد که باعث کیفیت بهتر در این شیوه ی عکاسی میشود.
- با توجه به ماهیت HDR، شما قادر نخواهید بود با این روش از سوژه ی متحرک عکس برداری کنید؛ در واقع HDR برای اشیا متحرک بی معنی است. ساکن ماندن و توانایی در عکس برداری متوالی در یک موقعیت ثابت در HDR اهمیت زیادی دارد بنابراین سعی کنید هنگام تهیه ی عکس های متوالی موقعیتتان را تغییر ندهید و ثابت بمانید.
- سعی کنید چندین بار به صحنه یا سوژه نگاه کنید و به نقاط تاریک و روشن آن دقت کنید، چون گاهی صحنه هایی هستند که کنتراست قابل توجهی دارند و اگر با HDR عکس برداری کنیم کیفیت بالایی نخواهد داشت در حالی که اگر بدون HDR از آن صحنه عکس بگیریم شاهد کیفیت بهتری از عکس خواهیم بود.
- اگر کارت حافظه دوربینتان فضای خالی زیادی دارد؛ فرمت عکس برداری را روی RAW بگذارید زیرا کیفیت بهتری دارد. اما زمان پردازش تصویر، کمی طولانی تر از حالت عادی خواهد شد. برای اینکه نتیجه ی خوبی بگیرید بهتر است که از کارت حافظه ی کلاس 6 یا کلاس 10 استفاده کنید.
بهترین زمان استفاده از HDR
همانطور که گفتیم استفاده از تکنیک HDR، همیشه خروجی خوبی ارائه نمیکند در نتیجه بهتر است که فقط در موارد زیر از HDR استفاده کنید.
عکاسی از مناظر طبیعی
در فضای باز به علت اینکه کنتراست بالایی بین آسمان و زمین وجود دارد، برای دوربین کار سختی است که تمام این کنتراست را در یک عکس نشان دهد. در نتیجه در چنین شرایطی از HDR استفاده میشود؛ چرا که با این روش میتوانید جزییات آسمان را در تصویر داشته باشید بدون اینکه زمین را تاریکتر نشان دهد.
عکاسی پرتره در نور خورشید
همانطور که میدانیم نورپردازی بخش بسیار مهمی در عکاسی است؛ ولی نور زیاد در عکاسی چهره، مشکلات زیادی به همراه دارد. برای مثال بخش هایی از صورت، بسیار نورانی میشود و بخش هایی دیگر که در سایه قرار میگیرد بسیار تاریک خواهد شد. در این شرایط نیز HDR میتواند کیفیت بهتری را ارائه دهد.
عکاسی در نور کم
اگر در هنگام عکاسی متوجه شده اید که صحنه کمی تاریک است؛ HDR میتواند به روشنتر کردن پس زمینه بپردازد و عکس خوبی از آن صحنه ی تاریک ایجاد کند.
دیدگاهتان را بنویسید