هر کامپیوتر برای راهاندازی قطعات مختلف خود به یک منبع تغذیه نیاز دارد. با استفاده از کانکتورهای مختلف، میتوانید جریان و ولتاژ مورد نیاز برای هر قطعه را تامین کنید. در این بین به دلیل تفاوت در کانکتورها، برخی از کاربران در اتصال کانکتورها دچار مشکل میشوند. به همین دلیل در این مقاله از مجله سختافزار قصد داریم با یک راهنمای تصویری، شما را با انواع کانکتورهای پاور کامپیوتر آشنا کنیم.
- انواع پاورها
- کانکتور 4+20 پین
- کانکتور 4+4 پین
- کانکتور 8 پین PCI
- کانکتور 4 پین Molex
- کانکتور SATA
- کانکتور EPS
انواع پاورها
پاورهای کامپیوتر در توانهای مختلفی تولید میشوند که هر کدام از آنها دارای تعداد ریل خروجی، تعداد کانکتورها، شیوه اتصال کابلها و شدت جریان خروجی متفاوتی هستند. بهطور کلی پاورها به سه دسته تقسیم میشوند:
Non-Modular: تمامی کابلها بهصورت دائمی و غیرقابل جداکردن، به پاور متصل هستند که به این نوع از پاورها «غیر ماژولار» میگویند. پاورهای غیر ماژولار نسبت به دو گروه دیگر، قیمت کمتری دارند ولی در عوض، دیگر نمیتوانید هر کابلی را که خواستید از پاور جدا کنید و با مشکل Cable Management مواجه میشوید. درواقع در پاور غیر ماژولار، تمامی کانکتورهای ضروری (کانکتورهایی که برای روشن شدن کامپیوتر به آنها نیاز است) و کانکتورهای غیرضروری (کانکتورهایی که حتی بدون اتصالشان هم کامپیوتر میتواند روشن شود) به پاور متصل هستند. به این نوع از پاورها، «Fixed» هم گفته میشود.
Semi-Modular: بعضی از کابلها به پاور متصل هستند و نمیتوان آنها را جدا کرد (کانکتورهای ضروری مثل برق مادربورد و CPU) ولی گروهی دیگر از کابلها را میتوان جداگانه به پاور متصل کرد (کانکتورهای غیرضروری مثل SATA ،PCIe و کارت گرافیک) که به این نوع پاورها «نیمه ماژولار» میگویند.
Fully Modular: تمام کابلها قابلیت جداسازی از پاور را دارند که به این نوع از پاورها «فول ماژولار/تمام ماژولار» میگویند. به این معنی که تمامی کانکتورهای ضروری و غیرضروری از پاور جدا میشوند. قابلیت شخصیسازی در این پاورها بهشدت بالاست و خیلی بالاتری هم دارند. به این نوع از پاورها، (بدون پیشوند و کلمه اضافهای) «Modular» هم گفته میشود. در تصویر زیر، محیط یک پاور 750 وات را مشاهده میکنید:
توان مورد نیاز هر قطعه، توسط کانکتورهای اختصاصی آن تامین میشود و هر کانکتور نیز از بخشهای مختلفی از بورد پاور خارج میشود. با نگاه به سختافزار پاور، تا حد زیادی میتوان متوجه شد که چقدر کیفیت دارد. 6 کانکتور اصلی، مهمترین کانکتورهای پاور کامپیوتر هستند:
کانکتور 4+20 پین:
این کانکتور برای اتصال به مادربورد و تامین توان مورد نیاز آن مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی از پاورهای بیکیفیت و با توان بسیار پایین، شاهد حضور کانکتور 20 پین هستیم و در برخی پاورها نیز کانکتور به صورت یکپارچه و با تعداد 24 پین ثابت دیده میشود. در بعضی از پاورها که این نوع بسیار معمول است، شاهد حضور کانکتور 4+20 پین هستیم که میتوانید در مادربوردهای ساده که به یک کانکتور 20 پین نیاز دارند، از کانکتور مورد نیاز استفاده کنید و در مادربوردهای قدرتمندتر، با اتصال بخش 4 پین به قسمت 20 پین، از آن استفاده کنید.
کانکتور 4+4 پین:
این کانکتور به دو صورت دیده میشود که در برخی پاورها همانند تصویر بالا به شکل دو کانکتور 4 پین در کنار یکدیگر و در بعض دیگر بهصورت یک کانکتور یکپارچه 8 پین دیده میشوند. کاربرد کانکتور 4+4 یا 8 پین برای تامین توان مورد نیاز پردازنده است. در پاورهای با توان بالا، یک کانکتور 4+4 پین و یک کانکتور 8 پین در کنار یکدیگر وجود دارند که از آن پاورها میتوانید برای مادربوردهای مخصوص سرور استفاده کنید که دارای دو سوکت پردازنده هستند،.
در پاورهای با توان پایین نیز شاهد حضور تنها یک کانکتور 4 پین برای پردازنده هستیم. شما باید بر اساس توان مورد نیاز برای پردازنده و کانکتور مادربورد خود، از کابل مخصوص 4 پین، 4+4 پین یا 8 پین استفاده کنید. استفاده از یک کانکتور 4 پین برای مادربوردهایی که دارای کانکتور 8 پین هستند، مشکلی در روشن شدن سیستم به وجود نمیآورد. ولی توصیه میشود درصورتیکه از پردازندههای قدرتمندی استفاده میکنید، کانکتور 4+4 یا 8 پین را به مادربورد متصل کنید تا تامین توان پردازنده به بهترین شکل ممکن انجام شود. به طور معمول کانکتور مخصوص پردازنده در قسمت بالای سوکت پردازنده (نزدیک به پورتهای پشت مادربورد) قرار دارد.
کانکتور 8 پین PCI (در برخی پاورها بهصورت 2+6 پین):
این کانکتور برای اتصال به کارت گرافیکهای قدرتمندی به کار میرود که بهطور معمول توان مصرفی بالایی نسبت به سایر محصولات دارند. برخی از کارتهای حرفهای، به سه عدد کانکتور 8 پین نیاز دارند ولی به طور معمول پاورهای با توان پایین، این کانکتور را ندارند. یکی از نکاتی که میتوانید کانکتور 8 پین PCI را از 8 پین مخصوص پردازنده به سادگی تشخیص دهید، گیره کانکتور است (نمونه این گیره را میتوانید در اینجا ببینید). البته در این بین بعضی از پاورها دارای کانکتور 6 پین و بعضی نیز دارای کانکتور 6 پین هستند. از نظر ظاهری میتوانید تمام این موارد را در تصویر بالا ببینید.
کانکتور 4 پین Molex:
کانکتور Molex بهطور مخصوص برای تامین توان مورد نیاز برخی تجهیزات مانند فن، HDD و درایو نوری IDE مورد استفاده قرار میگیرد. به طور معمول در پاورهای ارزان قیمت، کیفیت کانکتور Molex بسیار پایین است و پایههای کانکتور دچار مشکل میشوند.
کانکتور SATA:
مخصوص تامین توان تجهیزات مجهز به پورت SATA مانند درایو نوری، هارد دیسک و SSD است. البته امروزه به تعداد حداقل 4 عدد از این کانکتور برای یک سیستم مورد نیاز است.
کانکتور EPS:
یکی دیگر از کانکتورهای پاور کامپیوتر، EPS (مخفف Entry-Level Power Supply) است که مخصوص افراد و یا شرکتهایی است که سیستمهای قدرتمندی داشته و برای اتصال به CPU از آن استفاده میشود. برخلاف کانکتور PCI و PCIe که وظیفه برقرسانی به کارت گرافیک را دارند، کانکتور EPS وظیفه تامین انرژی CPU را برعهده دارد.
ویژگی منحصربهفرد این کانکتور اینجاست که بهطور پیوسته و مستمر به CPU برقرسانی میکند و به همین دلیل اکثرا برای پردازنده سرورها استفاده میشوند. امروزه کانکتور 8 پین EPS متداولترین نوع از این کانکتور است. با این حال، افراد عادی که قصد دارند از سیستم خود استفادههای حرفهای و با قدرت بالا کنند (مثل اورکلاک کردن)، تنها یک عدد کانکتور EPS برایشان کافی است.
مقالات مرتبط:
سلام
Motherboard asus b85plus
Ram8gig
Cpu i3 4130
Graphic gt730 2gig
Power memonex 420w
میخوام ارتقا بدم و کارت گرافیک gtx950 extreme gaming وسی پی یو i5 4460بگیرم اما کارت گرافیک 8کانکتور میخواد درصورتی که پاور 6کانکتور داره برا سی پی یو هم 4کانکتور داره که باi3الان داخل مادر بورده اما گرافیک نه الان به نظرتون باید پاور عوض شه؟
واگر ارتقا بدم مناسب بازی نیمه حرفه ای هست؟ ببخشید طولانی شد:l
سلام
بله میتونید
با سلام، من یه پاور green gp430A-sp دارم با مادربورد gigabyte p75 ، و CPU Intel corei3 2120 و رم ۴، آیا می تونم کارت گرافیک Asus strix dc2oc gtx 960 که نیاز به یک کانکتور ۶ پین دارد را نصب کنم؟
مشکل منم دقیقا همینه ولی جوابی نگرفتم.
سلام دوست عزیز اگه دوتا رم داری یکیش رو در بیار اگه بازم همون مشکل ایجاد شد مشکل از پاورته
سلام
احتمالا سی پی یو مشکل داره
باید تست بشه قطعات
با سلام من یه سیستم p4 دارم وقتی دکمه پاور رو میزنم سیستم روشن میشه ولی همون موقع سریع خاموش میشه بعد وقتی کانکتور 4 پین رو از مادربورد جدا میکنم سیستم روشن میشه ولی هیچ عکس العملی از سیستم نمیبینم اصلا وارد محیط بوت هم نمیشود
سلام
دوست عزیز جای خاصی رو نمیتونیم معرفی کنیم
در انجمن سخت افزار ([url]”http://forums.sakhtafzarmag.com/”[/url]) هم پرسجو کنید احتمالا اونجا میتونند کمکتون کنند
سلام.ببخشید من دنبال تعدادی کانکتور MPLEX پنج پین با این شماره هستم .
ممکنه راهنمایی کنید تز کجا میتونم تهیه کنم؟Molex Mini Fit 5569-05
دوستان ببخشید
توی خط سوم منظورم دو تا 8 پین هست که مجموع میشه 16 پین
خط یکی مونده به آخر هم اشتباه نوشتم.منظورم دو تا 8 پین بوده
ببخشید من این سوال رو توی حالت خواب و بیداری نوشتم
الان که اومدم نگاه کردم دیدم سر تا پاش اشتباهه
اصلا اگه امکانش هست حذفش کنین:)
گذشتم:smiley1
سلام دوستان
یه سوالی داشتم روم نمیشه بپرسم:l
ولی ذهنمو درگیر کرده مجبور بپرسم شما نخندین:smiley9
تو عکسهای GTX 980 ti دیدم که محل ورود کانکتور به حالت دو تا 4 پین کنار هم هست
ینی هشت پین
ولی یه عکس نصب شده ی اون گرافیک رو که دیدم یه کانکتور به حالت 2 تا 6 پین بهش وصل شده بود ینی میشه 12 پین که با عقل جور در نمیاد
مگه میشه؟؟
توی اقلام همراه گرافیک هم ذکر شده دو تا کانکتور 6 پین همراهشه
اصلا در کل توضیح میدین که جریان چی
سلام
بله حداقل پاور 430 وات مورد نیاز سیستم شما هست و اینکه روشن میشه کافی نیست
سلام. من با این سیستم پاور 380 وات دارم و داره کار می کنه به نظ شما باید عوض کنم پاورم رو اگه نکنم چه مشکلی پیش میاد
.
مادربرد ASUS h97 plus
گرافیک سافایر R7 360 ddr5
رم 4
سی پی یو 4790 intel
هارد 1tb
سلام
متوجه سوالتون نشدم؟ چرا باید اسیب بزنه به سیستمتون؟ یعنی چه تناقضی مشاده کردید؟
سلام. ولی پاور من 380 واته. به نظر شما باید عوض کنم.ایا اسیب میزنه به سیستمم؟ چون داره راحت کار می کنه و مشکلی هم نداره.
سلام
شما نیاز به پاور 430 وات دارید.
سلام. برای این سیستم چه پاوری مناسب است.
مادربرد ASUS h97 plus
گرافیک سافایر R7 360 ddr5
رم 4
سی پی یو 4790 intel
هارد 1tb
سلام
دوست عزیز هر 8 تا رو بزنید.
خیر، مشکلی ندارد.
سلام ، من سی پی یو i5 4690k دارم هشت مادربرد هشت پینه ،هر هشتا بزنم یا چهار بسه؟ ضمنا استفاده از تبدیل مولکس به شش پین برای کارت گرافیک ضرر داره؟ لطفا به میلم جواب بدید حتما ببینم جوابتونو ممنون
سلام
نه حسین جان مشکلی پیش نمیاد.
سلام.
من توان پاورم 330w هستش.
اگه پاور 600 و خورده ای بهش وصل کنم برای کامپیوترم مشکل پیش نمیاد؟
چگونه تشخیص بدیم کدوم 4+4پین به پردازنده وصل کنیم یا فرقی نداره
سلام دوست عزیز
در پاور 430 گریین یک 6 پین وجود دارد که به صورت 6+2 بوده
سلام، کارت گرافیک من دو تا شش پین نیاز داره و پاورم ۴۳۰ گرین هست که یک شش پین داره و یک هشت پین، بیرون گشتم تبدیل هم پیدا نکردم. آیا هشت پین رو می تونم به شش پین وصل کنم؟ چون بالا تو توضیحات نوشته بعضی هشت پین ها به صورت ۶+۲ هستند؟
پاور نسبتا خوبی بوده و جوابگو هست ولی بهتر است از پاور درگیری استفاده کنید
سلام دوست عزیز
کانکتور 6 پین + 2پین در این پاور هست و باید با هم استفاده کنید
سلام
من یک پاور green 530A-EU دارم. می خوام ببینم که می تونم کارت R9 280x رو به پاور وصل کنم. چون الان فقط 1 کانکتور 6 پین دارم. راهی هست؟
با سلام و تشکر
در صورت امکان در مورد پاور 450 وات انرمکس توضیح بدین و بفرمایید تا چه حدود سیستمهایی رو جواب میده.
ممنونم میشم
سلام دوست خوبم
به طور کلی برای اینکه خیالتان راحت باشد بهتر است پاور قوی تر بگیرید اما اگر الان پول ندارید می توانید از یک مبدل Molex به شش پین که معمولا در حود جعبه کارت گرافیک است استفاده کنید تا در آینده یک پاور قوی تر بگیرید.
سلام و خسته نباشید بخاطر زحماتی که برای ارائه ی اطلاعات مفید می کشید.
من یه سوالی از شما داشتم آقای پناهی، بنده از یک پاور Green gp380-eu استفاده می کنم و کارت گرافیکی رو میخوام بخرم که دارای سوکت 6 پین هست. کارت گرافیک مد نظر بنده Asus GTX 750 ti oc 2 GB هست. پاور سیستم من سوکت 6 پین نداره اما با توجه به عکس این سوکت ها رو ساپورت می کنه:
[img]http://s5.picofile.com/file/8160637700/2014_12_30_22_53_54.jpg[/img]
حالا به نظز شما راه حلی وجود داره از طریقی آداپتوری سوکت های Molex رو به سوکت 6 پینی روی کارت گرافیک تبدیل کنم؟ یا اینکه مجبورم پاورم رو خدای نکرده عوض کنم؟
ممنون.
سلام دوست عزیز
در صورت داشتن سوکت هشت پین همان سوکت را نصب کنید چون بهتر است.
با سلام
مین برد من سوکت 8 پین پاور می خوره پاور من هم 8 پین داره cpu i3 هست به نظر شما سوکت 8پین بزارم یا همون چهار پین باشه
رمم هم 6
گرافیک 5450 2
ممنون میشم جواب میل کنید
یا سلام وتشکر از شما
اقای پناهی این مشکل چند روزیه که اتفاق افتاده ،اما درمورد موضوعات اشاره شده از طرف جناب عالی باید عرض کنم که موارد کنترل شد و تنها قطعه ای که فعالیت ندارد ،هارد میباشد که چراغ اون خاموشه و چشمک نمیزند وگرنه فن های سیستم روشن میشوند ،اما یک نکته که شاید گفتنش بد نباشد ،در قسمت تنظیمات بایوس و سربرگ power و در زیر مجموعه ان گزینه suspend mode دارای دوحالت S1 و S3 می باشد ،وقتی حالت S1 فعال باشد و سیستم را sleep کنم چون کیس خاموش نمیشود در راه اندازی مجدد ویندوز لود میشود و مشکلی نیست اما در حالت S3 که در زمان sleep کیس هم خاموش میشود لود شدن ویندوز به مشکل بر میخورد
سلام دوست عزیز
این مورد دلایل زیادی دارد ممکن است که وقتی از حالت Sleep خارج می شود درایور کارت گرافیک و یا دستور العمل راه اندازی اطلاعات روی حافظه فعال نشود. درایور کارت گرافیک را چک کنید همچنین چک کنید که سیستم وقتی از حالت Sleep خارج می شود فن هایش کار می کند.
با سلام
چرا وقتی که سیستمو ب حالت sleep خاموش می کنم در راه اندازی مجدد
ویندوز لود نمیشه؟البته سیستم روشن میشه اما چراغ هارد خاموشه!
سلام دوست عزیز
واقعیت چون مصرف زیادی ندارد این طور است و در بازار کم است اما به نظرم از تولید کنندگان کیس این مورد را پیگیری کنید به نتیجه بهتری می رسید.
سلام دوست خوبم
لطفا پاور را تغییر دهید یا سیستم را با پاور دیگری تست کنید. این مورد بعید نیست از پاور شما باشد.
;)ضمن عرض سلام و وقت بخیر
کانکتور 6 پین مادگی چراسخت گیر میاد 1 ماهه میگردم کمیابه هنوز قیمتی نگرفتم برااستعلامم باید پیداکنم
باتشکر اصفهانی
Main: giga x58 usb 3
Cpu:core i7 930
Power:tesco p4 700
تمام قطعات رو از روی مادربردم برداشتم و ففط کابل 24 پین 4+4 تغذیه cpu رو وصل کردم ولی بازم همین مشکل رو دارم
سلام به شما دوست عزیز
بقیه کانکتورها را هم درست نصب کردید؟ کانکتور 24 پین و بقیه موارد مورد نیاز؟ لطفا مشخصات سیستم را اعلام کنید.
سلام.من زمانی که کابل 4+4 پاور رو روی مادربردم وصل میکنم بعد از روشن شدن کامپیوتر هر چند ثانیه سیستمم خاموش روشن میشه.لطفا راهنمایی کنید
سلام دوست خوبم
در مجموع استفاده و اتصال قطعات به این صورت مشکلی ایجاد نمی کند چون این کانکتورها به طورکلی معمولا از یک شاخه منشاء می گیرند و مشکلی در این زمینه ایجاد نمی کند. اما در مورد فن من پیشنهاد می کنم با گرین تماس بگیرید و مشکل را از مهندس عمرانی بپرسید. البته الان نیستند و تا یک هفته دیگر از مسافرت کاری بر می گردند.
سلام،ضمن عرض تشکر از مدیریت سایت خوبتون،سؤالی که دارم اینکه اخیرا قطعاتی رادرکیس( green cougar x7(ver 2.0 تعبیه کردم منجمله پاور green 1000B_OC,بااینحال تعداد زیادی رابط molex که معمولا بصورت خوشه ای به یک کابل متصلند،را بجایی وصل نکردم؛بعبارت دقیقتر ازهرخوشه فقط یک رابط molex بکارم آمد.آیااین درست است یا اتصالاتی رابرقرارنکرده ام؟درضمن درمورد فنهای این کیس(ورژن۲)هم گفتنیست که بناگاه خاموش میشوند(درهردوری که باشند یاهرجای کیس که باشند،کلا این قضیه رندوم است!البته درفروم لیون کامپیوترهم گزارش این مشکل راباهمین کیس ازدیگران دیده ام)محبت بفرمایید راهنماییم کنید،ممنون.
سلام
منظور از تعداد ریل های 12 ولت چیه؟
ممنون
سلام ببخشید سوالی داشتم ممنون میشم پاسخ بدید خیلی شرمنده بنده امروز مادربرد asus z87-a رو خریدم والبته یک هارد 1tb wd 64mb هم خریدم و یک مدت پیش یک گرافیک asus 650 ti boost خریده بودم و کیسم green x6 با یک پاور green 530 eu و چند روز دیگه میخوام دوتا رم کورسیر 4گیگ با فرکانس 1600 و یک سی پی یو i5 4430 بگیرم بودجه دقیقا در همین سطح است و اصلا نمیتونم بیشتر از این بگیرم میخواستم بدونم این پاور برای این سیستم مشکلی بوجود نمیاره البته اصلا و ابدا هزینه خرید یک پاور نو ندارم فقط میخوام بدونم مشکلی مشکلی نیست؟ آسیبی به قطعاتم نمیرسه ؟
ممنون از پاسخگویی تون
خیلی عالی بود واقعا!
سلام با تشکر واقعا عالی بود مثل همیشه
راستی اقای پناهی من هرچی با دفتر نشریه برای خرید ارشیو کامل مجله تماس گرفتم متاسفانه جواب درستی از همکارانتان دریافت نکرده ام. هی امروز وفردا میکنند حتی شماره تماس هم از من گرفته اند ولی با گذشت 1 ماه هنوز پاسخ روشنی دریافت نکرده ام.
واقعا عالی است. بدون اغراق کاربران ما خیلی به این اطلاعات نیاز دارند. ممنونم اقای شالیکاریان.
ممنون آقای شالیکاران..
خیلی وقت بود، دنبال یه آموزش خوب درباره ی پاور بودم! امیدوارم باز هم از این نوع مطالب آموزشی ازتون داشته باشیم..