هر کامپیوتر برای راهاندازی قطعات مختلف خود به یک منبع تغذیه نیاز دارد. با استفاده از کانکتورهای مختلف، میتوانید جریان و ولتاژ مورد نیاز برای هر قطعه را تامین کنید. در این بین به دلیل تفاوت در کانکتورها، برخی از کاربران در اتصال کانکتورها دچار مشکل میشوند. به همین دلیل در این مقاله از مجله سختافزار قصد داریم با یک راهنمای تصویری، شما را با انواع کانکتورهای پاور کامپیوتر آشنا کنیم.
- انواع پاورها
- کانکتور 4+20 پین
- کانکتور 4+4 پین
- کانکتور 8 پین PCI
- کانکتور 4 پین Molex
- کانکتور SATA
- کانکتور EPS
انواع پاورها
پاورهای کامپیوتر در توانهای مختلفی تولید میشوند که هر کدام از آنها دارای تعداد ریل خروجی، تعداد کانکتورها، شیوه اتصال کابلها و شدت جریان خروجی متفاوتی هستند. بهطور کلی پاورها به سه دسته تقسیم میشوند:
Non-Modular: تمامی کابلها بهصورت دائمی و غیرقابل جداکردن، به پاور متصل هستند که به این نوع از پاورها «غیر ماژولار» میگویند. پاورهای غیر ماژولار نسبت به دو گروه دیگر، قیمت کمتری دارند ولی در عوض، دیگر نمیتوانید هر کابلی را که خواستید از پاور جدا کنید و با مشکل Cable Management مواجه میشوید. درواقع در پاور غیر ماژولار، تمامی کانکتورهای ضروری (کانکتورهایی که برای روشن شدن کامپیوتر به آنها نیاز است) و کانکتورهای غیرضروری (کانکتورهایی که حتی بدون اتصالشان هم کامپیوتر میتواند روشن شود) به پاور متصل هستند. به این نوع از پاورها، «Fixed» هم گفته میشود.
Semi-Modular: بعضی از کابلها به پاور متصل هستند و نمیتوان آنها را جدا کرد (کانکتورهای ضروری مثل برق مادربورد و CPU) ولی گروهی دیگر از کابلها را میتوان جداگانه به پاور متصل کرد (کانکتورهای غیرضروری مثل SATA ،PCIe و کارت گرافیک) که به این نوع پاورها «نیمه ماژولار» میگویند.
Fully Modular: تمام کابلها قابلیت جداسازی از پاور را دارند که به این نوع از پاورها «فول ماژولار/تمام ماژولار» میگویند. به این معنی که تمامی کانکتورهای ضروری و غیرضروری از پاور جدا میشوند. قابلیت شخصیسازی در این پاورها بهشدت بالاست و خیلی بالاتری هم دارند. به این نوع از پاورها، (بدون پیشوند و کلمه اضافهای) «Modular» هم گفته میشود. در تصویر زیر، محیط یک پاور 750 وات را مشاهده میکنید:
توان مورد نیاز هر قطعه، توسط کانکتورهای اختصاصی آن تامین میشود و هر کانکتور نیز از بخشهای مختلفی از بورد پاور خارج میشود. با نگاه به سختافزار پاور، تا حد زیادی میتوان متوجه شد که چقدر کیفیت دارد. 6 کانکتور اصلی، مهمترین کانکتورهای پاور کامپیوتر هستند:
کانکتور 4+20 پین:
این کانکتور برای اتصال به مادربورد و تامین توان مورد نیاز آن مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی از پاورهای بیکیفیت و با توان بسیار پایین، شاهد حضور کانکتور 20 پین هستیم و در برخی پاورها نیز کانکتور به صورت یکپارچه و با تعداد 24 پین ثابت دیده میشود. در بعضی از پاورها که این نوع بسیار معمول است، شاهد حضور کانکتور 4+20 پین هستیم که میتوانید در مادربوردهای ساده که به یک کانکتور 20 پین نیاز دارند، از کانکتور مورد نیاز استفاده کنید و در مادربوردهای قدرتمندتر، با اتصال بخش 4 پین به قسمت 20 پین، از آن استفاده کنید.
کانکتور 4+4 پین:
این کانکتور به دو صورت دیده میشود که در برخی پاورها همانند تصویر بالا به شکل دو کانکتور 4 پین در کنار یکدیگر و در بعض دیگر بهصورت یک کانکتور یکپارچه 8 پین دیده میشوند. کاربرد کانکتور 4+4 یا 8 پین برای تامین توان مورد نیاز پردازنده است. در پاورهای با توان بالا، یک کانکتور 4+4 پین و یک کانکتور 8 پین در کنار یکدیگر وجود دارند که از آن پاورها میتوانید برای مادربوردهای مخصوص سرور استفاده کنید که دارای دو سوکت پردازنده هستند،.
در پاورهای با توان پایین نیز شاهد حضور تنها یک کانکتور 4 پین برای پردازنده هستیم. شما باید بر اساس توان مورد نیاز برای پردازنده و کانکتور مادربورد خود، از کابل مخصوص 4 پین، 4+4 پین یا 8 پین استفاده کنید. استفاده از یک کانکتور 4 پین برای مادربوردهایی که دارای کانکتور 8 پین هستند، مشکلی در روشن شدن سیستم به وجود نمیآورد. ولی توصیه میشود درصورتیکه از پردازندههای قدرتمندی استفاده میکنید، کانکتور 4+4 یا 8 پین را به مادربورد متصل کنید تا تامین توان پردازنده به بهترین شکل ممکن انجام شود. به طور معمول کانکتور مخصوص پردازنده در قسمت بالای سوکت پردازنده (نزدیک به پورتهای پشت مادربورد) قرار دارد.
کانکتور 8 پین PCI (در برخی پاورها بهصورت 2+6 پین):
این کانکتور برای اتصال به کارت گرافیکهای قدرتمندی به کار میرود که بهطور معمول توان مصرفی بالایی نسبت به سایر محصولات دارند. برخی از کارتهای حرفهای، به سه عدد کانکتور 8 پین نیاز دارند ولی به طور معمول پاورهای با توان پایین، این کانکتور را ندارند. یکی از نکاتی که میتوانید کانکتور 8 پین PCI را از 8 پین مخصوص پردازنده به سادگی تشخیص دهید، گیره کانکتور است (نمونه این گیره را میتوانید در اینجا ببینید). البته در این بین بعضی از پاورها دارای کانکتور 6 پین و بعضی نیز دارای کانکتور 6 پین هستند. از نظر ظاهری میتوانید تمام این موارد را در تصویر بالا ببینید.
کانکتور 4 پین Molex:
کانکتور Molex بهطور مخصوص برای تامین توان مورد نیاز برخی تجهیزات مانند فن، HDD و درایو نوری IDE مورد استفاده قرار میگیرد. به طور معمول در پاورهای ارزان قیمت، کیفیت کانکتور Molex بسیار پایین است و پایههای کانکتور دچار مشکل میشوند.
کانکتور SATA:
مخصوص تامین توان تجهیزات مجهز به پورت SATA مانند درایو نوری، هارد دیسک و SSD است. البته امروزه به تعداد حداقل 4 عدد از این کانکتور برای یک سیستم مورد نیاز است.
کانکتور EPS:
یکی دیگر از کانکتورهای پاور کامپیوتر، EPS (مخفف Entry-Level Power Supply) است که مخصوص افراد و یا شرکتهایی است که سیستمهای قدرتمندی داشته و برای اتصال به CPU از آن استفاده میشود. برخلاف کانکتور PCI و PCIe که وظیفه برقرسانی به کارت گرافیک را دارند، کانکتور EPS وظیفه تامین انرژی CPU را برعهده دارد.
ویژگی منحصربهفرد این کانکتور اینجاست که بهطور پیوسته و مستمر به CPU برقرسانی میکند و به همین دلیل اکثرا برای پردازنده سرورها استفاده میشوند. امروزه کانکتور 8 پین EPS متداولترین نوع از این کانکتور است. با این حال، افراد عادی که قصد دارند از سیستم خود استفادههای حرفهای و با قدرت بالا کنند (مثل اورکلاک کردن)، تنها یک عدد کانکتور EPS برایشان کافی است.
مقالات مرتبط:
سلام مادر بورد من 8 پین هست ولی پاور من 6 پین داره
میخوام از پردازنده i3 استفاده نم مشلی که پیش نمیاد؟ لطفا راهنماییم کنید
اگر خود سیستم تهویه مناسب و فن داره خیر. ولی در هر حال میتونید خریداری کنید با خیال راحت تر استفاده کنید. درباره پردازنده ها تقریبا در تمامی بنچمارک ها مدل i5 عملکرد بهتری داشته
مشکل داغ کردن با ارتقای پاور حل نمیشه باید به فکر خنک کننده باشید. درباره پاور هم باید مشخصات کامل سیستم رو لطف کنید بتونیم حداقل پاور مورد نیاز رو محاسبه کنیم
سلام وقت بخیر..لطفا راهنمایی کنید..روی کامپیوترم یه کارت dvb-s گذاشتم که وقتی سیم انتن بهش وصل میکنم داغ میکنه..کارت باید ۱۳ ولت برق به ال ان بی برسونه..احتمال میدم پاور سیستم ضعیف باشه..از چه نوع پاوری باید استفاده کنم؟؟؟
نیازی ب fan cpu مثلا مدل master liquid 120L داره این سیستم؟
ایا پاور گرین GP650A-uk
با گرافیک 1050 4G ایسوس
رم 16 T-FORCE 3200
مین برد Z370 asuse
سی پی یو core i5 8600 coffe lake
و سوال بعدی اینکه cpu i5 8600k بهتره یا cpu i7 7700 kaby lake
بله مناسبه
سلام خسته نباشید
ایا پاور گرین GP650A-uk
با گرافیک 1050 4G ایسوس
رم 16 T-FORCE 3200
مین برد Z370 asuse
سی پی یو core i5 8600 coffe lake
سازگاره ؟
متوجه منظور سوال شما نشدم. 500 وات پاور با برق 220 ولت که طبیعتا فرق داره
به دلیل نوسان برق. یه محافظ تهیه کنید
سلام
یه سوال ،فرض کنیم یک پاور 550 وات داریم و مصرف سخت افزار 100 وات فقط از پاور استفاده میشود خب حالا برق مصرفی از شهر 550 است یا 100؟
سلام کامپیوتر پاور میسوزونه مشکلش چیه تا حالا ۳ تا پاور عوض کردم
باشه. ممنون که جواب دادید یه کارش میکنم
شاید بتونید از فروشگاه هایی که قطعات الکترونیکی میفروشن یه تبدیل 1 به 2 بخرید. شاید هم فروشگاه هایی باشن که از شما سفارش بگیرن و خودشون تبدیل رو درست کنن
یعنی واسه اضافه کردن یه دونه دی وی دی رایتر باید پاور بگیرم؟
یعنی هیچ تبدیلی وجود نداره یا چند تا سیم دیگه از پاور اومده که عکسشو خودتون گذاشتید کانکتور 4 پین Molex با این سیم ها کاری نمیشه کرد؟
ممکنه با این کار به مادربرد آسیب زده باشید. بهترین کار اینه که سیستم رو کلا به یک تعمیرکار نشون بدید
سلام. با شرایطی که توضیح دادید به نظر میرسه باید یک پاور با خروجی بالاتر تهیه کنید
سلام. من میخوام یه دونه دی وی دی رایتر اضافه کنم ولی سیم برق هایی که از پاور اومده سه تا هستن که یکی روی دی وی دی و دو تا دیگه روی هارد نصب هستن کابل برقش رو از کجا بگیرم
سلام،آقا من دسته سیم پاور ک سرش سوکت ۲۴ تاییه رو بدون علامت گذاری همه رو از وسط چیدم،الان سیمارو که به هم متصل میکنم تصویر بالا نمیاد ، انقدر هم سیم هارو با هم عوض کردم و آزمون و خطا کردم خسته شدم،اصلا نتیجه نگرفتم،راه چاره چیه؟
ممنون
سلام دوست عزیز
حداقل پاور مناسب حدود 300 واته که این محصول از گرین مناسبه GP330A-EU Plus….اما پیشنهاد میشه این مدل GP450A-UKرا تهیه کنید .در اینده هم نمیشه الان گفت بستگی به ارتقای قطعات داره
بله مناسبه
با سلام
لطفاً «حداقل پاور»، «پاور مناسب» و «بالاترین پاور که در آینده برای سیستم جدید نیز مناسب باشد»، مارک «گرین» برای سیستم من به شرح زیر را معرفی نمائید:
MotherBoard: ECS P35T-A Socket: 775 ver:1.0
RAM: DDR2 6GB
HardDisks(SATA): 1TB, 350GB
CPU: Q9650
DVD ROM, DVD RW
GeForce 8400 GS
FANs: DEEPCOOL GAMMAXX S40, 3 x 8×8
Mouse, Keyboard
باتشکر
باسلام ایا پاور گرین 530 وات برای سی پی یو i5 6400 و رم 8گیگ و گرافیک 1060 6گیگ کافی است ممنون میشم جواب بدید.
سلام. مادربرد سیستم قدیمیه و اگه گرافیک رو ارتقا بدید نمیتونید از حداکثر توانش استفاده کنید. ضمن اینکه پردازنده هم چندان قوی نیست و اگر میخواید بازی اجرا کنید باید ارتقا داده بشه. ارتقای مادربرد و گرافیک و پردازنده هم طبیعتا به یک پاور جدید نیاز داره
سلام خسته نباشید سیستم من اینه
cpu:i3 3240 intel lga 1155 3.4GHz
main:gigabyte p61a ddr3
ram:8 kingston ddr3 1600
vga:nvidia geforce 730 2gb up to 4gb
ram reader:pioneer
power:green 430
dvd rw:asus 24x
case:Green magnum plus
میتونم گرافیکش رو به
Gigabayte gtx 1050 ti g1 4gb
تغییر بدم؟ و آیا نیازی به تغییر دیگر اجزا نیست؟
باتشکر
این برای بازی های جدید کمه. یه گرافیک با 4 گیگ حافظه حداقل خریداری کنید
برای بازی
من کل سیستم
مادربرد
سلام خوبی من این گرافیک
Radeon RX 460 MSI OC 2GB
روی هربازی جدید جدید جدید یا قدیمی چک کردم با
cpu intel Core i5 i5-3550(E1) Ivy Bridge 3.3GHz
چک کردم
تو سایت
http://www.game-debate.com/
بازیهاش
همش سبز داده
یعنی میتونی بازی اجرا کنی بدون مشکل
من اینجوری این گرافیک پیدا کردم خریدم
حتی میگه که میتونی با گرافیک های . ضعیف .معمولی یا قوی بازی کنی
ASRock B75M-GL مادربرد
cpu : intel Core i5 i5-3550(E1) Ivy Bridge 3.3GHz
RAM
8 GB شاید
یا
16 GB شاید
امکان داره 8 گیگ بگیرم یا شاید 16 گیگ رم
گرفتم
گرافیک
MSI
Radeon RX 460 2GB
برای چه کاربردی؟ از لینک زیر میتونید راهنمای خرید و ارتقای سیستم با بودجه های مختلف برای کاربردهای مختلف رو مشاهده کنید:
راهنمای خرید PC با بودجه های مختلف ([url]”https://www.sakhtafzarmag.com/راهنمای-خرید-مشاوره/20293/راهنمای-خرید-سیستم-pc-با-بودجه-های-مختلف-از-1-تا-10-میلیون-تومان-؛-آبان-ماه-96″[/url])
ASRock B75M-GL
سلام خوبی من الان پس میتونم از این گرافیک بدون هیچ محدویت گرافیکی قشنگ با کل توان گرافیک استفاده کنم ایا با این گرافیک مشکلی ندارم؟؟
MSI RX 460 OC 2GB با این گرافیک DDR5
مادربرد شما از پردازنده ای که گفتید پشتیبانی میکنه. اگر میخواید حداکثر توان رو با ترکیب مادربرد+گرافیک+CPU در اجرای بازی داشته باشید باید مقدار رم سیستم شما بالا باشه که اشاره نکردید چقدره. به اضافه اینکه وقتی این قطعات رو ارتقا میدید باید پاور رو هم متناسب با توان سیستم تغییر بدید که مشخص نکردید پاور شما در حال حاضر چند واته. ضمن اینکه درباره ارتقای سیستم، وقتی شما میگید میخوام از Titan xp استفاده کنم دارید درباره احتمالا قوی ترین کارت گرافیک جهان صحبت میکنید اصلا توانایی ارتقا دادن معنی پیدا نمیکنه. اگر میخواید حتما titan xp استفاده کنید پیشنهاد میکنیم کل مجموعه ای که دارید رو ارتقا بدید. یعنی مادربرد، CPU، رم، پاور، هارد و SSD و سیستم های خنک کننده و حتی کیس
سلام. تفاوت PCIe نسخه 2 و 3 در پهنای باندی هست که در اختیار سیستم قرار میدن که اون هم با توجه به کارتی که شما اشاره کردید چندان مشخص نیست
سلام اگه من cpu Core i7 i7-3770(E1) Ivy Bridge 3.4GHz بگیرم اونوقت میتونم از این گرافیک titan xp استفاده کنم
یا نه
کلا بیشتر گرافیک تا چقد میتونم بزارم ایا از گرافیکها جدید جدید ساپورت میکنه ؟؟
مثل
Radeon RX Vega 64 8GB
جواب این سوال بدهید؟؟
سلام میخواستم بدونم میشه کارت گرافیک GIGABYTE RX 560 Gaming OC 2GB GDDR5 روی مادر برد gigabyte P41T-D3P نصب کرد وپشتیبانی میشه توسط مادر برد یا نه چون فکر کنم رابط مادر برد pci-e 2.0 هست و مال کارت گرافیک PCI-E 3.0 .با تشکر
سلام اگه من cpu Core i7 i7-3770(E1) Ivy Bridge 3.4GHz بگیرم اونوقت میتونم از این گرافیک titan xp استفاده کنم
یا نه
کلا بیشتر گرافیک تا چقد میتونم بزارم ایا از گرافیکها جدید جدید ساپورت میکنه ؟؟
مثل
Radeon RX Vega 64 8GB
سلام دوست عزیز. این دو تا کارتی که گفتید خیلی با هم فرق دارن اصلا تو یه کلاس مقایسه ای نیستن. در هر حال برای استفاده از مدل MSI مشکلی ندارید ولی پیشنهاد میکنیم قبل از ارتقای کلی از خرید titan xp صرف نظر کنید
سلام جواب بدهید این سوال لطفا
ASRock B75M-GL
سلام منظورم اینه که من فقط میخوام از یکی از کارتهای گرافیک استفاده کنم
MSI RX 460 OC 2GB با این گرافیک DDR5
یا
از کارت گرافیک
NVIDIA GeForce GTX TITAN Xp
یا جدیدترین
از یکیش فقط استفاده کنم روی
PCI Express 3.0 فقط نصب بشه
ایا محدودیت گرافیکی نداره یعنی دیگه محدود نمیکنه
از توان کاملش میتونم استفاده کنم
سلاام دوست عزیز
در درجه اول که مشکل شما با تبدیل حل نمیشه و باید از پورت 8 پین استفاده کنید. اما در مجموع وقتی مادربرد تغییر میکنه طبیعتا کارت گرافیک، CPU، هارد، رم و… هم تغییر میکنن و در نتیجه شما به یه پاور قوی تر احتیاج دارید. پس ریسک نکنید و یه پاور هم خریداری کنید
سلام خسته نباشین من ی پاور قدددییمی الگانس دارم ک شوکت مادر ۴پین میخوره بعد میخوام مادربود b150agameing pro msi
بگیرم ک برقش ۸پین هست حالا میخام ببییینم چطوریه عایا حور در میاد با این یا نه؟تبدیل بزنم مشکلی پیش نمیاد البته سیستمم کامل نیست
سلام منظورم اینه که من فقط میخوام از یکی از کارتهای گرافیک استفاده کنم
MSI RX 460 OC 2GB با این گرافیک DDR5
یا
از کارت گرافیک
NVIDIA GeForce GTX TITAN Xp
یا جدیدترین
از یکیش فقط استفاده کنم روی
PCI Express 3.0 فقط نصب بشه
ایا محدودیت گرافیکی نداره یعنی دیگه محدود نمیکنه
از توان کاملش میتونم استفاده کنم
سلام. این مادربرد از یک اسلات PCI 2 و یک اسلات PCI 3 پشتیبانی میکنه و در نتیجه کاهش راندمان خواهید داشت. همچنین از SLI پشتیبانی نمیکنه
ASRock B75M-GL
cpu intel Core i5 i5-3550(E1) Ivy Bridge 3.3GHz
MSI RX 460 OC 2GB با این گرافیک DDR5
نصب میشه
با
NVIDIA GeForce GTX TITAN Xp
ایا این دوتا گرافیک روی مادربردم نصب میشه
2
گرافیک گفتم محدودیت ایجاد نمیکنه یعنی از توانش کم نمیشه
محدویت گرافیکی گرافیکی نداره
سلام دوست عزیز
برای حل این مشکل پین مشکلی کنار کانکتور را فشار دهید و کانکتور را بیرون بکشید.
این رو چه جوری در بيارم. لطفا سریع جواب بدین.
اینم عکسش:
http://s9.picofile.com/file/8306429142/1505387019520_225175561.jpg
:-))
سلام دوست عزیز
جدا نمیشه باید یه فن دوتایی بگیرید که به یه سوکت وصل شه
سلام من میخوام برای کیس 3 تا فن نصب کنم اما مادربرد فقط 2 تا هدر فن داره که یکیش برای cpu به کار گرفته شده و دیگری خالی هست
برای دو فن دیگه هدر خالی ندارم راهنمایی کنید برق اون دوتای دیگرو چجوری تامین کنم
آیا باید با مبدل به sata وصل کرد؟ اگه میشه اسم کابل مبدل چیه
با تشکر
سلام دوست عزیز
پاور دیگری تست کنید
سلام یه سیستم نسبتا قدیمی دارم وقتی کانکتور پردازنده رو متصل میکنم با زدنکلید پاور روشن نمیشه ولی وقتی کانکتور رو جدا میکنم سیستم روشن میشه ولی تصویر نمیاد.به نظرتون مشکل از چیه؟ باتشکر
سلام دوست عزیز
خیر مشکلی نیست و میتونید استفاده کنید