در معرفی اپل آیفون 6 و 6 پلاس، اگرچه با پنهانکاری های زیادی از طرف اپل مواجه شدیم، اما توجه و کنجکاوی خیلی ها به سمت سیستم روی یک چیپ (SoC) 64 بیتی A8 معطوف شده که بعنوان قلب تپنده ای قدرتمند در دل این دو محصول جاگرفته است. مسلما امروزه یکی از مهمترین جنبه های سخت افزاری هر تلقن هوشمندی، چیپ ست استفاده شده در آن می باشد که به نحوی موفقیت یا شکست آن محصول در گرو آن است. بنابراین تکامل این بخش سخت افزاری در نسخه های جدیدتر یک الزام برای موفقیت محصول جدید محسوب می شود. چند روز پیش بود که آقای تیم کوک در مراسمی از آیفون های جدید پرده برداشت که مطابق با انچه انتظار می رفت در این محصولات از جدیدترین سیستم روی یک چیپ معرفی شده توسط اپل یعنی A8 استفاده شده است. این چیپ ست جدید جانشین مدل A7 شده که در آیفون 5S به کار رفته بود و مدل های سطح پایین از چیپ ست A6 بهره برده بودند. اما امسال اپل در هردو محصول جدید معرفی شده از A8 استفاده کرده که جای بسی خوشحالی است. در این بخش قرار است نگاه دقیق و نزدیکی به این چیپ ست جدید داشته باشیم.
پردازنده استفاده شده در تراشه A8 و فناوری تولید آن
دو کمپانی بزرگ اپل و سامسونگ باهم برای تولید چیپ ست A7 همکاری زیادی داشتند اما چیپ ست تولید شده A8 دیگر ارتباطی به کمپانی مطرح کره ای ندارد. بعد از جدایی از سامسونگ اپل تصمیم گرفته با کمپانی بزرگ تایوانی TSMC همکاری کند که در حال حاضر تولید کننده رسمی سیستم روی یک چیپ A8 است. البته شایعات زیادی وجود دارد مبنی براینکه اپل برای تولید و توسعه نسل بعدی تراشه ها مجددا با سامسونگ همکاری خواهد کرد.اگرچه اپل هیچ جزئیاتی را به طور رسمی در مورد فرکانس هسته پردازنده استفاده شده در چیپ A8 اعلام نکرده اما نتایج برخی بنچمارک های انجام شده نشان می دهد این تراشه از نسل دوم پردازنده دو هسته ای Cyclone با فرکانس 1.4 گیگاهرتز بهره برده است. (برای مقایسه بهتر است یادآور شویم در تراشه A7 از پردازنده دو هسته ای با فرکانس 1.3 گیگاهرتز استفاده شده بود) جدای از حدس و گمان، مطمئن هستیم که پردازنده موجود در تراشه A8 همانند نسل قبلی مبتنی بر معماری ARMv8-a تولید شده که آن را به یک پردازنده 64 بیتی تبدیل کرده است.
تراشه تولید شده توسط کمپانی TSMC حداقل روی کاغذ نشان داده نسبت به نسل قبلی برتری زیادی دارد. در تولید این پردازنده از تکنولوژی 20 نانومتری استفاده شده که نشان از ترانزیستورهای زیاد در ابعاد کوچکتر نسبت به A7 که از تکنولوژی 28 نانومتری بهره برده بود، دارد. TSMC در مورد برتری های این تراشه A8 در مقایسه با سیستم روی یک چیپ هایی که از فناوری 28 نانومتری در آنها استفاده شده به 30% سرعت بالاتر، 25% راندمان انرژی بهتر و 1.9 برابر ابعاد کوچکتر اشاره کرده است. اما از طرفی اپل مدعی شده که این تراشه به واسطه استفاده از دومیلیارد ترانزیستور در داخلش، 50% سریعتر از A7 است که نصف این مقدار ترانزیستور را در خودش جای داده بود. جالب است بدانید که سامسونگ در گلکسی آلفا که اخیرا معرفی کرده و از آن به عنوان رقیب آیفون 6 نام می برند، از چیپ ست Exynos 5430 استفاده کرده که به گفته خودش اولین تراشه مبتنی بر فناوری 20 نانومتری دنیا است.
پردازنده گرافیکی استفاده شده در A8
در کنفرانس اپل برای رونمایی آیفون 6 و آیفون 6 پلاس، زمان نسبتا زیادی به معرفی قابلیت های گرافیکی جدید به کار رفته شده در این دو محصول اختصاص داده شد بود که این موضوع از سرگرمی های بصری لذت بخش در زمینه بازی و نرم افزارهای گرافیکی برای کاربران حکایت دارد. این مزیت ها همه به لطف استفاده از پردازنده گرافیکی PowerVR GX6650 محقق شده است. این پردازنده گرافیکی از 6 خوشه سایه زنی یکپارچه (USC) مبتنی بر معماری اختصاصی Rogue بهره مند شده که هرکدام 32 هسته سایه زن را در خود جای داده اند. (در مجموع 192 هسته). این پردازنده گرافیکی علاوه بر قدرت خیره کننده در پردازش های گرافیکی، از راندمان مصرفی بسیار خوبی نیز برخوردار است. پردازنده گرافیکی استفاده شده در آیفون 5S مدل PowerVR G6430 بود که برای مقایسه بهتر باید منتظر نتایج بنچمارک های مربوطه باشیم. اپل درمورد عملکرد پردازنده گرافیکی A8 هیچ آمار و عدد و رقمی ارائه نکرده و فقط به این گفته که این محصول در زمینه گرافیکی 84 % عملکرد بهتر را نسبت به نمونه معرفی شده در سال 2007 دارد، بسنده کرده است. تنها چیزی که در مورد عملکرد این پردازنده گرافیکی مطمئن هستیم عدد مربوط به محاسبات 250/500 گیگافلاپس در فرکانس 650 مگاهرتز آن است به طوریکه این عدد در مورد آیفون 5S چیزی در حدود 153/230.4 گیگافلاپس در فرکانس 600 مگاهرتز بود. با استفاده از تکنولوژی متال (Metal) ، یکپارچگی خوبی بین پردازنده و پردازنده گرافیکی تراشه A8 ایجاد می شود که علاقه مندان به بازیهای جذاب و گرافیک بالا را به هیچ عنوان نا امید نخواهد کرد.
پردازنده کمکی M8 در کنار A8
اپل آیفون 5S اولین تلفن هوشمند اپل بود که از یک پردازنده کمکی در کنار پردازنده اصلی جهت پردازش داده های حرکتی بهره مند شده بود. آاین پردازنده کمکی اطلاعاتی را از سنسورهای تعبیه شده مثل شتاب سنج، ژیروسکوپ و قطب نما دریافت و پردازش می کند. آیفون 6 و 6 پلاس نیز همین روند را ادامه داده و از پردازنده کمکی M8 در آنها استفاده شده است.این پردازنده کمکی با ویژگیهایی برتر نسبت به نسل قبلی تولید شده که می توان به فشار سنج تقویت شده در آن، که جهت اندازه گیری بهتر فشار هوا استفاده می شود، اشاره نمود. اما M8 از امکاناتی جدید شامل قدم شمار، ارتفاع سنج، محاسبه مسافت طی شده و تشخیص اینکه شما در حال حرکت هستید یا ایستاده اید اشاره نمود. قابلیت های نامبرده شده برای M8 مسیر را برای بهره مندی از کیت سلامتی اپل جهت کنترل فعالیتهای مرتبط هموار می کند. به لطف استفاده از تکنولوژی متال، M8 هنگام بازی کردن با پردازنده و پردازنده گرافیکی هماهنگ و یکپارچه شده و جهت قرارگیری آیفون شما را شناسایی می کند.
دوربین iSight و تراشه A8
اپل همچنین در کنفرانس معرفی تلفن های هوشمند جدیدش، از ارتقاء عملکرد دوربین iSight این محصولات سخن به میان آورد. این دوربین درکنار قابلیت های جدید سخت افزاری از قدرت پردازشی خام تولید شده توسط تراشه A8 بیش از پیش بهره مند شده است. این موضوع به لطف استفاده از یک رمزگذار ویدئو (video encoder) با طراحی جدید و ارتقاء پردازش سیگنال تصویر در تراشه A8 است. به لطف تعبیه این امکانات، کاربران می توانند از ویژگیهای فانتزی جدید مثل Focus Pixels جهت افزایش سرعت فوکوس خودکار، قابلایت تشخیص چهره بهتر و فوکوس خودکار مستمر بهره مند شوند. هماهنگی بین تراشه A8 و دوربین iSight همچنین منجر به تولید تصاویری با نویز کمتر و کیفیت بالاتر خواهد شد. تصویر برداری با نرخ 240 فریم در ثانیه جهت استفاده از حالت اسلوموشن یکی دیگر از مزیت های این هماهنگی است.
عمر باتری و تراشه A8
موضوع عمر باتری به یک مسئله بسیار مهم در زمینه تلفن های هوشمند تبدیل شده و بسیار از کاربران هنگام خرید این موضوع را مدنظر دارند. در مورد آیفون 5S درکنار تمامی امکانات سخت افزاری و نرم افزاری عالی، عمر باتری 1570 میلی آمپری آن، یکی از معایب جدی بود. به طور قطعی نمی توان گفت که آیفون 6 و آیفون 6 پلاس چه اندازه بهتر از نسل قبلی خواهند بود اما بر اساس حدس و گمان و اطلاعات جزئی که اپل در اختیار گذاشته، می توان به نتایجی در این زمینه رسید. همانطورکه در جاهای مختلف این مقاله مشاهده کردید، از واژه راندمان مصرفی خوب در مورد تراشه A8 زیاد استفاده شده است. بهره مندی از فناوری 20 نانومتری، پردازنده گرافیکی و پردازنده کمکی کم مصرف در کنار استفاده از باتری با ظرفیت 1800 میلی آمپری، می تواند برای آیفون 6 این گل سرسبد اپل در زمینه عمرباتری عملکرد خوبی را رقم بزند. هم چنین قرار است آیفون 6 پلاس با باتری 2915 میلی آمپری روانه بازار شود.
| آیفون 6 | آبفون 6 پلاس |
موسیقی | 50 ساعت | 80 ساعت |
تماشای ویدئو HD | 11 ساعت | 14 ساعت |
وب گردی از طریق Wi-Fi | 11 ساعت | 12 ساعت |
وب گردی از طریق LTE | 10 ساعت | 12 ساعت |
وب گردی از طریق 3G | 10 ساعت | 12 ساعت |
مکالمه در شبکه 3G | 14 ساعت | 24 ساعت |
زمان آماده به کار | 10 روز (250 ساعت) | 16 روز (384 ساعت) |
واقعا اپل رو به خاطر پیشرو بودن در استفاده از سخت افزار های جدید تحسین می کنم من خودم Galaxy S4 دارم اگه اپل نبود شاید اندرویدی ها به این زودی ها به سمت 64 بیتی نمی رفتن استفاده از فناوری 20 نانومتری مزیت هایی داره حتی اگر شرکت های اندرویدی هم به خاطر رقابت با اپل یا بازی با اعداد برای تبلیغات چیپ های 64 بیتی با فناوری 20 نانومتری تولید کنند در نهایت به نفع مصرف کننده خواهد بود البته به شرطی که قیمت نهایی محصول بالاتر نرود
خیلی ممنون مطلب مفیدی بود لطفا هر زمان که توانستید مقایسه ای بین cpu و gpu به کار رفته در چیپ A8 و Tegra K1 و چیپ Exynos هشت هسته ای به کار رفته در نوت 4 انجام دهید با تشکر
سلام به شما دوست خوبم
براساس برداشتی که من از گزینه های مهم شما کردم به نظرم بهتر است که به سراغ برندی دیگر بروید چون مواردی که گفتید در این برند وجود ندارد. به نظر من شما بهتر است روی Z2 و Z3 که دوست عزیزمان محمد هم به آن اشاره کردند برنامه ریزی کنید چون امکانات مورد نیاز شما را دارد.
سلام دوست خوبم
واقعیت این تایید برای کاربرانی که ثبت نام هستند خودکار است و مجموعه سخت افزار به خاطر احترام به کاربران این کار را کرده است. اگر موردی است به بنده بگویید تا پیگیری کنم.
کاملا صحیص … !
خبری که قبلا در کنفرانس اینتل در اینجا شنیدیم ، ساخت اولین نمونه پردازنده 17nm بود که بی شک نه فقط در اولترابوک ها بلکه در تجهیزات موبایل هم وارد میشود ،
بهرحال شاهد اولین پردازنده های 64bit در گوشی ها هستیم کاری که اینتل سال 2001 انجام داد Itanium انجام داد .
نکته دیگه اینه که یک پردازنده میتونه عرض باسی خروجی 32بیت داشته باشه و اون رو به عرض 64بیت تغییر داد ، کاری که AMD انجام میداد و میده .
ولی یک پردازنده 64 بیت واقعی تمامی محاسبات،ورودی ها ، خروجی ، کنترول همگی 64بیتی است که کاری بس سنگین است همین رو میشه گفت که شرکت اینتل فقط یک طراحی مبتنی کامل بر 64بیت دارد که پیشگام ان هم IBM بوده.
جناب پناهی سلام
بعنوان یک کاربر قدیمی از شما انتظار دارم دیدگاههایی که لحن و عبارات مناسبی ندارند ، تایید نشده و نمایش داده نشوند.
با تشکر از سایت وزین سخت افزار
زد 3 یا زد 2
سلام به اقای پناهی خسته نباشید، من تقریبا هر روز به سایته فوق العادتون سر میزنم چون می دونم همیشه به روزه
خب اصل مطلب راستیتش من تصمیمه جدی داشتم که ایفون 6 بخرم ولی وقتی فهمیدم که اولا ضده اب نسیت دوما صفحش زده خش نیست دل سرد شدم و الان بیشتر به ایفون 5 میل پیدا کردم ولی خب صفحه اونم خیلی کوچیکه چون خودم الان نکسوس 5 دارم به نظر شما با این تفاسیر از از ایفون بکشم بیرون و اگه کشیدم بیرون چه گوشیه اندوریدی را پیش نهاد می کنید قیمت هم مهم نیست // بازم ممنون
دوستان عزیز این همه اطلاعاتی که در مورد پردازنده آیفون 6 نیاز دارید.