رفتار درست با کامپیوتر یکی از مهمترین عوامل در افزایش طول عمر و حفظ و نگهداری آن به شمار میرود. اغلب ما نحوه کار با کامپیوتر را از دوران کودکی فرا میگیریم، اما در زمینه شیوه نگهداری از آن، دانش ما خیلی محدود است. بعضی از کاربران به اشتباه معتقدند اگر فقط برای چند ساعت با کامپیوتر کار نمیکنید بهتر است آن را خاموش کنید.
کم نیستند کاربرانی که وسواس گونه به غلط فکر می کنند پس از شات داوون کردن ویندوز، بهتر است برق سیستم را از پشت بکشیم و یا سوییچ پاور را از پشت خاموش کنیم، تا طول عمر آن کم نشود! امروز با مرور برخی از این باورهای اشتباه، سعی خواهیم کرد در مورد این موضوع اطلاع رسانی کنیم.
چند بار در روز کامپیوتر را خاموش کنیم؟
اگر کامپیوتر اشتراکی در خانه دارید و چند نفر از آن استفاده میکنند، فقط شب هنگام (اگر کسی از آن استفاده ندارد) آن را “شات داوون” کنید. اجازه دهید کامپیوتر در تمام مدت روز روشن باقی بماند. اگر در طول شب هم ممکن است در خانه کسی از کامیپوتر استفاده کند، آن را تمام مدت روشن نگاه دارید و خاموش نکنید.
اگر کامپیوتر فقط مخصوص خود شماست، و در شبانه روز ممکن است فقط یک بار سراغ کامپیوتر بروید، بهتر است پس از پایان کار آن را شات داوون کنید. مثلا یک گیمر که 3 ساعت با کامپیوتر بازی میکند، در پایان بازی خود بهتر است کامپیوتر را شات داوون کند تا روز بعد.
اگر کامپیوتر فقط مخصوص خود شماست، در صورتی که در شبانه روز بیش از 1 بار به کامپیوتر خود رجوع کنید، بهتر است، آن را روشن نگه دارید و فقط شب هنگام موقع خواب آن را شات داوون کنید. بنابراین اگر در روز، مثلا مجموعا فقط 1 ساعت با کامپیوتر کار دارید، اما 3 مرتبه به کامپیوتر مراجع میکنید، بهتر است تمام مدت کامپیوتر روشن باقی بماند و فقط شب هنگام آن را شات داوون کنید.
آیا با روشن ماندن کامپیوتر طول عمر آن کم میشود؟
خیر، اما با چند بار خاموش و روشن کردن کامپیوتر در طی روز استهلاک قطعات الکترونیکی داخل آن بیشتر میشود. با روشن ماندن کامپیوتر (کیس) در طول روز، فقط استهلاک فنها ممکن است کمی بیشتر شود که با توجه به اینکه قیمت پایینی که نسبت به بقیه قطعات دارند، اشکالی ندارد.
اما در مورد مانیتور روشن ماندن طولانی مدت نمایشگر توصیه نمیشود و حتما باید با تعیین زمان Sleep برای Monitor در بخش Power Setting، در زمان بیکاری سیستم به آن استراحت داد. بهتر است حداقل بین 15 تا 30 دقیقه را برای زمان خواب نمایشگر انتخاب کنید.
در مورد لپتاپ اما، با توجه به طول عمر کوتاهی که دارد، مشکلی نیست اگر در طول روز آن را چند بار خاموش کنید. حتی می توانید از طریق Power Setting آن را تنظیم کنید که به هنگام بی کاری به حالت Sleep برود.
آیا پس از شات داوون، باید کامپیوتر را از برق بکشیم؟
در مورد کامپیوتر دسکتاپ، خیر، به هیچ وجه آن را از برق نکشید و یا پس از کار با سیستم، کلید پشت پاور را خاموش نکنید. فقط در صورتی که مسافرت میروید و چند روز از کامیپوتر استفاده نمیکنید، بهتر است آن را از برق بکشید و یا کلید پاور را از پشت خاموش کنید.
با هر بار قطع و وصل کردن برق پاور، چه با قطع دوشاخه و چه با کلید پشت پاور، فشار زیادی تحت عنوان هجوم جریان اولیه یا Inrush Current به سیستم شما وارد میشود که در بهترین حالت، باعث استهلاک پاور شما میشود، و اگر پاور خوبی نداشته باشید ممکن است این فشار به دیگر قطعات شما نیز وارد شود و به مرور به سیستم آسیب برساند. بنابراین توصیه اکید ما این است که برق کامپیوتر را قطع نکنید مگر زمانیکه برای چند روز به مسافرت میروید.
توجه داشته باشید، کامپیوتر کم مصرف ترین وسیله برقی یک خانه است که به صورت هوشمند به هنگام خاموشی مصرف برق آن کمتر از یک وات در ساعت است. این وسیله به هنگام روشن بودن نیز بهینه ترین قطعه برقی است که صرفا بر اساس میزان شدت استفاده نیرو مصرف میکند. بنابراین با از برق کشیدن کامپیوتر هیچ تفاوتی در قیمت فیش برق شما بوجود نخواهد آمد.
اما در مورد لپتاپ، بر عکس دسکتاپ، بهتر است پس از استفاده آن را از برق بکشید. دائم به برق ماندن آداپتور لپتاپ، طول عمر باطری و دوام آن را کاهش میدهد و عملا قدرت نگهداری شارژ آن را از بین میبرد. پس از شارژ باطری لپتاپ، حتما آن را از برق بکشید و اگر فراموش میکنید، پس از پایان کار با لپتاپ حتما آن را از برق بکشید.
دقت داشته باشید برای کامپیوتر (چه دسکتاپ و چه لپتاپ) حتما برای آن محافظ برق مناسب تهیه کنید.
با کامپیوترهای قدیمی چه کنیم؟
خاموش ماندن هر قطعه الکترونیکی در طولانی مدت احتمال آسیب و یا عدم کارکرد آن را بیشتر میکند. بنابراین اگر کامپیوتر و یا لپتاپ قدیمی در خانه دارید که از آن استفاده نمیکنید، بهتر است که آن را در بازار دست دوم بفروشید تا شخص دیگری از آن استفاده کند.
اگر سیستم قدیمی دارید و از آن استفاده میکنید، فرض کنید به عنوان سرور، و یا ذخیره ساز آرشیو، آگاه باشید کامپیوترهای قدیمی هر چه بیشتر روشن بمانند، دوام آنها و شانس زندگی شان بیشتر میشود. پس روشن ماندن سیستم قدیمی خیلی هم خوب است.
صد البته توجه داشته باشید پاشنه آشیل کامپیوترهای قدیمی پاور آنهاست. اگر سیستم قدیمی با عمر بیش از 10 سال دارید، حتما پاور آن را عوض کنید؛ بخش کولینگ آن را سالانه سرویس کنید و تا میتوانید آن را روشن نگه دارید.
توصیه آخر اینکه، قطعات اصلی سیستمهای قدیمی را ارتقا ندهید! دست به پردازنده، رم، مادربرد، کارت گرافیک، و یا حتی کیس سیستم قدیمی نزید. سیستمهای قدیمی که سالهاست در یک حالت مشخصی استفاده شدهاند، توانایی تطبیق پذیری بسیار پایینی دارند و اصلا قطعات جدید و یا تغییر در مدار خود را بر نمیتابند. رم و یا پردازنده ای که سالهاست در اسلات خود فیکس مانده و کار می کند، بگذارید به همان حالت بماند و دستش نزنید. تنها تغییر و ارتقا مجاز برای سیستمهای قدیمی، تعویض پاور و یا خرید SSD برای آنهاست.
سلام وقتتون بخیر
اگه کامپیوتر خاموش باشه ولی کیس کامپیوتر ۳ روز روشن بمونه، اشکالی به وجود میاد؟
والا این چیزی که گفتین نشدنیه. کامپیوتر خاموش بشه یعنی کیس خاموش بشه وگرنه روشنه.
احتمالا منظورش از کامپیوتر مانیتوره
ما که چند بار در روز برقمون رو قطع میکنن چیکار کنیم مجبوریم از پریز بکشیم دیگه یه بیرون میریم تا بیایم صد بار برق رو مییرن
لعنت بهشون
شما یا یک یو پی اس یا یک استابلایزر سر راه بذارید..یک کوچیک هم باشه در حد توان سیستم کفایت میکنه…قطعاتتون رو از صدمات مربوط به نوسانات برق حفظ میکنه
من یه انتقادی دارم
بهتره که نوشتن دیدگاه رو بالا بزارید مخصوصاً با موبایل تا بیایم پایین چندبار تصادفی میزنه پاسخ به دیگرس
سلام خسته نباشین.
من دو سه هفته ای میشه که استفاده ای از کامپیوتر نداشتم و از برق کشیدمش،تا دو ماه دیگه هم برای درسام مجبورم سمتش نرم،مشکلی ایجاد نمیکنه اگه این همه مدت از برق کشیده شده باشه؟
نه مشکلی نداره.
سلام کامپیوترم به مدت 10 ساعت رو حالت خواب بوده الان هر کار میکنم روشن نمیشه لطفا ی راه حل بدین؟؟
اگر لپتاپه، 7 ثانیه دکمه پاور رو نگه دارید بعد روشنش کنید
سام خسته نباشید.من ی لپ تاپ دارم که باتری نداره کلن.این رو از برق بکشم بعد کار باهاش،خراب میشه؟
لپتاپ رو از برق بکشید وقتی کارتون تموم شد.
سلام من سیستم به شکلی شده که حتما باید یکبار از برق کشیده بشه تا دوباره روشن شه و میترسم این به کامپیوترم اسیب وارد کنه (بخاطر وجود اطلاعات مهم) سیستمم هم قدیمیه در حدی که سال 92 حدودا خریدیم میخاستم ببینم بنده چیکار کنم ایا خاموش کنم سیستم رو یا روشن بمونه مناسب تره؟
والا چی بگم، وقتی به برق بمونه روشن نمیشه و باید یه بار از برق بکشید تا دوباره روشن بشه، دیگه حرفی نمیمونه برادر
دوست عزیز. چک کنین ممکنه مشکل از پاور شما باشه. و با تعویض یک پاور احتمالا خیلی زیاد مشکل شما برطرف میشه.
یک پاور دیگه وصل کنین ببینین مشکل از همونه یا خیر.(من که فکر میکنم همون باشه)
معمولا پاور بعد ده سال کار ممکنه که به مشکل بر بخوره.
من قدیما یک سیستم پنتیوم 4 داشتم (شما حدس بزن سنش رو) و فقط 10 سال در انباری افتاده بود ولی زدم به برق کلید پاور رو زدم و ویندوز اکس پی خیلی شیک اومد بالا با تمام اطلاعاتم
یعنی میخام بگم نگران اطلاعاتتون نباشید. ضربه و خیلی موارد دیگ خیلی خطرناک تر از برق و اینها برای اطلاعات هستش.
موفق باشید
داداش اون کلا مشکل داره باید بری بدی تعمیر کنند وگرنه به بقیه قطعات آسیب وارد میشه
سلام من یه پاور دارم که برای کار های تعمیراتی و اینا استفاده می کنم و از اون برای PC استفاده نمی کنم. مارک گرین 400 وات هست
دو سوال داشتم:یکی اینکه اگر مثلا این پاور 4 ساعت روشن باشه بعد از اون تایم، یه 1 ساعت بهش استراحت بدم و تا آخر روز کاری اینطور ازش استفاده کنم مشکلی پیش نمیاد یا اینکه بهتره بیشتر روز روشن باشه و آخر شب فقط اون رو خاموش کنم تا بره رو حالت استندبای؟
بعدش اینکه این پاور به یه محافظ وصله که البته چندان از محافظ در مورد نوسانات ناگهانی ک قطع کنه یا نه، اطمینان ندارم
آیا بهتره این محافظ و پاور داخلش شب هم روشن باشن و پاور رو حالت استندبای هم باشه یا اینکه کلا کلید محافظ بزنم تا همه تجهیزات از جمله پاور خاموش بشن؟ ممنون🙏
سلام دوست عزیز، این مطلب برای وقتی نوشته شده که پاور به سیستم وصل باشه. در مورد شما، مشکلی نیست هر وقت کارتون تموم شد از برق بکشید.
آها ممنون🙏
سلام اینجا وقتی بارون میاد برق ها قطع میشه من پیسیم به محافظ وسیله میخواستم بدونم نیازه وقتی بارون میاد برق ها قطع میشه من پیسیم با محافظ رو از برق بکشم یا بمونه ممنون میشم بهم بگید💜
خسته نباشید ببخشید من دکمه روشن و خاموش پاور کامپیوترم کار نمیکنه یعنی پاورم تا از برق نکشم خاموش نمیشه
مشکلی که ایجاد نمیکنه ینی چیژ خاصی که نیست؟
سه ساعت مقاله نوشتیم که کامپیوتر رو از برق نکشید، بعد سوال میپرسید که مشکلی داره یا نه؟
سلا.
اگر پاور مدام روشن باشه حتی در زمان خاموش بودن سیستم.
ولتاژی تحت عنوان ولتاژ استندبای به مادربورد همیشه اعمال میشه و حتی در زمان خاموش بودن کامپیوتر بازم پاور روشنه و خازن ها درحال شارژ و دشارژ شدن هستند.این استهلاک بیشتری داره یا اونی که در هنگام کلید زنی پاور اتفاق میفته؟چون در هنگام کلید زنی پاور، هجوم جریان تنها در بخش ac پاور هست و کنداکتور و ترانس موجود در پاور این جریان رو القا و ترانزیستور ها و ماسفت ها اونو به ولتاژ مدنظرمون میرسونن.
ممنون میشم راهنمایی بفرمایین.
آقا عارف، پاور در زمان خاموشی سیستم که روشن نیست. پاور هم در زمان خاموشی سیستم خاموشه، و ولتاژ Standby فقط یک آداپتور داخلیه که روشن میمونه تا توان مورد نیاز برای روشن کردن سیستم (و روشن کردن پاور) رو فراهم کنه، اونم در حد یک رله! چیزی که شما میفرمایید خاموش کردن آداپتور داخلی، به بهای اینراش کارنت هست که اصلا توصیه نمیشه.
پاور طوری ساخته شده که برق آداپتور داخلیش دائم روشن باشه و این موضوع هیچ آسیبی به دوام یا طول عمر پاور نمیزنه، اما دائما از برق کشیدن و به برق زدن هم استهلاک رو بالا میبره و هم اینراش کارنت دهن سیستمو سرویس میکنه. دقت کنید همه ی پاور ها در بخش فیلترینگ اینراش کارنت مثل هم عمل نمیکنند، بعضی هاشون توان مدیریت اینراش کارنت رو بهتر از بقیه دارند، ما وقتی داریم اینجا پیشنهاد کاری رو به همه میدیم، همیشه Worst Case Scenario رو در نظر میگیریم که اغلب پاورها در زمینه محدود سازی اینراش کارنت عملکرد عالی ندارند، بنابراین توصیه عمومی به این موضوع هست که به هیچ وجه برق پاور رو قطع نکنید مگر آنکه برای چند روز به مسافرت بروید.
شما بهتره اول سیم کلید پاورت رو چک کنی که درست وصل شده یا قطعی نداره
و یا اگر مورد از سوییچ هست بری از بازار بخری قیمتی نداره
سلام ببخشید من همیشه بعد از کار با کامپیوتر اونو از دوشاخ میکشیدم ولی بعد از ۲۴ ساعت دوباره روشن میکردم ممکنه سیستم اسیب دیده باشه؟ از کجا بفهمم؟
نکنید این کارو از برق نکشید.
باسلام و وقت بخیر
ممنون بابت اطلاعات خوبتون
یه سوالی داشتم من هر روز با کامپیوتر 5 الی 9 ساعت در روز کار میکنم به نظر شما سیستم را شب ها خاموش کنیم یا همینجوری بزارم در حالت اسلیپ بمونه؟
حالت اسلیپ یعنی چی دقیقا؟ ویندوز یه حالت اسلیپ داره که اطلاعات رو داخل RAM ذخیره میکنه موقتا تا مجدد سیستم رو روشن کنید. این میشه حالت اسلیپ، در این حالت چراغ Power روی کیس به صورت چشمک زن در میاد. این اسمش حالت اسلیپه و برای زمانی است که شما موقتا ممکنه چند ساعت پشت سیستم نباشید اما نمیخواید برنامه هایی که باز کردین بسته بشه. بعد از بازگشت به پشت سیستم هم با اولین کلیک موس یا کیبورد سیستم روشن میشه.
اما اگر منظور شما از اسلیپ، شات داوون کردنه، اون اسمش اسلیپ نیست، خاموش کردن کامپیوتره. و شبها باید خاموش Shut Down کنید.
اما اگر منظور شما از خاموش کردن، قطع برق پاوره، مثلا دکمه پشت پاور رو بزنید و یا از برق بکشید، به هیچ وجه شبها برق سیستم رو قطع نکنید، کلید پاور رو خاموش نکنید، از برق نکشید.
وقتی کامپیوتر 10 دقیقه بیکار میمونه به حالت اسلیپ میرود
منظورم این بود که همین جوری وقتی کارم تمام شد بزارم در حالت اسلیپ بماند یا خاموشش کنم؟
کار من جوریه که بعضی وقت ها تا ساعت 4 یا 5 صبح با کامپیوتر کار میکنم
لپتاپ داری؟ چون دسکتاپ بعد از 10 دقیقه اسلیپ نمیشه مگه اینکه خودت اینطوری تنظیم کرده باشی. تو دسکتاپ بعد 10 دقیقه ممکنه مانیتور اسلیپ بشه ولی سیستم حداقل 30 دقیقه روشن میمونه
عیدتون هم مبارک
خیر از کامپیوتر دسکتاپ استفاده میکنم و خودم تنظیم کرده ام
ممنون از راهنمایی شما من سه ماهه سیستم مدل بالا خریدم شب که می خوایم از محافظ درش میارم منظورم اینه که هم شب موقع خواب خاموش هم میکنم سه راه یا همون محافظ رو هم از برق میکشم ممنون از راهنمایی شما توی سه اشتباه کردن مشکلی پیش میاد یا نه مرسی ممنونم
نکنید این کارو سیستم رو بی جهت از برق نکشید.
ممنون چشم
سلام اینجا وقتی بارون میاد برق ها قطع میشه من پیسیم با محافظ به برق وصله میخواستم بدونم وقتی برق قطع میشه باید محافظ و پیسیم رو از برق در بیارم یا نه ممنون میشم بهم بگید💜
خیر نیازی نیست.
خیلی ممنون خدا خیرتون بده من هر شب از پشت کیس از پاور خاموش میکردم الان فهمیدم چقدر اشتباه کردم . خیلی خیلی ممنونم . مرسی 🙏🙏🙏🙏
سلام خسته نباشید
من اگه بخام هر هفته 1 بار رو میز و کامپبوترو واسه گرد و خاک تمیز کنم مشکلی پیش میاد؟
یا در روز واسه 2 بار استفاده روز یه 3 ساعت کار کنم تا شب شات داون باشه چی؟
سلام، منظور اینه واسه تمییز کردنش از برق بکشید؟ نه مشکلی پیش نمیاد.
محدودیتی برای شات داوون کردن وجود نداره، در روز هر چند بار میخواین میتونید شات داوون کنید.
سلام و خسته نباشید
ببخشید اگر کامپیوتر برای مدت طولانی( 6ماه و بیشتر) از برق بکشیم و استفاده ای ازش نداشته باشیم مشکلی براش پیش نمیاد؟ یا باید مثل گوشی که بعد 6 ماه خاموشی، روشنش کنیم و شارژ کنیم ، کامپیوتر را هم روشن کنیم؟
باتشکر از زحمات شما
سلام، مشکلی پیش نمیاد.
اگه استابیلایزر دارین (که حتما برا سیستمای رده بالا لازمه بنظر شخصی من) از قبل استابیلایزر قطع کنین حله، اگه چیزی شد با آرمین جان 🙂
سلام لپتاپ من کلا باتری نداره و از برق مستقیم استفاده میکنم هر روز 12 ساعت باهاش کار میکنم خواستم ببینم موقع خوابیدن از برق بکشم یا بمونه؟ از رابط محافظ دار استفاده میکنم
بمونه تو برق
عرض خسته نباشید من امروز از یه متخصص کامپیوتر سوال کردم گفتن هر شب اگه کلید پاور رو بزنم و خاموش کنم طول عمر قطعات بیشتر میشه و بهتره آیا واقعا همینطوره یا من صرفا از شات داون کردن باید استفاده کنم البته استفاده ام در حد دو سه ساعت گیم زدن یا سرچ تو اینترنته یه راهنمایی بکنید لطفا،مهمه برام بدونم بهترین راه برای حفظ طول عمر قطعات چیه
خیر به هیچ وجه کامپیوتر رو از برق نکشید، فقط Shut down
در صورتی که بیش از 48 ساعت به مسافرت میرید سیستمو از برق بکشید.
سلام خسته نباشید ببخشید سیستم من چند روزی هست اینطوری شده اول بگم همیشه بعد کار از برق میکشیدم اما الان وقتی میخوام روشن کنم روشن نمیشه بریم داخل مادربرد هست بعد وقتی تمام قطعات باز میکنم روشن میشه وقتی باز قطعات نصب کنم یکی دو بار روشن کنم خوبه باز دوباره روشن نمیشه میشه کمکم کنید ممنون
احتمالا پاور دچار مشکل شده، سیستم شما رو باید یه نفر از نزدیک بررسی و عیب یابی کنه.
سلام بسیار مفید بود ممنون
ممنون از مطلب خوب و آموزنده جناب ابیشی.
کاملا با سخنان شما موافقم، بنده چند سالی میشه بعد از استفاده از کامپیوترم کلید محافظ رو خاموش میکنم. البته چون مشخص نیست دوباره کی روشن میشه خاموش میکنم… باورتون میشه تا همین هفته پیش که یکبار روشن کردم ۱ ماه یا حتی بیشتر سیستم کلا خاموش بوده. ولی از این به بعد اگه مطمئن باشم فردا پس فردا روشن میکنم دیگه محافظ رو خاموش نمیکنم👍
به نظر من گزینه هایبرنت بهتر از اسلیپ است وقتی چند ساعت از سیستم استفاده نمیشود
اگر سیستم شما SSD داشته باشه، هایبرنیت کردن حجم رایت اضافی روی اس اس دی رو بالا می بره. در عوض اگر فرض کنید برق بره سیستم در حالت هایبرنیت اطلاعاتش save میمونه اما اگر اسلیپ کنید و برق بره، و مثلا فایلی باز باشه، ممکنه اطلاعات save نمونه.
سلام وقت تون بخیر،
سیستم من برای حدود ۱۰-۱۲سال پیش هست. و تقریبا ۶-۷سال میشه استفاده نشده تا دو سال پیش همه به برق وصل بوده. اما من فکر کردم سیستمی که طولانی مدت روشن نمیشه به برق وصل باشه خوب نیست. الانم همچنان استفاده ای نداره ولی نمیدونم دوشاخه های کیس و کیبورد و مانتیور به برق وصل کنم یا فقط کیس؟
سلام مهندس جان خسته نباشید وقتتون بخیر
سیستم من دیگه قدیمی محسوب میشه چون سال 92 اونم باز دست دوم خریدم
مادربرد Biostar (H61MH Ver. 6.x)
سی پی یو intel G1610
رم 6 گیگ کینگستون 1333
پاور GP330A (330W)
هارد هم اینترنال یه 500 گیگ سامسونگ روش نصبه
2 تا هم اکسترنال وسترن 1 ترا نصبه گذاشتمشون داخل کیس.
در حال حاضر ویندوز 10 64 بیتی روش نصبه
سالهاست از روزی که خریدمش شبانروز روشنهیه بارم مشکل پاور و… نداشته هفته ای یه بار شات دان میکنم بقیه روزا وقتی نیاز ندارم استند بای میکنم خاموش میشه حتی کلید پاور پشت کیس هم میزنم خود به خود روشن نشه
مگه اینکه بخوام برم مسافرت کامل خاموش کنم از برق بکشم
اپدیت بایوس مادربرد هم برای سال 2013 هست حتی CPU خمیر سیلیکونشم تاحالا عوض نکردم.
تاحالا هیچ مشکلی نداشته البته همون اول گرافیکش GeForce GT 630 سوخت و دیگه از گرافیک 2 گیگ خود سیستم که انبورد بود استفاده کردم جون استفاده سنگین گیمینگ ندارم.
_______________________________________________________________________________
مهندس جان هر چند میدونم توصیه کردید سیستمای قدیمی ارتقا ندیم اما خیلی بودجه نمیرسه سیستم جدید بگیرم گفتم مشورت کنم باهاتون
سوالی دارم سیستم بنده CPU و رمش پایینه اذیت کنندست اصلا سیستم روان نیست میخوام CPU رو به اخرین نسخه پشتیبانی شده توسط مین بردم ارتقا بدم رفتم سایت مادربردم (بیوستار) دراوردم چه نسخه از CPU هارو پشتیبانی میکنه (سوکت LGA 1155) متاسفانه بیشتر از نسل 3 پشتیبانی نمیکنه
به هر حال میخوام اخرین نسخه و نسل مورد پشتیبانی رو بخرم بندازم روش بنظر شما اینکارو بکنم یا نه قیمتاشم از طریق ایمالز دراوردم :
Intel Core i7 2600 با کش 8 مگ حدودا 2 تومن
یا Core i7-3770 حدودا 2200 تومن
یا Intel Core i5 3570 با 6 مگ کش حدودا 1300 تومن
یا Intel Core i5 3470 با 6 مگ کش حدودا 1200 تومن
RAM که رو سیستمه هم دوتاست یکی 2 گیگ با باس 1333و یکی 4گیگ با باس 1600 میخوام یه گیگ 4 دیگه بگیرم بندازم روش چی پیشنهاد میدید که بخوره به سیستمم
بعد ارتقا CPU و RAM نیاز به پاور جدید هم داره ایا یا همین 330 وات کفایت میکنه و اگه میخواد چه پاوری صلاح میدونید در کل فکر نمیکنم با ارتقا هزینش بیشتر از 3 تومن بشه
در کل بنظر شما اینکارو بکنم یا برم سیستم نسل جدید بگیرم بخاطر پشتیبانی از ویندوز 11
چون میخوام هر طور شده با هر ترفندی شده ویندوز 11 هم نصب کنم
اگه باز صلاح نمیدونید اینطور ارتقارو هزینه سیستم جدید با پشتیبانی ویندوز 11 چقدر میشه مثلا CPU هم نسل 8 تا 10 باشه با کش بالا هم خوبه
خصوصیاتش در حد و اندازه ای که میخواستم ارتقا بدم تو سیستم فعلی هزینش چقدر در میاد
بعد همه این کارای اساسی که انجام دادم میخوام در آینده یه حافظه SSD هم بگیرم یا اگه بودجم برسه بگیرم چی پیشنهاد میدید در حدی که ویندوز روش نصب کنم سرعت ویندوزمو ببرم بالا استفاده دیگه ای نمیخوام داشته باشم از SSD
گرافیکم نمیخوام همون انبورد کارمو راه میندازه صرفه جویی میشه در هزینه
با این شرایط چه مشخصات و سیستم و قیمتی پیشنهاد میدید
ممنون از اینکه برای بنده وقت میزارید.
سلام دوست عزیز، واقعیتش سیستم شما قدیمیه و با توجه به مادربردی که دارید، من خیلی پیشنهاد نمی کنم ارتقا بدین. هرچند میشه پردازنده در حد 3770 هم براش تهیه کرد اما باید بایوس اون رو قبلش آپدیت کنید. تصمیم به ارتقا با خود شماست.
در مورد سیستم جدید، بدون کارت گرافیک حداقل 20 میلیون هزینه کیس خواهد بود.
سلام خسته نباشید ، ببخشید محافظ کامپیوتر را پس از استفاده از سیستم با (کلید خود محافظ) خاموش کنیم یا خیر؟؟
ایا به سیستم اسیب میرسه؟؟
خیر، مگر اینکه چند روز بخواین برید مسافرت.
اگه بخوای میتوانی مادربرد خودت رو ارتقا بدی تا از سی پی یو های بهتری پشتیبانی کنه مثلاً میتوانی مادر برد H610mkبخری با قیمت نزدیک به چهار میلیون و تا
سیپیو های نسل 13 رو بزاری و تا 64 گیگ رم رو ساپورت میکنه ولی رم های ساپورت شده ddr4 هستند
ممنون که پاسخ ها را مطالعه میفرمائید این جای بسی مباهات است که مسئولیت متون ارسالی را پذیرا هستید
اظهار فضل نیست ولی عرض دارم از دهه هفتاد که mainframe های شرکت ibm به عنوان رایانه در ایران جا افتاده بود و به تازگی پی سی های 286 وارد ایران شده بودند و سیستم عامل قالب داس و پس از آن ویندوز 3.1 بود که تحت داس ران میشد در زمینه کامپیوتر و شبکه و قبل از اون از سال حدود 70 در زمینه الکترونیک و تعمیرات مشغول بوده ام اون زمانی که طرح کاد مد بود …
البته موکدا عرض میکنم اصلا بحث اظهار فضل نیست این تجربه بیست و چند ساله خودم هست و ضمن اینکه همین رفتار رو با پی سی منزل سالها دارم و تمام شرکت ها و داروخانه ها و مراکز درمانی که سرویس و خدمات پشتیبانی ارائه میکنم بنا به توصیه بنده همین کار رو انجام دادهاند و کماکان بر همین منوال هستند و تا کنون مشکلی برایشان پدیدار نشده هیچ عمر سیستم ها نیز بصورت چشمگیری افزایش داشته.
اتفاقا باقی ماندن پاور در حالت استندبای به علت گرمای زیاد و عدم روشن بودن فن و تهویه مناسب باعث فرسودگی و نشتی ظرفیت و تغییر مقاومت داخلی خازن ها شده نهایتا موجب افزایش ولتاژ vsb میشود لذا افزایش ولتاژ vsb برای مادربورد بسیار خطر افرین خواهد بود و بیشتر خرابی مادربوردها به علت همین افزایش ولتاژ استند بای پیش می آید.
احتمالا خرابی مادربورد شما به همین دلیل اتفاق افتاده و بهتر است قبل از اتصال پاور به مادر بود با تستر پاور و یا مالتی متر ولتاژها خصوصا ولتاژ vsb پاور سیستمتون چک شود.
البته در مادربوردهای نسل جدید خصوصا برند asus قابلیتی به نام anti surge وجود دارد (معمولا در حالت دیفالت غیر فعال هست) که کلیه ولتاژهای پاور را کنترل میکند و در صورت خطا پیغام اخطار و مانع از بوت شدن سیستم میشود.
پاور هایی که طی یک دهه اخیر تولید شده اند نیز به مرور ارتقا پیدا کرده اند و مدارات حفاظتی گوناگون و استاندارهای اجباری زیادی را لحاظ نمود اند مدارات اکتیو پی اف سی و استاندارد های 80 برنز و سیلور و گلد …
نکته اینکه اگر سیستم شما روشن باشد عمر پاورتون به مراتب بیشتر خواهد بود تا زمانی که استند بای هست چون روشن بودن فن تهویه مناسبی ایجاد خواهد کرد.
گرما دشمن قطعات الکترونیکی و عامل اصلی کاهش عمر آنهاست.
ممنون که تحمل کردید. روزگارتون سبز
پیرو این جملتون
نکته اینکه اگر سیستم شما روشن باشد عمر پاورتون به مراتب بیشتر خواهد بود تا زمانی که استند بای هست چون روشن بودن فن تهویه مناسبی ایجاد خواهد کرد.
باید بگم الان خیلی از پاورها تقریبا تا قبل از رسیدن به25 یا 30درصد کل توانشون فنشون روشن نمیشه مثلا یه پاور 1200وات اگه مصرف سیستم حدودا زیر300 یا 400وات باشه اصلا فنش کار نمیکنه اینو چطور توجیه میکنید آقای مهندس؟
سلام
وجود هیت سینک آلومینیومی به همین منظور هست در حالت عادی باعث خنک شدن میشه و نیازی به روشن شدن فن نیست , و این گرما در خود هیت سینک باقی میماند عرض بند این هست که برای ایجاد ولتاژ استند بای کلی قطعات درگیر هستند تا این ولتاژ در حد مجاز خود باقی بماند ،در صورت استفاده مداوم و بدون وقفه قطعاتی مثل خازن دچار نشتی و تغییر esr میشن و تغییر مقاومت داخلی باعث سوت کشیدن پاور و تغییر ولتاژ استندبای خواهد شد.
البته عرض داشتم این تجربه بیست و چند ساله من بود به هر حال اگر صلاح میدانید کلا سیستموتون رو روشن نگهدارید و هرگز خاموش نکنید و یا از برق نکشید.به قول مهندس صلاح مملکت خویش خسروان دانند.
روزگارتون خوش
دوست خوبم،
پاور ها در حالت استند بای یه چیزی در حد یک آداپتور معمولی گرما تولید می کنند و اگر دقت کنید برای آداپتور اکتیو کولینگ استفاده نمی شود. بنابراین هیچ نگرانی از بابت گرم شدن پاور در حالت استند بای نداشته باشید چون نه تنها اتفاق نمیفته بلکه پاور های امروزی به قدری پیشرفته هستند که تا 20 الی 30 درصد توانشون رو هم بدون نیاز به اکتیو کولینگ ارائه می کنند.
یعنی شما تصور کنید بعضا تا بیش از 200 وات رو بدون نیاز به گردش فن، ارائه می کنند و داغ نمی شوند. بنابراین صحبت شما در قدیم ممکنه مصداق داشته ولی در حال حاضر در مورد پاور های روز دنیا صدق نمی کنه. پاور های جدید، حتی با سیستم روشن در حالت بیکاری اصلا فن اونها نمی چرخه، داغ هم نمی شوند، چه برسه به حالت استند بای که کمتر از یک آداپتور به سیستم نیرو می دهند و داغ نمی کنند.
گرما دشمن قطعات الکترونیکی است، این درسته، اما نه گرمایی که از سیستم در حالت استندبای تولید می شود.
سلام خسته نباشید
کامپیوتر من ویندوز 10 هست هر روز به مدت 3 ساعت ازش استفاده میکنم و بعد از پایان کارم shot down میکنم، الان چند روزیه که بعد از روشن کردن موس و کیبورد کار نمیکنه و با چند بار خاموش و روشن کردن درست میشه به خاطر همین واسه از کار نیوفتادن کیبورد و موس در حالت sleep میگذارم چون در این صورت وصلن سوالم اینه قط بودن موس و کیبورد از چیه؟ و اینکه در حالت sleep باشه مشکلی واسش پیش میاد؟
ممنون از لطفتون
اگر کسی در ایران زندگی کنه و برخی مسئولین نامحترم مخصوصآ در فصول گرم سال بدون اطلاع قبلی برق رو یکی دوبار در روز قطع و وصل کنن تا برق کافی برای ماینینگشون فراهم باشه، اونموقع چه باید کرد؟ همینطور عدم استفاده از کاور برای کیس میتونه بدلیل هجوم ریزگرد ها و گردو خاک ناشی از ساخت و سازهای انبوه در ایران، باعث بشه سیستمی که همیشه روشن هست یا sleep و یا خاموش هست و روش کاور کشیده نشده در زمان کوتاهی پر از خاک بشه و همین خاک ها باعث بالا رفتن حرارت قطعات یا نظافت مکرر کیس در طولانی مدت باعث استهلاک قطعات بشه. چون سیستم در حالت sleep بهتره روش کاور کشیده نشه تا وقتی یهو روشن شد فن ها به مشکل برنخورن.
البته اگه کیفیت قطعات خوب باشه و همینطور برق نوسان نداشته باشه نباید با تو برق بودن خراب بشن. مثلا گوشی های موبایل چندین سال یکسره روشن هستند و هیچیشون نمیشه!
بطور کلی مطلب مفیدی نبود
خوشحالم دوست خوبم.
سلام
به نظرم اگر کمی در خصوص ولتاژ استندبای و چگونگی عمل کرد پاورهای سوییچینگ اطلاعاتی داشته باشیم باید بدانیم که نظر شما در اینمورد کاملا اشتباه است
دوست عزیز
پاورهای سوییچینگ در حالت استند بای به جهت تامین ولتاژ پنج ولت vsb میبایستی پس از یکسوسازی ولتاژ برق شهر و افزایش نوسان اون تعدادی از قطعات باید مدام درگیر باشند و به علت اینکه فن پاور در حالت استندبای روشن نیست به مرور گرمای ایجاد شده باعث کوتاه شدن عمر قطعات از جمله ماسفت های اولیه و همچنین نشتی خازن بخش گرم و نیز خروجی خواهدشد
بنابراین اکیدا توصیه میشود به جهت کاهش مصرف برق و افزایش عمر مفید قطعات پاور حتما در صورت عدم استفاده بیش از سه تا چهار ساعت سیستم را شات دان و برق ورودی را نیز قطع کنیم.
قابل توجه اینکه مصرف برق استندبای وسایل الکترونیکی یکسال در ایران که اصلا مورد توجه مردم نیست ، برابر برق مصرفی عادی کشورهای کوچک اروپایی مثل یونان هست . عمق فاجعه اینجاست
سلام آقا اسماعیل عزیز،
نظر شما محترم اما، مطلبی که نوشتم حاصل تجربه خودم و تحقیقی بوده که از سایتهای energystar.gov و lifewire.com داشتم. من 4 مرتبه مادربردم رو بابت هجوم جریان اولیه از دست دادم و اجازه بدین بگم آسیب هی از برق کشیدن سیستم و به برق زدنش بیشتر از منافعش هست. نمیگم هیچ منفعتی نداره، صد در صد داره، اما آسیبش بیشتر از منفعتش هست.
درک می کنم این موضوع یک Hot Topic هست اما برخلاف توصیه شما، توصیه اکید من اینه که به غیر از زمانی که به مسافرت می رید، به هیچ وجه سیستم رو از برق نکشید، و بی جهت به طور مکرر روزانه شات داوون نکنید. اگر فواصل استفاده از سیستم در روز زیاده به جای شات داوون، اسلیپ کنید.
ولتاژ VSB کلا 0.1 آمپر هم نمیشه! این ولتاژ هم توسط 4 تا دیود پاور و یه خازن پلی استر تامین میشه که کل توان مصرفیش از شارژر موبایل در حالت آماده به کار هم پایینتر هست که بخواد حرارتی ایجاد کنه و شما نگران حرارتش باشید!
تاحالا پاور رو از نزدیک دیدی!؟
یه کامپیوتر که خاموش باشه رو به پاورش دست بزن ببینم حرارتی حس میکنی که میگی فن خاموشه حرارت اون تو رو ذوب میکنه!!!!
خواهشا در مورد چیزی اطلاعاتی نداری چیزی نگو!
راستش بعید میدونم اگه از یک کارشناس الکترونیک نظرخواهی کنیم با این جمله موافق باشه:
خاموش ماندن قطعات الکترونیکی در طولانی مدت احتمال آسیب رو زیاد و روشن بودن دائم طول عمرشون رو کم نمیکنه…
ضمنا خیلی رو محافظ برق حساب نکنین، حداقل استابلایزر…
کاملا موافقم. این مطلب اصلا پایه علمی و فنی درستی نداره به نظر من (با توجه به اینکه خودم رشتم برق هست و آشنا هستم با این حوزه)
هر جور مایل هستید دوست خوبم. آنچه شرط بلاغ بود ما گفتیم، صلاح مملکت خویش خسروان دانند.
اتفاقا عدم استفاده از تجهیزات الکترونیکی در طولانی مدت احتمال خرابی شون رو به شدت بالا میبره. قابل سرچ در گوگل هم هست نیازی نیست شما متخصص الکترونیک باشید تا متوجه بشید کامپیوتری که 10 ساله ازش استفاده نشده ممکنه دیگه روشن نشه. خیلی از کامپوننت های الکترونیکی در طولانی مدت اگر استفاده نشوند خازن هاشون خشک/فرسوده و کامپوننت هاشون خرده شده و در بهترین حالت اگر هم کار کنند، آسیب پذیر تر هستند. بنابراین مطلبی که در مورد کامپیوتر های قدیمی گفتم کاملا صادقه، اگر ازشون استفاده نمی کنید بفروشید و اگر لازمشون دارید، ازشون حتما استفاده کنید تا خراب نشوند.
در مورد زیاد روشن بودن کامپیوتر هم دقیقا مطلبی که عرض کردم بر اساس تحقیقی بوده که انجام شده. شاید برای کامپیوتری که تازه خریدین خیلی فرقی نکنه اما بخصوص زمانی که کامپیوتر ها کم کم پا به سن که می گذارند، هر چه بیشتر روشن باقی بمانند Failure Rate اونها کمتر میشه. این موضوع اثبات شد است و خلاصه اون در مطلب اومده.
در مورد محافظ برق، شما می توانید سطوح مختلفی از محافظت رو تعریف کنید. سطح 3 محافظت که به همه توصیه میشه استفاده از محافظ برقه، سطح 2 محافظت میتونه استفاده از استابیلایزر باشه، و سطح 1 استفاده از UPS. وقتی به عموم مردم دارید توصیه می کنید باید “حداقل” محافظت رو در نظر بگیرید.
ممنون از توضیحت آرمین جان، بله یک دهه برای خازن معمولا حداکثر طول عمر استوریج هست، منظورم یک یا چند سال نبود…
” با هر بار قطع و وصل کردن برق پاور، چه با قطع دوشاخه و چه با کلید پشت پاور، فشار زیادی تحت عنوان هجوم جریان اولیه یا Inrush Current به سیستم شما وارد میشود ”
این قضیه برای پاورهای غیر استاندارد صادقه
پاورای مرغوب مثل گرین حتی مدل های قدیمی (البته قدیمی های 24 پین) برای محافظت سیستم برق ورودی اولیه و یا نوسانات رو کنترل میکنند.
در کل اسلیپ مانیتور رو بذارید 10 اسلیپ سیستم بسته به نیازتون انتخاب کنید و یا Never انتخاب کنید.
خیر آرش جان همه ی پاور های استاندارد هم هجوم جریان اولیه رو دارند. پاور های واتیج بالا بیشتر از پاور های واتیج پایین این هجوم جریان اولیه رو دارند. منتها پاور استاندارد این جریان اولیه رو نسبتا” محدود میکنه، پاور غیر استاندارد ول میده تو سیستم.
با بخش آخر صحبت شما هم موافقم.
من ترجیح میدم سیستم رو چند بار شات داوون کنم تا با قطع برق خاموش نشه
هفتهای دوسه بار برق قطع و وصل میشه
کجا تشریف دارین سپهر جان که برق دو سه بار هفتگی قطع میشه؟ خیلی سخته اینطوری وسایل برقی داغون میشن.
یکی از شهرهای محروم یه استان محروم
یبار بخاطر برف و بارون
یبار تعمیرات
یبارم خوششون میاد همینجوری یه لحظه فقط قطع و وصلش میکنن
اگر کابل رو بدزدن که نصف روز برق نداریم
تابستونم که نیازی نیست بگم
اینکه لپتاپ مدام به برق نباشه در همه موارد درست نیست.
الان اکثر لپتاپ های جدید را میتونید محدودیت شارژ تایین کنید برای باتری
محمد جان، وقتی یه مطلبی می نویسی که عمومیت داره، باید عموم رو در نظر بگیری، بله من هم میدونم که برخی لپتاپ ها سیستمی دارند که جلوی شارژ بی مورد باطری رو میگیره، و در صورتی که دائم لپتاپ به برق باشه میتونید براش محدوده شارژ تعیین کنید، منتها آیا اکثریت لپتاپ هایی که دست مردمه به این سیستم مجهزه؟ نه، نیست، پس باید برای عموم 99% لپتاپ داران مطلب بنویسم نه برای یک درصدی که چنین لپتاپ هایی دارند.
با سلام کامپیوتر من در یک اتاق گرم بدون کولر در تابستان اهواز کار میکند امکان خرید کولر برای من نیست ایا باعث اسیب میشود؟
اگر دمای بخش های حیاتی دستگاه مثل پردازنده/کارت گرافیک و مادربرد، از حد استاندارد بالاتر باشه در درازمدت عمرش کم میشه اما اگر دمای قطعات اصلی مناسب باشه، مشکل خاصی نیست.
تشکر
جناب ابیشی امکانش هست لیست راهنمای خرید سیستم کامپیوتری رو هر ماه به روز کنید و البته اگه با قطعات جدید مثل PCIe 5.0 و DDR5 به روز بشه که اصلا عالی میشه
والا منتظرم i5 و i3 نسل 12 بیاد تو بازار یه دفعه به روزش کنم، ولی اگر نشد چشم همین بهمن ماه به روزش میکنم با هر چی بود تو بازار.
تشکر 🌸💚
درود
آیا محافظی هست که چلوی این جریان اولیه رو بگیره؟! تو سایتهای خارجی هست ولی تو داحلی ها من چیزی پیدا نکردم! اگه مسی سراع داره بگه
خود پاور (اگر پاور – پاور درست و حسابی باشه) سیستمی داره که هجوم جریان اولیه رو محدود میکنه. یه جور Limiter داره، منتها عمدا به طور کامل مهارش نمیکنه. پس هجوم جریان اولیه همیشه هست. در پاور های واتیج بالاهم بیشتره.
خاموش نکنیم؟
چشم. سیستم من در حالت روشن و بیکار حدود 90 وات مصرف میکنه. فرضهمینجوری روشن باشه میشه 1100 وات ساعت. تو یک ماه بیش از 30 کیلووات و تو یکسال 400 کیلووات مصرف داره. هزینه برق یکسالش میشه یه پاور خوب خرید.
فرض کنیم از این 12 ساعت نصفش اصلا نیازی به سیستم ندارم. در اینصورت با پول برق دو سالش میشه پاور خوب خرید.
من 7 ساله همینجوری سیستم رو خاموش کردم و هربار با سوییچ برقشو قطع کردم. 7 ساله نه پاور سوزوندم نه قطعه ای. سن پاورم هفت ساله.
اگه قرار باشه در فواصل کوتاه سیستم رو روشن کنید بهتره از اسلیپ استفاده کنید. مشکل اسلیپ فقط میتونه متوجه هارد مکانیکی باشه و طول عمرشو کم کنه. اگه مثل من فقط اس اس دی دارین زمانی که از سیستم استفاده نمیکنید بزارید بخوابه.
متاسفانه کامپیوتر و برخی لوازم خانه دیگه در حالت بیکار یا حتی استندبای چند وات برق مصرف میکنند. در حجم جهانی نگاه کنیم، حجم عظیمی از برق مصرفی مربوط به همین مصرف استندبای لوازم برقی هست که خیلیا بهش توجه نمیکنند و ای کاش میشد با احساس مسولیت بیشتر نسبت به زمینمون از این مصرف بیمورد جلوگیری کرد.
تو حالت اسلیپ از 90 وات مصرف میاد رو 4 وات
فرزاد جان هدف این مطلب اینه در روز هی دائم شات داوون نکنید، و از برق نکشید. مسلما وقتی شب میخواین بخوابین میتونید خاموشش کنین.
اگه اس اس دی باشه اسلیپ کردن کاملا سالمه. حتی اگه فواصل بینشون کوتاه باشه
ممنون اقای ابیشی اطلاعیه مفیدی بود
خواهش میکنم دوست خوبم
الان گفته شد که اگه چندبار در روز کار می کنید کامپیوتر خاموش نکنید. مثلا 1 ساعت فاصله هستش. Sleep خاموش به حساب میاد یا روشن. و گزینه Sleep مناسب چه وقتی هستش؟
با تشکر
آقا کامبیز عزیز، واسه 1 ساعت دیگه خاموش نکین به نظرم، اسلیپ هم خاموش به حساب میاد منتها از شات داوون بهتره. حالت State اسلیپ یه کوچولو مصرف برقش بیشتره نسبت به حالت شات داوون کامل، چون به بخش های حیاتی سیستم برق رسانی میشه تا اطلاعات رو در خودشون نگهداری کنند. اصولا من جای شما باشم برای 1 ساعت فاصله اسلیپ هم نمیکنم، ولی مخالفتی هم با اسلیپ ندارم. بحث اصلی و هدف اصلی این مطلب اینه که هی سیستمو خاموش و روشن نکنین در روز 🙂 از برق هم نکشین.
اثبات شده که خاموش و روشن شدن برای هارد دیسک ضرر داره ولی فکر نکنم برای بقیه قطعات خیلی فرقی داشته باشه که بیکار(idle) روشن باشن یا خاموش
خود هارددیسک وقتی استفاده نشه میره رو sleep
سلام
اینکه میگید اگر قراره چند بار در روز استفاده بشه خاموش نکنید، منظورتون از خاموش فقط شات دان هست یا حتی اسلیپ هم نباید بکنیم؟!
من روزی چندین بار از کامپیوتر استفاده میکنم و تو فاصلهی بین این استفادهها اسلیپش میکنم
مشکلی نداره اسلیپ کنین 🙂
اسلیپ کردن باز بهتر از چپ و راست شات داوون کردنه.
یه PC دارم با athlon XP سال 2004 بستم با کارت گرافیک Ati و مادربورد epox و پاور green. ویندوز XP روش سواره و هنوز مثل بنز کار میکند. برای خواندن کتاب الکترونیک، تایپ در ورد و چاپ کردن و موزیک گوش دادن ازش استفاده میکنم.
بسیار عالی
سلام من وقتی پاور رو خاموش نمیکنم یه چراغ تو کیس و ار جی بی هایه موس روشن میمونه اشکال نداره؟
اشکال نداره