یکی از مدیران شرکت Phison اخیرا اعلام کرده که فن خنک برای SSD شاید در آینده برای این محصولات نیاز شود. احتمالا در چند سال آینده کاربران کامپیوتر کمتر روزهایی را به یاد بیاورند که دیتای آنها در یک دیسک مغناطیسی در حال چرخش ذخیره شده بود! با عرضهی SSD ها درخواستها برای هارد دیسکهای معمولی کاهش پیدا کرده و شاید در چند سال آینده، با ارتقای تکنولوژی و پیشرفت در این زمینه، استفاده از HDD ها نیز کمتر شود.
با این حال روند پیشرفت SSD ها نیازمند برخی پیشرفتهای جانبی در نحوهی کارکرد این محصولات و سازگاریهای سیستمی نیز است. طبق یک پست وبلاگی از شرکتی فعال در زمینهی Solid State Drives، پیشنهاد شده که در آینده، این محصولات برای عملکرد بهتر و کنترل دما نیاز به فن و سیستم خنککنندهی جداگانه پیدا خواهند کرد. Sebastien Jean مدیر ارشد فناوری Phison افزود: “من انتظار دارم هیت سینک هایی را بر روی قطعات PCIe نسل 5 مشاهده کنم.”
با افزایش توان کامپیوتری این قطعات و نیاز آن ها به الکتریسیته احتمال ارائه فن خنک SSD در آینده وجود دارد
در واقع همین حالا نیز برخی از SSD هایی که از M.2 NVMe پشتیبانی میکنند با هیت سینک عرضه میشوند و حتی خریدار میتواند قطعات خنک کنندهی جانبی را نیز از بازار آزاد تهیه و بر روی آنها نصب کند. سباستین مدیر ارشد فناوری Phison در ادامه اضافه کرد که نهایتاً ما باید یک فن جداگانه و کارآمد داشته باشیم که مانند CPU و یا GPU هوا را به سمت هیت سینک وارد کند.
مشکلی که در این رابطه وجود دارد به سرعت و فرآیند کارکردی SSD ها بازمیگردد و از آنجایی که این قطعات سرعت خواندن و نوشتن بالایی دارد همین مسئله نیاز این محصولات را برای برخورداری از مموری و کنترلرهای پیچیده افزایش داده و کارکرد این قطعات نیز نیازمند الکتریسیتهی بیشتری است و در نتیجه گرمای بیشتری تولید میشود. سنسورهای حرارتی که به حافظه NAND متصل هستند در صورت تشخیص گرمای اضافی عملکرد دستگاه را کاهش میدهند و در نهایت برای جلوگیری و صدمه به دیتا و قطعه، میتوانند آن را کامل خاموش کنند.
خود درایوهای ذخیرهسازی تنها قسمت مشکلدار نیستند و نزدیکی SSD ها با دیگر اجزای کامپیوتری مانند کارت گرافیک که تولید حرارت زیادی دارند نیز میتواند در افزایش گرمای این قطعات تاثیر گذار باشد، خصوصا اگر تهویه مناسبی نیز در سیستم وجود نداشته باشد. در این حالت لپتاپ ها، Blade server و طرحهای کامپیوتری که از فضای کمتری بین قطعات استفاده میکنند نیاز به دقت و مهندسی بیشتری برای برطرف کردن این مشکل دارند.
به گفتهی Sebastien Jean عملکرد حافظههای ذخیرهسازی NAND در دمای بیش از 50 درجهی سلسیوس کاهش پیدا میکند و در دما نزدیک به 80 درجه احتمال خاموشی و خرابی این قطعات وجود دارد. پیشرفتهای آینده در فناوریهای کنترلر و استاندارها ارتباطی قطعات، ممکن است بدون نیاز به هیت سینک یا فن اختصاصی، گرمای این قطعات را مقداری کاهش دهد.
هماکنون اگر در نظر دارید که از فضای ذخیرهساز خود بهترین پرفورمنس را بگیرید بهتر است فضای اطراف آن را مقداری خالی کنید و دمای آن را زیر 50 درجه سلسیوس نگه دارید. همچنین بهرهمندی کیس از سیستم خنک کنندهی جداگانه و دمای محیطی پایین میتواند شرایط را بهبود ببخشد.
با این فرمون که داریم پیش میریم در آینده برای کابل ها هم باید فن بذاریم 🤣