اغلب گفته میشود که سه عنصر مهم بر سیاست جهانی (و جنگها) تاثیر گذار خواهند بود: نفت، زمین و مذهب. به گفته رئیس اینتل، پت گلسینگر، از این به بعد صنعت نیمه هادی نیز به این لیست اضافه خواهد شد و در پنج دهه آینده اهمیت آن حتی از مکان ذخیرهای نفتی هم بیشتر خواهد شد.
تراشهها و زنجیرههای تأمین آنها در ۵۰ سال آینده تأثیر سیاسی عمدهای خواهند داشت
گلسینگر در گفتگو با جولیا چاترلی از CNN در مجمع جهانی اقتصاد در داووس خاطرنشان کرد که مکان ذخایر نفتی نقش ژئوپلیتیک بسیار مهمی را در 50 سال گذشته بازی کرده است. اما عامل مهمتری در نیم قرن آینده وجود خواهد داشت: “زنجیره های تامین فناوری کجا هستند و نیمه هادی ها کجا ساخته میشوند.”
علاوه بر سایتهای فوقالعاده خود در اورگان، نیومکزیکو و آریزونا (که در حال گسترش است)، اینتل در حال ایجاد امکانات جدید در اوهایو است و در عین حال فعالیتهای بینالمللی خود را در در سرزمینهای اشغالی، ایرلند، مالزی، آلمان و ایتالیا گسترش میدهد. این شرکت اعلام کرد که در حال سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در دو کارخانه آمریکایی و 90 میلیارد دلار در کارخانه های جدید اروپایی است. گلسینگر میگوید که این سرمایهگذاری نه تنها به سود اینتل است، بلکه برای «جهانیسازی حیاتیترین منبع برای آینده جهان» نیز ضروری است.
گلسینگر: «ما به این زنجیره تامین انعطافپذیر و متعادل جغرافیایی نیاز داریم.
کمبود نیمههادی ناشی از همه گیری تقریباً بر هر محصولی که دارای یک تراشه است، از جمله وسایل نقلیه تأثیر گذاشته است. این امر منجر به تصویب قانون 280 میلیارد دلاری CHIPS و علم توسط ایالات متحده شد که 52 میلیارد دلار آن صرف یارانه برای سازندگان تراشه خواهد شد. گلسینگر در ادامه گفت:
«اگر ما از بحران کووید و این سفر چند سالهای که در آن بودهایم یک چیز یاد گرفتهایم، نیاز به انعطافپذیری در زنجیره تأمین خود داریم.»
مدیرعامل اینتل بیان کرده که شرکت او و سایرین اکنون منتظر هستند تا وجوه حاصل از قانون CHIPS پرداخت شود، که از نظر او در سال جاری میلادی اتفاق خواهد افتاد.
“من سرمایهگذاری میکنم، لطفا با پول حاضر شوید. زیرا ما فرض میکنیم که آنها به ما کمک میکنند تا این سرمایه گذاریهای عظیم را انجام دهیم.”
یکی دیگر از عواملی که باعث فشار بر تنوع تولید در زنجیره تامین نیمه هادی شده، کشور تایوان و کشمکشهای بین آنها و دولت چین است. صادرات تراشههای آی سی از این کشور که حدود 50 درصد بازار جهانی را تامین میکند، در سال گذشته 18.4 درصد افزایش یافته است. گلسینگر قبلاً در مورد خطرات ناشی از اتکا به این کشور جزیرهای با توجه به اقدامات تهاجمی چین هشدار داده بود. او در سال 2021 گفت: “تایوان مکان ثابتی نیست. پکن 27 هواپیمای جنگی را به منطقه شناسایی دفاع هوایی تایوان فرستاد […]”
از سوی دیگر نیز میتوان به سخنان چن ونلینگ، اقتصاددان ارشد مرکز مبادلات اقتصادی بینالمللی چین اشاره کرد، که سال گذشته گفت، اگر آمریکا «تحریمهای مخرب» علیه چین اعمال کند، چین باید TSMC را تصرف کنند. در این بین رئیس TSMC از آن زمان گفته است که هیچ کس نمیتواند این شرکت را به زور کنترل کند، همچنین دولت تایوان نیز اصرار دارد که در صورت تهاجم چین، نیازی به تخریب تاسیسات TSMC نیست.
تمام این حرف و حدیثها و اتفاقات چند سال اخیر باعث شده که امروز همه به خوبی از اهمیت صنعت نیمه هادی در منازعات بین المللی و سیاسی دولتها با خبر شوند. با این وضعیت میتوان نتیجه گرفت کشورها یا مناطقی که به شکل مستقیم یا حتی غیر مستقیم نقشی در چرخه تولید نیمه هادی نداشته باشند ممکن است به کل از ژئوپلیتیک کنار گذاشته خواهد شد.
مطالب مرتبط:
واقعیتش موضوع اینه که از نفت هم مهمتره.
بسیار عااااالی
اینجوری این … قشنگ و آروم و بدون جنگ سرویییس میشن
البته میتونن مثل عالیجناب! پوتین تراشه از یخچال و لباسشویی در بیارن
غیر این میتونن رو مخترعین و سازندگان مستعان 110 هم حساب کنن
به نظرم سریع رابطه با امریکا برقرار کنیم
چون اگر ملت بدونند ما رفتیم برای همکای اما اگر امریکا در بست امریکا مقصر اما اگر ما نرفتیم برای همکاری و رابطه الان ما مقصیم و ملت هم با چشماش می بینه
خواب اگر ما یک راهی نریم هیچ زمان به مقصد نمی رسیم
و نمیشه با نشستن اقتصاد پیشرفت کند
پس رابطه با امریکا زمینه ان رفتن به کاخ سفید
…………….مشکل بدون حاشیه حل میشه
البته راه سریع تر ان هم ایمیل به کاخ سفید یا گفتگو اینترنتی
…………و ما الان در این شرایط چرا سیاست نگاه کنیم
چون قدرت امریکا داره و این ضروری می کند
شاید اگر ما دین با قوانین امریکا و گفتگو کنیم شاید همه مسلمان بشوند