چند هفته پیش SkatterBencher، اورکلاکر معروف، یک کارت گرافیک Arc A380 اینتل از یک فروشگاه چینی خریداری کرد و به محض دریافت، آن را اورکلاک کرده است. این اورکلاکر توانسته این کارت گرافیک را تا فرکانس بیشینه 3.1 گیگاهرتز اورکلاک کند؛ اما فرآیندی که برای اورکلاک این کارت گرافیک طی شده، بسیار پیچیدهتر از فرآیند معمول اورکلاک کارت گرافیک است.
اورکلاک کارت گرافیک Arc A380 با یک ابزار سفارشی
مهمترین نکته، ابزار اورکلاک است. در حال حاضر تنها ابزاری که میتوان کارت گرافیکهای Arc را با آن اورکلاک کرد، نرم افزار Arc Control خود شرکت اینتل است که امکانات بسیار ساده و توضیحات بسیار محدودی برای استفاده از آنها ارائه میدهد. این اورکلاکر در نهایت مجبور شد برای اینکه بفهمد نوار «درصد OC» دقیقاً چه کار میکند، کدهای درایور کارت را تحلیل و بررسی کند. خروجی تحلیل درایور، این است که فرکانس کارت گرافیک روی نمودار پیشفرض «ولتاژ-فرکانس» نهایتاً به 2450 مگاهرتز میرسد.
نرم افزار Arc Control یک ابزار به نام «GPU Performance Boost» هم دارد که افزایش آن کار خاصی انجام نمیدهد (30 درصد افزایش معادل 10 درصد افزایش فرکانس به 2696 مگاهرتز). ابزار افزایش ولتاژ GPU هم کار نمیکند و هیچ ابزاری هم برای اورکلاک حافظه وجود ندارد.
به همین خاطر، SkatterBencher و Shamino تصمیم گرفتند ابزار خودشان را برای اورکلاک کارت گرافیک Arc A380، خودشان درست کنند، البته این ابزار اورکلاک فعلاً در دسترس عموم قرار نمیگیرد. نرم افزاری که این اورکلاکر طراحی کرده، تنظیمات کارت گرافیک را تغییر میدهد و فرکانس و ولتاژ را بسیار بالاتر از محدودیتهای نرم افزاری کارت میبرد. در واقع، این اورکلاکر حتی یک بار به طور تصادفی ولتاژ کارت را تا «2 ولت» هم افزایش داد که خوشبختانه کارت هیچ آسیبی ندید.
مصرف انرژی: 400 وات!
ابزار اورکلاک دست ساز SkatterBencher مشکل محدودیت ولتاژ و فرکانس را برطرف میکند، اما در خصوص مدیریت مصرف انرژی ضعف دارد. کارت گرافیکهای Arc Alchemist سه سطح محدودیت انرژی دارند: PL1 (طولانی مدت)، PL2 (کوتاه مدت) و PL4 (افزایش ناگهانی)، درست مانند پردازندهها. برای کارت گرافیک Arc A380، توانهای PL1 و PL2 به صورت پیش فرض 65.5 وات است که میتوان از طریق نرم افزار Arc Control آنها را به 97.5 وات افزایش داد. اما برای ابزار اورکلاک SkatterBencher، چنین محدودیتهایی وجود ندارد و حین اورکلاک، توانهای PL1 و PL2 به ترتیب به 298 وات و 395 وات رسیدند.
متأسفانه PL1 و PL2 هیچ اهمیتی برای SkatterBencher و اورکلاک این کارت ندارند. چیزی که مهم است، محدودیت PL4 است که به صورت پیش فرض و از داخل درایور، روی 800 وات تنظیم شده و قابل تغییر نیست. به همین خاطر کارت گرافیک Arc A380 به طور لحظهای به فرکانس 3.1 گیگاهرتز میرسد، اما محدودیت 800 واتی PL4 به سرعت فرکانس را به 2.3 گیگاهرتز کاهش میدهد. در واقع این کارت توانایی رسیدن به فرکانس 3.1 گیگاهرتز را دارد، اما نمیتواند در این فرکانس باقی بماند.
محدودیتهای سخت افزاری، مانع افزایش فرکانس
این اورکلاکر در حال حاضر دارد روی افزایش محدودیت PL4 کار میکند، اما تا به این لحظه موفق نبوده است. اینطور که به نظر میآید، کارت گرافیکهای پائین رده Arc نظیر Arc A380 قابلیت اعمال تغییرات روی برد را ندارند و دادههای کنترلر ولتاژ هم قابل تغییر نیست. تغییرات نرم افزاری PL4 هم کمک خاصی به داستان نمیکند.
با کمک اورکلاکرها و بقیه کاربران، SkatterBencher ممکن است بتواند به پیشرفتهایی برسد، اما فعلاً نمیتوانیم انتظار فعالیت پایدار در فرکانس 3.1 گیگاهرتز را از کارت گرافیکهای Arc داشته باشیم؛ حداقل این کارتهایی که تا به این لحظه عرضه شدهاند. در واقع باید تا عرضه مدلهای رده بالا با محدودیتهای انرژی بالاتر و کیفیت قطعات بهتر صبر کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید