زمانی که بازار کارت گرافیک به خاطر ماینینگ و پاندمی کرونا با بحران موجودی جدی مواجه شده بود، چند شرکت چینی ایدهای به ذهنشان رسید. این شرکتها تصمیم گرفتند کارت گرافیکهای مخصوص لپ تاپ را به نسخه دسکتاپ تبدیل کنند و بفروشند. پیش از این با نسخههای مختلف کارت گرافیکهای این چنینی ملاقات کرده بودیم، اما تنها بررسی موجود از این کارتها، بررسی نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060M است که توسط صفحه یوتیوب BullsLab انجام شده.
نسخه دسکتاپ RTX 3060M: مجهز به همان GPU نسخه لپ تاپ
کارت گرافیک دسکتاپ GeForce RTX 3060M یک کارت گرافیک دسکتاپ است، درست مانند همه کارت گرافیکهای دسکتاپ معمولی؛ با این تفاوت که در واقع، نسخه مخصوص لپ تاپ کارت گرافیک RTX 3060 است که به فرم دسکتاپ درآمده. این، یعنی در این کارت به جای 12 گیگابایت حافظه GDDR6، تنها با 6 گیگابایت حافظه سر و کار داریم. چیپست GA106 که در این کارت گرافیک استفاده شده نیز، نسخه مخصوص لپ تاپ آن است و 3840 هسته CUDA دارد. تعداد هستههای نسخه لپ تاپ این چیپست از نسخه دسکتاپ آن با 3584 هسته بیشتر است.
در خصوص توان حرارتی و مصرف انرژی نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060M، باید بگوییم که مصرف انرژی نسخه لپ تاپ کارت گرافیک RTX 3060 به 115 وات میرسد، در حالی که نسخه دسکتاپ این کارت گرافیک تا 170 وات هم انرژی مصرف میکند. مصرف انرژی نمونه بررسی شده توسط BullsLab به 80 وات محدود شده، اما با این وجود شانه به شانه نسخه دسکتاپ واقعی RTX 3060 پیش میآید و حتی بهتر از نسخه 105 واتی کارت گرافیک RTX 3060M عمل میکند.
هم نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060M و هم نسخه لپ تاپی واقعی آن، کد مدل GN20-E3 دارند. در واقع این مقایسه، مقایسه دو GPU کاملاً یکسان روی دو پلتفرم متفاوت است. مثل این میماند که برای مثال، کارت گرافیکهای RTX 3060 از دو شرکت ایسوس و گیگابایت را با یکدیگر مقایسه کنیم. پارامترهای فنی یکسان است؛ فقط پلتفرم فرق میکند.
این کارت، اصلاً یک کارت گیمینگ نیست
مشکل اصلی در خصوص نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060M، این است که این کارت گرافیک، اصلاً یک کارت گرافیک گمینگ نیست. این کارتها توسط شرکتهایی تولید شدهاند که تا پیش از این، کسی اسم آنها را هم نشنیده. در واقع این کارت گرافیکها برای بازار ماینینگ ساخته شدهاند. علت این مسئله، عدم وجود محدودیت LHR روی کارت گرافیکهای مخصوص لپ تاپ خانواده Ampere است و این کارتها در استخراج اتریوم، هیچ محدودیتی از خود نشان نمیدهند.
نکته دیگر، عدم وجود درایور رسمی برای نسخه دسکتاپ کارت گرافیکهای مخصوص لپ تاپ است. این کارت گرافیکها فقط با یک درایور کاستوم کار میکنند که آن هم بر پایه درایور GeForce 512.15 است و یک ریلیز قدیمی به حساب میآید. به همین خاطر، این کارت گرافیک به هیچ وجه برای گیمینگ بهینه نیست. اینکه این کارت گرافیکها هیچ گونه پشتیبانی رسمی دریافت نمیکنند، میتواند به این معنا باشد که این کارتها به صورت غیر قانونی و بدون اطلاع شرکت انویدیا ساخته شدهاند. البته بازار خرده فروشی کشور چین بسیار بزرگ و وسیع است و شرکت انویدیا نه میتواند روی آن نظارت کامل داشته باشد، و نه برایش مهم است که چه اتفاقاتی زیر پوست این بازار میافتد.
نتایج تست 3DMark نسخه دسکتاپ RTX 3060M
بررسی صفحه BullsLab نکات جالبی را مشخص میکند که اگر نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060M وجود نداشت، هیچ وقت متوجه آنها نمیشدیم. به طور کلی همانطور که پیشتر گفتیم، GPU استفاده شده در نسخه دسکتاپ RTX 3060M با نسخه لپ تاپ آن کاملاً یکسان است، البته توان حرارتی نسخه دسکتاپ به 80 وات محدود شده (در مقایسه با توان 105 واتی نسخه لپ تاپ). این مسئله میتواند به خاطر قدرت بیشتر خنک کننده مجزای کارت گرافیکهای دسکتاپ نسبت به خنک کننده مجتمع لپ تاپ باشد. به همین خاطر، دستیابی نسخه دسکتاپ این کارت گرافیک به فرکانسهای بالاتر ممکن است. در نتیجه، عملکرد نسخه دسکتاپ RTX 3060M در تست 3DMark نیز بهتر از نسخه لپ تاپ است:
به طور خلاصه، عملکرد نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060M بسیار مطلوب است. اما متأسفانه به خاطر فقدان پشتیبانی رسمی، نبود درایور مناسب و عرضه محدود به کشور چین، این کارت گرافیکها به عنوان «کارت گرافیک گیمینگ» پیشنهاد نمیشوند و بهتر است از آنها اجتناب کرد.
دوستان سیستم من cpu 11500 و ۳۰۶۰ زوتک دارم دوست من با لپ تاپ اومن با همین ۳۰۶۰m از من فریم بهتر می گیره و توی یک ساعت تراتلینگ نداره چطوری لپ تاپ از کیس فریم بهتر میده؟
cpu و ram هم دخیل هستن داداش