مقدمه:
ساخت ماژولهای RAM یکی از اصلی ترین خطوط تولید شرکت Adata محسوب میشود و در این زمینه یکی از برندهای معروف و پر طرفدار دنیا به شمار میرود. ای دیتا در زمینه تولید رمهای DDR5، یکی از پیش قراولان این عرصه است. تقریبا یک سال پیش از تولید پلتفرم Z690 اینتل و پردازندههای آلدرلیک بود که در نمایشگاه CES 2021 ای دیتا از رمهای کلاس صنعتی DDR5 خود رونمایی کرد.
این شرکت یک سال بعد از آن اولین نمونههای کلاس کاربری رمهای DDR5 را به بازار معرفی کرد. شرکت ای دیتا پس از آن در مراسمی از رکورد اورکلاک 8118 مگاهرتزی رمهای DDR5 خود پرده برداشت، در حالیکه هنوز پلتفرم Alder Lake معرفی نشده بود. پس از ورود نسل 12 اینتل به بازار، این شرکت رمهای DDR5 کلاس کاربری خود را تحت در سه خانواده، Hunter، Lancer و Caster به بازار عرضه کرد.
خانواده رمهای Hunter در کلاس Entry Level، خانواده رمهای Lancer در کلاس میان رده، و خانواده رمهای Caster در طبقه بندی High End ای دیتا قرار دارند. امروز در لابراتوار سخت افزار همراه شما دوستان هستیم با بررسی کیت رم ای دیتا مدل XPG LANCER RGB 2X16GB 5200MHz CL38 DDR5 سفید که یکی از خوشگل ترین و خوش قیمت ترین رمهای موجود در بازار ایران است. این رمها با ضمانت مادام العمر آونگ، نمایندگی انحصاری ای دیتا در ایران عرضه میشود.
جعبه و طراحی ظاهری:
جعبه رم بسیار شیک و زیبا، تم لیزری هفت رنگ دارد. بر روی جعبه تصویری از رمها به همراه یک کاراکتر انیمه و مشخصات فنی رم به همراه برچسب ضمانت مادام العمر شرکت آونگ قرار دارد. نشان اکو سیستمهای نورپردازی شرکتهای مادربرد سازی در بالای جعبه خودنمایی میکنند، که بیانگر سازگاری کامل نورپردازی RGB این رمها با انواع مادربردها است.
پارت نامبر این رمها AX5U5200C1816G-DCLARWH است که بر اساس جدول راهنمای پارت نامبر رمهای XPG، مخفف زیر میشود:
ADATA XPG DDR5 U-DIMM 5200MT/s CL38 16G MODULE– DUAL COLOR BOX LANCER RGB WHITE
کیت رم XPG LANCER RGB 2X16GB 5200MHz CL38 ای دیتا از دو ماژول 16 گیگابایتی DDR5 تشکیل شده است که مجموع 32 گیگابایت حافظه را در اختیار شما قرار میدهد. طراحی ظاهری رمها بسیار شیک است. بدنه سفید و شکل نورپردازی، ما را به یاد ماژولهای انیمه XPG میاندازد که به صورت تولید محدود پیش از این در چین عرضه شد.
سفیدی سینک، در کنار آرم زیبای XPG بسیار چشم نواز است و نمای رمها را فوق العاده جذاب کرده است.
برچسب مشخصات فنی رم در پشت سینک چسبانده شده است.
مشخصات و سریال رمها بر روی لیبل آن پرینت شده است. این رمها از تایمینگ CL38.38.38 پشتیبانی میکنند. ولتاژ کاری آن 1.25 ولت است.
وزن هر ماژول رم ADATA LANCER RGB برابر 47 گرم است و ارتفاع هر ماژول 40 میلیمتر است. از این بابت هیچ نگرانی برای نصب ایرکولر روی مادربرد خود نخواهید داشت. در بخش فوقانی رم سطح شیری رنگی قرار دارد که در زیر آن چراغهای LED RGB تعبیه شده است. وجود این بخش شیری رنگ به عنوان یک دفیوزر باعث میشود، نورپردازی خوش رنگ تر دیده شود و در عین حال نور آن مزاحمتی برای دیدن مانیتور ایجاد نکند. نورپردازی این مدل از نوع ARGB است. سینکهای دو طرفه ضخامت خوبی دارند و از جنس آلومینیوم ساخته شده اند.
نمای نورپردازی RGB رمهای لنسر ای دیتا بر روی سیستم به شکل فوق است.
این رمها قابلیت Sync شدن با اکو سیستم RGB Fusion گیگابایت و اکو سیستم نورپردازی دیگر مادربردها را دارند.
معرفی سیستم تست
1401 | سیستم تست لابراتوار مجله سخت افزار |
پردازنده | INTEL CORE I7 12700K |
مادربرد | GIGABYTE Z690 AORUS PRO |
کارت گرافیک | GIGABYTE AORUS RTX 3060 Ti MASTER |
رم | ADATA XPG LANCER RGB 2X16G 5200MHz CL38 DDR5 |
واتر کولینگ | GREEN GLACIER GLC360-ARGB |
اس اس دی | ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB |
پاور | GREEN GP1050B-OCDG |
کیس | GREEN OC STATION |
هاب USB | ORICO MH4PU |
قاب اس اس دی | ORICO M2PJM-C3 |
مانیتور | LG 27UD69-W 4K UHD IPS 27” LED |
بررسی:
پیش از شروع بررسی، نیاز به این توضیح است که این رمها اولین رمهای DDR5 تست شده بر روی سیستم تست سخت افزار است، بنابراین هنوز چارت مقایسه ای و یا جدول قابل مقایسه با دیگر رمها در دسترس ما قرار ندارد، از این صرفا به اعلام نتیجه بنچمارکها بسنده میکنیم. در آینده با بررسی رمهای دیگر، نتیجه این تستها به صورت رفرنس در جداول مقایسه ای در آینده خواهند آمد.
پیش از این در بررسی رمهای DDR4 ما از نرم افزار Thaiphoon Burner برای خوانش نوع چیپ به کار رفته در رمها استفاده میکردیم. اما آن برنامه فعلا سازگاری با رمهای DDR5 ندارد. اما خوشبختانه نرم افزار محبوب CPUz یک خانه مخصوص خوانش سازنده نوع چیپ به جدول خود اضافه کرده است و همانطور که مشاهده میکنید، چیپ به کار رفته در این ماژولها ساخت شرکت مایکرون است.
در هر ماژول تعداد 8 چیپ 2 گیگابایتی در یک سمت PCB قرار دارند که مجموع 16 گیگابایت را برای هر ماژول تشکیل میدهند. یک تفاوت عمده در رمهای DDR5 چهار کاناله بودن آنهاست، که در بخش Channel شاهد مقدار 4X32-bit هستید، بدین معنا که هر 4 چیپ حافظه در یک سمت، یک کانال را تشکیل میدهد و بدین ترتیب، هر ماژول 2 کاناله است.
همچنین حافظه رمهای DDR5 مجهز به ECC هستند تا از بابت تصحیح خطا در حجمهای بالا خیال شما راحت باشد. وجود حالت ECC به شناسایی بروز خطا در صورت اورکلاک ناصحیح رم بسیار کمک کننده است چرا که در صورت بروز خطا در رم، نسبت به رمهای DDR4 شما خیلی زودتر متوجه آن خواهید شد.
نکته دیگر قابل تامل در مورد رمهای DDR5، بحث رگلاتوری ولتاژ است. تفاوت عمده رمهای DDR5 نسبت به DDR4 در این موضوع است که بخش VRM یا همان مدار تغذیه و رگلاتوری ولتاژ رم، به جای مادربرد، بر روی خود ماژول رمها تعبیه شده است. نام این بخش PMIC مخفف Power Management IC است. بدین ترتیب دخالت مادربرد در رگلاتوری ولتاژ رم محدود تر است.
ما کلیه تستها را با پروفایل XMP انجام داده و نتایج را ثبت کردیم. برای اورکلاک چند روز متوالی حالتهای مختلف فرکانسی و تایمینگهای متنوعی را برای تست اعمال کردیم. اگرچه در فرکانسهای 5400MHz و 5600MHz رمها با تایمینگ CL.40.40.40 و ولتاژ 1.35 قابل بوت بود و توانستیم وارد سیستم عامل شویم اما از بابت بنچمارکها با خطا مواجه شدیم. به نظر میرسد، از نظر اورکلاک، انتظار زیادی نباید از این ماژولها داشت. به هر شکل، ممکن است با افزایش ولتاژ بتوان در این دو فرکانس به پایداری رسید اما از آنجایی که 1.35 ولت مرز Safe Side برای رمهای DDR5 مجهز به چیپ مایکرون است، از افزایش ولتاژ بیش از این خودداری کردیم.
بنابراین کلیه تستها در حالت پیش فرض با روشن بودن XMP انجام شده است.
در تست AIDA64 نتیجه پهنای باند خواندن حدود 80K و میزان پهنای باند کپی و نوشتار برابر 73K ثبت شد. زمان 76.2 نانوثانیه نیز از بابت تاخیر ثبت گردید.
یکی دیگر از بنچ مارکهای پکیج نرم افزاری AIDA64، تست PhotoWorxx پردازنده است که توانایی پردازنده را در الگوریتمهای مختلف پردازشی دو بعدی عکسها مورد سنجش قرار میده. این بنچمارک به توانایی رم هم وابسته است.
در بخش گیمینگ ترکیب این رمها با پردازنده 12700K عملکرد بسیار خوبی را به همراه داشت.
نرم افزار Passmark، بخشی را به تست RAM اختصاص داده است، که نتیجه امتیاز آن به رم در چارت فوق نمایش داده شده است.
نرم افزار بنچمارک سینیبنچ R20، یکی از شاخصهای مهم تست قدرت رندر سیستم است و رم خوب میتواند به پردازنده در دستیابی امتیاز بالا کمک کند. نتیجه فوق در این نرم افزار بدست آمده است.
نتایج تست رم را در نرم افزار بنچمارک Geekbench را در تصویر فوق مشاهده میکنید.
نتیجه تست پهنای باند نرم افزار Sandra به شرح فوق بدست آمد.
نتیجه تست زمان تاخیر رمها در نرم افزار Sandra
و تست Memory Transactions Throughput در مجموعه نرم افزار Sandra
نتیجه گیری
رم های DDR5 در حال حاضر قیمت جهانی بسیار بالایی دارند. هم اکنون تهیه یک کیت رم دوال با حجم 32 گیگابایت رم DDR5 میان رده به طور متوسط بیش از 6 میلیون تومان گرانتر از کیت دوال 32 گیگابایتی DDR4 در سطح میان رده است. البته نسبت به پارسال قیمت رمهای DDR5 بسیار متعادل تر شده، اما هنوز جا دارد قیمتها به نصف میزان فعلی کاهش یابند.
شرکت اینتل با نسل 12 خود استارت مهاجرت کاربران به رمهای DDR5 را زد و به زودی شرکت AMD نیز با معرفی پردازندههای رایزن 7000، فشار بیشتری را بر روی بازار نحیف و محدود رمهای DDR5 خواهد گذاشت. به طور کلی انتظار داریم عبور از DDR4 به DDR5 برای اکثریت کاربران با بودجه متوسط از اواسط سال آینده آغاز شود.
خوشبختانه شرکت ADATA در زمینه RAM DDR5 محصولات خوب و با کیفیتی را تولید کرده است و ما در ایران به لطف شرکت آونگ، نمایندگی انحصاری برند ای دیتا از مواهب آن بهرهمند خواهیم شد.
در بررسی کیت رم XPG LANCER RGB 2X16GB 5200MHz CL38 ای دیتا از توانایی و قدرت آن رضایت داشتیم. فرکانس 5200 مگاهرتز تقریبا در سطح متوسط رمهای DDR5 قرار دارد. رمهای XPG LANCER نیز در کلاس میان رده محصولات ای دیتا قرار میگیرند. اما آنچه که این رمها را خاص تر میکند، ظاهر فوق العاده زیبای آنها و نورپردازی چشم نواز RGB است.
در زمینه اورکلاک، هنوز زود است که بتوان قضاوت و دید کلی مناسبی از پتانسیل اورکلاک رمهای DDR5 بدست آورد اما به هر تقدیر، شاید تنها انتقاد ما به این رمها در همین بخش باشد. البته موضوع پتانسیل اورکلاک باید در قیاس با دیگر مدلهای دیگر برندها قضاوت شود تا نتیجه گیری منصفانهتری بتوان داشت. باید دید در آینده، حذف رگلاتوری برق رمها از روی مادربرد و انتقال آن به رم، به افزایش امکان اورکلاک رم کمک کرده یا آن را محدودتر کرده است.
اگر دوستار قطعات سفید هستید، وجود این رمها با رنگ سفید در بازار ایران، یک نعمت است. شرکت ای دیتا این ماژولها را با استفاده از چیپهای با کیفیت ساخت مایکرون ساخته و به صورت مادام العمر گارانتی کرده است. کیت رم XPG LANCER RGB 2X16GB 5200MHz CL38 ای دیتا در بازارهای جهانی به قیمت 270 دلار و در ایران با ضمانت مادام العمر شرکت آونگ، به قیمت حدود 10.600.000 تومان به فروش میرسد. خرید آن را به کلیه کاربران خوش سلیقه توصیه می کنیم و در پایان، به دلیل طراحی بی نظیر رمهای XPG Lancer نشان نوآوری سایت سخت افزار را به آن اعطا میکنیم.
- تمام سفید
- کیفیت ساخت بالا
- پرفورمنس مناسب
- طراحی ظاهری چشم نواز
- گارانتی مادام العمر آونگ
- ارتفاع مناسب 40 میلیمتری
- مجهز به نورپردازی ARGB با قابلیت همسان سازی با اکو سیستم نورپردازی تمامی برندهای مادربرد ساز
- چیپ مایکرون و پتانسیل اورکلاک پایین
- فقدان ترمال پد بر روی PMIC رگلاتور برق باعث عدم تماس با سینک خنک کننده و در نتیجه گرم شدن رم به هنگام افزایش ولتاژ برای اورکلاک می شود.
- کیت رم XPG LANCER RGB 2X16GB 5200MHz CL38 ای دیتا گزینه ای ایده آل برای ست آپهای سفید رنگ و لذت بردن از توانایی و قدرت پردازندههای نسل 12 آلدرلیک اینتل است.
سلام سلام به همگی توضیحاتون خیلی عالی و بد د بخور بود ممنون . 🙏
ممنونم از شما دوست عزیز
سلام و ادب و احترام خدمتتان
آقا مادربرد ندارم ولی اول میخوام رم رو زودتر بگیرم(بخرم)حالا جسته گریخته میگفتن که در چیپست x99 تازه رمه ddr4 اومده بوده و کمپتبل هاش کم بوده اند.حالا حتما” باید در سایت سازنده مادربرد qvl رمها کامپتبل ها رو ببینم کدومان ؟.ایعنی اگر رمی جزء Qualified Vendors List (QVL) نبود نخرم؟ پس آپدیت بایاس برایه چیه پس؟آخه قبلا”سابرتوث x99 داشتم ( سال ساخت2014)که در پذیرش رمها بسیار بد قلق بود.حالا گوشه شیطون کر اگر asus rampage v edition10 گرفتم(خریدم) که ساخت 2016 هست بازم فرقی میکنن(در پذیرش رمها)؟؟؟مار گزیده شدم.دعات میکنم.فدااااات
سلام، سیستم های قدیمی که با رمهای امروزی تست نشدن. بنابراین بعیده بتونید در لیست QVL پیداشون کنید اما شاید بتونید با خرید رم با تایمینگ و فرکانس مشابه رمی در QVL شانس سازگاری رو بالا ببرید.
در مورد آپدیت بایوس، تا 2 سال این کار انجام میشه و بعدش دیگه خیر. وقتی سیستم خیلی قدیمی تهیه میکنید که دیگه آپدیتی برای بایوسش داده نمیشه، این موضوع ناسازگاری با قطعات روز رو باید بپذیرید. هرچند شانس و احتمالش بسیار کمه.
برند GSKILL زودتر از همه رم DDR5 را ساخته .
تو سایتش اطلاعات بیشتری است .
ADATA هم برند رتبه دو حساب می شود . و از خیلی برندهای دیگر بهتر است .
درود , بررسی عالی بود , رمهای زیبایی هستند
ممنونم رضا جان، افتخار دادی.
adata که کلا بهترین انتخاب نیست، ولی میدونین چیپ این مدل چیه و واقعا رو فرکانس 6400 اعلامی استیبل کار میکنه؟
Trident Z5 RGB
DDR5-6400 CL32-39-39-102 1.40V
32GB (2x16GB)
چیپ اون مدل رونمیدونم ولی اینکه واقعا بتونه روی 6400 کار کنه بستگی به قدرت IMC پردازنده داره. ممکنه بتونه ممکنه نتونه. ولی نسل 13 میتونه راحت با 6400 کار کنه.
DDR5 هنوز اول راهه.
درسته احتمالا 12700K مشکلی نداشته باشه، و این مدار رگولاتور ولتاژ لعنتی که اومده روی رم (دلیل فنی و مزایا معایب رو نمیدونم) اهمیت انتخاب رم از برند و مدل با کیفیت رو بیشتر کرده، این حرف درسته؟
برای چه کاری؟ اگر برای اورکلاک بخوای بله اهمیتش بیشتره اما همیشه بیشتر بوده. وگرنه برای عملکرد عادی رم مسئله ای نداره. یعنی همه چیز بستگی داره به شما که بخواین اورکلاک کنید یا نه.
چون من نمیدونم، اگه منظور از اورکلاک فعال کردن پروفایل پیش فرض XMP هست که حتما بله
ولی بیشتر از پروفایل پیش فرض خیر
اون XMP که اورکلاک محسوب نمیشه. وقتی رمی مثلا فرکانسش 6000 هست و با XMP فعال میشه این فرکانس پیشفرضش محسوب میشه.
منظورم از اورکلاک فرکانس بالاتر از اون فرکانس پیش فرض رمه، اگر قصد اورکلاک به بیش از میزان فرکانس اسمی رم داشته باشید، بله، اینکه رم بهتری بگیرید تاثیر خواهد داشت وگرنه تو فرکانس XMP باید کار کنند بدون مشکل.
یک عالمه تشکر 🙂