تا پیش از معرفی Ryzen شرکت AMD به مدت پنج سال متوالی بشدت از رقیب خود Intel عقب افتاده بود. مصرف بالا، ضعف قدرت هسته ها و قیمت نامناسب Bulldozer سبب شد AMD سهم عمده بازار پردازنده های خود را به رقیب دیرینه خود Intel واگذار کند. در این مدت Intel نیز با خیالی راحت و بدون حضور رقیب جدی، با توسعه قطره ای، چندین نسل مختلف از چیپ ست های خود را روانه بازار کرد. تا بالاخره پس از مدتها انتظار، با به کارگیری معماری Zen و تولد پردازنده های Ryzen، شرکت AMD به صحنه رقابت بازگشت. این شرکت به خوبی توانست با افزایش تعداد هسته ها، توانایی پردازش موازی یا Multi-Threaded Performance پردازنده های خود را به نسبت پردازنده های اینتل افزایش دهد و بدین شکل قدرت ضعیفتر Single-Threaded Performance تک هسته ای خود را جبران کند. در حالی که به لطف پتانسیل پردازنده های Ryzen سهم بازار به نفع AMD در حال گسترش است، شاهد معرفی شاهکار دیگری به نام پلتفرم X399 و پردازنده های Threadripper هستیم.
تاکنون 4 پردازنده 1900X ،1920 ،1920X و 1950X از خانواده Threadripper وارد بازار شده اند که پرچمدار آنها، 1950X به قیمت 1000 دلار به فروش می رسد. این پرچمدار AMD مجهز به 2 پردازنده 8 هسته ای است، که به لطف فن آوری Infinity Fabric به یکدیگر متصل و یک پردازنده واحد 16 هسته ای را تشکیل می دهد. کار بدین جا ختم نمی شود، پردازنده Threadripper 1950X در موقع نیاز می تواند تا دو برابر، یعنی مجموع 32 رشته پردازشی را همزمان پردازش کند. داشتن این میزان توانایی در پردازش موازی، قطعا می تواند لبخند رضایت را برای رندرکاران و کاربران تبدیل های ویدیویی به همراه داشته باشد. توانایی این نیروگاه عظیم پردازش در گیمینگ نیز قابل ستایش است، هرچند برای یک سیستم گیم، راهکار های مناسبتر و ارزانتری نیز وجود دارد.
ورود چیپ ست X399 و سوکت TR4، رقابت جدی دیگری را در تولید پلتفرم مناسب برای شرکت های مادربردسازی بوجود آورده است. در این میان شرکت ایسوس با معرفی اولین مادربرد TR4 خود به نام Asus ROG Zenith Extreme از همان ابتدای راه، کار را برای رقبا سخت کرده است. در این مقاله به بررسی این مادربرد سوکت TR4 ایسوس می پردازیم.
معرفی محصول
مادربرد حرفه ای ROG Zenith Extreme، پرچمدار فعلی چیپ ست X399 ایسوس است. کلمه Zenith در اصطلاح لغوی به معنای نقطه اوج یا نهایت درجه است. واژه Extreme نیز در سری مادربردهای ایسوس عموما نشان از توانایی های ویژه آن در اورکلاکینگ و همچنین مجهز بودن آن به امکانات اضافی دارد که روی مادربردهای Mainstream کمتر مشاهده می شود. هرچند این پلتفرم اصولا با هدف انجام عملیات های رندرینگ ایجاد شده است، اما ایسوس این مادربرد را عضوی از خانواده Republic Of Gamers قرار داده و امکانات ویژه گیمینگ نیز برای آن تدارک دیده است. به صورت خلاصه، این یک مادربرد High End فول امکانات برای هر نوع عملیات کاربری است. 8 اسلات رم چهار کاناله DDR4 با پشتیبانی از فرکانس بالای 3600 مگاهرتز، چهار اسلات گرافیک با پشتیبانی از 4Way SLI/Crossfire، سه درگاه M.2 و یک درگاه U.2 با پهنای باند PCI-E Gen. 3، شش درگاه SATA III، یک جفت پورتUSB 3.1، کارت شبکه ROG AREION 10 گیگابیتی، کارت شبکه بی سیم 802.11 ad با قابلیت نقل و انتقال داده ها تا 4.6 گیگابیتی، کارت شبکه بی سیم 2×2 MU-MIMO 802.11AC با قابلیت نقل و انتقال داده ها تا نزدیک 1 گیگابیت، بلوتوث نسخه 4.1، کارت صدای مبتنی بر Realtek S1220 Codec تقویت شده با دک ESS SABRE9018Q2C، پشتیبانی از نوار دیجیتالی LED RGB قابل برنامه ریزی و نمایشگر OLED اختصاصی برای نشان دادن وضعیت مادربرد، از جمله شاخص ترین امکانات این مادربرد به شمار می روند.
نمای بیرونی و بسته بندی
جعبه مادربرد مزّین به تم قرمز و مشکی خانواده ROG است؛ ابعاد جمع و جوری دارد و با باز کردن آن مادربرد سایز E-ATX خودنمایی می کند. تقریبا هیچ فضایی از روی مادربرد هدر نرفته است و ایسوس سانتیمتر به سانتیمتر سطح مادربرد را با امکانات مختلف مجهز کرده است.
اقلام داخل جعبه، شامل کابل های SATA III، کابل افزایش LED RGB، چند عدد ترمومتر برای سنجش دما، سه عدد پل مخصوص SLI، برای حالت های دو، سه و چهار کارت گرافیک، یک هولدر مخصوص کارت گرافیک های سنگین، دو عدد آنتن WI-FI، یک عدد کارت شبکه 10 گیگابیتی ROG AREION، ماژول DIMM.2 برای اتصال دو عدد درایو M.2، کیت افزایش تعداد اتصالات فن، وسایل زینتی، شامل یک برگ کامل آرم های برچسب دار ROG، بج نقره ای رنگ ROG، و دفترچه مادربرد می شود. نکته مهم، حضور یک حافظه USB کوچک با آرم ROG است که حاوی درایورهای مادربرد است و این برای اولین بار است که به جای DVD درایور، از USB استفاده شده است.
طراحی و امکانات سخت افزاری
طراحی مادربرد زیباست و حس یک پلتفرم حرفه ای در حد و اندازه قدرت Threadripper را به کاربر منتقل می کند. سینک های خنک کننده تیتانیومی روی تخته مدار تمام مشکی با اجزای طوسی شامل درگاه ها و گارد محافظ I/O در کنار سینک خنک کننده ی وسیع چیپ ست که بخشی از آن پوشش آینه ای دارد، شخصیت و زیبایی منحصر به فردی به مادربرد می دهد. با روشن شدن مادربرد، بخشی از گارد محافظ به همراه چشم ROG روی چیپ ست و لبه کناری سمت چپ مادربرد به صورت رنگین کمان می درخشند. ایسوس در تمامی این بخش ها دیودهای نوری قابل برنامه ریزی RGB قرار داده است که می توان با نرم افزار اختصاصی Aura آنها را کنترل کرد. ایسوس در مورد مدار تغذیه مادربرد ROG ZENITH EXTREME چیزی کم نگذاشته است؛ در بخش تنظیم برق پردازنده، شاهد 8 فاز VRM هستیم، که هر فاز مجهز به IR 3555M PowIRstage شصت آمپری، چوک های MicroFine Alloy، tantalum POSCAPs و خازن های 10K است. این 8 فاز VRM از 8 کانال PWM که مستقیما از چیپ ASP1405 PWM منشعب می شوند وظیفه رگولاتوری الکتریکی پردازنده را بر عهده دارند. مشابه این سیستم دیجیتالی PWM را در دیگر مادربردهای پرچم دار ایسوس در چیپ های Z270 و X299 نیز شاهد بوده ایم. یک سوییچ تماسی با روکش طلایی رنگ در بخش بالایی سوکت زیر سینک خنک کننده VRM قرار دارد که سیستم را از نصب بلاک واترکولر Open-Loop و یا برداشته شدن سینک مطلع می سازد.
در بخش بالا سمت راست، شاهد یکی از بهترین جابه جایی ها در طراحی محل قرارگیری دو کانکتور 8 پین EPS هستیم که توان پردازنده را تامین می کنند. دقت کنید برای استفاده از Threadripper باید حتما پاور شما دارای دو کابل 8 پین پردازنده باشد. از دیگر موارد قابل توجه در این بخش از مادربرد می توان به یک کانکتور مخصوص نوار های LED RGB، دو کانکتور مخصوص CPU Fan و CPU OPT، در کنار دکمه های Start و Restart، فازهای تغذیه کننده رم ها، کانکتور 24 پین مادربرد، و یک جعبه کلید کوچک اشاره کرد. کارکرد این جعبه کلید مینیاتوری، از مدار خارج کردن اسلات های گرافیک روی مادربرد است. وجود این جعبه کلید در سیستم های مجهز به چند کارت گرافیک که توسط کولینگ های مدار باز یا Open Loop خنک می شوند بسیار حیاتی است چرا که بازکردن یک کارت گرافیک در این سیستم ها، بسیار مشکل و وقت گیر است. به لطف این جعبه کلید در صورت بروز خرابی احتمالی در یکی از کارت های گرافیک متصل به مادربرد، می توان تنها با زدن یک دکمه درگاه مربوط به کارت گرافیک معیوب را از مدار مادربرد کاملا خارج کرد تا سیستم بوت شود. در جلوی کانکتور 24 پین مادربرد، اتصالات قلع کاری شده برای اندازه گیری دستی ولتاژ های بخش های مختلف قرار دارد که در Extreme Overclocking اهمیت ویژه ای دارد.
کمی پایین تر شاهد حضور یک پورتUSB 3.1 مخصوص اتصال به پنل جلوی کیس هستیم. همچنین دو پورت USB 3 برای اتصال به پنل کیس وجود دارد که یکی از آنها به زیبایی به صورت افقی در کنار شش پورت ساتا قرار گرفته است. اتصالLN2 Mode ، سوییچ مخصوص Slow Mode ،TPU، دکمه های Retry و Safe Boot، و اتصالات مخصوص ترمومتر از امکانات ویژه مخصوص اورکلاکینگ این مادربرد است که در این بخش قرار دارد. سه Header فن PWM، یک پورت U.2، و پورت مخصوصROG Extension از دیگر اتصالات موجود در این بخش از مادربرد است. با بازکردن سه پیچ می توان درپوش سینک روی چیپ ست را برداشت، که در زیر آن یک درگاه مخفی M.2 قرار دارد.
پشت این درپوش یک چسب سیلیکونی قرار دارد که هم تراز درایو M.2 است تا بتواند درصورت نصب درایو M.2 آن را خنک کند.
همانطور که می دانید درایوهای M.2 بسیار داغ هستند و هنگام کارهای سنگین، در صورتی که خنک نشوند امکان کاهش کارایی در آنها وجود دارد. ایسوس با این راهکار تلاش کرده است تا با خنک نگاه داشتن این درایو ها حداکثر بهره وری در حین کار با آنها را فراهم سازد.
در بخش زیرین سمت راست مادربرد، از بالا تا پایین دیودهای نوری قابل برنامه ریزی دیجیتالی RGB قرار دارد که زیبایی رنگین کمانی منحصر به فردی به مادربرد می دهد. یک Back Plate فلزی زیبا در پشت مادربرد، ضمن استحکام بیشتر مادربرد، وظیفه محافظت از این LED ها بر عهده دارد.
همچنین یک سینک خنک کننده مشکی رنگ در پشت مادربرد وظیفه خنک سازی VRM و فازهای پردازنده را بر عهده دارد.
در بخش پایین سمت چپ، چهار اسلات PCI-E Gen.3 مخصوص کارت گرافیک وجود دارد. ایسوس از فن آوری Safe slots برای محکم سازی و لحیم کاری بدنه این اسلاتها به مادربرد استفاده کرده است. به لطف این فن آوری، یک صفحه فلزی دور تا دور اسلات گرافیک را پوشانده و ضمن استحکام بخشی به آن، به کف مادربرد لحیم شده است. با این عمل، سنگین ترین کارت های گرافیک را هم می توان روی این برد با خیال راحت نسبت به استحکام و قدرت دوام اسلاتها نصب و استفاده کرد. هر کدام از این اسلاتها به تنهای دارای پهنای باند 16XLanes هستند و در صورت استفاده از 4 کارت گرافیک به صورت 4Way SLI/Cross، پهنای باند به صورت 16/8/16/8 تقسیم خواهد شد. پهنای باند پایین ترین اسلات گرافیک با درگاه U.2 مشترک است و در صورت استفاده از هر 8Lanes این اسلات، درگاه U.2 قطع می گردد. دو درگاه PCIE Gen. 2 یکی با پهنای باند 4Lanes و دیگری 1Lane، منشعب از چیپ ست در این بخش دیده می شوند. یک ورودی کابل Molex برای تامین نیروی اضافی مورد نیاز در صورت استفاده از چند کارت گرافیک در پایین مدار تعبیه شده است. همچنین دو Header مخصوص نوار RGB درپایین قرار دارد، که یکی از آنها سه پین، به صورت Addressable قابل برنامه ریزی و دیجیتالی است.
در بخش بالا، سمت چپ مادربرد، گارد محافظ زیبایی که نام مدل مادربرد بر آن نقش بسته است به چشم می خورد. روی این گارد، یک نوار LED RGB و یک نمایشگر سیاه و سفید OLED قرار دارد که وضعیت Post مادربرد را نشان می دهد. این نمایشگر زیبا، همچنین می تواند در صورت بروز خطا به عنوان دیباگر به کاربر کمک کند و یا وضعیت فرکانس و دمای پردازنده را نشان دهد. اگر دوست داشته باشید می توانید عکس متحرک مورد علاقه خود را روی آن قرار دهید و یا از آن برای رقص نور هنگام پخش موسیقی استفاده کنید.
در زیر این گارد زیبا، سینک خنک کننده VRM عبور کرده است و یک فن کوچک وظیفه خنک کردن آن را بر عهده دارد. اگر از آن دسته از کاربرانی باشید که نگران Noise اضافی فن های کیس است، نگران نباشید، کنترل این فن در دستان کاربر است و در صورت لزوم می توان آن را خاموش و یا کاملا” قطع کرد. ولی بودن آن توصیه می گردد چرا که Threadripper ذاتا” پردازنده ی بسیار داغی است.
در بخش I/O Panel پشت مادربرد، شاهد حضور پورت های متعدد، شامل: خروجی اتصلات آنتن WIFI و Bluetooth، خروجی اتصال آنتن WiGig 802.11AD که پهنای باند مورد نیاز دستگاه های بی سیم واقعیت مجازی یا VR را در اختیار کاربر قرار می دهد، 8 پورت USB 3.0، یک پورت شبکه گیگابیتی، پورتUSB 3.1 نسخه دو نوع C و A، خروجی صوتی Optical Out، خروجی و ورودی های صوتی متعارف 7.1 کاناله که البته در تاریکی درون آنها می درخشد و به دیودهای نوری پر نور مجهز شده است. در نهایت دکمه های Clear Bios و بازیابی/آپدیت بایوس دیده می شود.
کارت شبکه 10 گیگابیتی به نام ROG Areion 10G همراه این مادربرد عرضه می شود. در زیر این پوشش زیبا، کارت شبکه Aquantia AQtion AQC107 NBase-T قرار دارد که از یک اسلات روی مادربرد با پهنای باند PCI-E-2.0 4X استفاده کرده و تا 10 گیگابیت پهنای باند را در اختیار کاربر قرار می دهد. بهره مندی از این میزان پهنای باند فقط در صورتی امکان پذیر است که کاربر از تجهیزات شبکه ای با پهنای باند مشابه جهت اتصال به آن استفاده کند. لازم به ذکر است این کارت دومین اتصال LAN این مادربرد به شمار می رود.
کارت ROG DIMM.2 پیش از این روی مادربرد Apex دیده شده بود در این مادربرد هم حضور دارد. این کارت بسیار کاربردی امکان استفاده از دو درایو M.2 را در پشت و جلوی خود به کاربر می دهد. با استفاده از این کارت و فن هولدر داخل جعبه می توان یک فن کوچک برای خنک سازی درایوهای M.2 نصب شده روی آن تعبیه کرد تا خنک سازی به صورت مستقیم توسط فن صورت پذیرد.
کارت Fan Extension یک کیت کاربردی از ایسوس برای کاربرانی است که تعداد زیادی فن داخل کیس خود دارند و یا با استفاده از واترکولرهای مدار باز Open Loop ناچار به استفاده از تعداد بیشتری از فن ها نسبت به کاربران عادی هستند. این کارت کاربردی، علاوه بر افزایش تعداد درگاه های فن قابل کنترل توسط مادربرد، می تواند با اتصال ترمومتر نسبت به کنترل دمای قطعات و خنک سازی آنها بر اساس دما، کمک کند.
نرم افزارهای جانبی
تعداد زیادی نرم افزار جانبی همراه مادربرد Asus ROG Zenith Extreme عرضه می شود که مهمترین آنها، مجموعه ASUS AI Suite 3 است. این مجموعه نام آشنا نرم افزار بسیار کاربردی کنترل کامل بخش های حیاتی مادربرد ائم از دما، سرعت پردازنده، فازها، فرکانس، اطلاعات جانبی، آپدیت بایوس، و گزارش تغییرات لحظه ای سیستم را به کاربر می دهد.
ضمن امکان بهینه سازی اتوماتیک و اورکلاک، کاربر می تواند به لطف نرم افزار مجتمع Fan Xpert 4 داخل این مجموعه، کنترل صفر تا صد فن های سیستم را در اختیار خود داشته باشد.
نرم افزار Sonic Studio III برای کنترل و شخصی سازی خروجی کارت صدای مادربرد طراحی شده است. این نرم افزار رابط کاربری پر کاربرد و راحتی دارد. به کمک آن می توان حالت های مختلف صوتی ائم از تماشای فیلم و گوش دادن به موسیقی را شخصی سازی کرد و یا در بازی به لطف Sonic Radar سمت و سوی شلیک دشمنان را در راداری تصویری در بازی مشاهده کرد.
نرم افزار جالب دیگری که همراه مادربرد عرضه می شود LiveDash است. به کمک این نرم افزار می توان موارد متنوعی از حالات و وضعیت سرعت و دمای بخش های مختلف سیستم را روی نمایشگر OLED مشاهده کرد. همچنین می توان از آن به عنوان رقص نور و یا نمایش دهند تصاویر متحرک شخصی استفاده کرد. نرم افزار Aura Sync نیز بیش از پیش کاملتر و پربارتر در این مادربرد ظاهر شده است. به کمک این نرم افزار می توان نحوه نور افشانی هر بخش از مادربرد، و همچنین رشته های LED متصل به دستگاه را تعیین کرد. انواع حالات رقص نور، به صورت بخشی و گروهی را به کمک این نرم افزار می توان برنامه ریزی کرد.
بایوس
تم بایوس UEFI ایسوس برای اغلب کاربرانی که مدلهای ROG داشتند آشناست. در دو حالت Advanced و Easy Mode می توانید تنظیمات دلخواه خود را اعمال کنید. برای اورکلاک نیز، چندین حالت مختلف از جمله پروفایل های از پیش تعیین شده برای رم های High End جهت رسیدن به فرکانس های بالا تا 3600 مگاهرتز موجود است.
معرفی سیستم تست
پردازنده AMD Threadripper 1950X
از ویژگی های این پردازنده می توان به معماری ساخت 14 نانومتری، 16 هسته و 32 رشته پردازشی، فرکانس کاری 3.7 گیگاهرتز، حداکثر توان مصرفی 180 وات و مقدار 32 مگابایت برای کش L3 اشاره کرد. این پردازنده توسط شرکت ایسوس در اختیار سیستم تست قرار گرفته شده است.
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوع GDDR5، فرکانس حافظه تا حداکثر 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 گزینه خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در دقت 1080p پیکسل بازی ها را اجرا کنند. این کارت می تواند در این دقت حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.Skill Trident Z
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 4 ماژول 8 گیگابایتی DDR4، با پشتیبانی از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز در صورت فعال کردن D.O.C.P، و زمان تاخیر CL16 دارد. در هنگام تست این رمها، به دلیل عدم توانایی پردازنده برای بوت شدن در فرکانس 3600، توانستیم بر روی فرکانس 3200 تایمینگ 16، تست ها را بگیریم.
منبع تغذیه GREEN GP1050BOC_Plus
پاوری با استاندارد پلاتینیوم است که از یک شاخه ی پرقدرت 12 ولت بهره می برد. OEM این منبع تغذیه شرکت High Power است و از ویژگی های آن می توان به Fan-Less بودن، استفاده از خازن های جامد ژاپنی در مدار DC-DC، استفاده از خازن های الکترولیت ژاپنی Nippon Chemi Con با تحمل حرارت 105 درجه سانتی گراد، استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز کم اشاره کرد. این پاور یکی از پر فروش های بازار است. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
منبع ذخیره سازی ADATA SX8000
مدل مورد استفاده با ظرفیت 128 گیگابایت. اس اس دی مورد نظر با سرعت بسیار بالا و تکنولوژی هایی مانند 3D NAND Flash، سرعت انتقال فوق بالا از طریق رابط PCIe Gen3x4، پروتکل NVME نسخه ۱٫۲، فناوری SLC Caching و DRAM Cache Buffer، موتور تصحیح خطای پیشرفته LDPC ECC و ۵ سال گارانتی تعویض از مزیت های این حافظه پر سرعت است. این حافظه سالید دارای سرعت نوشتن 2500 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 1100 مگابایت در ثانیه است. اس اس دی مورد نظر از شرکت آونگ برای سیستم تست دفتر سخت افزار مگ تهیه شده است.
خنک کننده Thermaltake Water 3.0 Riing RGB Edition
واتر کولر ساخت شرکت Asetek است که در حال حاضر اکثر محصولات این شرکت با سوکت TR4 سازگار است. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلی متری، استفاده از سه فن 12 میلی متری، واتر پمپ قدرتمند، واتر بلاک کاملا مسی و فن هایی با نویز کم و مجهز به حلقه ی RGB اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر ایسوس در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
بررسی کارایی
با توجه به نوع کاربرد این پلتفرم، که بیشتر برای کاربری های رندرینگ و تبدیل های ویدیویی مناسب است، سعی کردیم تعداد تست های مربوط به رندر بیشتر مورد توجه قرار گیرد. صد البته تست گیم و PCMark رو هم برای این مطلب تهیه کردیم. در کلیه تست ها تلاش شد مقایسه ای با نتایج بدست آمده از پردازنده های Core i9 7900X و Core i7 7700K صورت پذیرد تا جایگاه Threadripper 1950X و توانایی های آن قابل قیاس باشد. این پردازنده که در اختیار ما بود می توانست تنها با افزایش ضریب فرکانس پایه به 41، تا 4100 مگاهرتز اورکلاک شود. درصورت اورکلاک بیشتر دمای پردازنده بیش از حد بالا میرفت. در نتیجه تست بنچ مارکها در حالت اورکلاک شده نیز در چارت ها قرار گرفت.
نتیجه گیری
از نظر نگارنده، با توجه به تجربه استفاده از انواع مادربرد ها در رده ها مختلف کاربری، می توانم ادعا کنم یکی از بهترین و روان ترین تجربه ها را با Asus ROG Zenith Extreme داشتم. مادربرد خوش ساخت و با کاراکتری است که ایسوس به قدرت آن به اندازه ی زیبایی اش اهمیت ویژه ای داده است. در عین دارا بودن ویژگی های خاص، قطعات اضافی زیاد، و نرم افزار های پیچیده مانیتورینگ و اورکلاکینگ که مخصوص کاربران حرفه ایست، کاربری عمومی آن راحت بود، به طوری که یک کاربر عادی هم می توانست از امکانات اصلی آن به سادگی استفاده کند. در هنگام اورکلاک، مادربرد به خوبی از پس فرکانس 4.1 گیگاهرتز برآمد و اگر کولر بهتری داشتیم، قطعا به راحتی میشد سقف اورکلاک بالاتر رود. متاسفانه سوکت پردازنده در زمان تست ها بسیار داغ می شد که این نکته، یعنی داغ شدن زیاد سوکت شاید بیش از خود پردازنده محدود کننده حداکثر میزان اورکلاک Threadripper است. مادربرد Asus ROG Zenith Extreme از فرکانس رم بالای 3600 مگاهرتز پشتیبانی می کند ولیکن میزان فرکانس قابل دستیابی ممکن است توسط پردازنده محدود کننده باشد. پردازنده 1950X که در دست ما بود خیلی با فرکانس رم بیش از 3400 مگاهرتز راه نمی آمد و نقطه ی شیرین فرکانس رمی که بدست آمد 3200 مگاهرتز بود که خوب با توجه به وفور رم های DDR4 در فرکانس 3200، نگرانی از بابت خریداری رم مناسب این پلتفرم وجود ندارد. پردازنده های Threadripper و پلتفرم حرفه ای X399 AMD بی شک یکی از بهترین محصولات این شرکت ظرف 10 سال اخیر است. بازار هدف آن رندرکاران و کاربرانی است که بواسطه ی نوع کاربری نرم افزاری که دارند نیازمند استفاده از پردازش های موازی و تعداد زیادی هسته ی پردازشی هستند تا پروژه های خود را سریعتر و بهتر انجام دهند. شرکت ایسوس به این پلتفرم حرفه ای رندرینگ، امکانات حرفه ای گیمینگ را نیز اضافه کرده است تا رندرکارانی که دستی بر گیم هم دارند از آن استفاده کنند. صد البته منعی برای استفاده گیمینگ از Threadripper نیست ولیکن هدر رفت این همه قدرت پردازشی برای استفاده های ساده مثل گیمینگ صرفه ی اقتصادی ندارد. مادربرد Asus ROG Zenith Extreme به قیمت حدودی 2.500.000 تومان وارد بازار ایران شده است، و همچنین پردازنده ی Threadripper 1950X به قیمت 4.500.000 تومان در دسترس قرار دارد. پرداخت این هزینه برای پردازنده و مادربرد برای یک رندرکار صرفه ی اقتصادی دارد و همانطور که تست ها نشان داد، قدرت خارق العاده Threadripper در کلیه تست های رندرینگ شامل Cinebench ،Vray ،FryRender و Corona Ray عملا پردازنده i9 7900X را قورت داد. هیچ پردازنده ای یارای رقابت با Threadripper را در رندرینگ ندارد. در زمینه تبدیل ویدیویی، همانطور که در بنچمارک X.265 مشاهده شد، قدرت i9 7900X کمی از Threadripper 1950X در حالت عادی بیشتر بود. در نرم افزار PC Mark که پکیچ کاملی از تست های کاربری عمومی، گیمینگ و رندرینگ را شامل می شود، Threadripper به نسبت حتی از i7 7700K نیز ضعیفتر ظاهر شد. امتیاز این پردازنده در تست 3D Mark Time Spy به نسبت از اینتل بهتر بود. در زمینه استفاده از درایو های ذخیره سازی هنوز AMD فاصله ی زیادی با اینتل دارد و همانطور که انتظار داشتیم اینتل خیلی بهتر از AMD می تواند از درایو های ذخیره سازی بهره بگیرد. ضعف AMD در این زمینه در تست AS SSD قابل مشاهده است. در مورد مادربرد، تنها مسئله ای که از آن بتوان انتقاد کرد باگهای نرم افزار Aura Sync و LiveDash است که طبق تجربه های پیشین، به مرور زمان ایسوس آنها را برطرف خواهد کرد، اما خیلی بهتر میشد پیش از Release محصول باگ های این نرم افزار ها به خوبی گرفته شود. در پایان خریداری این مادربرد و پردازنده را به کلیه مهندسین آرشیتکت، رندرکاران و اساتید صوت و تصویر، پیشنهاد می کنم. این سیستم می تواند پروژه های شما را سریعتر از آنچه که تا به حال تجربه کرده اید تمام کند. به لطف فن آوری های به کار رفته در این مادربرد، ثبات کاربری خوبی در استفاده از آن وجود دارد. برای دوستان علاقمند به گیمینگ هم می توان گفت Threadripper از پس گیمینگ به خوبی بر می آید و به لطف وجود بهینه سازی های نرم افزاری و سخت افزاری ایسوس، مادربرد Asus ROG Zenith Extreme برای گیم توانایی های ویژه ای دارد. استفاده از کارت شبکه 10 گیگابیتی، و کارت شبکه بی سیم WiGig که هدست های VR را نیز پشتیبانی می کند از جمله امکانات منحصر بفردی است که در دیگر مادربرد ها به راحتی یافت نمی شود.
9.5امتیاز9.9راندمان10امکانات10بایوس9.6اورکلاک و کولینگ10طراحی8نرم افزار10کیفیت ساخت8.5ارزش
سلام دوستان .
به من گفتن برای 1950x amd باید رم هایی بگیرم که حتما ecc داشته باشه. درسته؟
خسته نباشی آرمین جان برادر . عالی بود . انشاء الله بررسی های آینده از این هم بهتر باشن .
با تشکر ، ویرایش مدیر خیلی بهتر و حرفه ای تر از سانسور هست مگر طرف فحش رکیک بده که دیگه انسان حساب نمیشه!!!
راه حل بی ضرر کردن مونیتور و تلویزیون =
این نصب کنید ، بعد نصب تو ستینک تهران رو بدید
شبا اتوماتیم نور ابی کم میکنه و چشم ضعیف وخسته نمیشه
http://p30download.com/fa/entry/63018/
در اندروید هم هست اسمش Darker هست ، لوگوش یه حلقه ابی هست
نکته مهم = در نرم افزارها مثل رایزنها ، تریدریپرها هم +27 درجه افست دما دارن و 27+ درجه بیشتر از حقیقت
بنابر این اگه دماتون 77 درجه بود یعنی 50 درجست ، دلیلش هم سیستم جدید سنسورهای پیشرفته هست که هنوز در نرم افزارها مثل hwmonitor درست تعریف نشده که با اپدیت نرم افزار حل میشه
سند محکم
http://www.guru3d.com/articles-pages/amd-ryzen-threadripper-1950x-review,8.html
برادر با واترکولر 500 تومنی ترمالتیک 240 گذاشتم رو 4 و بعد نیم ساعت رندر سنگین دما 47.5 درجه شد !!!
راحت موقع گیم میشه هسته هاش رو خاموش کرد و فقط دو یا 4 هسته رو تا 4.5 بالا برد (ذاتا لازم نیست) و دما به سختی به 50 نیرسه لعد دو ساعت
متاسفانه خیلیا وات مصرف رو با وات دما قاطی کردن فکر میکنن مثلا پرزازنده 180 وات از پردازنده 90 دوبرابر گرمتره!! 100% این اشتباهه
پردازنده یا گرافیک 90 وات از پردازنده 180 وات داغتر ندیدید
نتیجه مهم = وات مصرفی ربطی به وات دمایی نداره و عوال دیگه ای مثل معماری و تعداد مصرف هسته و تهویه و… تاثیر گزارن
مثال = کارت گرافیک وگا64 با مصرف 400 از کارت 1080 رفرنس کم مصرف حدودا ده درجه خنکتره وسط گیمها !!!!
دومین غول
https://www.servethehome.com/amd-epyc-7351p-single-socket-cpu-linux-benchmarks-and-review/?sf115843839=1
عالی بود آرمین جان ,خیلی کامل و بی طرفانه .
انتظار همچین عملکردی از AMD خیلی وقته که به ذهن نمیاد ولی این ریزمعماریش واقعا جالب عمل کرده .
_ بایوس رو آپدیت کرده بودید برای تست یا تستها بدون آپدیت های نهاییه ؟
_ دمای پایه CPU یعنی به حدی داغه که توی کارایی و عمر تاثیر بزاره یا قابل چشم پوشیه ؟
بسیار عالی آرمین جان واقعا لذت بردم
در رابطه با asus aura مادربرد منم ریزن هستش و این مشکل aura رو دارم.امیدوارم ایسوس زودتر یه فکری به حالش بکنه
سری rog مادربرد های ایسوس قابلیت های خیلی بیشتری دارن تا سری های pro gaming یا prime
ازین دیروز برای دوستی بستیم در اومد 11 تومن
واقعا اونی که میره بالای 10 تومن پول سیستم اینتل میده بنظر من یا خیلی ناعاقله یا خیلی روانپاک یا گول فروشنده ها رو خورده
کی تریدریپر ماموت و رایزن گودزیلا رو ول میکنه میره x299 و کابیلیک داغ گرونتر و ضعیفتر میبنده ؟؟؟ طبعا سریع هم افت میکنن بخصوص تا 8 ماه همه گیمها (از 1-2 هسته ) و دایرکت ایکس دارن از وابستگی تک هسته میان رو مولتی کور و هشت هسته ، قسم میخورم و دقیقا اطلاعات دارم
حقیقت اینه پونززه سال اینده مال amd هست و وقت فروش و اپگرید cpu و مادربرد اینتلتون به رایزن 1700 یا تریدریپر (اگه برنامه تولیدات amd ببینید وحشتناکه )
کته اینکه amd براکت مجانی برای تریدریپر کزاشته و این دو واتر کولر من بدون مشکل زدم البته اینقدر خنکه معماری رایزن که ادم کف میکنه (وسط بازی بتلفیلد تریدریپر 57 درجه و رایزن ها با کولر فابریک 49 درجه هستن خداکثر درحالی که تو همون شرایط کابیلیکها تا 95 درجه میرن ، دما یعنی طول عمر)
thermaltake riing 240
corsair 100i v2
چند نکته مهم = رمهای دوال چنل و کواد و تک جانال سخت افزاری باهم فرق دارن ، در رایزن فقط دوال و تریدریپر فقط کواد و لاغیر ، حتما حتما از تک کانال و رم درجه دو مثل کروشیال یا adata و … پرهیز کنید ضرر داره فقط جی اسکیل یا ژل یا کورسیر
تریدریپر کیس EATX میخواد مثل کوگار پانزر
تریدریپر پاور 2 تا 8 برای بالای مادربرد cpu میخواد پس پاورهای بالای 700 وات میخواد بهترین کزینه 800=corsair hx800i هست
قبل خرید حتما حتما دفترچه مادربرد دانلود کنید
از خرید قطعه و اسمبل در خونه حتماااا پرهیز کنید ، 50-100 تومن هست اسمبل اما اقلا روشن سیستم تحویل میکیرید چرا اسمبل اشتباهه ؟؟؟ چون احتمال اینکه تو 10 قطعه یکیش مورد داشته باشه زیاده ، و چون قطعه زاپاس ندارید دیوونتون میکنه و یکماه علاف گارانتی بازی
هرگز خودتون تو خونه اسمبل نکنید ، بستن چند پیچ و کابل هنر نیست و ارزش ریسک نداره
لذت ببرید و منم دعا کنید خدا بهم ثروت زیاد بده ، مشکلی داشتید در خدمتم