این روزها گوشیهای میانرده و اقتصادی در میان کاربران ایرانی در مقایسه با گوشیهای گرانقیمت و پرچمدار توجهات بیشتری به خود جلب میکنند. طبیعی است که با وضعیتی که بازار موبایل تجربه میکند و شرایط اقتصادی مردم خرید یک گوشی پرچمدار در توان اکثریت نیست و کسانیکه چنین بودجهای را نیز در اختیار دارند، ترجیح میدهند از آن برای نیازهای ضروریتر استفاده کنند. از این رو، همانطور که پیشتر گفتیم استقبال مردم در بازار موبایل به گوشیهای اقتصادی بیشتر از گذشته شده است.
هوآوی اواسط پاییز از گوشی جدید خود Y9s رونمایی کرد. سری Y هوآوی همواره گوشیهای اقتصادی با قیمت مقرون بهصرفه بودهاند که از عهده نیاز معمول کاربران به خوبی برآمدهاند. بر روی کاغذ مشخصات Y9s هم چیزی غیر از این موضوع را ثابت نمیکند. این گوشی به تازگی به بازار ایران راه پیدا کرده است و از همین رو تصمیم گرفتیم تا در یک بررسی تخصصی به نقاط قوت و ضعف گوشی Y9s بپردازیم و ببینیم که این گوشی تا چه اندازه انتخاب مناسبی برای خرید میباشد.
محتویات جعبه
در ویدئوی جعبهگشایی گوشی Y9s هوآوی مشاهده کردید که جعبه این دستگاه به رسم همیشگی، سفید و ساده است و تنها عکسی از نمای جلوی گوشی برروی آن حک شده است. در درون جعبه هم بهغیر از خود گوشی، پین جداکننده سیمکارت، شارژر، کابل شارژ و هدفون قرار گرفتهاند. نکته مثبت مهم درخصوص محتویات جعبه این گوشی وجود قاب ژلهای شفافی است که برای محافظت از دستگاه در برابر آسیبها در نظر گرفته شده است.
طراحی
Y9s نسخه بهروزرسانی شده گوشی Y9 2019 به حساب میآید که چه از نظر مشخصات و چه طراحی دستخوش بهروزرسانی و ارتقا شده است. طراحی زیبای قاب پشتی این دستگاه به لطف رنگهای گرادینت در معرض نورهای مختلف، رنگهای جذابی به نمایش میگذارد. این نمایش رنگی چشمگیر البته در نسخه آبی کریستالی (Breathing Crystal) به چشم میخورد و اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که کماکان سادگی را به هر چیز دیگری ترجیح میدهید، میتوانید نسخه مشکی (Midnight Black) این گوشی را خریداری کنید.
باوجود آنکه Y9s یک محصول اقتصادی و میانرده به حساب میآید، این موضوع در ظاهر این گوشی مشخص نیست. هوآوی بهمنظور کم شدن قیمت نهایی این گوشی، نه تنها ظاهر و جذابیتهای بصری آن را فدا نکرده است، بلکه دست به نوآوریهایی نیز برای دستیابی به ظاهری جذابتر نیز زده است. Y9s فاقد هر گونه ناچ یا حفره برای دوربین سلفی میباشد. هوآوی برای این گوشی هم مانند Y9 Prime 2019 از مکانیزم دوربین بالاجهنده استفاده کرده تا حاشیههای دور نمایشگر را تا حد ممکن کاهش دهد.
علاوهبراین قاب جذاب پشت این گوشی را نیز از جنس شیشه طراحی کرده تا در دست گرفتن آن حس یک محصول باکیفت را به کاربر منتقل کند. هر چند که هوآوی در این زمینه چندان موفق عمل نکرده است. با در دست گرفتن Y9s اولین جملهای که به زبان خواهید آورد، شکایت از وزن بالای آن است. این گوشی 206 گرم وزن دارد و این یعنی گوشی اقتصادی جدید هوآوی نه تنها از درصد بزرگی از گوشیهای بازار وزن بیشتری دارد، بلکه باوجود لبههای خمیده قاب پشتی و ارگونومی مناسب دستگاه، در دست گرفتن طولانی مدت آن باعث خستگی خواهد شد.
دوربین سلفی بالاجهنده دستگاه در لبه بالایی گوشی و در کنار شیار کارت حافظه و سیمکارت و میکروفون حذف نویز دستگاه قرار گرفته است. در لبه سمت راست گوشی در کنار کلیدهای تنظیم صدا، کلید پاور دستگاه نیز جای گرفته است. البته در Y9s سنسور اثر انگشت گوشی نیز در کلید پاور یکپارچه شده است.
در لبه پایین در کنار بلندگوی اصلی دستگاه، پورت USB-C و میکروفون مکالمه و جک 3.5 میلیمتری دستگاه قرار گرفته است و در نهایت در لبه سمت چپ شاهد هیچ کلید یا شیاری نیستیم.
قاب پشتی شیشهای دستگاه توسط فریم آلومینیومی به پنل شیشهای جلو دستگاه متصل شدهاند. در قاب پشت Y9s دوربینهای سهگانه با چیدمان عمودی در سمت چپ بالا در یک ساختار بیضی شکل قرار گرفتهاند. کمی پایینتر از دوربینها فلش LED و عبارت Triple Camera حک شده است. در راستای آنها و در قسمت پایین قاب نیز شاهد لوگوی HUAWEI میباشیم.
از آنجاییکه دوربین سلفی از پنل جلوی گوشی حذف شده است، این قسمت بهطور کامل در اختیار نمایشگر گوشی قرار دارد. هرچند که همچنان در هر چهار طرف نمایشگر، بهخصوص لبه پایینی حاشیههایی به چشم میخورد. البته در قسمت بالای نمایشگر نیز همچنان شاهد حضور بلندگوی مکالمه در وسط میباشیم.
Y9s دارای ابعاد 163.1×77.2×8.8 میلیمتر میباشد و بهطورکلی و بهواسطه این ابعاد و وزن بالایی که دارای برای دستان ظریف گزینه مناسبی به نظر نمیآید. استفاده از مکانیزم بالاجهنده و قاب شیشهای در این وزن بالا بیتأثیر نبودهاند. البته نمیتوان چندان ایرادی به این موضوع وارد دانست، چراکه پرچمداران امروزی بازار اکثراً از قاب شیشهای در طراحی خود بهره میبرند. این قابها با وجود ظاهر جذاب، شکنندگی بیشتری دارند، اما بهلطف قاب ژلهای موجود در جعبه Y9s میتوان از این موضوع جلوگیری کرد.
نمایشگر
هوآوی برای گوشی Y9s از یک نمایشگر 6.59 اینچی LTPS IPS LCD استفاده کرده است. از آنجاییکه این گوشی از نظر بازه قیمتی میانرده – اقتصادی به حساب میآید، نمیتوانیم به استفاده از پنل LCD به جای OLED ایراد بگیریم. این نمایشگر بزرگ و تمام صفحه است و دارای رزولوشن 2340×1080 پیکسل با نسبت ابعاد بلند 19.5:9 میباشد. میزان تراکم پیکسلی این دستگاه 391 پیکسل براینچ است. این نمایشگر 84.7 درصد از سطح پنل جلوی گوشی را به خود اختصاصی داده است.
علاوهبر تغییر میزان روشنایی دستگاه و یا تنظیم آن بهصورت خودکار، در بخش تنظیمات نمایشگر (Color Mode & Temperature) دو حالت برای رنگ و دما در نظر گرفته شده است؛ Vivid و Normal. در هر دو حالت امکان تغییر دمای رنگ نیز وجود دارد. بهصورت پیشفرض تنظیمات نمایشگر بر روی Vivid است که فضای رنگی DCI-P3 را تحت پوشش قرار میدهد. این حالت مناسب برای بازی و تماشای محتوای ویدئویی میباشد، اما ممکن است برای برخی در این حالت قسمتهای سفید تصویر کمی سردتر به نظر برسد، به همین دلیل بدون نیاز به تغییر رنگ از حالت vivid به حالت نرمال که فضای رنگی sRGB را تحت پوشش قرار میدهد، میتوان میزان سردی و گرمی رنگهای نمایشگر را تغییر داد.
Y9s برای محافظت چشمان کاربران از نورهای آبی مضر، قابلیت Eye Comfort را ارائه میکند، که با روشن شدن آن نورهای آبی نمایشگر فیلتر شده و رنگها تن گرمتری به خود خواهند گرفت. اما میزان تغییر رنگ حتی در پایینترین سطح آن نیز بسیار زیاد است. این گوشی در بخش تنظیمات دارای گزینهای Screen Resolution نیز میباشد که از طریق آن میتوانید بهطور دستی کیفیت نمایشگر را بر روی HD+ یا FHD+ تنظیم کنید. البته بهطور پیشفرض، گزینه Smart Resolution فعال است تا بهصورت خودکار و برای کم شدن مصرف انرژی، کیفیت نمایشگر پایین آید.
عملکرد نمایشگر Y9s همان چیزی است که از یک گوشی اقتصادی انتظار میرود. تمام صفحه بودن، زاویه دید مناسب در تمامی جهتها و نمایش محتوای گوشی در زیر نور آفتاب از جنبههای مثبت این صفحه نمایش به حساب میآید. انتقال دوربین سلفی به لبه بالایی دستگاه، با کم کردن حاشیهها تجربه تماشای فیلم و بازی در این گوشی را بهتر از نسلهای قبلی این دستگاه کرده است.
سختافزار
Y9s دارای چیپست بهروزرسانی شده Kirin 710F میباشد. این چیپست از نظر مشخصات، هستهها و حتی معماری تقریباً هیچ تفاوتی با نسل قبلی خود، یعنی Kirin 710 ندارد، اما حرف F که در انتهای نام آن قرار گرفته است، اختصار عبارت FCCSP یا Flip-Chip Chip-Scale Package میباشد. به عبارت دیگر این تراشه دارای پکیج مدار مجتمع متفاوتی از Kirin 710 میباشد. کرین 710F مانند برادر بزرگتر خود، با معماری 12 نانومتری طراحی شده دارای هشت هسته پردازشی میباشد. 4 هسته از آن از نوع Cortex-A73 با فرکانس 2.2 گیگاهرتز و 4 هسته دیگر از نوع Cortex-A53 با فرکانس 1.7 گیگاهرتز میباشد.
در مواقعی که کاربر، کارهای سنگین مثل پخش ویدئو، گیمینگ و ویرایش عکس و ویدئو انجام میدهد، هستههای پرقدرت Cortex-A73 وارد عمل میشوند. اما برای استفادههای سبکتر مانند وبگردی، اینستاگرام و تلگرام، هستههای Cortex-A53 مورد استفاده قرار میگیرند تا در مصرف باتری صرفهجویی شود. پردازنده گرافیکی Y9s نیز Mali-G51 MP4 است. این سختافزار با 6 گیگابایت حافظه رم و 128 گیگابایت حافظه داخلی همراه شده است تا عملکرد مناسبی برای کاربران با همه سلیقهها به همراه داشته باشد. البته باوجود شیار کارت حافظه هایبرید امکان افزایش فضای ذخیرهسازی نیز در نظر گرفته شده است.
هوآوی گفته است که Kirin 710F استفاده شده در این گوشی در عملکرد تک هسته 75 درصد و در عملکرد چند هستهای 68 درصد سریعتر از نسل قبلی خود، Kirin 659 شده است. اما صرف نظر از این اعداد و ارقام، این سختافزار برای استفاده روزمره کاملاً خوب و نرمال عمل میکند و انتظاراتی که از یک گوشی میانرده میرود را بهخوبی برآورده میکند. ما در زمان بررسی این گوشی، در استفاده روزمره از آن شاهد هیچ کندی و لگی نبودهایم و برنامههایی مانند دوربین به سرعت باز شده و عکسها به سرعت ثبت میشوند. اما برای بررسی دقیقتر و سنجش کلی این دستگاه به سراغ بنچمارکهای سنگین و معتبر رفتیم.
سمت راست در حالت Performance – سمت چپ در حالت Optimized
چیپست گوشی Y9s از تکنولوژی بهبود دهنده GPU Turbo 3.0 میباشد و این بدون شک خبر خوبی برای گیمرهای موبایلی است. چراکه میتواند ضمن کمک به اجرای روانتر بازیها و بهبود سرعت پاسخدهی صفحه لمسی گوشی، مصرف باتری را نیز تا 10 درصد کاهش دهد.
این گوشی به خوبی از پس اجرای بازیهای سنگین بر میآید، اما متأسفانه چیپست Kirin 710F و GPU Turbo 3.0 برای یکی از جدیدترین بازیهای موبایلی، یعنی Call of Duty Mobile بهروزرسانی نشدهاند. کال آف دیوتی موبایل در تنظیمات گرافیکی پایین و البته بدون کندی و بسیار روان اجرا میشود. اما در بازیهایی مانند PUBG Mobile، انتخابهای بیشتری پیش روی کاربر است و میتوان بازی را در تنظیمات گرافیکی کمی بالاتر هم اجرا کرد.
همانطور که پیشتر هم ذکر شد، عملکرد سختافزاری Y9s برای استفاده روزمره بسیار مناسب است و به لطف حافظههای کافی و فناوری GPU Turbo 3.0 میتواند بازیهای پرطرفدار موبایلی را با تنظیمات گرافیکی پایین، بدون لگ و کندی سرعت و حتی گرم شدن اجرا کند.
هوآوی برای این گوشی تنها یک روش احراز هویت بایومتریک در نظر گرفته است و آن هم سنسور اثر انگشتی میباشد که در کلید پاور دستگاه یکپارچه شده است. این سنسور سرعت بسیار خوبی دارد و هر چند که این موضوع میتواند سلیقهای باشد، اما جایگاه بسیار مناسبی هم دارد.
با این حال، متأسفانهامکان استفاده از دوربین سلفی برای باز کردن قفل صفحه در این گوشی وجود ندارد، هرچند که این موضوع میتواند در آینده و با انتشار بهروزرسانی نرمافزاری در دسترس قرار بگیرد، اما به لطف وجود سنسور اثر انگشت سریع این گوشی، احتمالاً نیازی به استفاده از تشخیص چهره پیدا نخواهید کرد.
صدا
Y9s دارای یک بلندگو در لبه پایینی است و بلندگوی مکالمه بالایی مکملی برای آن نیست، این یعنی در Y9s خبری از صدای استریو در نیست. اما با در نظر گرفتن اینکه این قابلیت حتی در بسیاری از پرچمداران هم یافت نمیشود، نمیتوان ایرادی به هوآوی وارد دانست. با تمام این اوصاف، بلندگوی اصلی از بلندی صدای بسیار خوب و بلندی برخوردار است و صدای شفاف با جزئیات دقیقی پخش میکند. بلندگوی مکالمه این گوشی نیز کیفیت کاملاً خوبی ارائه میدهد. این دستگاه به پورت 3.5 میلیمتری جهت استفاده از هدفون مجهز شده است و کیفیت صدا با هدفون این گوشی نیز قابل قبول است. البته از آنجاییکه سرگوشیهای این هدفون بهطور کامل درون گوش جای نمیگیرند، در انتقال صدا به کاربر، چندان پرقدرت ظاهر نمیشود.
نرمافزار
گوشی اقتصادی جدید هوآوی با رابط کاربری EMUI 9.1.0 بر پایه اندروید 9.0 Pie عرضه شده است. باوجود مشکلات پیش آمده برای هوآوی و تحریمهایی که از سمت ایالات متحده علیه این شرکت وضع شده است، تمامی سرویسهای موبایلی گوگل در این گوشی در دسترس است. این شامل برنامههایی مانند یوتیوب، جیمیل، گوگل پلی استور و … میباشد.
زمانیکه گوشی را برای اولین بار روشن کنید، به سبک همیشگی گوشیهای هوآوی، خبری از منوی کشویی اپلیکیشنها در آن نخواهد بود، اما در نسخههای جدید رابط کاربری EMUI این قابلیت که بتوانید منوی کشویی را فعال کنید، قرار گرفته است. ژستهای حرکتی کاربردیای هم در این رابط کاربری تعریف شده است؛ به عنوان مثال با یک بار پایین کشیدن نوار اعلانات، نوتیفیکیشن برنامهها برای شما به نمایش درخواهد آمد و تعداد محدودی از گزینههای کنترل تنظیمات نیز در بالای آنها ظاهر میشود. اما اگر دوباره این نوار را به پایین بکشید، گزینههای تنظیم بیشتری در دسترس شما قرار خواهد گرفت. علاوهبراین میتوانید از قسمت تنظیمات گوشی، کلیدهای ناوبری مجازی را غیرفعال کرده و از ژستهای حرکتی که این روزها بسیار پرطرفدار شدهاند، استفاده کنید.
از نظر امکانات این نرمافزار میتوان به قابلیتهایی مانند ثبت اسکرین شات با کشیدن سه انگشت به نمایشگر و Party Mode که پخش همزمان آهنگ از طریق این نرمافزار بین گوشیهایی که به یک شبکه متصل باشند را میسر میکند، اشاره کرد. البته هوش مصنوعی و الگوریتمهای بهینهسازی مصرف منابع نیز در این گوشی حضور پررنگی دارند. بخش Digital Balance که در تنظیمات قرار گرفته تلاش میکند تا با نمایش چگونگی میزان استفاده از گوشی، تأثیر مضر استفاده بیش از اندازه از گوشیهای هوشمند در زندگیهای افراد را کاهش دهد. در این بخش حتی امکان مدیریت استفاده از گوشی برای صاحب گوشی به منظور کاهش وابستگی به آن نیز در نظر گرفته شده است.
دوربین
Y9s دارای سه دوربین در قاب پشتی خود است. سنسور اصلی این دستگاه 48 مگاپیکسلی از نوع عریض با گشادگی دیافراگم f/1.8 است. سنسور این دوربین 1/2.0 اینچ است و اندازه پیکسلهای آن 0.8 میکرومتر میباشد. در کنار این دوربین که از قابلیت فوکوس خودکار با تشخیص فاز نیز بهره میبرد، یک سنسور 8 مگاپیکسلی فوق عریض با میدان دید 120 درجه و گشادگی دیافراگم f/2.0 قرار گرفته است که برای ثبت عکسهای عریضتر مورد استفاده قرار میگیرد. در نهایت یک دوربین 2 مگاپیکسلی باگشادگی دیافراگم f/2.4 در بالای این دو سنسور جای گرفته است و وظایفی مانند کاهش نور پسزمینه، بوکه (تار کردن) پسزمینه و نورپردازی سهبعدی پرتره را برعهده دارد.
نرمافزار دوربین گوشی Y9s به سبک همیشگی گوشیهای هوآوی دارای قابلیت AI (هوش مصنوعی) برای عکاسی است. . با استفاده از قابلیت تشخیص سوژه، هوش مصنوعی بهصورت خودکار تنظیماتی مانند میزان نور، شدت و میزان اشباع رنگ و کنتراست آن را در بهترین حالت مناسب با سوژه قرار میدهد تا عکس گرفته شده کیفیت خوبی داشته باشد. این تنظیمات تصویر ثبت شده را بدون نیاز به تغییر خاص آماده ارسال در شبکههای اجتماعی میکند. اما در صورت تمایل به ادیت عکس پس از ثبت میتوانید با خاموش کردن AI عکسی خام از دوربین تحویل بگیرید.
دوربین اصلی 48 مگاپیکسلی این گوشی بهصورت پیشفرض و به لطف فناوری ترکیب پیکسلی عکسها را با رزولوشن 12 مگاپیکسلی ثبت میکند. بدین ترتیب تصاویر علاوهبر اینکه روشنتر هستند، جزئیات بیشتری نیز دارا میباشند. تصاویری که توسط دوربین اصلی ثبت میشوند در اکثر شرایط از وضوع خوبی برخوردارند و کیفیت مناسبی نیز دارند. در حالت Portrait مرز میان سوژه و پسزمینه به خوبی تشخیص داده میشود و در حالت Aperture هم محیط اطراف سوژه به خوبی تار میشود. در نرمافزار دوربین بهغیر از این دو، حالتهای مختلفی برای عکاسی در نظر گرفته است که از جمله آنها میتوان به HDR، Light Painting و حالت مخصوص عکاسی شب اشاره کرد.
یکی از ایراداتی که متوجه گوشی Y9s هوآوی میشود، عملکرد دوربین 8 مگاپیکسلی زاویه عریض این گوشی است. برخلاف دوربین اصلی، این دوربین آنگونه باید خوش نمیدرخشد. زاویه دید 120 درجهای این دوربین نقطه قوت آن است اما جزئیات در تصاویر ثبت شده چندان مناسب نیست. این مسأله بهخصوص در محیطها کمنور باعث از دست رفتن جزئیات در تصاویر میشود. اما از آنجاییکه برای عکاسی در محیطهای کمنور و تاریک حالت عکاسی Night را در نظر گرفته شده، این موضوع چندان نگران کننده به نظر نمیرسد. خوشبختانه در حالت عکاسی شب، عکسها با نویز کمتر و جزئیات بیشتری به ثبت میرسند.
دوربین سلفی Y9s دارای یک سنسور 16 مگاپیکسلی عریض، با گشادگی دیافراگم f/2.2 با مکانیزم بالاجهنده میباشد. این دوربین از نظر عکاسی امکانات خوبی ارائه میدهد. هوش مصنوعی قادر به تشخیص محیطی است که در آن قصد ثبت کردن عکس سلفی را دارید. البته عملکرد دوربین در حالت ثبت پرتره کمی عجیب است، چراکه بهطور پیشفرض عکسها بدون افکت بوکه ثبت میشوند و اگر قصد تار کردن پسزمینه را دارید باید آن را انتخاب کنید. کیفیت تصاویر ثبت شده با دوربین سلفی در نور روز و محیطهای با نور کافی رضایت بخش است، البته در صورت استفاده از افکتهای تارکننده پسزمینه، ممکن است شاهد گمشدن مرزها و تاری اشتباه سوژه اصلی باشید. این موضوع بیشتر از هر زمان دیگر، در سلفیهای شب و تشخیص مرز میان موها و محیط مشاهده میشود.
دوربینهای گوشی Y9s هوآوی از تنوع بسیار خوبی برخوردارند که قادر به ثبت تصاویر خوب با جزئیات قابل قبولاند. دوربین اصلی 48 مگاپیکسلی گوشی بهطورکلی عملکرد رضایت بخشی دارد، اما دوربین سلفی و زاویه عریض این دستگاه برای ثبت یک تصویر باکیفیت نیازمند شرایط بهینهای برای عکاسی میباشند.
نمونه تصاویر ثبت شده با دوربینهای Y9s هوآوی
باتری
هوآوی یک باتری 4000 میلی آمپرساعتی برای Y9s در نظر گرفته است. این باتری به لطف سیستم بهینهسازی مصرف انرژی عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده است. در استفاده روزمره از دستگاه، باتری آن فراتر از حد انتظار ظاهر شد. باتری Y9s در تست PC Mark موفق شد 13 ساعت و 22 دقیقه دوام بیاورد که این عدد برای یک گوشی اقتصادی بسیار عالی میباشد.
جدا از کسب نتیجه خوب باتری در تست بنچمارک، این گوشی در مصرف روزمره با بالاترین رزولوشن نمایشگر (FHD+) و در حالت پرمصرف (Performance Mode) نیز بیشتر از یک روز شارژدهی داشت. این یعنی با روشن کردن حالت اسمارت رزولوشن و تنظیم باتری در حالت Optimize میتوان انتظار داشت که Y9s بیشتر از یک روز و نیم شارژ داشته باشد. این دستگاه مجهز به یک پورت USB-C و یک شارژر 10 وات (5 وات – 2 آمپر) برای شارژ میباشد. متأسفانه این شارژر سرعت چندان بالایی در شارژ باتری ندارد، با این حال، این چیزی از عملکرد فوقالعاده باتری دستگاه کم نمیکند.
جمعبندی
گوشی Y9s هوآوی یک میانرده اقتصادی با ظاهری شیک و زیبا، دوربینهای متنوع و باتری قدرتمند است. Y9s بدون شک در استفاده روزمره و عادی تجربه خوبی به شما ارائه خواهد داد و به لطف حافظههای کافی که برای آن در نظر گرفته شده است، تا مدتها شما را از چالش خرید گوشی رها خواهد کرد. این گوشی در بازار ایران با قیمتی در حدود 3 میلیون 700 هزار تومان عرضه شده است.
9امتیاز8.5سخت افزار9صفحه نمایش8.6دوربین8.9صدا9.4طراحی9.6باتری9ارزش خرید
چطور میشه تو این گوشی با سوایپ کردن حسگر اثر انگشت نوار نوتیفیکیشن رو باز کرد؟