درست 20 سال پیش بود که اپل یکی از مهمترین محصولات تاریخ خود را معرفی کرد. محصولی که به نوعی مسیر این شرکت را کلا تغییر داد. محصولی که باعث آشنایی میلیونها نفر در سراسر جهان با برند اپل شد. محصولی که روزگاری همه برای به دست آوردنش سر و دست میشکستند. این محصول چیزی نبود جز اولین iPod شرکت اپل.
بهترین تصمیم اپل در مسیر تغییر و تحول در موسیقی
شاید امروز بعد از گذشت 20 سال از عرضه اولین سری iPod شرکت اپل، این دستگاه دیگر وسیله چندان جذابی و مفیدی به نظر نرسد، اما مطمئنا در آن زمان تمام جوانان و نوجوانان که در آغاز دگرگونی در صنعت موسیقی قرار گرفته بودند شیفته این دستگاه شده بودند. در آن دوران کم کم در حال گذار از نسخههای صرفا فیزیکی (دیسک، نوار کاست و صفحه) به سمت نسخههای دیجیتال بودیم. به مرور، اینترنت در حال تبدیل شدن به چیزی بود که امروز آن را میشناسیم که تقریبا در همه جا میتوان به آن دسترسی داشت و در لحظه موسیقی را از طریق آن دانلود کرد. پس طبیعی بود که مانند خیلی از خدمات دیگر، صنعت موسیقی هم به سمت بستر اینترنت و دیجیتالی شدن حرکت کند و در نتیجه ما شاهد افزایش بیش از پیش نسخههای دیجیتال موسیقی بودیم. اپل به خوبی متوجه این موضوع شد و یکی از کاربردیترین و محبوبترین محصولات خود را در آن زمان روانه بازار کرد. محصولی که البته به نوعی منجی این غول تکنولوژی هم شد.
از یک قدمی ورشکستگی تا شماره یک جهان
شرکت اپل در تاریخ 23 اکتبر 2001 (9 مهر 1380) iPod را معرفی کرد و فروش آن هم بعد از گذشت یک ماه آغاز شد. دستگاهی که به نقل از نیورک تایمز توانست بیش از 400 میلیون دستگاه فروش کند. اما اهمیت iPod بسیار فراتر از تمام محصولات امروز این شرکت است. در واقع اپل نه تنها عظمت امروز خود، بلکه حیات خود را به این محصول مدیون است. هنگامی که در سال 1997 استیو جابز بعد از 12 سال دوری، دوباره به این شرکت بازگشت، اپل تقریبا ورشکسته شده بود و چیزی نمانده بود که امروز حتی کسی نام آن را هم به یاد نیاورد. تمام اینها در شرایطی بود که واکمن سونی در اوج محبوبیت خود به سر میبرد و تقریبا در تمام دنیا به عنوان محصولی محبوب و کاربردی شناخته میشد. از این تاریخ به بعد اپل با رهبری مجدد استیو جابز شروع به کار بر روی محصولات جدیدی کرد، که یکی از آنها همین iPod بود.
محصولی انقلابی در سال 2001
بعد از ورود iPod به بازار، مصرف کنندگان ناگهان با وسیلهای کوچک، سبک با کاربری بسیار سادهای رو به رو شدند که میتوانست بدون نیاز به نوارکاست یا دیسک تعداد زیادی موسیقی را با کیفیت بالا پخش کند. تنها کافیست به این موضوع فکر کنید که iPod در سال 2001 حداقل 5 گیگابایت ظرفیت حافظه داشت، که در آن زمان رقم بسیاری بالایی بود. همین امر باعث شد که ناگهان تعداد زیادی از مشتریان ناگهان از سمت واکمن افسانهای به سوی محصول فوقالعاده اپل در آن روزها یعنی iPod بروند. خیلی سریع این دستگاه هم به واسطه کاربردی بودن و هم به دلیل تبلیغات گستردهی اپل به شدت محبوب شد و حالا تمام جوانان و نوجوانان آرزوی داشتن یکی از آنها را داشتند. شرایط برای iPod تا سالها به خوبی پیش میرفت، اما بالاخره خود این دستگاه هم به زیر سایه پیشرفت تکنولوژی فرو رفت.
محدود بودن کاربرد iPod در مقابل تلفنهای هوشمند
دقت کنید در آن زمان هنوز چیزی به اسم گوشی آیفون وجود خارجی نداشت و چند سال بعد که این محصول هم برای به اوج رساندن اپل وارد صحنه شد، همچنان iPod مشتریهای خود را داشت. در سالهای بعد که سرعت پیشرفت محصولات الکترونیک، مخصوصا گوشیهای هوشمند با کابردهای چندگانه به شدت افزایش یافت، کاربران کم کم MP3 پلیرهای خود را کنار گذاشتند. iPod هم از این قائده مستثنا نبود. به همین دلیل اپل تصمیم به عرضه iPod Toch گرفت، دستگاهی که دیگر سادگی آن iPod قدیمی را نداشت و عملا به یک دستگاه پیچیده تبدیل شده بود. در واقع iPod Toch با مجهز شدن به دوربین، رم قوی، حافظه زیاد، پردازنده بسیار قوی و همچنین طراحی جدید خود، تقریبا به یک گوشی هوشمند تبدیل شد که تنها امکان سیم کارت را نداشت. به مرور زمان طرف داران iPod ترجیح میدادند به جای اینکه همراه تلفن هوشمند خود یک iPod هم داشته باشند، از همان گوشی برای گوش دادن موسیقی استفاده کنند. از سوی دیگر خود اپل هم میدانست که iPod تنها تا نقطهی محدودی امکان به روزرسانی و ارتقا را دارد و تقریبا دیگر کار خاصی برای آن نمیشد انجام داد، چراکه دیگر این دستگاه تقریبا با تلفنهای هوشمند تفاوت خاصی نداشت.
و حالا در یک قدمی پایان کار
اپل که به خوبی متوجه این موضوع شده است، در سالهای گذاشته تمایل بسیار کمی برای ارتقا یا معرفی نسل جدید iPod از خود نشان داده است. اما نکته بعدی افزایش محبوبیت سرویسهای استریم پخش موسیقی است. این روزها خیلیها ترجیح میدهند با استفاده از تلفنهای هوشمند خود و از طریق اینترنت وارد دنیای نامحدودی از آهنگها شوند. حال اگر iPod بخواهد خود را نسبت به این شرایط به روز کند، پس نیازمند متصل شدن به اینترنت است و این یعنی پشتیبانی از سیم کارت و در نهایت تبدیل شدن آن به یک مدل گوشی هوشمند! بنابراین همانگونه که دو دهه پیش iPod با استفاده از شرایط تغییر و تحول در صنعت موسیقی و تبدیل شدن نسخههای فیزیکی به نسخههای دیجیتالی توانست خود را در دل همه جای بدهد، امروز هم به خاطر همین تغییر و تحولات کم کم به حاشیه رانده شده واین روزها که شاهد انبوهی از محصولات جدید و گجتهای اپل هستیم، تقریبا هیچ اسمی از این محصول استورهای اپل به گوش نمیرسد. البته باید صبر کرد و دید تصمیم نهایی اپل چیست، چراکه هنوز هم این دستگاه مشتریان وفادار و محدود خود را دارد، ولی آنها هم روز به روز از تعدادشان کاسته میشود و ممکن است در آیندهی نه چندان دور خبر بازنشست شدن این دسته از محصولات اپل را بشنویم.
مطالب مرتبط:
این بازار داره کامل محو میشه و جاش رو داره میده به پلیر های خاص با خروجی ها قوی تر با امپلیفار های خاص
برای یک قشر که حاضر هستن برای یک هدفون یا پلیر بالای هزار دلار پول بدن
و ساب اسکریپشن های خاص با فرمت های های-زر و غیره بگیرن و……
بازار بسیار محدود و رقابتی